Expresspass hos Universal – idag en nödvändighet.
Tänk smart, och du får dem gratis!
Detta har många svenskar upptäckt och gör precis som Florida.nu rekommenderar: Bokar rätt hotell.

Här ger sajtens VD Gunnar Hedqwist, som besöker Universals båda parker regelbundet, sina experttips om vad som väntar den resenär som gör det smartaste valet beträffande besöket på Universal Orlando Resort.

Universal Resort, Orlando, Florida, Expresspass hos Universal
©GETTY IMAGES
Booking.com  

Inte lönt med färre än två dagar – och båda parkerna!

Vi glömmer för ett ögonblick Walt Disney World Resort, dess fyra parker och allt annat som kretsar kring Disney-världen i Orlando. Vi glömmer också alla andra Orlando-attraktioner.

LÄS MER: Boka bästa biljetterna till Orlandos nöjesparker

Här ska det enbart handla om Universals båda parker Universal Studios och Islands of Adventure och med stort fokus på expresspass hos Universal.

Park-to-park-biljett är värt pengarna

Det finns några viktiga grundregler vad det gäller Universal i Orlando:

 • Det krävs två dagar för att uppleva helheten. Anledningen är delvis Harry Potter-världarna, som finns i båda parkerna. Detta tar tid. Dessutom har parkerna massor av andra attraktioner.
 • Att satsa på något annat än park-to-park-biljetter känns som ett tokigt val. Kostar visserligen en slant extra, men är värt varenda dollar.
 • Boka Universal-biljetterna hos vår pålitliga partner Official Ticket Center där lokala skatter och serviceavgifter alltid ingår i det pris som anges.

Som Gunnar Hedqwist brukar poängtera:
”Ni har rest från Sverige till Florida. Spenderat mycket pengar på flyg, hyrbil och hotell. Då ska ni inte vara dumsnåla med biljettvalet. Resultatet kan bli en dålig upplevelse av (i det här fallet) Universal.”

…eller så får man expresspassen gratis

Det är nu flera år sedan Florida.nu själva testade varianten med att bo på ett Universal-hotell och utnyttja de gratis express som följer med en sådan bokning. Vårt test resulterade i en sida med just detta spartips. I princip blev ju hotellvistelsen gratis!

LÄS MER: Expresspassen gäller nu också Harry Potter

Så nu när allt fler svenska Florida-resenärer upptäcker denna variant får vi många frågor om hur det egentligen fungerar med expresspassen under vistelsen på ett av dessa Universalhotell.

Universal har (när detta skrivs) fem egna storhotell. Ett sjätte är under byggnation och det lär bli fler av dem inom kort.
Men viktigt att notera att det bara är tre av dem som erbjuder expresspass, de övriga är budgethotell och där finns enbart möjlighet till tidigare entré, inga kö-fördelar.

Expresspass hos Universal: Tre hotell med biljettbonus

Av de tre lyxhotellen med alla fördelar känner vi att Portofino inte längre är i samma klass som förr.
Hard Rock Hotel – bra, men med nackdelen att musiken är ganska högljudd, vilket troligen inte är ett problem för tonåringarna i sällskapet. Vi tycker dock inte att Hard Rock når upp i samma klass som områdets höjdarhotell:
Loews Royal Pacific Resort – bästa atmosfären och i likhet med Hard Rock gångavstånd till allt eller så tar man gratisbåten till parkerna.

På de övriga Universal-hotellen, Cabana Bay Beach Resort, Sapphire Falls och Aventura hotel (årets nyhet), får man fördelen av att gå in i parkerna en timma tidigare än övriga besökare.

