Grekiska Tarpon Springs – handla äkta tvättsvamp!

2
3142

Grekiska Tarpon Springs är en nästan obligatorisk dagsutflykt från Clearwater Beach.
En plats att besöka för alla som besöker Floridas västkust.

En grekisk idyll som är starkt präglad av sin tvättsvampsindustri och vad som betraktas som ett av de farligaste yrkena: tvättsvampdykarens.
Välkommen till “The Sponge Capital of the World”.

©VISIT FLORIDA

Grekiska Tarpon Springs
©SPONGEDECKS.NET

I “The Sponge Capital of The World” dyker man ännu efter tvättsvamp

Det är mycket sällan vi beskriver utflyktsmål i Florida som “obligatoriska”. Vi menar att delstaten har så mycket att erbjuda och alla har olika intressen samt – inte minst – att bara tillbringa tid i amerikansk miljö ofta är tillräckligt.

Undantaget vi alltid brukar nämna är ju Everglades.
Skulle vi ge oss på att nämna ett undantag för dig som är i trakterna kring Clearwater Beach är grekiska Tarpon Springs så nära “obligatoriskt” vi någonsin kommer. Avståndet dit är bara 32 kilometer.

Tarpon Springs är en småstad som präglas med grekisk miljö.
Floridas eget “lilla Grekland”.

Tarpon Springs fanns på kartan långt innan de grekiska tvättsvampsdykarna bosatte sig här. Järnvägen (Orange Belt Railway) bidrog till att orten blev en av de första i Pinellas county med stadsrättigheter och platsen blev känd som semestermål för välbeställda amerikaner från nordstaterna redan i slutet av 1800-talet.

Vi anser att det är svårt att låta bli att besöka detta trevliga samhälle på Floridas västkust.

Ungefär samtidigt anlände de första grekerna. Den rika förekomsten av tvättsvamp hade lockat entreprenörer och yrkesmän att slå sig ner här.

Tarpon Springs blev metropol för tvättsvampsindustrin

Grekiska dykare kom att ytterligare förstärka bilden av Tarpon Springs som tvättsvampsmetropol, något som blev ännu tydligare när motsvarande verksamhet i Key West lades ner på grund av en omfattande algblomning som dödade tvättsvamparna.

Med tiden blev tvättsvampsindustrin en av de största marina näringarna i Florida. Mångmiljonbelopp omsattes i den lilla staden som hade dagliga auktioner av tvättsvampsfångster (att likna vid motsvarande affärer på grossistnivå för fiskeindustrin till exempel).

Verksamheten är fortfarande igång, om än i mindre skala än förr i världen. Hela hamnområdet vittnar om att staden betraktas som “Sponge Capital of The World”.

Här möter man fortfarande en och annan svampdykare, det finns ett svampmuseum som berättar fascinerande historia om dykarnas vedermödor och industrin och det ska även gå att följa med en svampdykarbåt för en demonstration av hur arbetet går till.

Grekiska Tarpon Springs
©GETTY IMAGES

Grekiska Tarpon Springs – restauranger målade i blått och vitt

Naturligtvis talas det grekiska i staden, det finns massor av grekiska restauranger. Självklart är mycket målat i blått och vitt.

Passa på att köpa äkta tvättsvamp. Inte billigt – men bra.

Vad du än läser i annan information om grekiska Tarpon Springs, tro inte att detta är ett område med fantastiska stränder. Det finns dock en liten strand några få kilometer rakt västerut från hamnen: Fred Howard Park. Vi rekommenderar istället en avstickare till natursköna Honeymoon Island State Park och – ännu hellre, för den som har tid – en tur till Anclote Key Preserve State Park.

Ett årligt event att hålla koll på är traditionen att under Trettondagshelgen dyker traktens unga män efter ett krucifix som kastats i ett vattendrag. Endast män i åldern 16-18 år och döpta grekisk-ortodoxt kan delta. Detta religiösa arrangemang lockar tiotusentals besökare.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

2 COMMENTS

Comments are closed.