Universal Resort – massor av nöjen på en liten yta

4
10438

Universal Resort i Orlando – mycket mindre än Walt Disney World Resort. Men mer action-späckat. Känns fräckare, helt enkelt.

Tre parker, i första hand Universal Studios och Islands of Adventure, men vi räknar numera Volcano Bay som Universals tredje park.
Också: City Walk, massor av hotell (och fjärde parken har börjat byggas).

©UNIVERSALORLANDO.COM

Magisk förändring när Universal vann en seger i kampen mot Disney 

Universal är lillebror i Orlando trots dess stora popularitet. Men de båda parkerna känns ofta fräckare än jättelika Disney. Dessutom mer kompakt, lättöverskådligt.
Hit åker vi gärna! Båda parkerna. Och en park per dag. Plus, förstås, 2 x Harry Potter!

När Universal slog upp portarna 1990 betydde det att den första egentliga konkurrenten till Disney World-imperiet var född.
Intressant är att just Universal var en av anledningarna till att Disney startade som eget företag. Walt Disney hade nämligen bittra ekonomiska erfarenheter av samarbetet med det mäktiga filmbolaget i starten av sin karriär på 20-talet.
Han bestämde sig för att aldrig mer låta någon annan ha rätten till hans tecknade figurer utan alltid själv ha kontroll.

Universal Resort, Universal Studios, Islands of Adventure, Harry Potter, City Walk
©VISIT FLORIDA

Dessutom – i den interna kampen Disney vs Universal i Orlando – är det minst lika intressant att Disney byggde Hollywood Studios (som MGM Studios) i raketfart när det blev känt att Universal skulle satsa på Florida. Disney vann upploppet.

Erfarenhet av nöjesparker fanns ju redan hos Universal, i form av motsvarande slags verksamhet i Los Angeles.
I juni 1990 stod Universal Studios klart i Orlando (bara ett halvår efter Disneys MGM). Nio år senare öppnades Islands of Adventure.

Nöjesparkerna har på senare år sett enorma framgångar är med hjälp av Harry Potters magiska krafter. De två Harry Potter-världarna beskrivs på en egen sida.

Visserligen är Universal Resort långt efter Disney World totalt, men besökssiffrorna i första Harry Potter-parken under premiäråret talade ett tydligt språk – 41 procents ökning.
Magisk, som sagt, ett vinnande koncept.

Vi tycker att Universal generellt tilltalar en mer vuxen publik än Disney och tror att nya generationer unga besökare hellre kliver in i trollkarlens värld än leker med Musse, Mimmi, Kalle, Långben och de andra Disney-figurerna.

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON

Mix av fakta och spekulationer om framtiden för Universal Resort

Medan Disney World har gigantiska ytor och i teorin skulle kunna bygga ytterligare ett 20-tal parker inom sitt eget område brottas Universal Resort med sin trångboddhet. Men de hanterar problematiken synnerligen väl.

Nyligen invigdes Volcano Bay, en högteknologisk vattenpark, som ersätter klassikern Wet ‘N Wild.
Vattenparken ligger vägg i vägg med övriga attraktioner och hotell.

Den nya vattenparken kallas ibland “den tredje parken”. Men det uttrycket vill jag spara till ett betydligt större projekt. Universal har köpt ett landområde nära Orlando Convention Center och om och när en tredje park blir aktuell är det sannolikt här.

Orlando är en skvallerstad. Alla vill vara med och tycka och gissa om nästa storprojekt i “världens största nöjesfält”. Så det är ingen hejd på spekulationerna. Jag vet inga odds, men sätter en dollar på Jurassic Park tills vidare.

Men området kan lika gärna bli något helt annat. Till exempel ett hotellområde. För just hotell är något som nöjesparken satsar stort på. Man menar att det finns utrymme för 15 000, eller fler, hotellrum i Orlando-området och Universal har gått ut stenhårt och är på väg att mer än fördubbla sin hotellkapacitet.

Hotell-läget just nu (våren 2019):

  • Sex hotell inne på området: Royal Pacific, Portofino, Hard Rock, Cabana Bay, Sapphire Falls. Det sjätte hotellet, Aventura Hotel, med 600 rum blev klart 2018.
  • Wet ‘N Wild-området förvandlas till två hotell med samlingsnamnet Universal’s Endless Summer Resort (2 800 rum).

Enda frågan som återstår att lösa är transporterna. Både nya området (fjärde parken?) och Wet ‘N Wild-delen ligger på lite avstånd från själva kärnområdet.

PETER SUNESON

Två viktiga råd inför besöket

Redan här vill vi dock komma med precis samma regel som gäller alla stora Orlando-attraktioner.

  1. En park per dag. De som gjort försöket att hinna med två parker, inklusive två Harry Potter-parker, på en och samma dag kommer inte att säga emot oss.
  2. Biljetter till express lanes: Grundbiljetten köper du hos Official Ticket Center. Men express-biljetten kan bara köpas i parken. Priset varierar nämligen på efterfrågan och parkens kapacitet just den dagen. Prisläge: Från 80 dollar till det dubbla. Vi tycker inte att man ska ägna mer tid åt köer än åt nöjen. Du kan dock ha is i magen och kolla läget på morgonen, speciellt om det är en vardag under lågsäsong.
Universal Resort, Universal Studios, Islands of Adventure, Harry Potter, City Walk
©VISIT FLORIDA

Ett steg närmare Universals fjärde park i Orlando

Den fjärde parken inom Universal Resort blev bekräftad efter år av rykten. Det spekulerades bland annat om Lord of the Rings, Jurassic Park och Nintendo World som tema.
Nu vet vi att parken (med arbetsnamnet Epic Universe) får Nintendo World som huvudtema.

Att Universal sedan länge ägt ett stort område vid International Drive har inte varit någon hemlighet. Däremot har ägarna varit väldigt förtegna om planerna.
2018 bekräftade Comcast (ägare till både NBC och Universal Orlando Resort) att det finns en plan för Universals fjärde park.

Området, som ligger på ett ganska kort avstånd från nuvarande parkerna, är stort nog att rymma ett par nöjesparker. Så det finns plats för fler teman.

– För oss betyder den fjärde parken att Orlando blir ett veckoäventyr istället för ett 2-3-dagarsbesök, säger NBC/Universals VD Steve Burke.

AYITA BILLIE

LÄS MER: Boka rundtur eller aktivitet hemifrån

LÄS MER: Unikt spartips – din hotellvistelse kan bli gratis!

4 COMMENTS

Comments are closed.