International Drive – nu ändrar nöjesgatan karaktär

7
2961

International Drive – Orlandos mest kända nöjesområde (utanför parkerna). Här finns budgethotellen och kvällsnöjen.

Nöjesgatan är inne i en fas med många förändringar, till exempel har Icon Park med sitt gigantiska pariserhjul The Wheel gett området en ny prägel.
Magical Midway är populärt och “gungan” Starflyer och andra högtflygande attraktioner är mycket mer spännande än att åka pariserhjul.

©VISIT FLORIDA

International Drive
©INTERNATIONALDRIVEORLANDO.COM

International Drive – nöjesgatan i Orlando är 18 kilometer lång

International Drive är en 18 kilometer lång nöjesgata som får många blivit synonymt med hotell och kvällsnöjen i Orlando.
Väldiga The Wheel, en del av ICON Park, får symbolisera nya International Drive och är ett nytt landmärke för nöjesgatan.

Orlandos bästa budgethotell finns på I-Drive och massor av aktiviteter både dag- och kvällstid samt naturligtvis restauranger i överflöd.

I-Drive är för Orlando vad ”the strip” är för Las Vegas. Samma neonljus, men med skillnaden att Orlando är familjenöjen medan konkurrenten i Nevada är vuxenpublik.

Universals fjärde nöjespark är på gång. När detta skrivs har man inte satt spaden i jorden. Men Epic Universe (arbetsnamn) kommer att ligga nära den just nu mest spännande delen av International Drive. Gatuadressen blir dock mer passande – Universal boulevard!

Hotellägaren som lade grunden till International Drive blev utskrattad

Långt innan Disney kom till stan (1971) lades grunderna till nöjesgatan. En förutseende hotellägare förstod vad Disneys intåg skulle betyda och anlade en väg till sitt Hilton-hotell. Han blev närmast utskrattad eftersom området ligger långt från vad som är Orlandos centrum. Vi vet bättre idag och på en annan Orlando-sida berättar vi mer om Orlando-områdets historia.

Det är framförallt den nöjesintensiva delen av I-Drive vi beskriver här.
Nöjesområdet Magical Midway får bli riktmärke i norr, medan vi sätter välbekanta Sea World som gräns söderut. Ungefär sju kilometer, dvs en tredjedel av hela gatans längd.

Eftersom vi är övertygade om att I-Drives centrum håller på att flyttas söderut, till Icon Park och dess attraktioner (och fler projekt i samma kvarter), anpassar sig Florida.nu till denna verklighet och ger denna del av den berömda nöjesgatan stort utrymme.

The Wheel sätter färg på ett tidigare ganska dystert område

Redan under förra namnet (The Orlando Eye) satte The Wheel prägel på nya International Drive. Orlando-kartan har ritats om sedan pariserhjulet öppnade i maj 2015.
Allt under numera under samlingsnamnet Orlando ICON Park och här finns det massor av nöjen i ett område som för bara några år sedan var lite mörkt och dystert, området hade ingen egentlig dragningskraft.

Flera gånger har Florida.nu haft anledning att poängtera hur förändringens vindar blåser kring International Drive. Den enkla sammanfattningen än en gång, som vi ser det: Nöjesgatans centrum håller på att flyttas söderut. Anledningen är inte bara Icon Park och The Wheel och flera andra attraktioner.

När Universals fjärde park är färdigbyggd strax intill Icon Park (och allt som planeras runt parken) kan det bli en svår konkurrens för Magical Midway och andra ställen norr om Sand Lake Road.

The Wheel är inget vanligt litet pariserhjul. Inte några gungande gondoler.
Till att börja med är hjulet större än sin motsvarighet i England, det berömda London Eye.
Dessutom finns det en rad tekniska finesser som en s k preflight med 4D-upplevelse. Kapslarna är mer som dem man ser i alpina skidorter.

Hjulet har 30 kapslar som tar 15 passagerare var. Kapslarna är förstås luftkonditionerade. Som högst når man cirka 120 meter och det är en avsevärd höjd i det allmänt platta Florida.

