Expresspass hos Universal – få dem gratis!

2
10365

Expresspass hos Universal – idag ofta en nödvändighet.
Tänk smart, och du får dem gratis!
Detta har många svenskar upptäckt och gör precis som Florida.nu rekommenderar: Bokar rätt hotell.

Här ger sajtens VD Gunnar Hedqwist, som besöker Universals båda parker regelbundet, sina experttips om vad som väntar den resenär som gör det smartaste valet beträffande besöket på Universal Orlando Resort.

Expresspass hos Universal

Två dagar i båda parkerna och en park-to-park-biljett

Till skillnad mot Disney World, där vi anser att det räcker med en dag per park, är Universal ett tvådagarsäventyr där man ska kosta på sig en park-to-park-biljett och (numera de flesta dagar under året) också ska investera i ett expresspass.

Det finns ett par viktiga grundregler vad det gäller Universals parker Universal Studios och Islands of Adventure:

 • Det krävs två dagar för att uppleva helheten. Anledningen är delvis Harry Potter-världarna, som finns i båda parkerna. Detta tar tid. Dessutom har parkerna massor av andra attraktioner.
 • Att satsa på något annat än park-to-park-biljetter känns som ett tokigt val. Kostar visserligen en slant extra, men är värt varenda dollar.

Som Gunnar Hedqwist brukar poängtera:
“Ni har rest från Sverige till Florida. Spenderat mycket pengar på flyg, hyrbil och hotell. Då ska ni inte vara dumsnåla med biljettvalet. Resultatet kan bli en dålig upplevelse av (i det här fallet) Universal.”

…och expresspass hos Universal kan man få gratis!

Det är nu flera år sedan Florida.nu själva testade varianten med att bo på ett Universal-hotell och utnyttja de gratis expresspass som följer med en sådan bokning. Vårt test resulterade i en sida med just detta spartips. I princip blev ju vår hotellvistelse gratis!

Så nu när allt fler svenska Florida-resenärer upptäcker denna variant får vi många frågor om hur det egentligen fungerar med expresspassen under vistelsen på ett av dessa Universalhotell.

Universal har på relativt kort tid gått från tre till åtta hotell. Det lär inte dröja länge innan vi får höra om det nionde (och tionde?).
Det är dock viktigt att notera att det bara är tre av hotellen som erbjuder expresspass, de övriga är budgethotell och där finns enbart möjlighet till tidigare entré, inga kö-fördelar.

Expresspass hos Universal: Tre hotell med biljettbonus

Av de tre lyxhotellen med alla fördelar känner vi att Portofino inte längre är i samma klass som förr.
Hard Rock Hotel – bra, men med nackdelen att musiken är ganska högljudd, vilket troligen inte är ett problem för tonåringarna i sällskapet. Vi tycker dock inte att Hard Rock når upp i samma klass som områdets höjdarhotell:
Loews Royal Pacific Resort – bästa atmosfären och i likhet med Hard Rock gångavstånd till allt eller så tar man gratisbåten till parkerna.

Fakta om expresspass hos Universal: Gäller en extra dag

Så med hotellet bokat och med e-biljetten i handen är det bara att göra sig redo för Universal-äventyret. Låt oss säga att ni bokat en natt på Royal Pacific, då gäller följande enligt Gunnars sammanfattning:

 • Har ni ett rum med en kingsize bed får ni tre expresspass.
 • Har ni ett rum med två queensize beds får ni fem expresspass.
 • Expresspassen gäller för både in- och utcheckningsdagen.
 • Ni gör en tidig “pre-check in” när ni anländer och får då passen (men ej nyckeln till rummet). Ni kan checka in redan klockan 07. Många checkar in redan i gryningen, äter sedan frukost och är klara att gå in en timme före den officiella öppningstiden.
 • Utcheckningsdagen låter ni hotellet ta hand om bagaget medan ni roar er i parkerna.
 • Ni får förtur till bord på vissa restauranger inne i parkerna, “priority seating”. Kolla med receptionen vilka restauranger det gäller.
 • Bilen låter ni naturligtvis stå parkerad i hotellets garage.
 • Och slutligen: Har ni bokat två nätter får ni givetvis expresspass till tre dagar.
Universal, Orlando. Harry Potter, Hogsmeade.
©PIXABAY

2 x 2 är nödvändigt för bästa upplevelsen av Universal

En av de vanligaste frågorna beträffande biljetter i Orlando är vilken typ av biljett man ska köpa till Universals parker.
Svaret är enkelt: 2 x 2, vilket betyder två dagar och två parker båda dagarna.

Varför det är så viktigt att besöka både Islands of Adventure och Universal Studios för att få ut det mesta av Harry Potter-världen ska vi förklara här.

Universal är den “lilla” nöjesparken jämfört med enorma Walt Disney World.
Men långt ifrån ett litet område, massor av attraktioner i två helt skilda parker.
Här krävs lite planering.

