Disney World Orlando – fyra välordnade nöjesparker

10
15759

Disney World Orlando är en plats alla vill besöka – av fyra skäl: klassikern Magic Kingdom, framtidsparken Epcot, djurparken Animal Kingdom, och filmparken Hollywood Studios, den senare nu med Star Wars: Galaxy’s Edge som det stora dragplåstret.
Disney World är en viktig del av Floridas nutidshistoria sedan Walt Disney satte Orlando på kartan 1971.
Det blev början till en uppgång som bara fortsätter för Disney World Orlando.

Disney World Orlando – något helt annat än Walt Disney önskade

Disney World Orlando är inte bara de fyra nöjesparkerna. Massor av bra hotell, nöjesområdet Disney Springs i Disney-staden Lake Buena Vista och dessutom är allt detta, och mycket annat, omgivet av stora ytor av praktiskt taget orörd Florida-natur.

Disney World Orlando – från ursprungsparken i Los Angeles till en hel Disney-värld. När Walt Disney World började planeras fanns ju redan erfarenheten från Disneyland i Kalifornien.
Så det var bara att bygga från gammal grund. Men i långt större skala.

Efter Magic Kingdom följde de övriga tre parkerna. Området bara växte, och växer fortfarande.
Det som delvis var planerat som en riktig stad, med bostadsområden, blev istället hotell och nöjen.
Att resultatet blev något helt annat än Walt Disney hade skissat på är en helt annat historia.

Magic Kingdom, Disney World Orlando
©PIXABAY

Disney World Orlando – aldrig mer än en park per dag 

Vad vi ser idag är fyra välordnade nöjesparker omgivna att en gigantisk Disney-värld i form av vacker natur, massor av hotell, shoppingområden, Disney Springs (som vi utnämner till Orlandos trevligaste kvällsnöje) och mycket mer.

Skillnaden mot Disneyland i Los Angeles var att nu handlade det inte bara om ett nöjesfält utan ett en hel liten värld.
Nöjesfältet (Magic Kingdom) på Disney World är egentligen bara ett ytterst liten yta av helheten.

Trafiken på Disney Worlds vägar har blivit allt intensivare, bland annat genom nöjesparkens egna bussar. Så det finns det behov av nya transportsystem. Det har sedan länge varit klart att den berömda monorailen inom inte kommer att byggas ut. Lösningen heter Disney Skyliner (läs mer längre ner).

Disney kritiseras för sina “datumpriser”

Biljettpriser i Orlando är en djungel och Disney World har komplicerat det ytterligare genom att införa “datum-priser” och parkbesökare måste vid köpet bestämma vilken dag första parkbesöket görs.

Sedan Disney World införde ett datumbaserat biljettsystem krävs en mer noggrann planering för besök i Disneys parker. Det är första parkbesöket som sätter prisnivån.
Det är också viktigt att komma ihåg att Disney tillämpar tre olika prisnivåer, till exempel skiljer det ungefär 50 USD mellan den billigaste och dyraste endagsbiljetten.

När Disney World kritiserades för förändringarna underströk parkgiganten att dessa tillkommit “som ett nytt sätt att leverera bästa möjliga upplevelse för våra gäster – från ögonblicket de bokar semestern till den allra sista attraktionen som de besöker i parken”.

Disney World Orlando med Skyliner

Disney Skyliner länkar ihop Hollywood Studios med Epcot, plus Art of Animation Resort och Caribbean Beach Resort. Gondolstationer:

  • Caribbean Beach Resort Station – huvudstation som byggs som en typisk karibisk utomhusmarknad. Det är på denna station man ska kunna byta mellan de två planerade gondol-linjerna.
  • Epcot’s International Gateway Station – med en design som påminner om paviljongerna i World Showcase och det uppges att man från luften kommer att ha en unik vy av hela Epcot-området.
  • Hollywood Studios Station – även här ett bra fågelperspektiv av parken. Stationen ligger vid huvudentrén, granne med busstationen.
  • Pop Century and Art of Animation Resorts Station – de två Disney-hotellen delar station.

