Vandra i Florida – hitta till leden som passar dig

1
1771

Vandra i Florida – möjligheterna är oändliga. Vi hoppar över strandflanörerna, de har ju fått en helt egen avdelning enbart om Floridas stränder.

På denna sida blir det tonvikt på förslag på korta naturpromenader, men vi bjuder också på Floridas längsta vandringsled, över 2 000 kilometer lång.

©FLORIDATRAIL

vandra i Florida
©VISIT FLORIDA

Vandra i Florida – gå över 2 000 kilometer på en vandringsled

Florida Trail är givetvis den ultimata utmaningen för vandringsfantasten och naturälskaren.
Denna natursköna vandring sträcker sig över 2 100 kilometer över hela delstaten, en upplevelse som den som är sugen på äventyret att vandra i Florida bör fundera på.

I USA finns för övrigt elva vandringsleder som är klassade i samma grupp, Natural Scenic Trails, från ganska korta varianter på några hundra kilometer till riktiga långtidsprojekt på mellan 5 000 och 7 500 kilometer.

Videon här intill (tyvärr dålig kvalitet) ger en bra översikt av hur man kan vandra i Florida i Florida om man känner sig mogen för Florida Trail, som på vissa sträckor har det officiella namnet Florida National Scenic Trail.

vandra i florida
©FLORIDATRAIL.ORG

Om inte 2 100 kilometers vandring är tillräckligt är ju det självklara tillägget att utöka med en vandring från Key West till Big Cypress. Sträckan blir då 2 400 kilometer.

Florida Trail, som lär ta mellan 60 och 90 dagar att avverka, är indelad i nio regioner.
Vandringsleden har många utgångspunkter, så för den som vill vandra i Florida är det lätt att ta sig till leden och tillbringa så mycket tid man vill.

Vandra i Florida från söder till norr, i vatten och på vägar

Startplats i södra regionen är Oasis Visitor Center i Big Cypress National Preserve, reservatet i Everglades, granne med nationalparken. Därefter går leden rakt norrut mot Lake Okeechobee där man har valet att gå långs sjöns västra eller östra sida. (Sjön är Floridas största och en av de största i USA.)

Fortsättningen går i genom Kissimmee Prarie Preserve Park vid Kissimmee River, floden som är Everglades källa. En bit längre norrut delar sig vandringsleden i en västlig och östlig del. Den västliga rutten gör en halvcirkel mot västkusten och ses som ett alternativ till huvudleden som går genom mäktiga Ocala National Forest.

De båda rutterna möts vid Lake Kerr, ungefär 130 kilometer norr om Orlando. Det är för övrigt inte längre än en halv timmes bilresa till massor av utgångpunkter i öster för att vandra i Florida en sträcka på denna långsträckta led.

Florida Trail fortsätter mot nordväst, hela vägen upp till Osceola National Forest (vid gränsen till Georgia) för att därefter gå genom hela The Panhandle till Alabama-gränsen.

Vandringsleden sköts del av av en kombination av nationella och statliga organisationer, dela av en lång rad lokala frivilligorganisationer.

Vandra i Florida är bäst på vintern

Fakta och att komma ihåg:

  • Årstiden: Vinterhalvåret är lämpligaste tiden för att vandra i Florida.
  • Största utmaningen: Södra delen genom Big Cypress, som kräver att man vadar i vatten. Vill man undvika detta är det bara att gå på leden på torrare mark norr om Interstate 75.
  • Vandring på vägar: På sina håll går Florida Trail på landsvägar, stora och små, för att koppla ihop stigarna.
  • Insektsmedel är speciellt viktigt för den som ger sig ut i våtmarker under sommaren, myggen kan vara minst sagt irriterande.
  • Utgångspunkter (trailheads): 197 st.
  • Campingplatser: 176 st.
  • Höjdskillnad: Knappast ingen, leden går från havsnivå till högsta punkten i närheten av Pensacola, 80 meter över havet.

Både Florida Trails officiella hemsida och Florida Hikes har utmärkt och detaljerad unformation om detta utmärkta sätt att vandra i Florida.

Vad du som vandrare, på eftermiddagsturen eller en längre runda, garanterat kommer att förvånas över är Floridas natur. Skogsområden som du inte trodde fanns samt djur- och växtlivet som du inte ser under en semester som enbart tillbringas på stranden eller i tättbebyggda områden.

