Venice – (nuförtiden) oförtjänt i skuggan av Sarasota

2
3163

Venice – se denna plats från rätt håll och du har hamnat i ett paradis på västkusten.
Utan tvekan har Venice, numera helt oförtjänt, hamnat i skuggan av världsberömda (och lyxiga) Sarasota.
Men Venice är faktiskt också världsberömt – som “The Shark Tooth Capital of the World”.

©VISIT FLORIDA

Venice
©PINTEREST

Venice – från apelsinodlingar till livlig strandidyll

Venice var förr klassat som enbart en tillflykt för pensionärer, en liten idyll för de allra äldsta. Idag ett livligt samhälle på Floridas västkust där man slipper de negativa konsekvenserna som drabbat dess rika granne i norr. (Sarasota har ju blivit så populärt att det borde införas trängselskatt…)

Som så många andra samhällen i Florida startar Venice historia med stora apelsinodlingar. Det var också här Ringling-circusen hade sitt ursprungliga vinterkvarter.

Venice Jetty trevlig samlingsplats

När jag inledningvis skriver att man ska “se Venice från rätt håll” syftar det på att man ska undvika de gigantiska villaområdena i söder.

Betrakta istället den lilla staden, som har cirka 20 000 invånare, från norr. Med trevliga Nokomis som utgångspunkt ska man ta sig till stadens centrala delar, stränderna och Venice Jetty som är en naturlig samlingsplats oavsett från vilket väderstreck man kommer.

På 70-talet var jag alldeles för upptagen med att utforska Sarasota för att ens lägga märke till den till synes oansenliga grannen i söder.

Venice
©VISITVENICEFL.ORG

8 skäl att gilla Venice och dess omgivningar

Idag ser jag många skäl att gilla Venice:

  • Osprey och Nokomis, som jag ser som förorter, även om den förra kanske hör mer till Sarasota. Där finns Historic Spanish Point, en mycket intressant (och tämligen okänd) historisk park.
  • Caspersen Beach. Det är här man gör fynd av fossila hajtänder. Man kan leta på amatörnivå (ungefär som med snäckorna på Sanibel Island) och i värsta fall handla dem billigt på plats. (Proffsen dyker i hopp om att göra det riktigt stora fyndet.)
  • Venice Jetty. Båt-och folklivet på en av få platser i området där man kan komma ut i Mexikanska Golfen från Intracoastal Waterway.
  • Stränderna. Förutom att Caspersen Beach står för “The Shark Tooth Capital of the World” är det lätt att trivas på Nokomis Beach som ligger på södra Casey Key. Nära till populära Pop’s Sunset Grill. Även mer centralt belägna Venice Beach, söder om inloppet till Roberts Bay.
  • Cykelvänligt. Inte nog med att Legacy Trail kan ta oss bakvägen till Sarasota längs den gamla järnvägen, cykelleden går också mot centrum som är utmärkt för tvåhjuliga utflykter.
  • I söder en sällan nämnd idyll: det lilla samhället Englewood vars centrum är mycket Old Florida med mysiga små butiker.
  • Sharky’s (eller fullständiga namnet Sharky’s on the Pier) är en populär strand vid havet. Menyn är typisk för ett “Florida seafood shack”.
  • Venice Theater. Får inte lika stora rubriker som motsvarande insitutioner i Sarasota, men detta är en kulturell pärla som vinner i längden.
  • Venice Symphony Orchestra. Lilla Venice håller sig med en symfoniorkester i världsklass. En helt enastående orkester, hälsar Per Nordström på Team Nordström. Orkestern framträder vanligtvis en helg varje månad.

Sammanfattningsvis:
Lika mycket som jag älskade Sarasota och dess fantastiska öar och strandmiljöer under flera decennier finns det nu en kärlek till förorten i söder, och dess omgivningar, som behållit en hel del av den gammaldags charm som tidigare präglade hela denna del av Floridas västkust.

LÄS MER: Anna Maria Island, idyll med Old Florida

LÄS MER: Billigaste platserna i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

2 COMMENTS

Comments are closed.