Därefter med möjlighet att bygga ut till All Star Resorts, till Blizzard Beach, till Animal Kingdom, samt kanske också till Disney Springs.

Ytterligare en förbättring av transportmöjligheterna inom Disney World är Minnie Vans, el-bilar (enligt uppgift Chevrolet Traverse) som erbjuder skjuts, för en fast avgift, till alla destinationer inom området.

©DISNEYWORLD.DISNEY.GO.COM
Disney World Orlando
©DISNEYWORLD.DISNEY.GO.COM

Tiotusentals människor är sysselsatta direkt eller indirekt av Disney World Orlando, antingen det handlar om att klä sig i Musse Pigg-kostym eller att vara patrullerande polis eller naturvårdare.

Gemensamt för alla fyra Disney-parkerna är att det tar minst en dag att besöka var och en av dem. Plus att Disney-entuasisten troligen gärna vill spendera ytterligare en dag eller två utanför själva temaparkerna, t ex i Disney Springs, ett extra nöjesfält i sig självt, med minst 50 restauranger och attraktioner.

Disney-hotellen tycker vi inte är prisvärda, vilket tydligt framgår av vår sammanfattning om favorithotellen vid Disney World.
Däremot anser vi att Disney har två riktigt bra vattenparker i form av Blizzard Beach och Typhoon Lagoon.

Universal känns fräckare men Disney är störst

Trots att Universal känns fräckare och mer samtida är Disney ändå giganten. Disney World Orlando har besökssiffror som är vida överlägsna konkurrenten längre norrut längs I4.
Men ökningen står Universal för. Disney halkade efter på flera plan för några år sedan. Bland annat kändes deras fast pass-system gammaldags. Nu har de dock bättrat sig och erbjuder modern teknik, vilket vi förklarar mer utförligt på andra sidor.

Vi som hade förmånen att uppleva 70-talets Magic Kingdom och t o m deltagit i invigningen av Epcot 1982 känner knappt igen oss i nutida Disney World Orlando.
Nåja, det var lite överdrivet, allt det yttre är sig likt. Men man måste komma ihåg att parkerna förändras hela tiden. Attraktioner försvunner, nya tillkommer.

PETER SUNESON
GUNNAR HEDQWIST

Hidden Mickeys finns överallt, t o m på månen!

Hidden Mickeys – ett riktigt roligt tidsfördriv som sysselsätter Disney-entusiaster i Orlando och över hela världen.
Det handlar om att se gömda – eller helt synliga – Musse Pigg-symboler i eller i anslutning till parkerna, Disney World Orlando eller till exempel i Paris.

Hidden Mickeys – du ser dem överallt, eller ser dem inte alls…
På Disney World Orlando – och utanför – kan man fördriva tiden med att leta efter gömda Musse Pigg-symboler. “Hidden Mickey’s”.
Kul för alla åldrar. Och det aldrig slut.

Ingen kan missa hur kraftledningsbyggarna format en del av ledningarna till gigantiska musöron längs I4 strax intill Celebration.
Jag kan inte låta bli att snegla på dem varje gång jag kör förbi.

Internt skämt bland Disneys tecknare

Det var de stora musöronen som fick mig att börja leta efter information. Denna väl synliga Musse-symbol är ju inte speciellt “hidden”. Det ska vara mer raffinerat än så för detta fenomen, som från början var Disney-tecknares sätt att skämta internt.
Numera gömmer sig Mickey även på månen!

Det finns massor av spår från världens mest berömda mus. Debatten är livlig online och det diskuteras bland annat om en del av dem är medvetet skapade eller blivit Musse Pigg-symboler av en händelse.

PETER SUNESON

©WIKICOMMONS
©GOOGLE.COM/MAPS

10 COMMENTS

Comments are closed.