Vandra i Florida på korta, enkla och bekväma leder

Att vandra i Florida behöver absolut inte betyda den ovanstående Florida Trail. Naturupplevelserna finns på närmare håll än du kan ana, och väldigt ofta är det vandringsleder som är exemplariskt underhållna, till exempel i state parks.

Om du vill ha omväxling från strandlivet presenterar vi här några korta alternativ för att vandra i Florida. Ingen led är längre än åtta kilometer, någon endast behagliga tre kilometer och andra är välskötta och upphöjda, väldigt korta, gångstigar . Med ett enstaka undantag är dessa förslag för att vandra i Florida enkla vandringsleder att ta sig fram på.

Corkscrew Swamp Sanctuary Naples

Drygt tre kilometer promenadväg över träsk och andra våtmarker med tallar och cypresser. Här kan du se alligatorer, hjortar och många inhemska fågelarter. Ta med kikare – det finns chans att bland vegetationen upptäcka den mycket ovanliga Super Ghost-orkidén som blommar på sommaren (om den vill…).

Big Cypress Bend, Fakahatchee Preserve State Park

Klassiska orkidétrakter (miljön för boken/filken Orkidétjuven) med bromelia-växter (egentligen ett gräs i familjen ananasväxter) som bonus. Du går på upphöjda broar av trä. Leden är kort, bara någon kilometer. Men det hindrar inte att den korta rundan bjuder på magnifika gamla cypresser och chansen att se USA:s nationalfågel, den vithövdade havsörnen. Tips: Gör ett besök i området Ten Thousand Islands också, det ligger nära.

Timucuan Trail, Alexander Springs, Ocala National Forest

En spännande vandring genom alla olika naturmiljöer i Ocala-skogen. En cirkulär runda som är kortare än två kilometer. Missa inte skoen av magnolia och avsluta i en av skogsområdets många naturliga källor för ett uppfriskande dopp.

Caladesi Island Trail, Dunedin

Vandra i Florida – på en av de vackraste och mest orörda öarna. Det är möjligt på denna favoritplats utanför Dunedin, strax norr om Clearwater Beach. Fem kilometers vandring i en av Floridas mest natursköna state parks. Som belöning efter promenaden genom tallskog och mangrove avslutar du vid den underbara och prisbelönta stranden – med stor chans att få en plats vid strandkanten helt för dig själv. Enklaste vägen dit är att ta färjan från Honeymoon Island.

Garden of Eden Trail, Apalachicola Bluffs and Ravines Preserve, Bristol

Inte bara den mest utmanande vandringen i The Panhandle, trots att längden endast är fem kilometer. Garden of Eden Trail är också ansedd som den tuffaste i hela Florida. För ovanlighetens skull bjuds på många sluttningar, uppåt och neråt, på denna plats som fått sitt namn eftersom den anses vara precis vad namnet säger: Edens lustgård där Adam och Eva åt av den förbjudna frukten. Oavsett sanningshalten i detta erbjuder vandringen underbara natursköna utsikter som inte liknar någon annan Florida-miljö.

Anhinga Trail, Everglades nationalpark

Det bekväma sättet att uppleva nationalparken Everglades är att gå Anhinga Trail. Namnet har den efter Aninga-fågeln (amerikansk ormhalsfågel), en stor “pippi” vars fjädrar inte är vattentåliga. Denna egenskap gör den dock till en bra dykare och en sämre simmare och fjädrarna låter den torka i solen. Anhinga Trail är en snabblektion om Everglades. Man upplever det till synes oändliga landskapet av gräs och ser massor av alligatorer (på behörigt avstånd) under en kort promenad på 1,5 kilometer. Vandra i Florida och dess fantastiska natur kan omöjligen vara enklare än här.

Falling Waters Sinkhole Trail, Chipley

En state park med massor av s k slukhål, men också dess huvudattraktion: Floridas högsta vattenfall. En säsongsberoende upplevelse, så kontrollera förhållandena först om vattenfallet är målet för utflykten.

Ravine Gardens State Park, Palatka

Skäl nog att köra ungefär två timmar norr om Orlando för att vandra i Florida. Tre kilometers led som har lite uppförsbackar kring ravinen vars naturskönhet präglas av blommande azaleor på våren.

LÄS MER: Dry Tortugas, den mest avlägsna nationalparken

LÄS MER: Cykla på bilfria vägar i Florida

LÄS MER: Floridas okända nationalpark ligger under vattnet

LÄS MER: Kickstarta 2022 och spara 15 % på hotellpriset

1 COMMENT

Comments are closed.