Orlando aktiviteter – boka ditt favoritäventyr här!

17
3357

Orlando aktiviteter – massor, hundratals. Det finns mycket mer än de välkända stora nöjesparkerna. Fler parker, andra attraktioner, högklassisk underhållning, spännande utflykter, utmanande golfbanor och vackra naturupplevelser.
Inspiration till spännande äventyr och Orlando aktiviteter, många kan bokas via oss – den största svenska guiden om Orlando.
Se alligatorer på morgonen och möt Jesus i Jerusalem på eftermiddagen – det kan endast hända i Orlando!

©VISIT ORLANDO

orlando aktiviteter, Places to have fun in Orlando
©GET YOUR GUIDE

Upp-och-ned-vänt för Orlando aktiviteter

Orlando aktiviteter får oss att just nu tänka på “the up-side-down house”, Wonderworks på International Drive alltså. Ingenting är sig likt i Orlando. Allt känns (just det!) upp-och-ned-vänt.

  • Tiden med Covid-19 i Florida har satt sina spår och därför reserverar vi oss för detaljer som gäller Florida och Orlando aktiviteter. Tids nog lär vi kunna rapportera om både “Det nya Florida” och “Det nya Orlando”.

Nöjesparkerna har under pandemin passat på att putsa upp sina fasader, renovera och skapa nytt. Biljettförsäljningen är inte sig lik, speciellt Disney World har förändrat sitt arbetssätt.

Beträffande GetYourGuide har många samarbetspartners i Florida tagit en paus under krisen. Det är därför ett klick på en länk inte alltid tar dig dit du vill komma.

Tips om attraktioner och andra Orlando aktiviteter

Orlando besöktes av 72 miljoner personer 2017, vilket gör staden till “The US Capital of Tourism”. Storstaden New York City kommer tvåa med 63 miljoner medan Las Vegas lockade 42 miljoner besökare samma år.
Hela delstaten Florida hade under 2017 116,5 miljoner besökare.

Här presenterar vi tips om attraktioner och andra Orlando aktiviteter – de bästa att besöka utanför de stora nöjesfälten. Här är vad som gäller för denna sida:

  • En “dammsugning” av så mycket som möjligt som inte hör hemma i avdelningar om Disney, Universal och Sea World. Vi kan lova att det fylls på med fler efter hand. Sedan denna sida tillkommit är vi garanterat Sveriges största Orlando-guide.
  • Några av attraktioner har fått egna sidor, fler tillkommer. Följ länkar för mer information.
  • För bokning och information om biljetter arbetar vi bland annat tillsammans med tysk-schweiziska GetYourGuide (GYG).

På denna sida kan du alltså boka dina aktiviteter hemifrån inför besöket i Orlando. Eller göra som många av våra läsare: boka din aktivitet på plats i Florida.

Kolla ett urval av Orlando aktiviteter

  • Längst ner på sidan finns ett urval Orlando aktiviteter. Flera av dem som vi skriver om här. Genom att klicka på något som lockar dig får du fler förslag, oftast något med ett liknande tema. (Ibland får du engelsk text och “fel” valuta, bara att justera i menyn.)
Orlando aktiviteter
©GATORLAND.COM

Gatorland – äkta “roadside attraction”

Gatorland är ett av de bästa exemplen på en “roadside attraction”. Långt före Disneys intåg fanns “roadside attractions” på landsvägarna i hela Florda. Några av dem har överlevt.
Denna park öppnade som Florida Wildlife Institute i Kissimmee redan 1949. På den tiden var ägaren tvungen att åka norrut, med en alligator i sällskap, för att tjäna pengar till att driva parken.

Gatorland känns som ett trevligt alternativ till alla andra nöjen. Inte minst för besökare som inte planerar en utflykt i naturen. Här möter vi nämligen både alligatorer och krokodiler plus andra exotiska djur. Man kan också lägga till en aktivitet utanför parken, då blir det äkta vildmark och betydligt mycket mer tid i naturen.
Vi gillar Gatorland ännu mera idag än vid första besöket för många år sedan. Parkens förändringar motsvarar besökarnas önskemål.

Orlando aktiviteter, rabattkort i orlando, Places to have fun in Orlando
©VISIT FLORIDA

Fun Spot America

Fun Spot America är en nöjesarrangör hittar du på två platser i Orlando: På International Drive och i Kissimmee Old Town. Biljetten är giltig för obegränsat antal turer i go-karts och för andra attraktioner.

