International Drive – Orlandos mest kända nöjesområde (utanför parkerna). Här finns budgethotellen och kvällsnöjen.

Nöjesgatan är inne i en fas med många förändringar, till exempel har I-Drive 360 (med gigantiska Orlando Eye) gett området en ny prägel.

International Drive
©INTERNATIONALDRIVEORLANDO.COM

International Drive – en nöjesgata
i Orlando som är 18 kilometer lång

International Drive är en 18 kilometer lång nöjesgata som får många blivit synonymt med hotell och kvällsnöjen i Orlando.
Väldiga Orlando Eye får symbolisera nya I-Drive 360 och är ett nytt landmärke för International Drive. (Och det kommer fler sådana, läs längre ner.)

LÄS MER: Boka bästa biljetterna till Orlandos nöjesparker

Orlandos bästa budgethotell finns på I-Drive och massor av aktiviteter både dag- och kvällstid samt naturligtvis restauranger i överflöd.

I-Drive är för Orlando vad ”the strip” är för Las Vegas. Samma neonljus, men med skillnaden att Orlando är familjenöjen medan konkurrenten i Nevada är vuxenpublik.

International Drive
©WIKIPEDIA.ORG
Booking.com  

Hotellägaren som lade grunden till
International Drive blev utskrattad

Långt innan Disney kom till stan (1971) lades grunderna till nöjesgatan. En förutseende hotellägare förstod vad Disneys intåg skulle betyda och anlade en väg till sitt Hilton-hotell. Han blev närmast utskrattad eftersom området ligger långt från vad som är Orlandos centrum. Vi vet bättre idag och på en annan Orlando-sida berättar vi mer om Orlando-områdets historia.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Det är framförallt den nöjesintensiva delen av I-Drive vi beskriver här.
Nöjesområdet Magical Midway får bli riktmärke i norr, medan vi sätter välbekanta Sea World som gräns söderut. Ungefär sju kilometer, dvs en tredjedel av hela gatans längd.

Eftersom vi är övertygade om att I-Drives centrum håller på att flyttas söderut, till I-Drive 360:s attraktioner (och fler projekt i samma kvarter), anpassar sig Florida.nu till denna verklighet och ger Orlando Eye och dess sidoattraktioner stort utrymme.

PETER SUNESON

   
   
International Drive
©INTERNATIONALDRIVEORLANDO.COM

Orlando Eye sätter färg på ett
tidigare ganska dystert område

The Orlando Eye har redan satt sin prägel på nya International Drive. Orlando-kartan har ritats om sedan pariserhjulet öppnade i maj 2015.
Allt under samlingsnamnet I-Drive 360 finns det massor av nöjen. Just här var det tidigare lite mörkt och dystert, området hade ingen egentlig dragkraft.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Flera gånger har Florida.nu haft anledning att poängtera hur förändringens vindar blåser kring International Drive. Den enkla sammanfattningen än en gång, som vi ser det: Nöjesgatans centrum har flyttats söderut.

Anledningen är inte bara The Orlando Eye. Ett par hundra meter längre upp på gatan planeras nämligen The Skyplex, läs mer om detta spännande projekt längre ner på denna sida.
Det blir svårt för Magical Midway norr om Sand Lake Road att konkurrera med ovanstående jätteattraktioner.

Orlando Eye är inget vanligt litet pariserhjul. Inte några gungande gondoler. Till att börja med är hjulet större än sin motstvarighet i England, det berömda London Eye, och dessutom finns det en rad tekniska finesser som en s k preflight med 4D-upplevelse. Kapslarna är mer som dem man ser i alpina skidorter.
Hjulet har 30 kapslar som tar 15 passagerare var. Kapslarna är förstås luftkonditionerade. Som högst når man cirka 120 meter och det är en avsevärd höjd i det allmänt platta Florida.

International Drive
©VISIT ORLANDO

120 meter upp i luften – men utsikten
är faktiskt inte värd att lägga pengar på

Utsikten är inte lika hänförande som ägarna, Merlin Entertainment, hävdar. De beskriver nämligen utsikten som ”en vy över nöjes-Orlandos övriga attraktioner”, men glömmer hur smått allting faktiskt blir på lite avstånd. Byggnader, som känns riktigt stora på nära håll – Askungens slott eller Spaceship Earth (båda hos Disney) – blir härifrån miniatyrer.