Numera är Harry Potter en centralfigur i båda parkerna.
Två Harry Potter-världar i varsin park med Hogwarts Express som tar besökaren från den ena delen till den andra.
Endast detta är skäl nog att ha en park-to-park-biljett.
Harry Potter-upplevelsen blir helt enkelt inte fullständig om inte man kan ta sig till båda världarna under samma besök.

Även utan att ha Harry Potter i fokus under Universal-besöket har de båda nöjesparkerna (Universal Studios och Islands of Adventure) tillräckligt med attraktioner och aktiviteter för två dagar (minst).

Dessutom: var inte dumsnål! Ingen har väl kommit till Orlando för att stå i kö?
Så satsa på ett expresspass, så går du före i köerna och kommer in tidigare i parkerna. Läs om det smarta spartipset nedan, expresspasset blir gratis! (Eller omvänt: se det som att hotellet blir gratis.)

Expresspass hos Universal: Vem vill stå i kö i 90 minuter?

Under Gunnars många besök på sina favoritparker har han alltför många gånger sett stackars besökare som tvingas stå i kö i 90 minuter, eller t o m längre, för en enda attraktion.
Anledningen till kö-eländet är dels att parkerna ökat i popularitet, dels tillkomsten av de två Harry Potter-världarna, och här finns det anledning att än en gång låta Gunnar komma med en viktig påminnelse:

“Ska ni få tillgång att se hela Harry Potter äventyret måste ni köpa park-to-park-biljetter. Om ni inte gör det kan ni heller inte åka Hogwarts Express, tåget som går mellan de båda parkerna och som är en viktig del av Harry Potter-upplevelsen.”

Boka alltså ditt Universal-hotell via länkar hos Florida.nu.
Det expresspass du får på köpet är “unlimited”, d v s maximala fördelar till skillnad från standardvarianten som enbart kan utnyttjas en gång per attraktion.

Expresspassen är dyra, men absolut värda sitt pris

Tidigare kunde ett expresspass till en Universal-park kosta så lite som $ 35, sedan skena iväg till långt över vad själva entré-biljetten kostar. Nu har Universal standardiserat priset och man har satt grundpris (ett lägsta-pris) för olika varianter av dessa “gå-före-i-kön-biljetter”.

Det går att ha “is i magen” och kolla läget i parken innan men bestämmer sig för denna extra utgift. Något som dock inte rekommenderas när parkerna är “very busy”, dessa dagar kan expresspassen faktiskt vara slutsålda.

Eftersom vi anser att man bör välja “unlimited”, redovisar vi aktuella priser enbart för dem:

 • Expresspass en dag Universal Studios eller Islands of Adventure – från $ 69 (+ lokal moms och serviceavgifter).
 • Expresspass Unlimited en dag båda parkerna – från $ 80 (+ lokal moms och serviceavgifter).

Räkna med högre pris när efterfrågan på expresspass hos Universal är hög.
(Med reservation för att priser och villkor förändrats sedan denna sida senast uppdaterades.)

PETER SUNESON
GUNNAR HEDQWIST

 • Missa inte vårt unika spartips för Universal – din hotellvistelse kan bli gratis!
Expresspass hos Universal
©VISIT FLORIDA

Fakta om expresspass hos Universal: Maxvärde och black out-dagar

 • Det finns ingen maxgräns för expresspassens värde.
 • Det finns inga s k black out-dagar (datum då Universals hotell inte ger sina gäster gratis expresspass).
 • Även The Wizarding World of Harry Potter omfattas nu av expresspassen.

“Gratis är bra”, det kan vi vara överens om. Tyvärr stämmer ordet “gratis” eller “på köpet” eller “fritt” sällan med verkligheten. Allra minst i Florida, ännu mindre i Orlando.
Undantaget är det spartips som vi så ofta har anledning att återkomma till beträffande de tre storhotellen intill Universals två parker. I princip blir hotellvistelsen gratis för hela familjen.

Vi fick en fråga från Anders som läst på hotellets egen sida att de gratis expresspass man får på Universals hotell har ett maxvärde av $ 89, alltså att man får betala en mellanskillnad de dagar expresspassen kostar mer.
Fel!

Nyligen frågade B-O om black out-dagar hos Universal. D v s fanns det en uppgift om dagar då förmånen med gratis expresspass hos Universal inte gäller.
Också fel!

Det sprids alltså felaktig information om villkoren på hotellens egna sidor. Florida.nu vet bättre än så.
Gunnar Hedwist, som är flitig besökare både i Universals parker och ofta bor på Royal Pacific, vände sig direkt till hotellet för klart besked. Resultat:

 • Någon mellanskillnad på dyra expresspass ska man inte betala.
 • Black out-dagar existerar inte.

LÄS MER: Royal Pacific, mest bokade hotellet i Florida

LÄS MER: Universals hotell i Orlando

2 COMMENTS

Comments are closed.