Orlando aktiviteter
©OFFICIAL TICKET CENTER

Medieval Times Dinner Theater

En magnifik resa till det förflutna, med tappra riddare och heroiska hästar erbjuds på Medieval Times Dinner Theater.
Under föreställningen kan gästerna njuta av en autentisk medeltida festmåltid medan de tittar på ryttarna och beundrar deras tapperhet under kamperna på hästryggen.

orlando aktiviteter, Places to have fun in Orlando

Outta Control Magic Comedy Dinner Show

Bli en del av föreställningen och ät så mycket pizza du orkar (dricka är också obegränsat). Till skillnad från övriga middagsshower är Tony Brents enmansshow för en liten publik (bara 125 personer får plats i den intima lokalen).

orlando aktiviteter, Places to have fun in Orlando
©WONDERWORKSONLINE.COM

The up-side-down house

Det är omöjligt att missa “the up-side-down house” på International Drive. Den iögonenfallande byggnaden innehåller WonderWorks med interaktiva utställningar, simulatorer och mycket mer spännande saker. Detta är en familjeunderhållning där det gär att spendera flera timmar – och ändå är det omöjligt att hinna se allt.

LÄS MER: WonderWorks, mycket mer än bara ett hus upp-och-ned

Boggy Creek Airboat Rides

Boggy Creek Airboat Rides är ett bra sätt att se Floridas vildmark i Orlando-området. Besök en indianby på en rundtur som är perfekt för att se alligatorer, sköldpaddor och ett exotiskt fågelliv. Förslag: Ta en morgontur eftersom det är tidigt på dagen som alligatorerna är som mest aktiva.

LÄS MER: Upplev vild natur nära Orlando med Boggy Creek Airboat Rides

Ripley’s Believe It or Not

Ripley’s Believe It or Not är ett museum där du kan se en stor samling av märkliga ting. Allt från uppstoppade djur med två huvuden till andra underliga och bisarra saker som grundaren, Robert Ripley, samlade på sig under sina många expeditioner över hela världen.

Orlando aktiviteter
©OFFICIAL TICKET CENTER

Sleuths Mystery Dinner Show

Adult-Sleuth’s Mystery Dinner är centrala Floridas enda “mystery show” som är igång året runt. Du kommer in i en värld av mystik och intriger. Publiken är inkluderad i showen, middag med efterrätt, obegränsat med öl, vin och läsk.
Om du har tur kan du bli utvald att spela en cameoroll i föreställningen!

Orlando Magic (NBA)

Stadens basketlag, med hemmaarenan Amway Center i Downtown Orlando, har säsong från oktober till april. Ta chansen att se NBA-basket i verkligheten, det är en upplevelse (jag lovar).

Vad serveras på middagsshowerna?

Som ni redan noterat finns det en rad middagsshower att välja på i Orlando. Här intill berättar vi om obegränsad pizza och dricka på Outta Control Magic Comedy Dinner Show.
Enligt sammanställningen av “Orlando Dinner Show Menus” gäller detsamma på WonderWorks. Vad de övriga middagsshowerna serverar framgår av respektive länk.

Orlando aktiviteter – sightseeing eller skjut skarpt

När vi går igenom ovanstående utbud av ett 100-tal aktiviteter hittar vi till exempel Orlando Sightseeing Flex Pass som inkluderar rabatter och rundturer.

Att området Icon Park vid The Wheel (f d Orlando Eye), som du kan läsa mer om på sidan om International Drive, bjuder på många nya nöjen har tacksamt tagits emot av Orlando-besökarna.

Vi tycker att det är spännande att Sea World valt att ha en extra attraktion här i form av Sea Life Aquarium som på ett annat sätt än övriga attraktioner inom koncernen visar upp livet i haven. Till exempel har Sea Life en 360-graders tunnel, en upplevelse som ger dig intryck av att du befinner mitt bland sköldpaddor, hajar och hundratals andra marina djurarter.
Tips: Kombinera med Madame Tussauds (se erbjudande från GYG).

Djuphavsfiske i Golfen eller lerduveskytte i Clermont

Bland attraktionerna lockas vi av djuphavsfiske i Mexikanska Golfen och det är frestande att prova på lerduveskytte i Clermont.

