Disney World Orlando är en plats alla vill besöka – av fyra skäl: klassikern Magic Kingdom, framtidsparken Epcot, djurparken Animal Kingdom, och filmparken Hollywood Studios.
Disney World är en viktig del av Floridas nutidshistoria sedan Walt Disney satte Orlando på kartan 1971.
Det blev början till en uppgång som bara fortsätter.

LÄS MER: Allt om de stora nöjesparkerna i Orlando

Disney World är inte bara de fyra nöjesparkerna. Massor av bra hotell, nöjesområdet Disney Springs i Disney-staden Lake Buena Vista och dessutom är allt detta, och mycket annat, omgivet av stora ytor av praktiskt taget orörd Florida-natur.

Booking.com  

Disney World Orlando – något helt annat än Walt Disney önskade

Disney World Orlando – från ursprungsparken i Los Angeles till en hel Disney-värld. När Walt Disney World började planeras fanns ju redan erfarenheten från Disneyland i Kalifornien.
Så det var bara att bygga från gammal grund. Men i långt större skala.

LÄS MER: Boka bästa biljetterna till Orlandos nöjesparker

Efter Magic Kingdom följde de övriga tre parkerna. Området bara växte, och växer fortfarande.

Det som delvis var planerat som en riktig stad, med bostadsområden, blev istället hotell och nöjen.

Att resultatet blev något helt annat än Walt Disney hade skissat på är en helt annat historia. Mer om detta på annan plats.

Magic Kingdom, Disney World Orlando
©PIXABAY

Viktigt komma ihåg: Minst en dag till varje del av Disney World Orlando

Vad vi ser idag är fyra välordnade nöjesparker omgivna att en gigantisk Disney-värld i form av vacker natur, massor av hotell, shoppingområden, Disney Springs (som vi utnämner till Orlandos trevligaste kvällsnöje) och mycket mer.

Skillnaden mot Disneyland i Los Angeles var att nu handlade det inte bara om ett nöjesfält utan ett en hel liten värld.
Nöjesfältet (Magic Kingdom) på Disney World är egentligen bara ett ytterst liten yta av helheten.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Tiotusentals människor är sysselsatta direkt eller indirekt av Disney, antingen det handlar om att klä sig i Musse Pigg-kostym eller att vara patrullerande polis eller naturvårdare.

Gemensamt för alla fyra Disney-parkerna är att det tar minst en dag att besöka var och en av dem. Plus att Disney-entuasisten troligen gärna vill spendera ytterligare en dag eller två utanför själva temaparkerna, t ex i Disney Springs, ett extra nöjesfält i sig självt, med minst 50 restauranger och attraktioner som Cirque du Soleil.

Disney-hotellen tycker vi inte är risvärda, vilket tydligt framgår av vår sammanfattning om favorithotellen i Orlando. Däremot anser vi att Disney har två riktigt bra vattenparker i form av Blizzard Beach och Typhoon Lagoon.

   

Universals känns fräckare men Disney har långt fler besökare

Trots att Universal känns fräckare och mer samtida är Disney ändå giganten.
Disney har besökssiffror som är vida överlägsna konkurrenten längre norrut längs I4.
Men ökningen står Universal för. Disney halkade efter på flera plan för några år sedan. Bland annat kändes deras fast pass-system gammaldags. Nu har de dock bättrat sig och erbjuder modern teknik, vilket vi förklarar mer utförligt längre ner.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Vi som hade förmånen att uppleva 70-talets Magic Kingdom och t o m deltagit i invigningen av Epcot 1982 känner knappt igen oss idag.
Nåja, det var lite överdrivet, allt det yttre är sig likt. Men man måste komma ihåg att parkerna förändras hela tiden. Många attraktioner har försvunnit, nya har tillkommit.

PETER SUNESON
GUNNAR HEDQWIST

 
“rideways"
 
   
Booking.com