Topplistor Floridas stränder – något för allt och alla

1
3193

Topplistor om Floridas stränder – här finns något för allt och alla. Från stadsstränder till öde stränder för nakenbad.
De finns i hundratal längs en kust som är nästan 3 000 kilometer lång.

Använd “Beach Finder”, ett unikt samarbete mellan Google Maps och Visit Florida, för att hitta din favorit.

Dry Tortugas nationalpark
©LAURENCE NORAH/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Topplistor om Floridas stränder: Kolla in folk, stadsstränder, surfing, snorkling, sportfiske, camping, natur, leta snäckor, nakenbad

Trots att vi skriver mycket om “Dr Beach” och hans populära topplistor som publiceras varje år har vi funnit att författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort prickat väldigt rätt både vad det gäller stränder i allmänhet och specifika intressen.

Här är några av deras topplistor om Floridas stränder: Kolla in folk, stadsstränder, surfing, snorkling, sportfiske, camping, natur, leta snäckor, nakenbad.

10-i-topp enligt Parke Puterbaugh & Alan Bisbor:

 1. SIESTA BEACH, Sarasota.
 2. SOUTH BEACH, Miami.
 3. LITTLE TALBOT ISLAND STATE PARK, Jacksonville.
 4. CALADESI ISLAND STATE PARK, Clearwater.
 5. DE SOTO BEACH, St Petersburg.
 6. GRAYTON BEACH STATE PARK, Pensacola/Panama City.
 7. St JOSEPH PENINSULA STATE PARK, Panama City.
 8. BOWMANS BEACH, Sanibel Island, Fort Myers.
 9. PLAYALINDA BEACH, Cape Canaveral.
 10. BAHIA HONDA STATE PARK, Florida Keys.

Ovanstående topplista talar ett tydligt språk och stämmer mycket väl överens med mina egna erfarenheter av Floridas stränder.
Favoriter som Siesta Key, South Beach, Caladesi Island, De Soto Park och Bahia Honda State Park finns till exempel med.
Dessutom får de vackra naturstränderna i norr helt rättvist stort utrymme.

Topplistor om Floridas stränder från experter

Så vi fortsätter att förlita oss på de två strandexperterna och låter er ta del av deras topplistor om Floridas stränder inom olika kategorier:

BRA FAMILJESTRÄNDER:
Daytona Beach
Holmes Beach, Bradenton
Treasure Island, St Petersburg

KOLLA-IN-FOLK-STRÄNDER:
South Beach, Miami
Fort Lauderdale City Beach
Hollywood Beach

CAMPING-STRÄNDER:
Bahia Honda State Park, Florida Keys
Fort De Soto Park, St Petersburg

DYK- OCH SNORKEL-STRÄNDER:
Looe Key, Florida Keys
John Pennekamp, Key Largo
Bizcayne National Park

SNÄCK-STRÄNDER:
Bowmans Beach, Sanibel
Cayo Costa, Fort Myers
Captiva Beach, Captiva

SURF-STRÄNDER:
Sebastian Inlet State Park, Sebastian
Cocoa Beach
North Jetty Beach, Venice

FISKE-STRÄNDER:
Islamorado, Florida Keys
Marathon, Florida Keys

NAKENBADAR-STRÄNDER:
Haulover Beach, Miami
Playalinda Beach, Cape Canaveral

Stränder Florida, Zum Strand maximal eine Stunde, beach finder
©PIXABAY
 • Jag tycker de har glömt en bra surf-strand: New Smyrna Beach (i klass med mer kända Cocoa Beach). Dessutom att Clearwater Beach bör sorteras in under familjestränder och att Key Wests stränder definitivt bör in under kolla-in-folk. Och slutligen tar jag mig friheten att lägga till en egen liten lista:

NATURSTRÄNDER:
Cayo Costa
Fort de Soto Park
Caladesi Island

PS

“Beach Finder” – så hittar du till favoritstranden i Forida

Florida blev först i världen med unikt samarbete med Google om att hitta de bästa stränderna.
Delstatens officiella turistorganisationen Visit Florida kallar projektet “Beach Finder”.

Inte bara Googles teknik ligger bakom. Också fotarbete i ordets rätta bemärkelse – fotografer och skribenter har vandrat längs hela Florida-kusten (2 900 kilometer med 1 300 kilometer stränder) för att kartlägga strandområdena.

Visit Florida beach finder, Zum Strand maximal eine Stunde, beach finder,
©VISIT FLORIDA

Visit Florida och Google i unikt samarbete om stränder i Florida

Google + Florida = sant, skrev vi redan för några år sedan. Alltså blev Florida först i världen med interaktiva kartor över alla stränder.
– Fantastiskt att Google och Florida tillsammans gör den här typen av kartläggning möjlig, säger kustforskaren och strandexperten Stephen Leatherman (känd som “Dr Beach”) till Florida.nu.