Däremot ser man desto mer av Floridas landskap och får en riktigt bra bild av hur Orlando-området ser ut. Alla motorvägar kors och tvärs samt Downtown Orlando långt uppe i nordöst. (Tyvärr kan man inte komma ifrån att vyn också omfattar tråkiga industriområdet i öster, Lockheed Martins väldeliga komplex.)

Gunnar Hedqwist har testat och han bekräftar att utsikten inte alls är speciellt upphetsande. Inte värt lägga pengar på en biljett, hälsar han från Florida.

Om man ändå ger sig upp tycker jag att man ska ta chansen att blicka betydligt längre bort, försöka fästa blicken i riktning mot Kennedy Space Center vid Atlanten. Det är nämligen fullt möjligt att från 120 meters höjd se en av världens största byggnader, den enorma Assembly Buildning.

Den sidoattraktion i I-Drive 360 som fått mest uppmärksamhet hittills är Madame Tussauds. Nya figurer är ständigt på ingång, inte sällan med originalet i sällskap. Facebook-rapporter vittnar om detta.

Sea Life är en del av Sea World och här ges en annan form av närkontakt med vattendjuren än på själva parken.

Ett udda ställe är Skeletons, ett familjeägt museum som visar upp en gigantisk samling av skelett från döda djur. Man frågar sig: är detta fräckt, eller bara osmakligt?

Av de många restaurangerna kan vi nämna Outback och Carabbas. Bland godsakerna fastnar vi naturligtvis för Ben & Jerry’s.

Ännu inte besökt, men vi ser fram emot möjligheten: Cowgirls Rockbar, med den obligatorisk tjurritten.

PETER SUNESON

 
Hyra hus i Florida
 
International Drive
©MYMANGOS.COM

The Skyscraper – ett alldeles för
stort projekt, t o m för Orlando?

The Skyscraper – världens högsta berg och dal-bana.
För stort t o m för Orlando? Det anser kritikerna.

Exakt hur Skyplex-attraktionen kommer att ta form vet vi ännu inte. Vi följer utvecklingen med stort intresse. Nedan vad vi vet, och en del spekulationer.

Projektet i korsningen International Drive-Sand Lake Road beräknas kosta motsvarande ofantliga 2 000 miljoner svenska kronor. I gigantiska Skyplex-komplexet ser vi inte bara den rekordhöga berg och dal-banan.
Här är vad vi anläggningen kan komma att innehålla (alla detaljer är ännu inte bekräftade):

  • Skyscraper – världens högsta ”rollercoaster”.
  • Sky Fall – tvillingattraktionen till ovanstående, ett s k ”fritt fall”.
  • En surfpark – i kombination med skateboard.
  • En s k zip line – fattas bara annat, höjden finns ju redan där.
  • Mango’s – Wallacks ”guldgruva” i Miami Beach. Den populära latinska dansrestaurangen har redan fått en filial i Orlando.
  • Jätterestaurang – Perkins, välkänd krogkedja för familjer flyttar in.
  • Hotell – inga detaljer avslöjade ännu.
  • Affärer – heller inga detaljer.

Ägare är pappa-son-paret David och Joshua Wallack, hittills kända för sin formidabla succé med Mangos Tropical Cafe i Miami Beach, som är en Florida.nu-favorit! (Vi visste sedan länge att Mango’s var på väg till Orlando. Men inte att det var med denna miljardsatsning.)

The Skyscraper är långt ifrån konventionell. Här pratar vi om ett mycket högt torn, över 160 meter. Det finns en liknande på Six Flags i Jackson, New Jersy, men den är inte lika hög.
Det handlar faktiskt om högsta byggnaden i centrala Florida, och konstruktörerna kallar den för ”polercoaster”.

Skyplex har varit en politisk stridsfråga. Utanför Orlandos stadshus fanns det krafter, bland annat höjdarna hos Universal, som ville stoppa den nya attraktionen. Projektet har sedan dess fått klartecken.

Slutligen mitt eget spontana svar på på frågan i rubriken:
Ingenting är för stort för framtidens Orlando. Det räcker att tänka på hur I-Drives skapare blev utskrattad för att förstå att Skyplex ägare är inne på rätt spår med vad de gör.

