Disney Springs – absolut bästa kvällsnöjet i Orlando

8
3153

Disney Springs är Orlandos bästa nöjesområde på kvällstid.
Här finns också de bästa hotellen för ett besök i Disneys nöjesparker.
Nöjesområdet har funnits sedan 70-talet och har genomgått många förändringar och – inte minst – namnbyten.
Det ligger vid de två “Disney-städerna: Lake Buena Vista och Bay Lake.

©DISNEY PARKS BLOG

Disney Springs startade som shoppingområde 1975

Lake Buena Vista Shopping Village var det ursprungliga namnet på detta nöjesområde utanför Disney World. Efter starten 1975 bytte området snabbt namn till Walt Disney World Village för att så småningom – och under många år – vara känt som Downtown Disney.

De senaste åren har inte bara präglats av ytterligare ett namnskifte. Framförallt av en omfattande utbyggnad. Från att det byggts ett parkeringshus till att området blivit minst dubbelt så stort.

Stundtals har renoveringsarbetet inneburit att Disney Springs upplevts som alltför mycket av en byggarbetsplats. Med all rätt. Trots detta har Disney Springs behållit sin ställning som Orlandos bästa område för nöjen kvällstid. Ingenting saknas här och de Orlando-besökare som har Disneys parker som främsta fokus bör allvarligt fundera på något av de bästa hotellen i Lake Buena Vista för gångavstånd till restauranger och andra nöjen.

Bästa hotellen vid Disney World, disney springs
©DISNEYWORLD.DISNEY.GO.COM

Efter renoveringen: Fyra olika områden i Disney Springs

Efter år av renoveringsarbete kunde vi summera att Disney Springs nu har fyra olika områden:

  • The Marketplace – affärer och restauranger, bland annat populära Rainforest Cafe.
  • The Landing (f d Pleasure Island) med bland annat Jock Lindsey’s Hangar Bar som vi berättar mer om längre ner. Här finns också hjulångaren The Paddlefish (tidigare känd som Fultons Crabhouse och ursprungligen döpt till Empress Lilly efter Walt Disneys änka). Också om denna populära restaurang berättar vi mer längre ner på sidan.
  • Town Center – ett helt nytt område där det tidigare varit parkeringsplatser. Många affärer.
  • West Side med den enorma AMC-biografen. Tyvärr utan Disney Quest som fått ge plats åt NBA Experience.

Kuriosa: När arkitektekterna försökt efterlikna miljöer från Old Florida har man hämtar inspiration från St Augustine (USA:s äldsta stad) och Coral Gables i Miami (ett av de äldsta stadsplanerade områdena i USA).

Hösten 2019 kom en efterlängtad nyhet i form av Ron Jon Surfshop, vars huvudkvarter finns i närbelägna Cocoa Beach. Ron Jon finns redan i Florida Mall och på andra platser i Florida. Vi minns att Ron Jon för många år sedan hade planer på en vågpark i Orlando. Den, liksom flera andra liknande satsningar på surfare, blev aldrig verklighet. Möjligen får vi se något liknande i Skyplex på International Drive.

PETER SUNESON

Disney Springs Lake Buena Vista
©WIKIPEDIA

Disney Springs ligger utanför Walt Disney World Resort

Disney Springs ska inte förväxlas med Disney-parkerna. Detta centrum startade alltså som ett shoppingområde och det var tänkt för de personer som man räknade skulle flytta in i området i samband med att Disney etablerade sig. Vi pratar här om mitten av 70-talet.
Men det blev ingen flyttboom. Istället byggdes allt fler hotell och området anpassades med tiden efter behov kopplade direkt till Disney-turismen.

Detta är alltså inte en del av själva Walt Disney World Resort utan en helt fristående stadsdel med affärer, restauranger och attraktioner. Det är inget inträde till området och det finns gratis parkering.

En del av restaurangerna ligger vid sjökanten och har du tur och väljer rätt restaurang kan du få bord med sjöutsikt. Det finns massor av affärer, de flesta turistinriktade.

Dessutom bjuder Disney Springs på flera attraktioner. En mycket synlig attraktion är luftballongen ”Characters in Flight”. Ballongen tar dig cirka 125 meter upp i luften vilket ger dig en fantastisk utsikt över Disney-området. Ballongen och dess gondol är fastbunden i långa linor, vilket medför att den inte kan förflytta sig i sidled.

AMC-biografen har 24 biodukar. En av dem är ”Auditorium One” och lär vara en av USA:s mest acancerade biograf tekniskt sett. ”Fork and Screen” är en annan ”duk” där du kan avnjuta en måltid och din favoritdrink under föreställningen. Minimiålder är 18 år om inte en målsman följer med. Du beställer all mat och dryck direkt från din sittplats och blir sedan serverad. Varje stol har en ”call button” som påkallar servitörens uppmärksamhet.

House of Blues är en krog med liveunderhållning. Det går inte att missa den stora blåmålade globen, Planet Hollywood, som är en stor bar och restauranganläggning.

GUNNAR HEDQWIST

Indiana Jones-krogen en av de många nya restaurangerna 

I samband med att Downtown Disney bytte namn till Disney Springs fick nöjesområdet massor av nya restauranger. En som öppnade tidigt, medan det stora byggprojektet fortfarande pågick, är Jock Lindsey’s Hangar Bar.
Restaurangen med Indiana Jones-tema ligger mellan Boathouse och vår favorit Paradiso 37. Plats för 150 gäster och är inredd med ett tydligt flygtema, flygplanspropellrar fungerar som fläktar i taket till exempel. På menyn “Rolling Boulder Meatballs” och “Air Pirates Everything Pretzels” samt  “Hovito Mojito” i baren.
Vågar vi gissa att krogen i folkmun kommer att kallas “Indiana Jones-krogen”?