Orlando aktiviteter – de kan räknas i hundratal i centrala Florida

Hundratals aktiviteter i centrala Florida – frågan är det kanske t o m är 1 000 aktiviteter i detta område…
Här fortsätter Florida.nu sammanställningen av nöjen i Orlando med omgivningar.
Tillsammans med övriga sidor om parker och biljetter vågar vi påstå att vi med denna nya sida kan kalla oss Sveriges största och bästa Orlando-guide.

Bland nyheterna: Boka Holy Land Experience och Crayola Experience (information längre ner på sidan).

När vi talar om hundratals aktiviteter i centrala Florida är Orlando och dess berömda nöjesparker naturligtvis utgångspunkten.
De stora parkerna har fått sina egna sidor och dessutom finns det massor av fler tips kopplade till dessa och andra nöjen.

The Holy Land Experience, som är en nöjespark med kristna förtecken, är lika hånad (av icke-troende) som älskad (av religiösa grupper).
Förutom många utställningar erbjuder Holy Land Experience dramatiska föreställningar från Bibeln. Inte bara Jesu korsfästelse och uppståndelse, också ett antal andra kända personligheter finns i rolllistan.
En park mer intressant än det kan tyckas vid första anblicken. Staden Jerusalem, hur den ska ha sett ut för 2000 år sedan, är imponerande för dem som kommer ihåg lektionerna från söndagsskolan.

Minigolf. Vi slutade räkna vid 20… Du hittar minigolf-banor praktiskt taget överallt. Enbart längs International Drive finns sex platser på den korta sträckan mellan konferenscentret och det gamla Wet ‘n Wild-området. Congo River har till exempel fyra anläggningar i Orlando.

Titanic – The Artifact Exhibition är en utställning på International Drive som erbjuder guidade turer där du får kunskap om fartygskatastrofen för över 100 år sedan.
En tre ton tung sektion av fartygets skrov är det näst största fyndet som hittats från Titanic. Museet erbjuder också en “gala-dinner” fredagar och lördagar.

Simma med manatees, efterfrågat nöje bland Orlando aktiviteter

Ett annorlunda äventyr under tiden i Orlando. Manaten (som den heter på korrekt svenska) finns i Florida året runt. I havet såväl som i åar och andra vattendrag.
Man har bäst chans att se dem under vintermånaderna eftersom djuren flyttar till varmare miljöer när temperaturen i Mexikanska Golfen går under 20-strecket.
Bland våra hundratals aktiviteter i centrala Florida det udda äventyret att berätta om för vännerna!

Bästa chansen att uppleva manatees är att ta sig till området som kallas “The Manatee Capital of the World”, vilket betyder Citrus County som cirka 150 kilometer väster om Orlando.

manatees, Orlando aktiviteter, Places to have fun in Orlando
©DISCOVERCRYSTALRIVERFL.COM

LÄS MER: Bästa platserna för manatees – boka äventyret här!

Själv ratta en NASCAR, redaktörens bästa Florida-äventyr

Richard Petty Driving Experience är för dig som drömmer om ett NASCAR-race. Från att bara vara passagerare, med ett proffs vid ratten, till att vara på banan helt på egen hand i en timma.
Tidigare kördes på inom Walt Disney World Resorts område, men numera får man åka till Daytona Beach. Det är resan värt (en timma) för att köra på en världsberömd racerbana.
NASCAR-körningen är ett av mina bästa Florida-äventyr.

  • Förvänta dig inte att sitta bekvämt.
  • Förvänta dig inte servostsyrning.
  • Förvänta dig – fart!
orlando aktiviteter, Places to have fun in Orlando
©ULF RYD

“The Rookie” är mest populär: Efter förarmöte med stallchefen, träning och instruktioner sitter du ensam i bilen under åtta minuter. Dina varvtider klockas. Omkörning är tillåtet och man behöver inte följa en ledarbil.
Pris för “The Rookie” från $320.

Dinosaurier och vattensport med Lego-block

Dinosaur World visar dinosaurier i naturlig storlek längs gångstigar i en nästan uråldrig ekskog som ger skön skugga. Parken ägs av en svensk familj som har en liknande attraktion i Texas. Parken i Plant City anses vara världens största park ägnad åt dinosaurier. Det finns interaktiva utställningar och lekplatser med rutschbanor och gungor som naturligtvis har dino-tema.