LÄS MER: Universals hotell i Orlando

Så med hotellet bokat, biljetten från OTC i handen är det bara att göra sig redo för Universal-äventyret. Låt oss säga att ni bokat en natt på Royal Pacific, då gäller följande enligt Gunnars sammanfattning:

 • Har ni ett rum med en kingsize bed får ni tre expresspass.
 • Har ni ett rum med två queensize beds får ni fem expresspass.
 • Expresspassen gäller för både in- och utcheckningsdagen.
 • Ni gör en tidig ”pre-check in” när ni anländer och får då passen (men ej nyckeln till rummet). Ni kan checka in redan klockan 07. Många checkar in redan i gryningen, äter sedan frukost och är klara att gå in en timme före den officiella öppningstiden.
 • Utcheckningsdagen låter ni hotellet ta hand om bagaget medan ni roar er i parkerna.
 • Ni får förtur till bord på vissa restauranger inne i parkerna, ”priority seating”. Kolla med receptionen vilka restauranger det gäller.
 • Bilen låter ni naturligtvis stå parkerad i hotellets garage.
 • Och slutligen: Har ni bokat två nätter får ni givetvis expresspass till tre dagar.

LÄS MER: Royal Pacific, mest bokade hotellet i hela Florida

Expresspass hos Universal: Vem vill stå i kö i 90 minuter?

Under Gunnars många besök på sina favoritparker (Universal-parkerna alltså) har han alltför många gånger sett stackars besökare som tvingas stå i kö i 90 minuter, eller t o m längre, för en enda attraktion.
Anledningen till kö-eländet är dels att parkerna ökat i popularitet, dels tillkomsten av de två Harry Potter-världarna, och här finns det anledning att än en gång låta Gunnar komma med en viktig påminnelse:

”Ska ni få tillgång att se hela Harry Potter äventyret måste ni köpa park-to-park-biljetter. Om ni inte gör det kan ni heller inte åka Hogwarts Express, tåget som går mellan de båda parkerna och som är en viktig del av Harry Potter-upplevelsen.”

LÄS MER: De bästa hotellen i hela Florida

Boka alltså ditt Universal-hotell via länkar hos Florida.nu.
Det expresspass du får på köpet är ”unlimited”, d v s maximala fördelar till skillnad från standardvarianten som enbart kan utnyttjas en gång per attraktion.

PETER SUNESON
GUNNAR HEDQWIST

   
 • Missa inte vårt unika spartips för Universal – din hotellvistelse kan bli gratis!

FOTNOT: Bli inte förskräckt nu, men absolut lägsta pris för enklaste formen av ett expresspass hos Universal i EN park är $ 40 (Islands of Adventure). Detta är ett standardpass med begränsningar.
Priset ändras dagligen, därför olika priser och expresspassen kan därför inte köpas långt i förväg.
Det är inte ovanligt att ett expresspass under högintensiva parkdagar är dyrare än själva entrébiljetten, d v s kring $ 135!

Fakta om Universals expresspass: Maxvärde och black out-dagar

Lite kompletterande fakta om expresspass hos Universal känns aktuellt eftersom vi får många frågor som baseras på felaktig information på andra sajter. Sammanfattningsvis:

 • Det finns ingen maxgräns för expresspassens värde.
 • Det finns inga s k black out-dagar (datum då Universals hotell inte ger sina gäster gratis expresspass).
 • Senaste nytt: Även The Wizarding World of Harry Potter omfattas nu av expresspassen.

Mer om detta längre ner på denna sida.

Expresspass hos Universal
©VISIT FLORIDA

Enkel matematik: Universal-hotellet kan bli helt gratis!

”Gratis är bra”, det kan vi vara överens om.
Tyvärr stämmer ordet ”gratis” eller ”på köpet” eller ”fritt” sällan med verkligheten. Allra minst i Florida, ännu mindre i Orlando.
Undantaget är det spartips som vi så ofta har anledning att återkomma till beträffande de tre storhotellen intill Universals två parker. I princip blir hotellvistelsen gratis för hela familjen. Vi har testat, det fungerar!
Mer information om detta via länk längre ner.

Frågor om maxpris på expresspass och black out-dagar

För någon månad sedan fick vi en fråga från Anders som läst på hotellets egen sida att de gratis expresspass man får på Universals hotell har ett maxvärde av $ 89, alltså att man får betala en mellanskillnad de dagar expresspassen kostar mer.
Fel!