PETER SUNESON

International Drive
©VISIT ORLANDO

International Drive – nästan
som en helt egen nöjespark

På International Drive hittar du ett stort antal hotell, restauranger, affärer samt nöjesattraktioner.
Gatan går på östra sidan av motorvägen I4 och börjar i söder vid Hwy 192 och sträcker sig upp till Orlando Premium Outlet Mall (Oak Ridge Rd.)

De större landmärkena längs gatan är, räknat från söder:
Sea World, Convention Center (CC), Pointe Orlando (ett shoppingcenter), Wonderworks (up-side-down-huset), Ripley’s Believe it or not, Magical Midway och längst upp i norr Orlando Premium Outlet Mall.

Hitta till I-Drives informationscenter

Det finns ett officiellt informationscenter på 8723 International Drive, Orlando, FL 32819. Tel: 407 363 5872
Det är inte helt lätt att hitta dit men som “landmark” kan du använda restaurangen Tony Roma’s som ligger på andra sidan gatan (bilden till höger). Kör du söderut på ligger det på vänster sidan av gatan, och Tony Roma’s på höger sida.
Detta informationscenter har kunnig personal som kan svara på många av dina frågor angående parker, hotell, restauranger och mycket annat. Men de ger inga rekommendationer om speciella hotell, enbart allmänna råd.

Varning för rabatterade biljetter

Det finns ett stort antal försäljningställen som erbjuder “discount tickets” till de olika parkerna. Dessa är i regel förknippade med någon form av motprestation, oftast time share-försäljning.

För att få biljetterna måste du delta i någon av dessa presentationer. Även om försäljaren säger att det bara tar 45 minuter så tar det ofta 2 – 3 timmar och du utsatts för en enorm press att köpa det de presenterar.

Oftast är detta en mycket otrevlig tillställning om du inte har för avsikt att köpa vad som erbjuds – och du är troligen inte i Orlando för att investera i en andelslägenhet!

Allmänt: Erbjudanden om parkbiljetter med rabatter ska man verkligen vara försiktig med. Det finns inga bra genvägar till ett billigt Disney-besök till exempel. Studera istället biljettsidan och våra Biljett-Tips och använd länkar till Official Ticket Center, det pålitliga familjeföretaget som fått uppleva en mindre svenskinvasion sedan de började samarabeta med Florida.nu!

Attraktioner utmed International Drive

Det finns massor att underhålla sig med efter alla parkbesök.
International Drive har helt tagit över från Old Town i Kissimmee som är ett lysande exempel på ett område som inte längre kan rekommenderas för kvällsnöjen. (Men det är glädjande att det finns planer på en omfattande upprustning av Old Town. Vi återkommer till detta.)

International Drive var stort som nöjesområde redan tidigare. Men med Old Towns nedgång har det riktigt etablerat sig.

Iögonfallande är “The up-side-down house”. Det officiella namnet är Wonderworks och erbjuder en mängd interaktiva utställningar, simulatorer m m. En ren familjeunderhållning där man kan spendera flera timmar och ändå inte hinna med att se allt.

Ripley’s Believe it or Not är ett museum där man kan se en stor samling märkliga saker. Allt från uppstoppade djur med två huvuden till konstiga och bisarra saker som grundaren, Robert Ripley, samlade på sig under sina många expeditioner runt hela världen.

Magical Midway ar lätt att känna igen. Det består av 3 – 4 “rides” och den mest synliga är “The Slingshot”, slangbellan. Här kan du bli uppskjuten i en slangbella som slungar dig cirka 150 meter upp i luften. Du sitter helt enkelt fastbunden i en stol och skjuts upp under en accelerationskraft av 6G.

Du studsar runt några gånger upp och ned och hela turen tar mindre an fem minuter och kostar $50.00 för två personer. Du kan också köra go-cart runt en bana och åka en i en gungkarusell som också tar dig högt upp i luften.

Titanic – The Experience ar en utställning som erbjuder guidade turer där du får lära och se mycket från skeppskatastrofen.

Co Co Key Water Resort är en annan vattenpark, den ligger i anslutning till hotellet med samma namn. Kolla videon!

Minigolf finns det gott om längs International Drive. Florida.nu räknade till sex olika banor mellan konferenshallarna och gamla Wet’n Wild-området

GUNNAR HEDWIST

   
   
Booking.com

SENASTE NYTT

MEST LÄST JUST NU