Siesta Key – världsklass på strand (och unik sand)

2
9818

Siesta Key – för hela världen känd också som Siesta Beach. Sarasotas stolthet. Utsedd till en av världens bästa stränder (i hård konkurrens).
Unik sand, kritvit och som pudersocker, en sand som alltid känns iskall även i stekande sol.

Siesta Key är dessutom den i särklass bästa delen av Sarasota att ha som bas för en semester på Floridas västkust.

Siesta Key
clear sky
28.3 ° C
32.4 °
25.6 °
61 %
5.1kmh
0 %
Thu
28 °
Fri
25 °
Sat
25 °
Sun
25 °
Mon
25 °

Siesta Key Beach – oslagbar strandmiljö och perfekt “basläger”

Att Siesta-stranden i Sarasota hamnar på ännu en topplista är ingen överraskning. Den är i en klass för sig bland Floridas stränder.

Det är Yahoo Travel som utnämner den populära stranden till en av de 10 bästa i hela världen. Listan är helt i linje med en rad andra liknande listor, inklusive de populära listorna med USA:s bästa stränder från “Dr Beach” som publicerats varje år i närmare 30 år och även i toppen bland stränder hos Tripadvisor.

Det är i tuff konkurrens med andra favoriter på västkusten (Clearwater Beach och Fort Myers Beach) som vi ser Siesta Key som det kanske allra bästa “baslägret” på Floridas västkust.

Om inte annat är Siesta-stranden ett obligatoriskt utflyktsmål, en dagsutflykt, för dig som är i närheten.

Florida.nu har haft förmånen att ha Siesta Key Public Beach på mycket nära håll i decennier och den har alltid inbjudit till strandliv, bad, grillkvällar och promenader.

Siesta Key Beach
©GETTY IMAGES

Siesta Beach har plats för 10 000-tals strandbesökare

Det känns viktigt att redan här nämna att Siesta Beach är synnerligen barnvänlig. Stranden är långgrund och, i likhet med alla officiella badstränder, har den badvakter som håller koll.

Det är speciellt härligt att närma sig stranden från norr, från Siesta Key Village. Kanske har det att göra med att det var där jag bodde under första besöket i Sarasota 1979 – tänk vad både ön och hela Florida har förändrats sedan dess!

Med utgångspunkt från The Village når man först en ganska öde del av Siesta-stranden, norr här om den djupa kanalen som många båtar väljer för att komma ut i Mexikanska Golfen. Det är något speciellt med denna del av stranden. Få strandbesökare väljer att bada eller sola här, desto fler har det som mål för promenaden.

Promenaden tar oss längs den breda stranden, en rad fina villor ligger bakom strandgräset.
Efter någon halv kilometer är vi framme vid strandens centrum, med parkeringsplatsen och paviljongen med duschar, toaletter, enkel snabbmatsrestaurang och souvenirshop m m.

Det är här stranden är som bredast, den har plats för tiotusentals besökare.

Siesta Key Beach
©COURTESY OF VISIT SARASOTA COUNTY

Siesta Key Crystal Classic

Denna del av strandområdet har nyligen fått en rejäl renovering av serviceområdet: affärer, matställen, duschar, toaletter.

Och så var det sanden – den unika.
”Som pudersocker eller babypuder”, enligt Yahoo Travel.
Nästan som vi brukar beskriva den.
Fast jag använder ofta ordet ”potatismjöl” också, även om själva ordet inte är så upphetsande.

Vad experterna på Yahoo helt glömmer bort är att sanden aldrig blir varm. Även under de allra varmaste dagarna svalkar sanden. Den består av 99 procent kvarts, det är förklaringen.

Sanden är också en av anledningarna till att den årliga utmaningen – att vinna något av priserna i sandskulpturtävlingen. Det är ingen hejd på fantasi, kreativitet och kvalitet här.
När vi besökte arrangemanget första gången (70-talet) var det ett litet amatör-event som alternerade mellan olika Sarasota-stränder. Idag är det en mix av lokala amatörer och professionella artister och intresset så stort att det säljs biljetter.
Siesta Key Crystal Classic hålls varje år i november.

Siesta Key Beach
©COURTESY OF VISIT SARASOTA COUNTY

Drum Circle på Siesta Beach varje söndag

Ett annat otroligt populärt arrangemang är söndagskvällarnas s k drum circle. 100-tals människor samlas i god tid före solnedgången för att spela trummor tillsammans och dansa. Detta har varit ett populärt arranagemang i många år och för varje besök ser vi allt fler besökare. Dessutom har idén “smittat av sig” till andra stränder i Florida.

Promenaden går vidare. Efter paviljongen följer vi strandkanten – alltid massor av människor som promenerar – och ser en oändlig rad av mysiga strandhotell.

Det är när vi når Crescent Beach som vi också kommer till ett av de mest intressanta hotellområdena på ön. Många små och bra hotell vid södra bron och ett litet shoppingområde med ett par restauranger.
Nu är vi nära Point of Rocks och det är också där som den mest berömda delen av stranden slutar. Klipporna och det lilla korallrevet här är populärt bland snorklare.

Men Siesta Key fortsätter flera kilometer längre åt söder. Skillnaden är att den största delen här är nästan helt öde. Det beror på att området domineras av privata bostäder och inga parkeringsmöjligheter. Så vi måste nästan ända längst söderut, till mindre kända Turtle Beach, för att kunna parkera. Samma ö, samma hav – men inte den riktiga Siesta-atmosfären beträffande sandkvalitet.

Från Siesta Key kan man numera gå till Casey Key

Fortsätt förbi ytterligare ett litet privat område och man är vid Midnight Pass, där det tills på 80-talet fanns ett litet sund.

Olyckliga omständigheter (en lång historia) gjorde att denna viktiga lilla vattenväg mellan Intracoastal waterway och Mexikanska Golfen stängdes. Man kan fortfarande ana sundet, där Siesta Key smalnar av. Detta är ett mycket omtyckt mål för strandbesökare som kommer med båt eller kanot från fastlandet. Man ankrar/lägger till på “baksidan” av stranden och går över dynerna till havet.

Numera kan man alltså fortsätta promenaden torrskodd ytterligare massor av kilometer på Casey Key, hela vägen till Venice Jetty, d v s cirka 13 kilometer (om jag minns rätt).

Som sagt:
Vi är inte förvånade att Siesta finns på topplistorna. Visst känns det härligt att ”vår” strand, som vi så ofta får anledning att nämna här på sajten, konkurrerar med andra strandparadis i Seychellerna, Costa Rica, Bahamas, Phi Phi Islands, Hawaii, Virgin Islands, med flera exotiska platser.

PETER SUNESON

LÄS MER: Farligast på stranden – Dr Beach’s varning

LÄS MER: Västkustens 5-stjärniga stränder

LÄS MER: Venice är “doldis” i söder, plocka hajtänder!

2 COMMENTS

Comments are closed.