Orlando Watersports Complex, som är en ganska nyligen öppnad park med vattenaktiviteter nära Orlando International Airport, lär vara centrala Floridas första vattenpark där aktiviteterna föregår på uppblåsbara block eller madrasser.
Inspiration kommer från Lego-block – du kan hoppa, springa, glida eller sväva över sammanbundna hinder, leder och rutschkanor. Bland utmaningarna: “XXL climbing tower”, “balance beam”, “monkey bars”, “rodeo slide”.
Anläggningen erbjuder från 50-minuters-äventyr till heldagsaktiviteter för hela familjen. Barn måste ha fyllt sex år och vara simkunniga.

Hundratals aktiviteter i centrala Florida, orlando aktiviteter
©VISIT FLORIDA

Orlando aktiviteter: Turisthistoria, apelsinodling, djurskelett (!) och testa att flyga själv

Winter Park norr om Orlando representerar verkligen “Old Orlando” eftersom det var där turismen startade i denna del av Florida.
Affärsmän från USA:s norra stater gjorde staden till en semesteridyll redan på 1800-talet, samtidigt som den lilla staden började växa tack vare att det drogs en järnväg till området. Nuförtiden bör besökaren fokusera på de äldre delarna av staden, med sina slingrande stenlagda gator. Winter Park är känt för att ha flera musik- och konst-festivaler.

Showcase of Citrus. Vi befinner oss ju i Nordamerikas absoluta apelsincenter (även om vi ser färre fruktodlingar nuförtiden jämfört med våra första besök i Florida på 70-talet).
Av många apelsinaktiviteter väljer vi Showcase of Citrus, som ligger söder om det berömda Citrus Tower i Clermont. Tidigare kunde man från tornet njuta av utsikter över till synes oändliga apelsinodlingar, numera fler bostäder än apelsinträd… Ändå vintage-känsla, mycket Old Florida.
Showcase of Citrus är mycket mer än enbart självplockning, ta chansen att besöka odlingarna och du kan titta närmare på över 50 olika varianter av citrus-frukter. Här finns också barnaktiviteter och vinprovning.

Skeletons. Ett ganska nytt (och verkligen udda) inslag i raden av nya aktiviteter vid The Wheel. The Skeletons Museum of Esteology är det fullständiga namnet på denna familjeägda attraktion (det finns en liknande i Oklahoma). Besökaren bjuds in till över 40 utställningar med hundratals djurskelett.

Warbird Adventures är en aktivitet uppbyggd kring The Kissimmee Air Museum, som är ägnat åt klassiska flygplan från Andra Världskriget.
På Warbird Adventures kan man få uppleva en flygning med ett gammalt stridsflygplan. Aktiviteterna är skräddarsydda eneligt deltagarnas önskemål, från akrobatiska äventyr till en lugn färd där man får chansen att testa spakarna tillsammans med piloten. Plus en rad andra specialerbjudanden.

 

Bok Tower Gardens grundades av Edward W Bok (en holländsk invandrare) som kom till USA som sexåring och blev en framstående och prisbelönt publicist samt känd som fredsaktivist och miljökämpe. Sin fritid spenderade Bok i Lake Wales och blev förälskad i naturen, speciellt The Iron Mountain, som är en av de högsta punkterna på Florida-halvön (nästan 100 meter över havet).
Bok Tower Gardens är hans tack till USA för de möjligheter det nya landet gav honom.
Han ville att parken “skulle röra själen med sin skönhet och lugn”. Visionen var först en fågelpark, men utvecklades till att också omfatta musik i form av det enorma klockspelet i  “The Singing Tower” på kullens topp. Många hävdar att de omgivande trädgårdarna är Floridas vackraste park.

Så hittar du till Walt Disneys drömstad Celebration

Celebration var Walt Disneys idé om den perfekta bostadsmiljön och som skulle ha blivit en del av nöjesparken Epcot.
Istället resulterade hans projekt i förorten Celebration, grundad i mitten av 90-talet. Den är så välordnad, och omgärdad av regler, att det känns överdrivet pedantiskt.
Trots att invånarantalet är förhållandevis litet finns det ett brett utbud av verksamheter och aktiviteter.
Läget är sydväst om Kissimmee, nära den södra entrén till Disney World. Värt en omväg på väg hem från parkområdet.

