Missa inte dagsutflykt till Kennedy Space Center!

6
8301

Kennedy Space Center, en dagsutflykt ingen bör missa! Floridas mest spännande nöjesfält. Och allt i parken är på riktigt.
Prisvänlig entré och ett besök (räcker med 5-6 timmar) som man inte ångrar, gammal som ung.

Nu kan vi erbjuda en rad olika utflykter till KSC. Från enbart inträdesbiljett till kombinationer med helt andra aktiviteter när man är i området. Utan tvekan de aktivitetsbiljetter som har störst intresse bland läsarna.

Kennedy Space Center – “på riktigt” och fascinerande nutidshistoria

När vi skriver “nöjesfältet som är på riktigt” menar vi förstås att man på Kennedy Space Center får ta del av mycket spännande nutidshistoria.
Från de första rymdfärderna, via de nu nerlagda rymdfärjorna, till dagens högteknologiska satsningar mot helt nya mål.

Vi gillar att Kennedy Space Center som nöjesfält verkligen riktar sig till alla åldrar, ett familjenöje, och att parken/anläggningen (till skillnad från en del annat i Florida) har humana entrépriser.

Kennedy Space Center
©GET YOUR GUIDE

Det är synd att många Orlando-besökare missar eller glömmer bort att göra den korta dagsutflykten till “rymdkusten” vid Atlanten och Kennedy Space Center.

Dessutom är rymdindustrin en av de största näringarna, inte bara turistiskt. Man trodde att när största turistmagneten och indirekta arbetsgivaren – rymdfärjorna – som för flera år sedan lades ner skulle detta förändra både nöjesfältet och trakten drastiskt.

Istället blev det en utmaning till turistiska nysatsningar (en uppfräschning, helt enkelt).
Dessutom kom Elon Musks Space X-raketer att ta över rymdfärjornas roll som dragplåster med massor av uppskjutningar, dag som natt.

Området har sedan Nasa bestämde sig för att det var här man skulle utgå i kampen, eller kapplöpningen, om rymden varit intimt förknippat med USA:s rymdäventyr. Inte bara genom Kennedy Space Center – mycket annat i området är rymd- eller astronaut-orienterat och försörjer tusentals invånare.

Kennedy Space Center är ett mycket bra och ofta underskattat nöjesfält. Många håller det t o m som det mest intressanta i Florida – allt är ju äkta vara och bjuder på nutidshistoria som är fascinerande för alla generationer.

Missa inte Shuttle Launch Experience

Florida.nu har besökt KSC flera gånger, ofta med förstagångsbesökare som sällskap.
Så vi har bra erfarenhet av att guida andra svenskar genom nöjesfältet. Ungefär så här kan en typisk dag se ut:

Först en titt på den skalenliga modellen av området. Den finns efter säkerhetskontrollen och ger en bra vägledning till kommande aktiviteter.
Ofrånkomligen dras man sedan till “raket-kyrkogården”, imponerande samling och vi slutar aldrig att förvånas över hur små de första raketerna var jämfört med senare exemplar av Saturnus, som skickade iväg massor av Apollo-farkoster.

Det finns massor av utställningar och information och med jämna mellanrum underhåller och informerar erfarna astronauter, både i rymddräkter (blir fotograferade med barnen) och i egenskap av sig själva (berättar som sina rymdäventyr och om Nasas program.

Simulerad rymdresa

Vi styr mot Shuttle Launch Experience för att kolla in köerna. Det här är nämligen något som måste upplevas – en simulerad rymdresa. Ganska hisnande och det är värt köandet för känslan att delta i en uppskjutning av en rymdfärja och se hela vår planet ur ett rymdperspektiv. Men om köerna är för långa kanske man ska chansa på att avsluta dagen här istället.

Sen är det dags för första bussetappen. Bussarna avgår varje kvart. Under första etappen kommer guiden att visa er det gigantiska örnboet.

På vägen matas vi med intressant information och får se väldiga Assembly Building, där alla rymdfärjor monterats ihop, och ser också specialutrustningen som användes för att ta de enorma farkosterna till de avsides belägna uppskjutningsramperna. Första stoppet är Gantry-observatoriet varifrån man har en bra överblick över uppskjutningsområdet.

Pedagogiskt om Saturnus-raketen

Nästa stopp är det mest intressanta på hela rundturen, Apollo/Saturnus-anläggningen. Inte bara för att där finns en fantastisk och pedagogisk uställning av en Saturnus-raket och alla tillhörande detaljer och utrustning. Också för den föreställning som spelas upp. Först en realistiskt uppskjutning, som följs via en exakt kopia av kontrollcentralen i Houston och besöket avslutas lämpligen i teatern där en verklig månlandning simuleras.