International Drive
©VISIT ORLANDO

Utsikten inte värd pengarna – mer spänning i Starflyer

Utsikten är inte lika hänförande som ägarna, Merlin Entertainment, hävdar. De beskriver nämligen utsikten som “en vy över nöjes-Orlandos övriga attraktioner”, men glömmer hur smått allting faktiskt blir på lite avstånd. Byggnader, som känns riktigt stora på nära håll – Askungens slott eller Spaceship Earth (båda hos Disney) – blir härifrån miniatyrer.

Däremot ser man desto mer av Floridas landskap och får en riktigt bra bild av hur Orlando-området ser ut. Alla motorvägar kors och tvärs samt Downtown Orlando långt uppe i nordöst. (Tyvärr kan man inte komma ifrån att vyn också omfattar tråkiga industriområdet i öster, Lockheed Martins väldeliga komplex.)

Gunnar Hedqwist har testat och han bekräftar att utsikten inte alls är speciellt upphetsande. Inte värt lägga pengar på en biljett, hälsar han från Florida.

Om man ändå ger sig upp tycker jag att man ska ta chansen att blicka betydligt längre bort, försöka fästa blicken i riktning mot Kennedy Space Center vid Atlanten. Det är nämligen fullt möjligt att från 120 meters höjd se en av världens största byggnader, den enorma Assembly Buildning.

En sidoattraktion som fått uppmärksamhet är Madame Tussauds. Nya figurer är ständigt på ingång, inte sällan med originalet i sällskap.

Sea Life är en del av Sea World och här ges en annan form av närkontakt med vattendjuren än på själva parken.

Ett udda ställe är Skeletons, ett familjeägt museum som visar upp en gigantisk samling av skelett från döda djur. Man frågar sig: är detta fräckt, eller bara osmakligt?

Av de många restaurangerna kan vi nämna Outback och Carabbas. Bland godsakerna fastnar vi naturligtvis för Ben & Jerry’s.

Ännu inte besökt, men vi ser fram emot möjligheten: Cowgirls Rockbar, med den obligatorisk tjurritten.

När vi nu konstaterat att pariserhjulet är ett tämligen “mesigt” nöje känns närbelägna Starflyer genast mycket mer spännande. Denna gigantiska “gunga” är den högsta i sitt slag i världen, ungefär 150 meter.

PETER SUNESON

International Drive – nästan som en helt egen nöjespark

På International Drive hittar du ett stort antal hotell, restauranger, affärer samt nöjesattraktioner.
Gatan går på östra sidan av motorvägen I4 och börjar i söder vid Hwy 192 och sträcker sig upp till Orlando Premium Outlet Mall (Oak Ridge Rd.)
De större landmärkena längs gatan är, räknat från söder:
Sea World, Convention Center (CC), Pointe Orlando (ett shoppingcenter), Wonderworks (up-side-down-huset), Ripley’s Believe it or not, Magical Midway och längst upp i norr Orlando Premium Outlet Mall.

Hitta till I-Drives informationscenter

Visit Orlando har ett informationscenter på 8102 International Drive, Orlando, FL 32819. Tel: 407 363 5872
Det ligger några hundra meter söder om Sand Lake Road, ta sikte på Harley Davidson-affären.
Detta informationscenter har kunnig personal som kan svara på många frågor angående parker, hotell, restauranger och mycket annat.

International Drive
©VISIT ORLANDO

Varning för rabatterade biljetter på International Drive

Det finns ett stort antal försäljningställen som erbjuder “discount tickets” till de olika parkerna. Dessa är i regel förknippade med någon form av motprestation, oftast time share-försäljning.
För att få biljetterna måste du delta i någon av dessa presentationer. Även om försäljaren säger att det bara tar 45 minuter så tar det ofta 2–3 timmar och du utsatts för en enorm press att köpa det de presenterar. Oftast är detta en mycket otrevlig tillställning om du inte har för avsikt att köpa vad som erbjuds – och du är troligen inte i Orlando för att investera i en andelslägenhet!