Revolution Off Road. Oavsett torra, dammiga eller blöta omständigheter – var beredd på att bli rejält smutsig i 4-hjulsdriva fordon specialtillverkade för att köra i lera och vatten.
Olika program och rutter i Clermont (50 kilometer väster om International Drive).
Du måste vara 16 år för grundprogrammet och 18 år (med körkort) för att köra 8-hjuligt amfibiefordon. Passagerare kan vara yngre och The Myakka Experience är ett familjeäventyr.

Madame Tussauds – vi kommer ihåg när Orlando-versionen av detta välkända museum startade. Facebook-sidan för Madame Tussaud rapporterade om alla nya kändisar, vilket ofta betydde att originalet också kom på besök för att se hur vaxdocks-konstnärerna lyckats efterlikna henne/honom. Blandade betyg från besökarna, men museet får extrapoäng för att man kommer riktigt nära vaxdockorna, alltså läge för många selfies.

Dr Phillips Center for Performing Arts ligger i Downtown Orlando. Tillsammans med grannen Bob Carr Theater har Dr Phillips Center fyra teaterscener. Mycket musik – allt från opera och musikal till pop och rock, och någonting alla dagar i veckan.

Florida hade (och har fortfarande) äkta cowboys, se dem på rodeo

Rodeo i Kissimmee. Cowboys i Florida kallas “crackers”. Enligt experterna var dessa (och är forfarande) mer äkta cowboys än de vi lärt känna i Vilda Västern. Florida har alltid varit (och är fortfarande) en stor boskapsstat.
Man kan hitta rodeos i hela delstaten under hela året.

Westgate River Ranch & Rodeo, som ligger söder om Kissimmee, har rodeo varje lördag, plus en rad naturnära aktiviteter hela veckan. Här man man checka in och bo som en cowboy!

Orlando aktiviteter, Places to have fun in Orlando
©GET YOUR GUIDE

Också en rodeokväll med show och middag kan bokas. Detta är en heldagsaktivitet med transport från Orlando, Kissimmee, Disney World/Lake Buena Vista.

Områdets stora årliga rodeo är Silver Spurs Rodeo i Kissimmee i juni.

Chocolate Kingdom bjuder på en interaktiv rundresa som förklarar processen från böna till chokladkaka. Under 45 minuter får man uppleva Cacao Tree Greenhouse, ett chokladmuseum, en flod (!) av choklad, se antika chokladmaskiner och slutligen designa sin egen favoritprodukt. En unik upplevelse på två platser i Orlando: International Drive och Old Town, Kissimmee.

Escapology gäller det att försöka komma ut ur ett låst rum genom att använda hjärncellerna. Du får en timma på dig att hitta ledtrådarna och lösa pusslet. Olika scenarios, några hämtade från verkligheten (exempel: Kuba-krisen, hjälpa president John F Kennedy infiltrera Fidel Castros palats). Escapology ligger på södra delen av International Drive samt finns på flera andra platser i Florida.

iFly är inomhus “skydiving” på International Drive (vid Pointe Orlando), en fantastisk upplevelse. Det är inte med fallskärm och det handlar inte om att hoppa – bara flyta/flyga viktlös i luften. För iFly (till skillnad från mycket annat) rekommenderas tidsbokning.

Andretti Indor Carting. Ett stort spelkomplex med avancerad go kart-körning som främsta dragplåster. Dessutom ett stort utbud av spel av alla slag.
Ligger lite “off”, på Universal blvd precis norr om Orlandos Convention Center.

Crayola Experience. Medan föräldrarna shoppar (eller går vilse) på enorma Florida Mall blir Crayola Experience det perfekta tidsfördrivet för barnen.
En aktivitet lite i skuggan av Orlandos mer kända nöjen. Ett riktigt familjenöje. Så när mamma har shoppat färdigt lär hon därefter bli indragen i barnens interaktiva, kreativa och färgglada värld.
Bland Orlando aktiviteter är detta det absolut mest färgstarka nöjet!

PETER SUNESON

Observera: Tyvärr kan Florida.nu inte längre erbjuda biljetter från Official Ticket Center (OTC). Den populära, och kompetenta, biljettagenturen såldes strax för Covid-pandemins utbrott och den nye ägaren har misslyckats med att fortsätta biljettförmedlingen.

LÄS MER: Florida retro, från glass till drive in movie

17 COMMENTS

Comments are closed.