Eftersom stränder i största allmänhet, i synnerhet amerikanska badstränder, är Stephen Leathermans specialitet låter vi världens främsta strandexpert, “Dr Beach”, kommentera nyheten:

– Florida är en så stor stat, med så många badstränder, att de flesta har ingen aning om hur olika de här stränderna är. Ett besök på South Beach går inte att jämföra med en strandutflykt till Don Pedro Island på Floridas golfkust, säger “Dr Beach”.

Stephen Leatherman är världsberömd för sin årliga topplista över USA:s bästa stränder, men det finns en mer seriös sida av forskaren som specialiserat sig på frågor som rör området där hav möter kust.

Först och främst: Kom ihåg att vi talar om en kustlinje som är flera hundra mil lång och man räknar med cirka 130 mil badstränder.
Två team (med fotograf och skribent) från Visit Florida avverkade cirka åtta mil i veckan. Alltså tog det några månader bara att samla in materialet.

Google lånade utrustning för Beach Finder till två team

Google Maps är ju inget nytt. Men inom detta specialla område av Google-världen går man djupare än att bara visa enkla kartor. Google Earth är ju ett exempel. Ett annat är att man som enskild affärsman kan beställa en dokumentation av sitt företag, till exempel en restaurang, med hjälp av 360-gradersbilder som gör det möjligt att se insidan av företaget ur alla möjliga (och omöjliga) vinklar.

Florida-satsningen är något helt annat. Ett samarbete mellan Google och delstatens turistansvariga på Visit Florida.

Tänk dig själv: Du planerar en drömsemester någonstans längs Floridas långa kust och vill se vilka stränder som delstaten har att erbjuda. Nu ska du kunna se varje centimeter på datorn hemma innan du reser iväg.

Google använder en teknik som de kallar street view trekker, en kamera med 15 linser som tar en 360-graders vy över 20 gånger varje minut (2,5 sekunders mellanrum).
Kameran är inte mycket större än en fotboll och sitter på en 18 kilo tung ryggsäck.
Google har lånat ut den här utrustningen till två Florida-team.

Teamen ska gå längs hela kusten för att besökare lätt ska kunna hitta favoritstranden.
– De två teamen, två personer i varje team, ska gå längs hela Floridas kust för att ta bilderna, säger Kevin McGeever på Visit Florida.

Varje dag tar Google hand om cirka 10 000 bilder, retuscherar bort ansikten och nummerskyltar, och skapar sedan ett bibliotek.

Egentligen skulle det bara behövas en person för att ta bilderna, fotografen med ryggsäcken och specialkameran.
Men Visit Florida vill dokumentera projektet och samtidigt är den extra personen lite av en förpatrull, ser till att det inte finns några hinder i vägen.

Två olika sätt att söka efter sin strandfavorit

När projektet nu är klart har vi testat två olika varianter av att kolla in Floridas stränder:

Topplistor stränder

Sök på Google-kartan

Du som gärna ger dig ut och kollar vägar eller stadsmiljöer kan nu också se stranden i närbild. Faktiskt har Google-teamen lämnat tydliga spår: fotspår i sanden där de trampat 100-tals mil utmed kusterna, avtramp som genast blivit fotograferat av den runda kameran.

Topplistor stränder

Sök med “Beach Finder”

De har gjort en riktigt smart och enkel sökvariant. Man kan ställa in olika önskemål, mer eller mindre av vissa ingredienser. Här är några exempel på kriterier du kan välja mellan: Äventyrligt, Avslappnat, Familjevänligt, Romantiskt, Livligt, Öde, Designad, Naturstrand.

 • Klicka på bilderna för att se de båda varianterna av hur man hittar sin favoritstrand!

FLER SÖKPROGRAM FRÅN VISIT FLORIDA

 • Beach Finder har inspirerat Visit Florida till fler liknande projekt. Ett exempel är en sajt där man kan söka attraktioner efter egna personliga önskemål, upplagt på samma sätt som “The Beach Finder”. Florida.nu ska testa även denna söksida och vi lovar att återkomma med mer information.
 • Visit Florida är Floridas officiella turistorganisation, ett halvstatligt företag som delvis finansieras av näringslivet. Cirka 130 personer arbetar heltid eller deltid för organisationen som har sitt huvudkontor i Tallahassee, Floridas huvudstad.
 • Halvkontroversiellt: Visit Florida har nyligen fått kritik för mångmiljonsatsningar, vilket medfört en annan inriktning och skärpta krav från delstatens politiker.
 • Statistik: Det finns uppgifter om att för varje dollar delstaten investerar i Visit Florida blir det en återbäring av tre dollar i skatteinkomst.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

1 COMMENT

Comments are closed.