Guide Key West – party eller lugn och ro i turistfälla

24
11590

Guide Key West – allt du vill veta om målet för resan via Florida Keys.
En partystad, men också en mycket avslappnande miljö som präglas av frigjordhet.

Centralpunkt för allting – från var du bor till var du äter och dricker – är huvudgatan Duval Street i Old Key West.

Key West är lika berömd och omskriven som vägen dit.
De som gjort bilresan hit ner kan enkelt delas upp i två grupper:

  1. De som tycker att själva bilturen är höjdpunkten.
  2. De som säger ”äntligen framme”.

Videon bevisar att Key West inte bara är party och turistfälla. Den visar vacker natur och en bedårande solnedgång, fri från störande ljud, båtar, gycklare och allt annat som hör Mallory Square till.

Key West
clear sky
30.3 ° C
31.7 °
28.9 °
73 %
5.1kmh
0 %
Fri
30 °
Sat
30 °
Sun
30 °
Mon
30 °
Tue
30 °

Guide Key West: Inte likt någon annan plats i hela världen

Oavsett vilken grupp du tillhör är Key West något alldeles speciellt. Ingen annanstans i USA finns denna speciella karibiska stämning, partyn dygnet runt i kombination med en stor portion historia och massor av aktiviteter.

Trots nöjen och feststämning finns här också ett lugn.Det räcker att ta sig ett par kvarter från huvudgatan för att upptäcka detta.
Trevliga och skuggiga villagator, stränder med kokosnötspalmer (även om Key West inte i första hand är en strand-destination) och du kommer garanterat att se en äkta “conch”, d v s en infödd Key West-bo som tar dagen som den kommer. Inte det vanliga USA, här finns ingen likhet med någon annan plats i hela världen.

…men mer turistfälla nuförtiden

Tyvärr tycker vi som sett Key West under betydligt lugnare omständigheter för 35 år sedan att det blivit för mycket tingeltangel. Mycket mer turistfälla numera.
Men det hjälps inte – orten, och hela Florida Keys, har fortfarande en närmast magisk dragningskraft. Själv missar jag inte ett tillfälle att köra hit. Och gör det gärna med en passagerare som inte varit söder om Miami tidigare.

Kom ihåg att Key West är en ort där du inte behöver ha en bil för att ta dig runt (det är snarare en fördel att inte ha en). Så alternativet är att ta ett flyg dit och använda fötterna. Det finns också snabbfärja från Fort Myers Beach.

Oroa er inte, Key West har aktiviteter och sevärdheter som räcker i flera veckor. Ta del av hela vår Guide Key West och gå till fler sidor med mer information om staden och dess omgivningar.

Key West var Floridas största stad på 1800-talet

Något att tänka på:
Key West var under lång tid på 1800-talet Floridas till folkmängden största stad. Först genom sin roll som flottbas, senare som största cigarrmetropol.
Invånarna kallar sig conch och staden/området benämns ibland Conch Republic och det har t o m funnits en halvseriös plan om att bryta sig loss från United States of America.

Huvudgatan heter alltså Duval Street och det är efter denna gata som du finner de flesta affärer, restauranger och barer. Längst söder ut på gatan och ett kvarter till väster hittar du USA:s sydligaste punkt utmärkt av en rund sten. Mest fotograferade platsen i Key West.

Längst norrut finns Mallory Square och hamnen och det är dit man drar sig strax före solnedgång. Gycklarna på och kring torget har blivit några hundra procent fler än på 70-talet.
Att samlas för att kolla in när solen gör sin djupdykning i väster är fortfarande en trevlig tradition, trots att det förr i tiden kändes mer spontant.
(Kolla in karta över Key Wests centrum!)

Överallt finns skyltar som påminner om hur dags solen går ner. Men man samlas på torget i hamnen vanligtvis betydligt tidigare. För att få en bra plats i en bar, eller för att bara ströva omkring.

Key West
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Guide Key West: Ta sikte på Duval Street, promenera till allt

Flygbilden visar att Key West inte är en liten by där man tar sig till ändpunkterna i alla väderstreck på några minuter. Det finns uppgifter på andra sajter om det går lätt att ta sig runt till fots på hela ön, i hela staden. En felaktig beskrivning.

Ta centrum och själva Duval Street som exempel. På bilden kan man ana Duval Street, från vänster till höger. Cirka två kilometer lång. Vi har skrivit det förr, och vi upprepar: Bo kring Duval Street. Låt hyrbilen vila. Det finns ett parkeringshus, så med lite tur kan man parkera där om man hamnat “fel”. I övrigt gäller: Promenera till allt, eller åk cykeltaxi.

Med bildens hjälp är det lätt att föreställa sig hur långt det är till hotellområdet vid infarten till staden (cirka sex kilometer) eller till flygplatsen strax intill. En promenad dit upp tar cirka en timma. Skäl nog att verkligen studera hotellen i centrum som vi rekommenderar.

LÄS MER: Hitta bästa platserna för snorkling

LÄS MER: Tips om spännande aktiviteter i Key West, boka hemifrån!

guide key west
©BOB KRIST/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

24 COMMENTS

  1. […] Florida.nu har hittills envist hållit sig inom delstatens gränser, med undantag för några sidor om andra amerikanska destinationer. Ingen regel utan undantag, så nu tar vi oss utanför USA:s gränser och ägnar en sida åt Bahamas. Ögruppen som från brittisk s k kronkoloni gått till att vara en självständig parlamentarisk monarki och del av det Brittiska Samväldet (som till exempel Kanada Australien, Cypern, Malta samt många länder i Afrika och Karibien). Bahamas ligger ju faktiskt närmare både Fort Lauderdale och Miami Beach än Key West. […]

  2. […] Nästan varje fråga vi får via mail till Florida.nu innebär att vi bildligt talat traskar ut i Everglades en stund. Det är nämligen den enda egentliga ”måste-upplevelsen” som finns i södra Florida. Det gäller om man bor i Fort Lauderdale eller i Miami Beach. Det gäller om man bor i sydvästra delen av Florida. Och det gäller också om man är på väg till eller från Key West. […]

Comments are closed.