Disney-parkernas fastpass – viktiga för att spara tid, uppleva mer och vara mer flexibel.

Boka en e-biljett i god tid och planera parkbesöket hemifrån med hjälpmedel från Disney World för att få bästa möjliga upplevelse.

Utan planering är det stor risk att du missar de mest populära attraktionerna.

Disney World vet att ingen spenderar pengar i köerna

Det känns viktigt att understryka vikten av att planera parkbesöken i Orlando noga. Biljetterna är dyra och du vill stå i kö så lite som möjligt. Det var därför Disney-parkernas fastpass gjorde sitt intåg i parkerna redan i slutet av 90-talet.
Men både tekniskt och praktiskt var Disney World länge nästan hopplöst efter Universal på detta område. Men de har kommit ikapp. Och Disney-parkernas fastpass är fortfarande gratis, till skillnad från Universals (ofta) dyra expresspass.

Numera erbjuds modern teknologi istället för ett gammaldags “gå före i kön-system” med papperslappar. Gamla fastpass-systemet, som startade 1999, har definitivt spelat ut sin roll. Den moderna besökaren – gammal som ung – planerar med hjälp av datorn, en tablet eller mobiltelefon vilka attraktioner som ska prioriteras.

Att Disney World tagit ett modernt grepp på eländet med köerna handlar inte bara om att låta besökarna stå i köer så lite som möjligt, också om att öka omsättningen. En köande besökare spenderar nämligen inga pengar, det vet man hos Disney i Orlando.

Disney-parkernas fastpass, Disney fastpass
©DISNEYWORLD.DISNEY.GO.COM/courtesy of Official Ticket Center

Disney-parkernas fastpass bjuder på allt – och lite till!

Med Disney-parkernas fastpass kan besökaren, hemma vid sin dator, tablet eller telefon, regissera sitt besök. Det gäller allt inom Disney World-området, inte bara inne i nöjesparkerna.
Men viktigast är förstås fortfarande att minska köandet så mycket som möjligt.

Så fungerar Disney-parkernas fastpass hemma och i parken:

  • Planera hemifrån. Köp en e-biljett och registrera ditt fastpass på My Disney Experience snarast möjligt. Det kan du göra 30 dagar före besöket (och tre månader i förväg om du väljer att bo på något av Disney-hotellen).
  • Ladda ner Disney-appen: Ladda ner applikationen Play Disney Parks till din telefon eller tablet. Detta ökar dina möjlighet till interaktivitet under parkbesöket, samt berättar “hemligheter” och är nyttig att för besök på både restauranger och i butiker. Och en hel del mer som framgår av sajten och/eller appen.
  • Får att ha bäst chans att boka dina favoriter rekommenderar vi alltså att du registrerar dig så fort det är möjligt. På din e-biljett ska du leta upp biljettens “confirmation number” och registrera dig på sajten My Disney Experience (se länk ovan). Nu kan du planera vistelsen i Disney-parkerna i lugn och ro, bestämma tider för favoritattraktionerna och vara säker på att det finns plats för dig.
  • På plats i parken: Du går med din e-biljett till en biljettkiosk och får en riktig biljett och ett Magic Band (om du inte har ett sådant från ett tidigare besök). Glöm inte att ta med ditt pass som legitimation.
  • Du kan med en e-biljett boka attraktioner upp till en månad i förväg. Men antalet är begränsat till tre åk per park och dag.
  • När du gjort dina tre åk kan du dock utnyttja Disney-parkernas fastpass och ditt Magic Band till att boka fler attraktioner på plats i parken.

Disney-parkernas fastpass i sammanfattning:

Välj, boka – och åk!

Besökare som valt ett Disney-hotell, inom eller utanför parkområdet, kan utnyttja s k “magic hours” (morgon eller kväll).
Med Disney-appen har man alltid koll på aktuella väntetider i parken och hitta din favoritkaraktär på den tid denna visar upp sig.

Kolla en “crowd calender” för bästa dagarna

När vi får frågor om trängsel, köer och bäst (eller sämst) dagar att besöka brukar vi rekommendera våra läsare att googla “crowd calender Orlando” och då erbjuds flera olika sajter med information om förväntade besökssiffror flera månader framåt i tiden. (Det finns så många sådana sammanställningar att vi inte vill rekommendera någon speciell och vi har faktiskt ännu ingen av dem som favoritsajt.)

PETER SUNESON
AYITA BILLIE

LÄS MER: Äventyrliga aktiviteter utanför de stora nöjesparkerna

Booking.com
Booking.com