När det är dags att lämna härifrån har besökaren som val att antingen ta bussen tillbaks till huvudområdet eller göra ett besök på forskningsanläggningen. Vid den senare ses rymdforskare i arbete samt har man möjlighet att känna på hur det är att vistas inne på en rymdstation.

Ett besök på Kennedy Space Center kan göras som en endagstur från Orlando, om man stiger upp tidigt. Annars rekommenderas övernattning i närbelägna Cocoa Beach. Kennedy Space Center är det officiella namnet, men i dagligt tal används också det gamla namnet Cape Canaveral.

Kennedy Space Center, Planet Play
©KENNEDYSPACECENTER.COM

Planet Play för de yngsta på Kennedy Space Center 

En ny, helt uppslukande spelupplevelse med flera berättelser är planerad att landa på Kennedy Space Center Visitor Complex 1 januari 2021. Planet Play är en inomhusattraktion som designats för en yngre generation rymdutforskare (åldrarna 2-12) och är ett interaktivt aktivitets- och inlärningsområde som flyttar rymdens upplevelser till vår egen planet.

“Vi är väldigt nöjda med att kunna erbjuda våra besökare Planet Play, en attraktion som kommer att intressera en ännu yngre generation för rymdutforskning och interplanetära resor”, säger Therrin Protze, chefsoperatör på Kennedy Space Center Visitor Complex till SpaceCoastDaily.com.
“Detta område ska undervisa barnen om teknologier som används vid utforskning av rymden och planeterna och det genomförs i en rolig och lekfull miljö som vi är väldigt förväntansfulla på att få uppleva.”

Barn kommer att gilla att lära sig roliga fakta när de leker och spelar bland repliker av vårt solsystems planeter.

Planet Play har många interaktiva spel- och konstnärliga komponenter som är utformade för att skapa en minnesvärd inlärningsupplevelse inklusive möjligheter att kartlägga en konstellation, glida genom ett s k maskhål, gå på Saturnus ringar och glida genom ett asteroidfält.
Och medan barnen leker kan föräldrarna njuta av en kaffe-, öl- och vinbar i en bekväm lounge medan de ser sina små upptäcktsresande lära sig om rymden.

Planet Plays höjdpunkter på Kennedy Space Center:

  • Gravity Sink: En rep- och nätstruktur för klättring.
  • Storm of Neptune: Projektion och belysning som använder teaterutrustning för att göra Neptunas stormar mer framträdande, med plötsliga förändringar av intensitet och plats.
  • Nebulos: Naturskönt med ljuseffekter som yttrar sig som en en himmelsk nebulosa.
  • Black Hole Portal: Ett nätklättringsrör med UV-behandlat tyg som är vävt för att skapa en helixeffekt i 3D.
  • The Sun: Lek- och klättringsområdet är upplyst för att efterlikna solens yta och struktur.
  • Rover Racers: Tävla i en av NASA:s Rovers på Mars, undvik hinder och samla prover.
  • Lekområde för de allra yngsta: Med enkla lekar och en sittgrupp för föräldrarna.

Dessutom flera klättertorn, rutschbanor, klättervägg, interaktiva videospel och mycket mer.

Tips: Ta buss från Orlando och hoppa över köer med rätt val av biljett

Vårt tips är att är att utnyttja något av erbjudandena från GetYourGuide längre upp på sidan. Bland dem finns också bussturer från Orlando till “rymdkusten”.

Tips 1: Gör resan som en dagsutflykt, det är nära Orlando. Ingen onödig in- och utcheckning på ett annat hotell. KSC är inte nödvändigtvis en heldag på 6-8 timmar, det finns tid att göra lite annat också, t ex i närbelägna Cocoa Beach.

Tips 2: Bland alternativen finns biljetter med s k köföreträde. Det innebär att du slipper biljettkön och kan gå direkt till in till Kennedy Space Center (efter den obligatoriska säkerhetskontrollen).
Exempelvis denna biljett: Kennedy Space Center: Biljett med köföreträde
Köföreträde kan verka onödigt, men de minuter man sparar är värda mycket om man vill inleda med att besöka med Shuttle Launch Experience (dit köerna ofta ringlar sig) och faktiskt hamna bland de första som får gå ombord på denna spännande upplevelse.

PETER SUNESON

LÄS MER: Se SpaceX-raketerna från hotellets takterrass

LÄS MER: Östkusten – från raketer till öde stränder

6 COMMENTS

Comments are closed.