Guide Everglades: Unik vildmark som måste upplevas

22
14006

Guide Everglades – hitta rätt på det (med all rätt) mest populära utflyktsmålet i Florida och södra Floridas enda “måste-aktivitet”, i en eller annan form.
Inte bara Everglades National Park. Hela Everglades-områdets natur, hotet mot floden och de berömda våtmarkerna och – inte minst – alligatorns betydelse för hela ekosystemet.
Dessutom tips om bästa platserna att se alligatorer, utflykter i området samt var man bäst övernattar.

©VISIT FLORIDA

Collier County
few clouds
28 ° C
28 °
28 °
61 %
6.2kmh
20 %
Sat
29 °
Sun
30 °
Mon
29 °
Tue
28 °
Wed
28 °

Guide Everglades: Mer än nationalpark, airboats, alligatorer, utflykter

Säg Everglades – och det brukar bli bäddat för felaktigheter och missuppfattningar.
Ett par inledande exempel i vår Guide Everglades:

  • Det är inget träsk – utan en flod.
  • Alligatorer är inga monster som jagar människor.

Det pågår ett omfattande och tidskrävande arbete att återställa vad som går att rädda av både själva nationalparken och området i stort.
Man kan knappast uppleva detta område genom att bara köra igenom i motorvägsfart. Det krävs ett rejält stopp om man ska se något och – inte minst – förstå.

Everglades, Florida
©GETTY IMAGES

Everglades natur glömdes bort – hotat av jordbruksintressen

Hur ofta har man inte hört om ”Floridas träskmarker” när folk har pratat om denna berömda våtmark?
Att Everglades är ett träsk är nämligen den största missuppfattningen om området. Everglades är en oändlig flod av gräs – hur konstigt det än kan låta.

Det är vattnet från Kissimmee river, som vi hittar i Orlando-trakterna, som på ett märkligt sätt letar sig ner till Florida Bay (det mycket grunda havet väster om Florida Keys och söder om nationalparken).

Kissimme river rinner ut i Lake Okeechobee och därifrån letar sig vattnet sakta genom ”sawgrass” och annan vegetation. Man ser oftast inte floden, men vattnet är i ständig (osynlig) rörelse.

Guide Everglades
©NPS.GOV

I modern tid har närmare hälften av de ursprungliga våtmarkerna dikats ut för jordbruksändamål vilket hotar hela ekosystemet.
Man var medveten om detta redan på 20-talet, men på grund av depressionen blev naturintressena bortglömda.

“The River of Grass” blev en viktig milstolpe för miljöarbetet

Nyligen inleddes ett omfattande program för att återställa det historiska flödet av vatten. Detta känns mycket mer akut nu än när vi första gången skrev om projektet. Situationen har blivit mer akut trots att det finns tydliga tecken på framsteg.

I vilken mån måste det industriella jordbruket offras till förmån för att rädda en unik miljö? Och samtidigt säkra det dagliga vattenbehovet för de miljoner nya invånare Florida förväntas få de kommande årtiondena.

Redan 1947 kom ”The River of Grass”, en omvälvande bok signerad Marjory Stoneman Douglas. Hennes insatser betraktas idag som ovärderliga och journalisten/författaren fick både allmänheten och politiker att förstå områdets betydelse.

Till exempel är det numera ingen som ifrågasätter alligatorns nytta. Alligatorn bygger nämligen sitt eget vattenhål som är grunden för ett kretslopp som hela Florida är beroende av. Om alligatorn som Floridas viktiga ingenjör berättar vi på en särskild sida i denna sektion.

Få andra områden i Florida har fått samma utrymme som detta spännande utflyktsmål. Så använd alla Everglades-sidor och kolla dessutom om det är någon av aktiviteterna som erbjuds av GetYourGuide som lockar dig.

PETER SUNESON

LÄS MER: Airboats-arrangörerna som får köra i nationalparken

LÄS MER: Tips om bästa hotellen nära Everglades

LÄS MER: Vandra i Florida, tips om korta dagsutflykter

guide Everglades. Loop Road Everglades. Peter Suneson, Florida-expert, Shark Valley
©ULF RYD
  • Peter Suneson är Florida.nu:s chefredaktör och han har besökt Everglades regelbundet sedan 70-talet.

22 COMMENTS

Comments are closed.