Bensin Florida: Högsta priset på 7 år, ändå billigt

2
9919

Bensin Florida – frågan blir aktuell för 99 av 100 Florida-besökare.
Det är billigt att tanka. Men här i Florida gäller andra oktantal – se upp!
I oktober 2021 noterades det högsta bensinpriset på sju år. Jämfört med övriga USA ligger dock Florida fortfarande under genomsnittet.

bensin florida, Gas prices in Florida, El precio de la gasolina es bajo, Etwa 0,5 Euro pro Liter Benzin
©PIXABAY

Bensin Florida: Billigt att tanka, räkna med halva priset

Bensinpriserna i USA är låga. Räkna generellt med cirka halva priset jämfört med Europa. Men efter finanskrisen och vid höga oljepriser har det amerikanska bensinpriset varit uppe på riktigt höga nivåer, nästan dubbelt så dyrt som när denna text uppdateras.

Det har dock alltid känts som att man tankar billigt.
Men se upp: Prisskillnaderna kan vara mycket stora, vi har sett exempel på dubbla priserna. Så det lönar sig att kolla upp bensinstationernas priser.

Varning för bensinpriser vid flygplatser!

Miami Herald rapporterade till exempel för några år sedan om prisskillnader på mellan $ 2.09 och $ 3.89 per gallon.
Det dyra exemplet är från en bensinstation vid flygplatsen och rent generellt blir det dyrare när man närmar sig en flygplats. Dessa bensinstationer lever på hyrbilskunder som vill fylla tanken innan bilen återlämnas. Att betala till hyrbilsföretaget blir nämligen långt mycket dyrare, upp emot $ 9.00/gallon.

  • En gallon är 3,78 liter.
  • Unleaded = blyfri bensin.

Vill du spara en slant, kolla aktuella prisläget via Gasbuddy och du kommer att bli förvånad.
Vid min en koll i oktober 2020 hittade jag platser där priset låg på $ 1.85/gallon. Detta låga pris omräknat till svenska förhållanden betyder en bra bit under 5 svenska kronor!
Min koll visade att genomsnittspriset i praktiskt taget hela Florida (vid tillfället) låg på mellan $ 2.00 och $ 2.20. Även dessa priser är halva priset jämfört med Sverige.

Bensin i Florida rekorddyr – men billigt för en svensk

Nyheten i början av oktober om chockhöjda bensinpriser innehåller uppgifter om högsta priset på bensin i Florida på sju år.
Genomsnittspriset är 3.17 USD per gallon och man bedömer att det ska stiga ytterligare.
Om jag räknat rätt motsvarar det strax under 7 kronor och 50 öre för en liter. Alltså kan vi fortfarande hävda att bensin i Florida kostar mindre än hälften jämfört med svenska bensinpriser.

En koll på Gasbuddy visar att det på sina håll i Florida går att tanka för under 3 USD/gallon och som vanligt är prisskillnaderna stora mellan olika platser.

resa till usa, bensin florida
©PIXABAY

Bensin Florida: Tanka “Regular”, 87 oktan är ok

Precis som med allt annat har man i USA valt att mäta oktantalet annorlunda än vad vi är vana vid. Det betyder helt andra siffror, vilket kan vara förbryllande.
Viktigast att det står “Unleaded” (blyfritt) på pumpen, välj Regular som är 87 oktan och motsvarar ungefär 95 oktan i Sverige. Det ska vara ok till hyrbilen, om inte annat anges på tanklocket.

Säkrast betala i förväg, men kort kan fungera

Vid bensinpumpen blir man uppmanad att knappa in sitt postnummer (d v s Zip code, OBS ej din pinkod) och det kan ibland fungera med vad som helst… Till exempel postnumret till ditt hotell eller så kan det t o m fungera med ditt svenska postnummer. Om detta råder delade meningar och troligen skiljer sig systemen mellan olika bensinstationer.

Jag anser själv att det är dumt att chansa, risken är ju att kortet försvinner. Men en gång kan man ju försöka.
Bättre att ta för vana att betala i förväg. Kontanter eller med kort. Man går helt enkelt in på bensinstaionen och säger att man tänker tanka för ett visst belopp eller betalar med kort efter att man tankat.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

2 COMMENTS

Comments are closed.