Guide Everglades – hitta rätt på det (med all rätt) mest populära utflyktsmålet i Florida och södra Floridas enda ”måste-aktivitet”, i en eller annan form.
Inte bara Everglades National Park. Hela Everglades-områdets natur, hotet mot floden och de berömda våtmarkerna och – inte minst – alligatorns betydelse för hela ekosystemet.
Dessutom tips om bästa platserna att se alligatorer, utflykter i området samt var man bäst övernattar.

Collier County
lätt regn
25.7 ° C
26 °
25 °
83 %
6.2kmh
90 %
fre
31 °
lör
32 °
sön
30 °
mån
30 °
tis
29 °

Guide Everglades: Mer än nationalpark, airboats, alligatorer, utflykter

Säg Everglades – och det brukar bli bäddat för felaktigheter och missuppfattningar.
Ett par inledande exempel i vår Guide Everglades:

  • Det är inget träsk – utan en flod.
  • Alligatorer är inga monster som jagar människor.

Det pågår ett omfattande och tidskrävande arbete att återställa vad som går att rädda av både själva nationalparken och området i stort.
Man kan knappast uppleva detta område genom att bara köra igenom i motorvägsfart. Det krävs ett rejält stopp om man ska se något och – inte minst – förstå.

LÄS MER: Vandra i Florida, tips om korta dagsutflykter

Everglades, Florida

Everglades natur glömdes bort – hotat av jordbruksintressen

Hur ofta har man inte hört om ”Floridas träskmarker” när folk har pratat om denna berömda våtmark?
Att Everglades är ett träsk är nämligen den största missuppfattningen om området. Everglades är en oändlig flod av gräs – hur konstigt det än kan låta.

Det är vattnet från Kissimmee river, som vi hittar i Orlando-trakterna, som på ett märkligt sätt letar sig ner till Florida Bay (det mycket grunda havet väster om Florida Keys och söder om nationalparken).

Kissimme river rinner ut i Lake Okeechobee och därifrån letar sig vattnet sakta genom ”sawgrass” och annan vegetation. Man ser oftast inte floden, men vattnet är i ständig (osynlig) rörelse.

I modern tid har närmare hälften av de ursprungliga våtmarkerna dikats ut för jordbruksändamål vilket hotar hela ekosystemet.
Man var medveten om detta redan på 20-talet, men på grund av depressionen blev naturintressena bortglömda.

LÄS MER: Airboats-arrangörerna som får köra i nationalparken

Guide Everglades

”The River of Grass” blev en viktig milstolpe för miljöarbetet

Nyligen inleddes ett omfattande program för att återställa det historiska flödet av vatten. Detta känns mycket mer akut nu än när vi första gången skrev om projektet. Situationen har blivit mer akut trots att det finns tydliga tecken på framsteg.

I vilken mån måste det industriella jordbruket offras till förmån för att rädda en unik miljö? Och samtidigt säkra det dagliga vattenbehovet för de miljoner nya invånare Florida förväntas få de kommande årtiondena. (Hotet mot naturen skriver vi om på en särskild sida i denna sektion.)

LÄS MER: Tips om bästa hotellen nära Everglades

Redan 1947 kom ”The River of Grass”, en omvälvande bok signerad Marjory Stoneman Douglas. Hennes insatser betraktas idag som ovärderliga och journalisten/författaren fick både allmänheten och politiker att förstå områdets betydelse.

Till exempel är det numera ingen som ifrågasätter alligatorns nytta. Alligatorn bygger nämligen sitt eget vattenhål som är grunden för ett kretslopp som hela Florida är beroende av. Om alligatorn som Floridas viktiga ingenjör berättar vi på en särskild sida i denna sektion.

Få andra områden i Florida har fått samma utrymme som detta spännande utflyktsmål. Så använd alla sidor (länkar längre ner) så att du utnyttjar hela vår Guide Everglades innan du planerar ditt besök.

PETER SUNESON

guide Everglades. Loop Road Everglades. Peter Suneson, Florida-expert, Shark Valley
  • Peter Suneson är Florida.nu:s chefredaktör och han har besökt Everglades regelbundet sedan 70-talet.
  • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
  • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com