Shark Valley – bäst i Everglades, nära airboat-utflykt

4
6737

Shark Valley, bästa utgångspunkten för att uppleva Everglades.
Se, lyssna, lär om de unika våtmarkerna och dess nationalpark, inklusive alligatorer förstås.
Kombinera med en airboat och det blir en oförglömlig dag.
Entrén till Shark Valley ligger nära Miami och Fort Lauderdale, men heller inte speciellt långt från sydvästra Florida.

Shark Valley
©VISIT FLORIDA

Garanterad närkontakt med alligatorer i Shark Valley

Det är ganska ofta som Florida.nu får frågor om bästa sättet att se Everglades.

Eftersom vi utnämner området till “södra Floridas enda måste-utflykt” vill vi här gärna upprepa våra tips och förklara ännu tydligare varför Shark Valley är bästa utgångspunkten.

Detta besökscentrum nämns redan på sidan om Everglades fyra entréer och det finns en tydlig bonus genom alla airboatsarrangörer som finns strax intill. Det senare ett äventyr som bör upplevas, till exempel genom aktiviteter som erbjuds via GetYourGuides Everglades-sektion.

Trots att detta inte är Everglades huvudentré anser vi att Shark Valley är bästa platsen för att på minsta möjliga tid få mesta möjliga information. Dessutom på bekvämt bilavstånd från Miami.

Shark Valley
©VISIT FLORIDA

Shark Valley bjuder på alligatorer i alla storlekar

Här guidas besökaren på en bussresa ner till ett högt utsiktstorn. Buss låter kanske lite knäppt… men vi pratar här om öppna s k “trams” som har en kunnig guide ombord. Bussen stannar ofta – och spontant. Ser chauffören/guiden något extra spännande lär du få veta.

Räkna med att se alligatorer i alla storlekar. Med lite otur t o m små gulliga babyalligatorer.
Mycket beror på vattenståndet. Shark Valley kan anta helt olika skepnader beroende på om det är lågt eller högt vattenstånd.

Första halvan av den 24 kilometer långa vägen slingrar sig söderut och det blir paus vid utsiktstornet varifrån man ser den till synes oändliga floden av gräs (The River of Grass”) i alla väderstreck. Turen tar strax under två timmar.

Andra halvan går spikrakt norrut. Denna delen av vägen anlades av ett bensinbolag som provborrade efter olja här. (Det var förstås innan området blev nationalpark och ett bevis på hur galet man tänkte på den tiden beträffande miljöfrågor. )

Shark Valley är en bra plats för enkla upptäcktsfärder på egen hand. Man behöver inte vara vildmarkserfaren. Många väljer att hyra cykel till exempel och tar sig själv runt på ovan nämnda väg. Ett bevis för att områdets alligatorer inte räknas som människoätande.

Biljetten till Everglades National Park gäller i en vecka

Everglades National Park är faktiskt öppen dygnet runt. Men det gäller inte bilparkeringen som är öppen från 8.30 till 18.00.
Att besöka nationalparken kostar $ 25 per bil, denna biljett är giltig i en vecka och gäller för alla besökscentrum.

Shark Valley
©VISIT FLORIDA

Shark Valley omgivet av airboatsarrangörer

Det låter kanske konstigt. Men airboats får faktiskt inte köra inne i själva nationalparken. Ändå är det just kring Shark Valley som det finns extra många airboatsarrangörer. Förklaringen är enkel: Just här är vi på parkens gräns. Så de snabba vattenfarkosterna har placerat sig i gränstrakterna, och miljön är ju densamma på andra sidan parkgränsen.

Tips: Besök Shark Valley-entrén först för att bygga på kunskapsförrådet, samt gäller det ju att komma med bussen före sista avgången som är ganska tidigt på eftermiddagen.
Med nya och fräscha lärdom tar man sedan en airboat och får då lite indianhistoria på köpet. Och ännu fler alligatorer.

PETER SUNESON

ps. Har du minimalt med tid och är på semester i sydöstra Florida, t ex i Fort Lauderdale har du chansen till en Everglades-upplevelse på nära håll: Everglades Holiday Park. Detta är inte nationalparken, men attraktionen är så bra att vi tycker att den är ett alternativ. (Hellre denna attraktion än att komma hem från Florida utan att ha sett något av Everglades.)

LÄS MER: Boka airboats-aktivitet hemifrån, spara pengar!

LÄS MER: Bästa sättet att hitta alligatorer

LÄS MER: Se skillnad på krokodil och alligator

HITTA TILL SHARK VALLEY – FRÅN ÖST OCH VÄST

Shark Valley, Kartor om Florida
  • Shark Valley syns i övre delen av kartan. Titta noga och du ser både rutten för den guidade turen (tram tour) och utsiktstornet (observation tower).
  • Från södra delen av Miami Beach är det raka spåret västerut, cirka 70 kilometer, en timma (om inte trafiken försenar). På denna rutt får man uppleva Everglades Skyway, ett av många steg att förbättra miljön. Bron är bara 1,5 kilometer, men det finns planer på att den ska bli tio gånger så lång.
  • Från västkusten kan man beräkna en timma och 30 minuter (cirka 120 kilometer) från Naples. Alltså lite längre än från östkusten. I gengäld får man en rejäl dos Everglades på köpet tack vare att man köra Tamiami Trail – vägen som för nästan 100 år sedan hyllades som banbrytande ingenjörskonst, men som senare kom att betraktas som ett av de värsta hoten mot Everglades överlevnad.

Adress och för GPS:
36000 SW 8th Street. Miami, FL 33194
Approximate GPS Coordinates:25°45’27.60″ N 80°46’01.01″ W

4 COMMENTS

Comments are closed.