Airboats – den snabbaste genvägen till Everglades

7
9900

Airboats (som ibland kallas “träskbåtar”) är i dubbel bemärkelse den snabba genvägen till Everglades.
En upplevelse – men tyvärr ett högljutt nöje – som hör till en Florida-semester.
Airboats-turen bör kombineras med ett besök i nationalparken. Det finns många varianter på utflykter hit.

Airboats Everglades – kombinera med besök i nationalparken

Eftersom många drar sig för att köra från Miami Beach eller Fort Lauderdale till nationalparken presenterar vi alternativ där du slipper ta hyrbilen. Det är inte sträckan utan den hektiska Miami-trafiken som kan upplevas besvärlig.

Bland utflykterna bör man leta efter en kombination som innehåller mer än en aktivitet. Vi fastnar bland annat för den enkla varianten: Airboatstur och möte med alligatorer och andra djur samt blir nyfikna på en timmas tur nattetid.

Airboats Everglades – ett fartfyllt vildmarksäventyr

Oj, vad många frågor det blir om fartfyllda äventyr i Everglades. Det finns massor av arrangörer, speciellt i anslutning till ett par av de officiella entreerna till Everglades National Park. På köpet får man ofta en rejäl portion genuin indianhistoria.

Airboats är en aktivitet som inte är begränsad till själva Everglades, det finns arrangörer även i andra delar av Florida, till exempel i Orlando. Ibland används uttrycket träskbåtar. Vi vet vad ni menar när ni frågar. Delvis är namnet rätt eftersom dessa båttyper används också i träskmarker. Men eftersom Everglades inte är ett träsk håller vi oss till att kalla dem airboats.

Det finns två skäl till att detta är snabbaste genvägen till Everglades.

  • Båtarna är snabba, det blir ett fartfyllt äventyr.
  • Också en variant för dig som inte har tid (eller lust) att lägga mer än ett par timmar i Everglades. För dig som skippar djupgående studier av vildmarken.

Lägg till att det finns 100 procent garanti för närkontakt med alligatorer och det är svårt att motstå detta äventyr.

En viktig inkomstkälla för indianstammarna

Här är det på sin plats att poängtera att ingen hittills uttryckt missnöje över ett besök i nationalparken, till exempel i Shark Valley.

Att airboats sedan ungefär 100 år används som transportmedel på många platser runtom i Florida är inte så konstigt. Många grunda vatten, där propellrar inte lämpar sig. Man kan till och med köra på land.

Redan på 30-talet började båtarna användas för sightseeing.
Det sägs ha varit ägarna till attraktionen som finns i Coopertown som startade med detta. Tidigare hade båtarna används enbart för att fånga grodor (för de eftertraktade grodlåren) och komma till avlägsna platser i våtmarkerna för alligatorjakt.

Numera finns det massor av olika arrangörer. Många ägs av indianstammarna. Länge var den direkta Everglades-turismen indianernas huvudsakliga inkomstkälla. Idag har kasinoverksamheten blivit en stor och viktig sektor för både seminole- och miccosukee-indianerna.

Ah-Tah-Thi-Ki och Billie Swamp Safari
©BILLIESWAMP.COM

Bara tre arrangörer får köra inne i nationalparken

Viktigt att komma ihåg, men har egentligen ingen betydelse för helhetsupplevelsen: Endast ett fåtal airboatsarrangör får bedriva verksamhet inne i Everglades National Park och då bara i en del av nationalparken. Arrangörer med specialtillstånd är Coopertown, Gator Park och Everglades Safari Park (information om dessa bland favoriterna längre ner). De tre attraktionerna ligger nästan grannar, inom tio kilometer, och är belägna strax öster om Shark Valley besökscentrum.

Men Everglades är så mycket större än parkområdet så naturen runt omkring ser likadan ut, du märker ingen skillnad om du åker airboat utanför nationalparkens gränser. Dock är det ingen slump att en majoritet av arrangörerna finns just i närheten av officiella entrén Shark Valley som många besökare väljer.
Det är dessa attraktioner vi koncentrerar oss på. Men du kan ju faktiskt åka airboat, och komma nära alligatorer, över praktiskt taget hela Florida. (Men vi gillar inte när arrangörer långt upp i norr försöker inbilla besökare att de är i Everglades…)

Du bör också fundera på närbelägna Billie Swamp Safari och nästan “mitt i stan” i Fort Lauderdale finns Everglades Holiday Park.

PETER SUNESON

LÄS MER: Se skillnad på krokodil och alligator

LÄS MER: Boka ditt favoritäventyr i Miami

LÄS MER: Upptäck Key Wests bästa aktiviteter

 

AIRBOATS-FAVORITER I EVERGLADES

Coopertown kallar sig originalet, och vi får inte annat än tro att det var här det startade. De anger 1945 som startår för verksamheten, men vi har hört att de första turerna med turister som passagerare gjordes redan på 30-talet.

Everglades Safari Park är ett familjeföretag (startade 1968) med en verksamhet som inte går att missa på Tamiami Trail. En stor anläggning vid kanalen som går parallellt med landsvägen. Här finns precis allt man kan förvänta sig.

Buffalo Tiger är också en av veteranerna. Och ännu en attraktion som är genuint indianskt. Vi får följa med till en äkta indianby och vandra på leder som för inte så länge sedan var det enda sättet att ta sig fram i dessa trakter.

Gator Park är en seriös vildmarkspark med alla ingredienser som en besökare kan önska sig. Informationsrikt och ett roligt äventyr utan gränser.

Miccosukee Indian Village är en stor anläggning på södra sidan av US 41/Tamiami Trail. Går inte att missa den stora parkeringen framför souvenirshopen. Här är också en ypperlig chans att ta del av stammens historia.

Tigertail Airboat Tours är, som namnet antyder, ännu en indianägd attraktion. Vi får se familjens ursprungliga hem och alligatormötena innehåller allt från babyvarianter till (om han visar sig) den store “Papa Gator”.

7 COMMENTS

Comments are closed.