Home Orlando – allt om “världens största nöjesfält”

Orlando – allt om “världens största nöjesfält”

VÄLKOMMEN TILL ORLANDO!
Här bjuder vi på allt om på “världens största nöjesfält”

Orlando kallas “The Theme Park Capital of the World” (d v s “världens största nöjesfält”).
Välkommen till ett oändligt antal nöjen!
Här får du tips om vad centrala Floridas huvudstad och dess omgivningar erbjuder.

Orlando, Kartor om Florida, The Theme Park Capital of the World
©GETTY IMAGES

NÖJESPARKERNA I ORLANDO – “THE BIG EIGHT”

De stora temaparkerna som ägs av Disney, Universal och Sea World. Plus deras vattenparker och massor av annat kopplat till “The Big Eight”:

…och alla andra nöjen och tips i området

Allt om nöjeshuvudstaden, vilket innebär att det är här du hittar mindre parker, attraktioner, aktiviteter, utflykter – och lite till:

De bästa hotellen i Orlando, från lyx till budget

Ingen annan plats i Florida har fler hotell. Och de blir bara fler. Inte minst satsar Universal stort på sina egna hotellanläggningar och deras koncept speglar helheten i området, d v s allt från lyx till budget.

“MAGISKA ORLANDO. SÅ MYCKET MER ÄN DISNEY OCH ANDRA NÖJESPARKER.  NATUREN, MED BÖLJANDE KULLAR OCH SKOGAR I NORR OCH ‘TUSEN SJÖARS LANDSKAP’.
DOWNTOWNS GAMLA GATOR. TILL OCH MED FLYGPLATSEN ÄR EN SKÖNHET. “

– PETER SUNESON, REDAKTÖR

Orlando
clear sky
26.9 ° C
28 °
25 °
80 %
4.1kmh
0 %
Fri
36 °
Sat
36 °
Sun
37 °
Mon
36 °
Tue
30 °

Orlando i centrala Florida är delstatens centrum

Orlando Centrala Florida – Floridas centrum. Det är kring “världens största nöjesfält” mycket i Florida snurrar nuförtiden.
Blir man inte fartblind i nöjesparkernas attraktioner räcker det att se storstadsområdet från perspektivet före och efter Disney:
Från en småstad med 30 000 invånare till långt över två miljoner i stor-Orlando – och området fortsätter att växa åt alla håll.

Få hittar till storstaden Orlando – här gäller bara parkerna

Orlando är en storstad. Men det är inte den du besöker.
Parkerna har nämligen sina egna områden, och väldigt få besökare har anledning, eller lust, att besöka centrala Orlando.

Vi guidar förstås i första hand till alla nöjesparkerna:
De stora giganterna: Walt Disney World Resort, Universal Resort och Sea World.
Men också de mindre nöjena. Och sådana finns det massor av:

Läs sidan fler aktiviteter i Orlando – med möjlighet att boka – och sammanställningen fortsätter med en sida om hundratals aktiviteter i Orlando

Orlando är ett mål för de flesta som reser till Florida

Jag har svårt att föreställa mig hur mycket (många) 115 miljoner människor är. Så många kommer som besökare till Florida varje år. Minst 60 procent av dem besöker också Orlando.
Så det är ingen slump, eller av egenintresse, vi på Florida.nu ägnar så mycket plats åt just Orlando.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Vi arbetar på flera plan med “världens största nöjesfält”:

  • Regelbunden “dammsugning” av de stora temaparkernas nyheter.
  • Täta besök i området för en fräsch uppdatering.
  • Hotell-kollen utförs grundligt. Urvalet ska vara “up to date”.

Jag vet inte hur många besök jag gjort under årens lopp. Men är desto säkrare på att Gunnar, som inte bor så långt därifrån, gör sina visiter var och varannan månad.