Allmänt: Erbjudanden om parkbiljetter med rabatter ska man verkligen vara försiktig med. Till exempel finns inga bra genvägar till ett billigt Disney-besök. Handla alltid från en auktoriserad biljettförsäljare!

Attraktioner utmed International Drive

Det finns massor att underhålla sig med efter alla parkbesök.
International Drive har helt tagit över från Old Town i Kissimmee som är ett lysande exempel på ett område som inte längre kan rekommenderas för kvällsnöjen. (Men det är glädjande att det finns planer på en omfattande upprustning av Old Town. Vi återkommer till detta.)

International Drive var stort som nöjesområde redan tidigare. Men med Old Towns nedgång har det riktigt etablerat sig.

Iögonfallande är “The up-side-down house”. Det officiella namnet är Wonderworks och erbjuder en mängd interaktiva utställningar, simulatorer m m. En ren familjeunderhållning där man kan spendera flera timmar och ändå inte hinna med att se allt.

Ripley’s Believe it or Not är ett museum där man kan se en stor samling märkliga saker. Allt från uppstoppade djur med två huvuden till konstiga och bisarra saker som grundaren, Robert Ripley, samlade på sig under sina många expeditioner runt hela världen.

Magical Midway ar lätt att känna igen. Det består av 3 – 4 “rides” och den mest synliga är “The Slingshot”, slangbellan. Här kan du bli uppskjuten i en slangbella som slungar dig cirka 150 meter upp i luften. Du sitter helt enkelt fastbunden i en stol och skjuts upp under en accelerationskraft av 6G.

Du studsar runt några gånger upp och ned och hela turen tar mindre an fem minuter och kostar $50.00 för två personer. Du kan också köra go-cart runt en bana och åka en i en gungkarusell som också tar dig högt upp i luften.

Titanic – The Experience ar en utställning som erbjuder guidade turer där du får lära och se mycket från skeppskatastrofen.

Co Co Key Water Resort är en annan vattenpark, den ligger i anslutning till hotellet med samma namn. Kolla videon!

Minigolf finns det gott om längs International Drive. Florida.nu räknade till sex olika banor mellan konferenshallarna och gamla Wet’n Wild-området

GUNNAR HEDQWIST

Världens högsta berg och dal-bana byggs inte på International Drive

Redan när projektet Skyplex/The Skyscraper presenterades för flera år sedan skrev jag i rubriken: “Ett alldeles för stort projekt, t o m för Orlando?”.
Mina farhågor besannades. Mångmiljon-projektet verkar läggas ner.

Här skulle byggas världens högsta “rollercoaster” med ett “fritt fall” som tvillingattraktion, en surfpark, zipline-banor, shoppingcentrum, restaurang och hotell – och lite till. Kvar blev bara Mango’s Tropical Café, läs mer på restaurangsidan eller om originalet i Miami Beach.

Det finns inget som tyder på att Skyplex blir verklighet i Orlando. Kanske för en annan generation? Kanske på en annan plats?
Ägaren Joshua Wallack har tidigare pratat om att en mindre version skulle varit klar 2019. Sedan har han mest bjudit på tystnad.

Resesajten TripSavvy berättar mer om fiaskot för detta storskaliga projekt: Alla turerna från första presentationen av nyheten om världens högsta “coaster” (en s k “polercoaster”), via alla extra attraktioner och affärsrörelser som planerades, tills senaste nytt:
Detta torn lär vi aldrig få uppleva på International Drive i Orlando.
Trots allt kan jag inte låta bli att tänka på entreprenörern som blev utskrattad när han lade grunden till berömda International Drive eftersom han förstod att Disney för alltid skulle rita om kartan för Orlando, speciellt just denna del av området).

PETER SUNESON

LÄS MER: Spara semesterpengar med rabattkort i Orlando

LÄS MER: Varning för biljettfusk i Orlando

LÄS MER: Restauranger vi gillar vid International Drive

LÄS MER: Boka spännande aktivitet hemifrån eller på plats i Florida

7 COMMENTS

Comments are closed.