Lake Buena Vista
©VISIT ORLANDO

Ytterligare restaurangnyheter i området: Morimoto Asia, STK Steakhouse och The Boathouse i den del av nöjesområdet som kallas The Landing.

Paradiso 37 favorit sedan många år

En storfavorit sedan många år är Paradiso 37 och här ska man försöka få ett bord utomhus.
Rainforest Cafe är också en populär krog.

Fler restaurangtips:

  • TGIF (Friday’s), Uno Pizza och Red Lobster (en kedja med hummer som specialitet).
  • Perkins och Fuddruckers finns också här. Perkins är en utmärkt familjerestaurang och Fuddruckers serverar “världens bästa hamburgare”, enligt deras egen reklam.
  • Jannie Hideaway håller kanske inte högsta klass men notan blir därefter.

GH

Disney Springs restauranger, Orlando, Paradiso 37
©PARADISO37.COM

Restaurangnyheter i Disney Springs:

Mästerkocken José Andrés öppnar spanskinspirerade Jaleo.
Vinexperten George Miliotes öppnar Winebar George.
Bakom Wolfgang Puck Bar & Grill står ytterligare en mästerkock som tänker köra medelhavsinspirerat i restaurang som ersätter The Wolfgang Puck Grand Café.
Gunnar Hedqwist, som är en flitig gäst i Orlando, tipsar dessutom om The Edison, som är ytterligare en restaurangnyhet i Disney Springs.

Fulton’s Crab House blev Paddlefish 

Ny meny hos Disney-krog och Fulton’s Crab House byter därmed namn till Paddlefish.
Att Downtown Disney bytt namn till Disney Springs känns nu etablerat trots många förseningar och en hel del inte som inte öppnat.

Väletablerade och välkanda Fulton’s Crab House har varit en institution så länge vi kan minnas. Nu förändras även den. Många av de gamla klassikerna finns fortfarande på menyn. Plus mycket nytt.
Jag fastnar spontant för en tonfiskvariant som förrätt och ser med spänning fram emot Lobster Risotto som huvudrätt. Key Lime Pie som dessert.

Ny meny hos Disney-krog
©PADDLEFISHRESTAURANT.COM
Disney Springs restauranger, Orlando, The Boathouse
©DISNEYPARKS.DISNEY.GO.COM

Den lilla byn förvandlades till USA:s största arbetsplats!

Lake Buena Vista – byn som blev centrum för hela Disney-imperiet och som har Orlandos bästa hotell. Lake Buena Vista och dess Disney-kopplade affärverksamheter är faktiskt den största arbetsplatsen i hela USA – men knappast någon bor i staden Lake Buena Vista, på sin höjd har den tio invånare…

Egentligen är Lake Buena Vista fortfarande en liten by. Endast tio personer är bosatta här!
Men desto fler arbetar här. Med 60 000 anställda är Walt Disney World Resort USA:s största arbetsgivare på en och samma plats.

Stadens namn är numera en del av Disneys varumärke.
Ska man vara riktigt petig ligger Disney i två städer. Den Andra heter Bay Lake. Inte heller där bor särskilt många, färre än 50 invånare.

Lake Buena Vista – en Disney-stad med bra hotell och nöjesliv

En “Disney-stad” och ett fristående Disney-centrum.
Så kan man beskriva Lake Buena Vista och dess nöjescentrum Disney Springs (d v s före detta Downtown Disney).
Vi har under åren funnit att Lake Buena Vista (staden) är Orlandos bästa hotellområde samt att Disney Springs är bästa för kvällsunderhållning.

Om Disney World blev en jätteförändring för hela Orlando (vilket vi beskriver på annan plats) så blev detta ännu mer påtagligt för lilla staden, eller snarare byn, Lake Buena Vista.
Allt gick ju med rekordfart när Disney klev in. Ödemark blev världens största nöjesfält, trakten kallas nu “the busiest place in America”.

…men fortfarande är det nästan ingen som bor här på heltid

På papperet fortfarande en liten by, bara ett 10-tal personer har Lake Buena Vista som postadress. Men den är istället postadress för all Disney-verksamhet i Florida. Staden kontrolleras helt enkelt av Disney-imperiet, vilket också gäller grannen Bay Lake.

Tiotusentals har Lake Buena Vista som arbetsplats, inte minst Disney-parkernas personal. De flesta bor nordöst om Orlando, där har ni den stora förklaringen till trafikproblematiken på I4 under rusningstid.

Florida.nu besöker området ofta. Vi vill hålla koll på vad den här delen av Orlando har ett erbjuda beträffande logi, restauranger och övrig service.
Vi har konstaterat att området är ett bra alternativ till International Drive, speciellt om man inriktar sig på besök till Disney-parkerna. (International Drive ligger dock bra till för Universal Studios och dess systerpark Islands of Adventure. )

Lake Buena Vista har färre hotell och restauranger än International Drive. Men genomsnittsstandarden är definitivt bättre. Givetvis medför detta högre priser.

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON

LÄS MER: Spara semesterpengar med rabattkort i Orlando

LÄS MER: Magic Kingdoms underjordiska värld

LÄS MER: Florida retro, från glass till drive in movie

8 COMMENTS

Comments are closed.