Floridas vackraste småstäder – 8 färgstarka idyller

0
3090

Floridas vackraste småstäder – topplista med åtta färgstarka idyller:
Apalachicola, Cedar Key, Fernandina Beach, Tarpon Springs, Stuart, Mount Dora, DeFuniak Springs och Dunedin.

Floridas vackraste småstäder
©VISIT FLORIDA

Floridas vackraste småstäder: Apalachicola, Cedar Key, Fernandina Beach, Tarpon Springs, Stuart, Mount Dora, DeFuniak Springs, Dunedin

Med denna topplista om Floridas vackraste småstäder handlar det mer om samhällen än vad vi på svenska menar med städer. (I USA skiljer man på “city” och “town” även om de senare har en egen adminstration och borgmästare trots att invånarantalet kan vara mycket lågt.)

Vi hittar dessa färgstarka idyller framförallt vid kusterna. Ha dem som riktmärken på bilutflykten och leta er fram till samhällets centrala delar (till exempel ett “historic district”), parkera bilen och ta en promenad.

Vi vågar lova att ingen ångrar ett besök på någon av dessa platser, de förtjänar verkligen en plats på en lista över Floridas vackraste småstäder (även om du i denna avdelning hittar andra artiklar med topplistor som ser annorlunda ut).

Apalachicola

Den trevliga fiskebyn i The Panhandle står inte bara för 90 procents av Floridas ostronproduktion, här bjuds på fiskrätter av högsta klass. I närheten St George Island med en av Floridas absolut vackraste stränder.

Cedar Key

Svårt att undvika denna gammaldags idyll. Mycket mer Old Florida kan det knappast bli. Charmerande butiker och hus som är byggda på styltor.

Fernandina Beach

Här uppe i norr brukar vi oftast skriva om Amelia Island. Men varför inte byta stranden och naturen mot stadsmiljö som har förstklassiga restauranger och shopping i samma klass.

Tarpon Springs

Med risk för att vi upprepar oss: Tarpon Springs är en “måste-utflykt” från Clearwater Beach. Du hamnar inte bara i en äkta grekisk miljö, också på platsen som dominerats av tvättsvampsindustrin.

Stuart

En stad som har smeknamnet “Sailfish Capital of The World”, alltså en plats för den som är intresserad av sportfiske i Florida. Stuart har ett intressant historiskt distrikt med museer.

Mount Dora

Om vi själva skulle rangordna denna lista är detta nummer ett. Det är faktiskt svårt att ta in att denna idyll ligger inom en timmes resa från hetsen i Orlando – ta en paus från nöjesparkerna och upplev konst- och antikbutikerna vid sjön i Mount Dora!

DeFuniak Springs

Samhället ligger långt västerut i The Panhandle. Mycket Florida-historia här, bland annat är orten känd som “The Education Resort of the South”. Ett besök bland de viktorianska husen blir (bland detta urval av Floridas vackraste småstäder) en verklig tidsresa.

Dunedin

En personlig favorit med skotska rötter i Pinellas county (Clearwater). Här finns Floridas äldsta mikrobryggeri och – givetvis – Caladesi Island State Park med en strandmiljö som får dig att häpna (ta den lilla färjan från Honeymoon Island).

Only in Your States lista med Floridas vackraste småstäder