Biscayne National Park – nästan helt under vatten

5
1840

Biscayne National Park – skyddad natur, helt under vatten.
En av Floridas tre nationalparker och den mest anonyma.

Men trots “osynligheten” döljer sig en god portion Florida-historia kring parken samt äventyr för den naturintresserade.

Biscayne National Park – här sattes naturen före nya semesterparadis

“Helt under vatten” beträffande Biscayne National Park, är alltså nästan sant.
Nationalparken är stor och har ytterst få landområden. Undantaget är en väldigt smal kustremsa på fastlandet och den allra nordligaste delen av Key Largo. (Noga räknat är 90 procent vatten.)

Som vi haft anledning att påpeka tidigare: Florida har tre nationalparker. Varken mer eller mindre (vad ni än läser på annan plats). De övriga är Everglades och Dry Tortugas.

Biscayne National Park ser vi alltså inte mycket av. Här gäller det bokstavligt talat att ta sig vatten över huvudet för att se parken. Det räcker att kolla stora bilden ovan: Fowey Rocks Lighthouse i ensamt majestät på öppet hav, fyrtornet som ersatte fyren vid Cape Florida, Key Biscayne, och som fortfarande lär vara i bruk.

Biscayne National Park, Florida.
©GETTY IMAGES

Parken ligger rakt söder om Miami Beach

Ändå är det ett faktum att parken är synlig från centrala Miami och gränsar till välkända Key Biscayne, den stora ön sydöst om storstaden och rakt söder om Miami Beach.

Biscayne National Park ska naturligtvis helst upplevas med båt.
Sportdykaren eller snorklaren har hamnat i paradiset, här finns samma fina dykvatten som längre söderut på Key Largo eller andra delar av Florida Keys.

Den vildmarksintresserade övernattar i ett tält utomhus – men vi avråder bestämt från den här typen av aktivitet under sommarmånaderna, myggen är grymma! Det hjälper inte att vi är en bit ut i Atlantens salta vatten, minsta vattensamling på en liten ö och södra Floridas mosquitos regerar.

Norr om Elliot Key ligger Boca Chita Key som kan besökas tillsammans med personal från nationalparken.

Islandia gick i graven men Stiltsville lever ännu

I samma område ön med det fantasifulla namnet Islandia och denna ö får representera alla planer på att exploatera området. Tills nyligen var detta en stad inom Miami Dade county. Här ville de få invånarna redan på 60-talet konstruera en bro in till fastlandet och därefter skulle massor av små öar i trakten förvandlas till lyxiga semesterparadis och praktfulla året-runt-bostäder.
Motsvarande historier finns på norra Key Largo.

Trots att Florida är känt för allehanda tokiga satsningar på naturens bekostnad vann förnuftet denna gång.
Istället blev detta starten på processen att skapa en nationalpark. Biscayne National Park invigdes 1980.

Biscayne National Park, Florida.
©NPS.GOV

Slutligen:
Den märkliga samling hus som går under namnet Stiltsville ligger faktiskt inom nationalparkens gränser.
Dessa stylthus är byggda på ett grunt område och har en mycket speciell historia som vi berättar om på en annan sida. Stiltsville går att se från parkeringsplatsen på södra delen av Key Biscayne.

 

  • För att besöka nationalparken från fastlandet ska man ta sig till Dante Fascell Visitor Center som ligger några kilometer rakt öster om Homestead och Florida City. Därifrån ordnas guidade båtturer. För mer information om aktiviteter, kanotuthyrning, camping m m se National Park Service hemsida.

PETER SUNESON

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Se Stiltsville på nära håll med båtutflykt

5 COMMENTS

Comments are closed.