Gunnar hittar rätt, vilket inte jag gjorde i början. Orlandos vägsystem kan nämligen vara förvirrande, och det tog tid att bli bekant med alla motorvägar och landsvägar som går kors och tvärs. Till synes utan system, men jag vet att de tillkommit för att förenkla.

Lyssna på våra råd.
Du kommer att ha nytta av dem, vad det än gäller.

PETER SUNESON

Mix av storstadspuls, nöjesparker och natursköna områden

Det var Walt Disney som satte Orlando på turistkartan vilket ledde till att staden blev världens största nöjesfält – “The Theme Park Capital of the World”..

Från de riktigt stora temaparkerna (Disney, Universal och Sea World) till oräkneliga mindre parker och minigolfbanor, är Orlando en märklig mix av kaotiskt storstadsområde och natursköna omgivningar.
Hotellrum är billigt, nöjesutbudet är enormt och här finns också gott om vuxennöjen, inte minst golf, nattliv, kurorter/spa, shopping och bra restauranger.

Orlando är en perfekt utgångspunkt för en rundresa i Florida. Flygkommunikationerna är utmärkta, och man tar sig lätt både västerut och österut. Det är också förhållandevis nära att via Florida Turnpike ta sig söderut till Miami.

Orlando-området är omfattande och vi har massor av sidor för dig som vill veta mer. Nöjesparkerna har givetvis en helt egen avdelning.

Nära till sjöar, skog, berg och strand

Det krävs lite planering för att få ut mesta möjliga av en Orlando-semester. Det är en stor destination att överblicka.

  • Florida.nu håller ständig koll på Orlando-området och berättar när det händer något nytt.
  • Följ oss också på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Även om Orlando inte är Floridas exakta geografiska mittpunkt så ligger det nära till hands att beskriva staden som Floridas absoluta centrum. Området är navet för all turismverksamhet i delstaten.

Trots att staden fortfarande växer så att det knakar och att det kan vara smått kaotiskt på motorvägen under rusningstrafiken finns det orörda lugna och natursköna miljöer på nära håll. Hela Orlando-området domineras av sjöar, stora och små. Söderut mest jordbruksmark, t ex enorma apelsinodlingar, medan en utflykt norrut t o m erbjuder lite höjdskillnad i form av små berg och den stora Ocala-skogen med sina badvänliga källor. Dessutom tar det bara en timma att köra till närmaste strand.

Fyra timmars körning från Miami

Beläget längs Interstate 4, mindre än en timmas bilkörning från båda kusterna, Daytona Beach i öster och Tampa och Clearwater Beach i väster.
Från Miami är det cirka fyra timmars non stop-körning, exakt lika långt från Naples eller Fort Myers i sydväst. Någon halvtimma längre tid tar det att köra från huvudstaden Tallahassee medan det är ungefär halva sträckan/tiden från Jacksonville i nordöst.

Vem reser till Orlando? Ja, frågan är förstås fel ställd. Det är snarare: Vem reser inte till Orlando?
Det här är nämligen ett resmål för alla – från golfspelande pensionärer till barnfamiljer. Plus en växande marknad för konferenser.

Disney, Orlando, Mary Poppins, Orlando Centrala Florida
©GETTY IMAGES

Nöjesparkerna i Orlando ligger sydväst om storstaden

Att skaffa sig en överblick av området är viktigt. Vad som i början tycks förvirrande är områdets storlek, så det gäller att bryta ner det till något mer överskådligt.
De stora nöjesområdena ligger nämligen i det sydvästra hörnet, så koncentrera er på sträckan söder om centrala Orlando, längs I4 eller parallella International Drive. Båda vägarna tar dig till de största och bästa attraktionerna. Det handlar om en drygt två mil långt område med Universal och Sea World i norr och Disney-området i söder.

Dra sedan ett streck på kartan rakt österut, längs Highway 192 till Kissimmee  – ett område som tyvärr sett sina bästa dagar – och du får en bild av ”turist-triangeln”.
Med några undantag är det runt det här området allt kretsar.

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON