Därför svårt att hitta billig hyrbil i Florida

0
3506

Hitta billig hyrbil i Florida – numera betydligt svårare än vad vi är vana vid. Från att ha varit en liten kostnad i resebudgeten kan en hyrbil idag kosta dubbelt (eller mer) jämfört med före pandemin.
Det finns flera orsaker. Bland annat att det är brist på hyrbilar.

Som Florida-resenär måste man nu planera annorlunda och utnyttja alla knep. Men utan att gå i fällor som leder till oseriösa företag. 

hitta billig hyrbil i Florida
©GETTY IMAGES

Hitta billig hyrbil i Florida numera högsta prioritet

Att planera en semester i Florida har – oavsett om man är amerikan eller är svensk besökare – alltid inneburit att hyrbilsfrågan har kunnat vänta till sist. Det är den bransch inom turistindustrin som varit mest flexibel och det har alltid gått att hitta billig hyrbil i Florida.

För tillfället är det upp-och-nedvända världen jämfört med hur det var före pandemin. Inte bara i Florida, även i övriga USA och i större delen av världen.
Numera är bilfrågan högsta, och första, prioritet.

Därför svårt hitta hyrbil i Florida 1: brist på fordon

Enbart i USA såldes hundratusentals hyrbilar på grund av minskad efterfrågan under pandemin. Vi var vana vid att se hyrbilar köra ut och in i flygplatsernas stora hyrbilscenter var och varannan minut. Under månader med praktiskt taget inget resande alls i Florida stannade verksamheten av och bilarna såldes. (Motsvarande hände i de flesta europeiska länder.)

Följden blev att när Florida kunde öppna för inhemst turism, besökare från andra delstater, var det mycket svårt (ofta omöjligt) att över huvud taget hitta en hyrbil. Och de som fanns kostade ibland tre gånger normalt pris.
Eller erbjöds kunden en bil i dåligt skick, eller tvingades sätta sin familj i ett fordon avsett för varutransporter eller i en nedsmutsad bil som stank av marijuana.

Därför svårt hitta hyrbil i Florida 2: brist på microchips

En världsomfattande brist på microchips har inte bara påverkat fordonsproduktionen, i förlängningen också hyrbilsfirmorna. Det finns helt enkelt för få bilar för dem att köpa.

Pandemin stoppa inte bara själva produktionen av microchips (som även behövs till elektroniska prylar, som datorer). Eftersom microchipsen tillverkas i Japan stoppade Covid-19-läget även frakten till andra delar av världen.
Som ett asiatisk exempel på bristen: Japanska bilfabrikanten Nissan räknar med att tillverka en halv miljon färre fordon under 2021 än vad som planerats.

Tillgång och efterfrågan avgör prisläget på hyrbilar

Nu när många svenskar börjar planera ett besök i Florida har många häpnat över hyrbilspriserna. Vi får e-post och ser även kommentarer på Facebook (vår egen och andra Florida-relaterade sidor).
Reaktionerna har varit många i USA under hela pandemin. Både från hyrbilsindustrin och från konsumenthåll. Man är egentligen bara överens om en sak: att tillgång och efterfrågan avgör prisläget.

De mest pessimistiska bedömarna menar att ingen ljusning är i sikte under 2022.

Hur hitta billig hyrbil i Florida idag?

Givetvis finns det mindre, lokala biluthyrare som har sin stabila flotta av bilar och sin lika stabila kundkrets.
Det gäller bara att hitta rätt.
Senast igår fick jag ett exempel på en bilhyra som prismässigt låg på samma nivå som pre-Covid – inte dubbelt eller skräckexemplen med tre gånger normalt pris.

Situationen gynnar naturligtvis etablerade småföretag, som exemplet ovan. Samtidigt dyker det upp nya aktörer, lycksökare som är ute efter “snabba cash” – se upp!
(Att det dessutom dyker upp fler företag som förmedlar privatpersoners bilar är mer ett tecken i tiden.)

Kom ihåg att Rentalcars lovar vara billigast

Vår hyrbilspartner, brittiska Rentalcars, arbetar ju framförallt med de stora, etablerade aktörerna och det är ju hos dem vi ser de höga priserna. Även om det finns undantag.
Fördelen med Rentalcars (vilket utförligt beskrivs i avdelningen om bilar och trafik) är inte bara kvalitet, också deras prismatchning:
Ser du en likvärdig bil som är billigare hos någon annan lovar Rentalcars att sänka sitt pris. Det krävs att man fyller i ett formulär med detaljer. Men det kan det ju vara värt besväret.

Av alla tips jag läst från amerikaner är detta det bästa:
“Boka upp dig på allt bra du ser. Med avbeställningsskydd, förstås. Sedan är det bara att hålla koll och se vad som händer.”

Avslutningsvis en fortsättning där jag började:
Med omvända världen kanske resans datum framöver inte avgörs av billigaste USA-flyget utan av när/om det går att hitta billig hyrbil i Florida.
Vi lär få anledning att återkomma i frågan.

PETER SUNESON

LÄS MER: Spara tredjedel av hotellpriset med “Blixterbjudanden”

LÄS MER: Favoriter bland författare och böcker i Florida

LÄS MER: Drive in-movie, tidsresa till 50-talet