Airboats (som ibland kallas ”träskbåtar”) är i dubbel bemärkelse den snabba genvägen till Everglades.

En upplevelse – men det är tyvärr ett högljutt nöje – som hör till en Florida-semester.
Vi anser att airboats-turen bör kombineras med ett besök i själva nationalparken.

Airboats Everglades – kombinera med besök i nationalparken

Oj, vad många frågor det blir om fartfyllda äventyr i Everglades. Det finns massor av arrangörer, speciellt direkt i anslutning till ett par av de officiella entreerna till Everglades National Park.
På köpet får man ofta en rejäl portion/lektion genuin indianhistoria.

Booking.com  
Airboats Everglades, everglades efter irma
©GETTY IMAGES

Airboats Everglades – ett fartfyllt vildmarksäventyr

Airboats är en aktivitet som inte är begränsad till själva Everglades, det finns arrangörer även i andra delar av Florida, till exempel i Orlando.

Ibland används uttrycket träskbåtar. Vi vet vad ni menar när ni frågar. Delvis är namnet rätt eftersom dessa båttyper används också i träskmarker. Men eftersom Everglades inte är ett träsk håller vi oss till att kalla dem airboats.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Det finns alltså två skäl till att detta är snabbaste genvägen till Everglades.

  • Båtarna är snabba, det blir ett fartfyllt äventyr.
  • Också en variant för dig som inte har tid (eller lust) att lägga mer än ett par timmar i Everglades. För dig som skippar djupgående studier av vildmarken.

Airboats Everglades: En viktig inkomstkälla för indianstammarna

Här är det på sin plats att poängtera att ingen hittills uttryckt missnöje över ett besök i nationalparken, till exempel i Shark Valley.

Att airboats sedan ungefär 100 år används som transportmedel på många platser runtom i Florida är inte så konstigt. Många grunda vatten, där propellrar inte lämpar sig. Man kan till och med köra på land.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Redan på 30-talet började båtarna användas för sightseeing.
Det sägs ha varit ägarna till attraktionen som finns i Coopertown som startade med detta. Tidigare hade båtarna används enbart för att fånga grodlår.

Numera finns det massor av olika arrangörer.
Många ägs av indianstammarna. Länge var den direkta Everglades-turismen indianernas huvudsakliga inkomstkälla. Idag har kasinoverksamheten blivit en stor och viktig sektor för både seminole- och miccosukee-indianerna.

Ah-Tah-Thi-Ki och Billie Swamp Safari
©BILLIESWAMP.COM

Airboats förbjudna inne i nationalparken

Viktigt att komma ihåg, men har ingen betydelse för helhetsupplevelsen:
Ingen airboatsarrangör får bedriva verksamhet inne i själva nationalparken.

LÄS MER: Boka bästa biljetterna till Orlandos nöjesparker

Men Everglades är så mycket större än parkområdet så naturen runt omkring ser likadan ut. Dock är det ingen slump att en majoritet av arrangörerna finns just i närheten av officiella entrén till Shark Valley.
Det är framförallt dessa attraktioner vi koncentrerar oss på här. Men du kan ju faktiskt åka airboat över praktiskt taget hela Florida.

Du bör också fundera på närbelägna Billie Swamp Safari och nästan ”mitt i stan” i Fort Lauderdale finns Everglades Holiday Park.

PETER SUNESON

   

AIRBOATS-FAVORITER I EVERGLADES

Coopertown

De kallar sig originalet, och vi får inte annat än tro att det var här det startade. De anger 1945 som startår för verksamheten, men vi har hört att de första turerna med turister som passagerare gjordes redan på 30-talet.

Buffalo Tiger

Också en av veteranerna. Och ännu en attraktion som är genuint indianskt. Vi får följa med till en äkta indianby och vandra på leder som för inte så länge sedan var det enda sättet att ta sig fram i dessa trakter.

Miccosukee Indian Village

En stor anläggning på södra sidan av US 41/Tamiami Trail. Går inte att missa den stora parkeringen framför souvenirshopen. Här är också en ypperlig chans att ta del av stammens historia.

Tigertail Airboat Tours

Som namnet antyder ännu en indianägd attraktion.
Vi får se familjens ursprungliga hem och alligatormötena innehåller allt från babyvarianter till (om han visar sig) den store ”Papa Gator”.

Everglades Florida. Loop Road Everglades. Peter Suneson, Florida-expert, Shark Valley
©ULF RYD
  • Peter Suneson är Florida.nu:s chefredaktör och han har besökt Everglades regelbundet sedan 70-talet.
 
“rideways"
 
   
Booking.com