Manatees – bästa platserna för att se sjökor i Florida

2
14306

Se, eller simma med, manatees – ett annorlunda äventyr i Florida.
Manatees (eller manater på mer korrekt svenska) kallas också sjökor.

Att se manater på nära håll är mäktigt, men det gäller att välja rätt årstid och rätt plats – följ våra tips för bästa upplevelsen.
Boka en av nedanstående aktiviteter!

Bäst tid: Besök under någon av vintermånaderna

Manaten är ett stort däggdjur som finns över hela Florida året runt. I havet såväl som i floder och andra vattendrag. Men det är under vinterhalvåret man har bäst chans att se Floridas sjökor/manater.

Anledningen är att dessa långsamma vattendjur söker sig till vatten med rätt temperatur.
Så när temperaturen i till exempel Mexikanska Golfen går under 20 grader rör sig manaten till varmare källor där vattentemperaturen inte går under 22 grader.

Studera utflykterna som presenteras.
Mest populär är 3-timmarsturen som får 4,7 (av 5 möjliga) i betyg av deltagarna.

manatees, Orlando aktiviteter, Places to have fun in Orlando
©DISCOVERCRYSTALRIVERFL.COM

Manatees i Florida: “The Manatee Capital of the World”

Bästa möjligheterna för att uppleva manatees (manater/sjökor) i Florida i vilt tillstånd är att sikta in sig mot “The Manatee Capital of the World” och det betyder Citrus County väster om Orlando (cirka 130 kilometer), norr om Clearwater Beach (cirka 150 kilometer).

Det är hit många Florida-besökare vallfärdar under vintermånaderna. För att se manaterna från land, via specialbyggda observationsplatser under vatten eller helt enkelt delta i ett manatee-arrangemang som omfattar att simma bland manater/sjökor.
Området har flera platser som erbjuder program med manatees (manater/sjökor).
Det bästa urvalet i Citrus County finns i Crystal Springs, Homosassa Springs, Three Sisters Springs och Blue Springs State Park.

WEST INDIAN MANATEE

  • Den art av manatee som finns i Florida är West Indian Manatee.
  • Stora djur som är kring 4 meter långa och väger 600 kilo som vuxna (även om det finns exemplar som blir dubbelt så stora).
  • De rör sig i både salt- och sötvatten, men skulle aldrig kunna leva enbart i havet.
  • Närmaste släkting på land: Elefanten.
  • Har klassats som utrotningshotade, men statistiken talar för att de finns i mycket större antal i Florida idag än för bara några år sedan.
  • Hot: Förutom klimatförändring (manaten överlever inte i kallt vatten) dödas och skadas hundratals manater/sjökor varje år av båtpropellrar. Detta ofta eftersom båtägare nonchalerar hastighetsbegräsningarna i manatee-zonerna.
manatees
©DISCOVERCRYSTALRIVERFL.COM

2 COMMENTS

Comments are closed.