Kartor om Florida – inspiration för att hitta rätt

0
8726

Kartor om Florida, karta för Miami, Orlando, Key West, västkustens öar, Everglades. Lake Buena Vista m m. Dessutom udda (roliga?) kartor och en del närmast antika kartor som ren kuriosa.

Bästa kartorna har vi hittat hos Florida Backroads Travel. Allt från hela delstaten till regioner och över 100 bilutflykter.

Kartor om Florida – långt mer än bara Google Maps

Kartor om Florida, maps of florida, Mapas de Florida
©Courtesy of the Special Collections Department, University of South Florida

Kartor om Florida är ett tema utan slut. Varje dag ser vi exempel på bra illustrationer som ger inspiration och som underlättar förberedelser för en resa till den stora delstaten Florida.

Kartan här intill visar hur Florida såg ut i början av 1800-talet.
Förutom namn som Pensacola, Saint Augustine, Jacksonville, Cape Canaveral, Tampa, Gulf of Mexico, Atlantic Ocean, St. Johns River, Lake Okeechobee och Tallahassee kan man se indianstigar och den tidens indelning i counties.

Detta var innan Florida blev en del av USA och jag ser det som om kartan ritats efter att East och West Florida slagits ihop (1822).

kartor om Florida, Mapas de Florida, maps of florida
©VISIT FLORIDA/FLORIDA BACKROADS TRAVEL

HELA FLORIDA – vägar och regioner

Florida Backroads Travel är alltid en bra källa för information. Sajtens kartsida har bred och bra information, till exempel ovan karta för hela delstaten. Dessutom olika regioner, landsvägar öst till väst, över 100 bilutflykter och mycket mer.

kartor om Florida
©VISIT FLORIDA/AUTHENTIC FLORIDA

Fyrtorn i Florida, ta dem som riktmärke för utflykter.

kartor om Florida, maps of florida, Mapas de Florida
©COREY MALCOM/FACEBOOK

Denna 1856 karta över Florida gjordes av lantmätaren, och det är nog en av de mest detaljerade och exakta beskrivningarna av “original-Florida”.
En stor sektion visar det naturliga utseendet av South Floridas vattensystem, där vattnet en gång flöt fritt från Kissimmee River till Lake Okeechobee, söderut genom Everglades och sedan ut i Florida Bay och Mexikanska Golfen. Genom att jämföra 1856 med idag är det lätt att se varför Floridas vattensituation är är i ett besvärligt läge. En gång integrerat, naturligt vattenflöde har nu blivit uppdammat, avlett och uppdelat av en serie av konstgjorda “förbättringar” och det liknar knappt det sammanhängande systemet det en gång var. Med alla “framsteg” fungerar inget som det borde, och det dysfunktionella resultatet har utvecklats till alltmer smutsigt vatten som skapar elände för människor, företag och djurliv från kust till kust.
Florida har några val att göra. Är det acceptabelt att fortsätta att avleda förorenat vatten långt och bara lära sig att leva med det? Eller ska vi titta på vad Florida en gång var och arbeta för att återställa det till det som gjorde det så speciellt i första hand?

COREY MALCOLM/FACEBOOK

Kartor om Florida, maps of florida, Mapas de Florida
©HISTORIC FLORIDA X/FACEBOOK

Floridas födelsedag är 3 mars 1845 och ovanstående karta är från samma år.

kartor om florida, maps of florida, Mapas de Florida

Attraktioner i Florida, så som de beskrevs 1961.

Google-kartan är naturligtvis din utgångspunkt för att planera Florida-resan. Du hittar varianter av denna på många av våra sidor.
Viktigt att komma ihåg: De tider Google ger dig från en plats till en annan är alltid beräknade utan stopp, i exakt den hastighetsbegränsning som gäller på rutten, utan köer. Tiden du ser kommer att stämma bra om det är endast motorväg.

KARTA ORLANDO: Orlando-kartan ger dig några viktiga utgångspunkter.
Förutom de tre största parkerna, Disney World, Universal och Sea World, också Orlando International Airport och Lake Eola som får bli vårt riktmärke i centrala delen av storstaden Orlando, som har en
 intressanta historia – före och efter Disney.

KARTA MIAMI: Tre viktiga pinkter att utgå ifrån: Miami International Airport, South Beach och North Beach. Som orientering: Avstånd i tid från flygplatsen till Miami Beach är cirka 30 minuter (om man slipper köer på motorvägen). Att köra från södra Miami Beach till North Beach tar 20-30 minuter.

KARTA KEY WEST: Här ska du i första hand titta på Mallory Square och Southernmost Point. Att promenera cirka två kilometer längs huvudgatan Duval Street tar en halvtimma. På kartan också flygplatsen och stadens infart, för att visa hur långt det är till Duval Street om du väljer att bo i dessa områden. Kom ihåg att boka hotell nära Duval Street!

OBS fler områdeskartor längre ner på denna sida!

Cykla i Florida, kartor om florida, maps of florida, Mapas de Florida
©FLACYCLIST.COM

Cykla från kust till kust, inspiration för dig som söker en aktiv Florida-semester.

Kartor om Florida, maps of florida, Mapas de Florida
©DAVID RUMSEY MAP COLLECTION

Redan 1948 var invånarna i Florida kaxiga nog att ha en egen syn på resten av USA och den nordamerikanska kontinenten.

Kartor om Florida, maps of florida, Mapas de Florida
©courtesy of Linda Schilling Mitchell

Riktigt svårt att bedöma årtal för denna gamla Florida-karta. Jag ser ett fåtal bekanta namn, men desto fler platser som inte är aktuella idag.

KARTA VÄSTKUSTENS ÖAR: Denna karta som vi kallat “Islands in The Stream” är inspiration för äventyr från Tampa Bay i norr till Everglades City och Ten Thousand Islands i söder.

Shark Valley, Kartor om Florida

KARTA EVERGLADES: Google-kartan visar den del av Tamiami Trail som går genom Everglades, med flera intressanta hållpunkter utmärkta. Nedre kartan visar Everglades National Park, visserligen ett stort område men ändå långt mycket mindre än det som vi räknar till Everglades-området.

Kartor om Florida, Mapas de Florida, maps of florida
©GETTY IMAGES

HOTELL LAKE BUENA VISTA: Favorithotellen ligger på gångavstånd till Disney Springs som är bästa nöjesområdet i Orlando.

LÄS MER: Hotellfavoriter när Disney World

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Förstå storleken – se Florida från rymden