Orlando – från småstad till “världens största nöjesfält”

Orlando – lite av Floridas centrum. Det är kring “världens största nöjesfält” mycket i Florida snurrar nuförtiden.

Blir man inte fartblind i nöjesparkernas attraktioner räcker det att se storstadsområdet från perspektivet före och efter Disney:
Från en småstad med 30 000 invånare till långt över två miljoner i stor-Orlando – och området fortsätter att växa åt alla håll.

Få hittar till storstaden Orlando – här gäller endast parkerna

Orlando är en storstad. Men det är inte den du besöker.
Parkerna har sina egna områden, och väldigt få besökare har anledning, eller lust, att besöka centrala Orlando.

Vi guidar förstås i första hand till alla nöjesparkerna. De stora giganterna Disney, Universal och Sea World. Men också de mindre nöjena.

Tips om Orlandos nöjen är en avdelning med massor av bonusinformation. Du ser artiklarna här ordnade efter popularitet bland läsarna – klicka dig vidare till informationen!

Booking.com  
  • Avdelningen Biljett-Tips (nedan) kompletterar sidan Orlando-Biljetter och här ser du de mest klickade artiklarna i denna kategori:

Tips om hotell från egen expert i Florida

Dessutom är vi väldigt nöjda med att kunna leverera proffsiga hotelltips från expert på plats.
Gunnar Hedqwist har ägt flera hotell i Florida och besöker Orlando ofta. Bättre rådgivare finns inte.

  • Favorithotellen i Orlando är så många att de fått en egen avdelning:

Orlando är ett mål för de flesta som reser till Florida

Jag har svårt att föreställa mig hur mycket (många) 115 miljoner människor är. Så många kommer som besökare till Florida varje år. Minst 60 procent av dem besöker också Orlando.

Så det är ingen slump, eller av egenintresse, vi på Florida.nu ägnar så mycket plats åt denna del av Florida.
Vi arbetar på flera plan med “världens största nöjesfält”:

  • Regelbunden “dammsugning” av de stora temaparkernas nyheter.
  • Täta besök i området för en fräsch uppdatering.
  • Kontakter med park-experterna på Official Ticket Center för senaste nytt.
  • Hotell-kollen utförs grundligt. Urvalet ska vara “up to date”.

Jag vet inte hur många besök jag gjort under årens lopp. Men är desto säkrare på att Gunnar, som inte bor så långt därifrån, gör sina visiter var och varannan månad.

Gunnar hittar rätt, vilket inte jag gjorde i början. Vägsystemet kan nämligen vara förvirrande, och det tog tid att bli bekant med alla motorvägar och landsvägar som går kors och tvärs. Till synes utan system, men jag vet att de tillkommit för att förenkla.

Lyssna på våra råd.
Du kommer att ha nytta av dem, vad det än gäller.

PETER SUNESON

Mix av storstadspuls, nöjesparker och natur

Det var Walt Disney som satte det lilla samhället på turistkartan vilket ledde till att staden blev världens största nöjesfält – “The Theme Park Capital of the World”..

Från de riktigt stora temaparkerna (Disney, Universal och Sea World) till oräkneliga mindre parker och minigolfbanor, är Orlando en märklig mix av kaotiskt storstadsområde och natursköna omgivningar.
Hotellrum är billigt, nöjesutbudet är enormt och här finns också gott om vuxennöjen, inte minst golf, nattliv, kurorter/spa, shopping och bra restauranger.

Området är en perfekt utgångspunkt för en rundresa i Florida. Flygkommunikationerna är utmärkta, och man tar sig lätt både västerut och österut. Det är också förhållandevis nära att via Florida Turnpike ta sig söderut till Miami.

Orlando-området är omfattande och vi har massor av sidor för dig som vill veta mer. Nöjesparkerna har givetvis en helt egen avdelning.

Nära till sjöar, skog, berg och strand

Det krävs lite planering för att få ut mesta möjliga av en semester här. Det är en stor destination att överblicka.

  • Florida.nu håller ständig koll och berättar när det händer något nytt.
  • Följ oss också på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Även om Orlando inte är Floridas exakta geografiska mittpunkt så ligger det nära till hands att beskriva staden som Floridas absoluta centrum. Området är navet för all turismverksamhet i delstaten.

Trots att staden fortfarande växer så att det knakar och att det kan vara smått kaotiskt på motorvägen under rusningstrafiken finns det orörda lugna och natursköna miljöer på nära håll. Centrala Florida domineras av sjöar, stora och små. Söderut mest jordbruksmark, t ex enorma apelsinodlingar, medan en utflykt norrut t o m erbjuder lite höjdskillnad i form av små berg och den stora Ocala-skogen med sina badvänliga källor. Dessutom tar det bara en timma att köra till närmaste strand.

Fyra timmars körning från Miami

Beläget längs Interstate 4, mindre än en timmas bilkörning från båda kusterna, Daytona Beach i öster och Tampa Bay i väster.
Från Miami är det cirka fyra timmars non stop-körning, exakt lika långt från Naples eller Fort Myers i sydväst. Någon halvtimma längre tid tar det att köra från huvudstaden Tallahassee medan det är ungefär halva sträckan/tiden från Jacksonville i nordöst.

Vem reser hit? Ja, frågan är förstås fel ställd. Det är snarare: Vem reser inte hit?
Det här är nämligen ett resmål för alla – från golfspelande pensionärer till barnfamiljer. Plus en växande marknad för konferenser.

Nöjesparkerna ligger sydväst om storstadsområdet

Att skaffa sig en överblick av området är viktigt. Vad som i början tycks förvirrande är områdets storlek, så det gäller att bryta ner det till något mer överskådligt.
De stora nöjesområdena ligger nämligen i det sydvästra hörnet, så koncentrera er på sträckan söder om centrala Orlando, längs I4 eller parallella International Drive. Båda vägarna tar dig till de största och bästa attraktionerna. Det handlar om en drygt två mil långt område med Universal och Sea World i norr och Disney-området i söder.

Dra sedan ett streck på kartan rakt österut, längs Highway 192 till Kissimmee – ett område som tyvärr sett sina bästa dagar – och du får en bild av ”turist-triangeln”.
Med några undantag är det runt det här området allt kretsar.

   

Svårt klara sig utan hyrbil – ta sig fram till fots går inte

Var beredd på att I4:an kan vara ett trafikkaos under rusningstrafik.
Det är svårt – men faktiskt inte helt omöjligt – att klara sig utan hyrbil här.
För den som väljer att koncentrera sig på enbart Disney, eller gör tvärtom och väljer de återstående tre av ”The Big Seven”, fungerar transportservice kopplat till hotell nära Universal och Sea World hyfsat. Långt ifrån perfekt, men det kan gå.
Båda varianterna förutsätter att du väljer rätt hotell. Att ta sig fram till fots är inte att tänka på även om International Drive har en ”trolley” (buss) med ok service.

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON

 
“rideways"
 
   
Booking.com