ORLANDOS PARKER

ORLANDOS PARKER

Orlandos parker: Disneys, Universals & Sea Worlds nöjen

Orlandos parker (“The Big Eight”) handlar om de s k temaparker som ägs av Disney World, Universal Resort och Sea World, inklusive deras vattenparker.
Andra nöjesparker, attraktioner, aktiviteter och information om biljetter hittar du i sektionen Tips om Orlando.

Orlandos parker – från 7 till 8 (till 9)

Vi har gett de stora temaparkerna i Orlando en egen sektion för enklare navigering om detta enorma ämne.
Kategorin Orlandos parker omfattar de stora och mest kända parkerna. För att ytterligare underlätta din navigering kan du också hitta artiklar om dessa parker i följande underkategorier:

WALT DISNEY WORLD RESORT

UNIVERSAL ORLANDO RESORT

SEA WORLDS PARKER

För några år sedan brukade vi prata om “The Big Seven”. Sedan lades Discovery Cove till listan, vilket gjorde dem till åtta och snart kommer vi att se nummer nio ta form: den fjärde stora temaparken som ägs av Universal.

Ingen regel utan undantag. Därför hittar du också Legoland och Kennedy Space Center här.

Orlandos parker, “The Big Eight”

Magic Kingdom – originalet, parken som förändrade hela Orlando-området för alltid och känns som ett “måste-besök”.
Epcot – Disneys andra park där attraktionen “Soarin’ Around the World” är anledning nog att köpa en entrébiljett. Många nyheter i denna park under 2021.
Hollywood Studios – med “Star Wars” som ett nytänkande från Disney, ett koncept med eget hotell som ger privilegierade besökare en unik totalupplevelse.
Animal Kingdom – störst fokus på “Pandora – the World of Avatar”, en framgång från dag ett.
Universal Studios – filmstudion som blev en temapark. Flera teman och en park i ständig utveckling.
Islands of Adventure – världens mest tekniskt avancerade nöjespark. Båda universella parker har Harry Potter-världar.)
Sea World – högklassiga attraktioner och många nyheter de senaste åren. Färre djur och fler coola åkupplevelser.
Discovery Cove – exklusivt tropiskt äventyr med bland annat delfinsim. Begränsat antal besökare och all-inclusive – en hel dags familjeaktivitet.

Orlandos parker står på ”måste-listan” för åtta av tio Florida-besökare.

Planera Orlandos parker noggrant!

Att komma till Orlando utan att vara förberedd är dömt att misslyckas. En expansiv storstad med ett par miljoner invånare, men det är inte där problemet ligger. Parkerna lever sina egna liv långt fran stadens centrum och det är om dessa du ska veta så mycket som möjligt.

LÄS MER: Tips om övriga parker, attraktioner och aktiviteter i Orlando

Följ våra länkar till de av Orlandos parker som intressar mest. Läs våra tips så får du trevliga, spännande och roliga dagar i Orlando.

Anledningen till att vi poängterar detta: Parkbiljetter är dyra. Vi vill att du ska få ut mesta möjliga av besöket. Till exempel använda alla råd som gör att du tillbringar så lite tid som möjligt i köer, inte minst inne i parkerna.

Snabbtips om Orlandos parker:

Undvik lördag-söndag plus (förstås) storhelger.
Köp biljett till Orlandos parker i god tid. Att ha biljetten (eller numera oftast en e-biljett) i handen och du sparat tid redan vid parkens entré.
Att boka i tid gäller speciellt Disney där du vill utnyttja fördelen av fastpass, d v s planera de viktigaste attraktionerna hemifrån för att ägna mindre tid åt att stå i kö.
Fundera allvarligt på att investera i expresspass hos Universal.
Studera var i parken dina favoritattraktioner finns, det kan betyda en halvtimmes skillnad i kön om du vet snabbaste vägen dit.