Nyligen frågade B-O om black out-dagar hos Universal. D v s dagar då förmånen med gratis expresspass inte gäller.
Också fel!

Det sprids alltså felaktig information om villkoren på hotellens egna sidor. Florida.nu vet bättre än så. Vi försöker alltid ha egen och korrekt information.
Gunnar Hedwist, som är flitig besökare både i Universals parker och ofta bor på Royal Pacific, vände sig direkt till hotellet för klart besked. Resultat:

 • Någon mellanskillnad på dyra expresspass ska man inte batala.
 • Black out-dagar existerar inte.

LÄS MER: Maxvärde på expresspass och black out-dagar

fakta om expresspass, Universal, Universal Studios, Islands of Adventure, Harry Potter, City Walk
©VISIT FLORIDA

Fakta om expresspass hos Universal: Gäller en extra dag!

Tack vare det stora intresset för expresspass hos Universal finns det anledning att upprepa en del information beträffande fakta om expresspass:

 • Express-passen gäller både in- och utcheckningsdagen, vilket är alldeles utmärkt eftersom vi alltid rekommenderar två dagar i Universals parker och då med en s k park-to-park-biljett.

Detta galler nar ni bokar rum pa Royal Pacific:

 • Bokar ni ett rum med en kingsize bed får ni tre expresspass.
 • Bokar ni ett rum med två queensize beds får ni fem expresspass.
 • Ni kan göra en tidig ”pre-check in” redan från klockan 7 på morgonen och får då passen men ej nyckeln till rummet. Ni kan checka in redan kl. 07:00 am.
 • Ni far förtur till bord på vissa restauranger inne i parkerna.
 • Ni kan gå in i parkerna en timma före den officiella öppningstiden.

2 x 2 är nödvändigt för bästa upplevelsen av Universal

En av de vanligaste frågorna beträffande biljetter i Orlando är vilken typ av biljett man ska köpa till Universals parker.
Svaret är enkelt: 2 x 2, vilket betyder två dagar och två parker båda dagarna.

Varför det är så viktigt att besöka både Islands of Adventure och Universal Studios för att få ut det mesta av Harry Potter-världen ska vi förklara här.

Universal, Orlando. Harry Potter, Hogsmeade.
©PIXABAY

Vilken slags biljett man ska köpa till Universal parker?

Universal är den ”lilla” nöjesparken jämfört med enorma Walt Disney World.
Men långt ifrån ett litet område, massor av attraktioner i två helt skilda parker.
Här krävs lite planering.

Numera är Harry Potter en centralfigur i båda parkerna.
Två Harry Potter-världar i varsin park med Hogwarts-expressen som tar besökaren från den ena delen till den andra.
Endast detta är skäl nog att ha en park-to-park-biljett.

Harry Potter-upplevelsen blir helt enkelt inte fullständig om inte man kan ta sig till båda världarna under samma besök.

Även utan att ha Harry Potter i fokus under Universal-besöket har de båda nöjesparkerna (Universal Studios och Islands of Adventure) tillräckligt med attraktioner och aktiviteter för två dagar (minst).

LÄS MER: Expresspassen gäller nu också Harry Potter

Dessutom: var inte dumsnål!
Ingen har väl kommit till Orlando för att stå i kö?
Så satsa på ett expresspass, så går du före i köerna och kommer in tidigare i parkerna. Läs om det smarta spartipset nedan, expresspasset blir gratis! (Eller omvänt: se det som att hotellet blir gratis.)

   
 • Hos Official Ticket Center (som du når via länkar på våra sidor) ska du välja biljetten som heter ”Universal 2 Park Multi Day Park to Park Ticket (2 days)”.
 • Detsamma gäller för motsvarande barnbiljett (man räknas som barn upp till den dagen barnet fyller 10 år).
 • Notera att Universals differentierade prissättning (dvs olika priser under säsongen) endast gäller för endagsbiljetter.
 
“rideways"
 
   
Booking.com