Covid-restriktioner i Orlandos parker

Orlandos parker slopade under 2021 ansiktsmaskerna, en förändring med färre restriktioner som infördes i det tysta, sakta men säkert utan att de basunerades ut.
Disney World gick (som vanligt) i spetsen.
Sammanfattningsvis talades det under en tid om full kapacitet i de flesta parkerna och att vaccinerade besökare inte behövde ha på sig ansiktsmask.

Men lika tyst, och lika hemlighetsfullt, har vissa restriktioner återinförts i Orlandos parker. Inte minst hos Disney World.
Att exakt uppdatera hur det ser ut parkerna i dag, i morgon eller nästa vecka är omöjligt. Så länge Covid-pandemin är ett faktum lär även Floridas nöjesattraktioner få leva med restriktioner.

Epcot

Epcot – med rymdkrog som en av många nyheter

Epcot – nummer två av Disneys nöjesparker i Orlando – står för en historisk förvandling. I stort sett hela parken förändras. Vad som väntar är fyra temaområden. Bland huvudattraktionerna finns Remy's Ratatouille Adventure, berg och dal-banan...
expresspass hos Universal, Universal Studios, Islands of Adventure, Harry Potter, City Walk

Universal Resort – massor av nöjen på en liten yta

Universal Resort i Orlando – mycket mindre än Walt Disney World Resort. Men mer action-späckat. Känns fräckare, helt enkelt. Tre parker, i första hand Universal Studios och Islands of Adventure, men vi räknar numera Volcano...
islands of adventure

Islands of Adventure – hisnande farter i tuff park

Islands of Adventure – tuffast av alla nöjesparker, sägs vara den mest tekniskt avancerade i hela världen. Precis som hos grannen Universal Studios finns här en Harry Potter-värld. Något som understryker vikten av att inte inte...
Universal Studios

Universal Studios – sex filmteman med attraktioner

Universal Studios – filmstudio och nöjespark som 1990 blev starten till vad som idag är Universal Orlando Resort. Parken har flera teman, alla film- eller tv-inspirerade. Du vandrar från New York till Hollywood och får också en promenad...
Magic Kingdom, Disney World Orlando

Disney World Orlando – fyra välordnade nöjesparker

Disney World Orlando är en plats alla vill besöka – av fyra skäl: klassikern Magic Kingdom, framtidsparken Epcot, djurparken Animal Kingdom, och filmparken Hollywood Studios, den senare nu med Star Wars: Galaxy's Edge som det stora...
Magic Kingdom, Disney, Orlando

Magic Kingdom – Disneys största klassiker i Orlando

Magic Kingdom – klassikern inom Walt Disney World Resort. Ursprunget till hela Orlando-boomen. Det känns som om ett besök i Orlando inte är komplett utan att ha sett denna park på nära håll (d v s från...
Animal Kingdom

Animal Kingdom – Avatar Land lyfter djurparken

Animal Kingdom – udda kombination av tidsenligt miljötänkande och djurpark som tar oss till helt nya världar med "Pandora – The World of Avatar". Den senare är Disneys största nyhet i Orlando på många år. "Pandora...
Star Wars, Orlando-nytt, hollywood studios

Hollywood Studios växte stort med Star Wars

Hollywood Studios, Disneys tredje park i Orlando, har förändrats mycket, och fortsätter utvecklas. Toy Story Land 2018 och i augusti 2019 Star Wars: Galaxy's Edge, det största enskilda Disney-projektet någonsin. Likheterna med Hollywood Studios premiär i...
Legoland

Legoland utökar, största expansionen sedan 2011

Legoland – sedan 2011 en del av Orlandos nöjesparker, även om parken ligger i Winter Haven. Parken har utvecklats mycket under åren och får mycket beröm för att klassiska Cypress Gardens bevarats mycket väl. Legoland startade blygsamt. Men...
nintendo world

Nintendo World i Universals fjärde park 2024

Nintendo World tar plats i Universal Resorts fjärde nöjespark i Orlando, tills vidare med arbetsnamnet Epic Universe. Fyra teman ska samsas i den nya parken, nu återstår frågan vad det blir för teman i de...

Spara minst 15 % på hotell

Booking.com