Corona i Florida: Under hela juni har vi tvingats läsa negativa rapporter om spridningen av covid-19. Nya rekordsiffror praktiskt taget varje dag.
Sedan vi vid månadsskiftet april-maj (optimistiskt) slutade rapportare dagligen har antalet dödsfall tredubblats.

Tidigare prognoser (se nedan) om en topp beträffande corona i Florida i april visade sig redan 11 juni vara helt felaktiga. Två veckor senare (25 juni) måste vi tyvärr konstatera att corona i Florida fortsätter att öka.

Florida.nu hade nämligen bestämt vid månadsskiftet maj-juni att inte uppdatera coronastatistiken dagligen. Läget såg hoppfullt ut. Det började hända så mycket positivt i delstaten att det kändes viktigare att koncentrera skrivandet med trevligare nyheter i coronans spår.

När vi avslutade den dagliga rapporteringen vid månadsskiftet april-maj hade Florida 1 268 dödsfall. Siffran är just nu 3 327. Nästan tre gånger så många
Uttrycket “två steg framåt och ett steg bakåt” högst aktuellt beträffane corona i Florida:

corona i florida

25 juni: Rapporter om rekordsiffror nästan varje dag om corona i Florida

Den senaste veckan har NBC Miami/South Florida haft likartade rubriker praktiskt taget varje dag:
“Nya rekordsiffor om smittade och dödsfall i Florida”.
Det finns två anledningar till att antalet corona-smittade i Florida den 22 juni passerade 100 000 (och antalet stiger kraftigt varje dag):

  • Det görs fler tester och det innebär naturligtvis att fler fall upptäcks.
  • Alla regioner har börjat släppa på restriktioner, vilket givetvis innebär ökad rörlighet och mer social kontakt.

Nu tvingas man återinföra restriktionerna igen och invånare som inte följer gällande regler riskerar att bli bötfällda. Upp till 500 dollar är högsta böterna i Miami (alltså betydligt lägre än hårt drabbade Spanien där lägsta beloppet är 600 Euro och där böterna kan bli tusentals Euro).
Liknande åtgärder har gjorts i Fort Lauderdale.
Key West skärper också reglerna, även här kan man tala om “två steg framåt och ett steg bakåt”.

Aktuella siffror (25 juni) om corona i Florida

  • Testade: 1,7 miljoner av delstatens 21,5 miljoner invånare.
  • Smittade fall sedan man började registreringen i mars: 114 000 personer.
  • Dödsfall relatade till corona-viruset: 3 327.

På torsdagen rapporterades 5 000 nya smittade och antalet smittade personer (räknat från mars) är 114 000. Närmare 14 000 invånare har tvingats till sjukhusvård på grund av corona i Florida.

Slutligen: Florida är inte ensam om att ha kraftigt höjda corona-siffror. Många delstater rapporterar liknande – och mycket värre – statistik. Dock inte i närheten av katastrofsiffrorna i New York City. Många medier skriver att USA som nation tappat greppet om pandemin, att man lät delstaterna öppna upp verksamheter på tok för tidigt.

PETER SUNESON

11 juni: Kraftig ökning av covid-19 i Florida

Torsdagen den 11 juni rapporterades de högsta siffrorna om corona i Florida. Både antalet nya smittade fall – 1 698 patienter – och antalet dödsfall – 50 personer avlidna som en följd av corona-smittan.
Det betyder att delstaten denna dag kunde summera över 69 000 bekräftade fall relaterade till viruset covid-19 och att antalets dödsfall stigit till 2 848.

Liknande siffror rapporterades nästa dag, 12 juni: 1 902 nya fall och 29 dödsfall. Det betyder att delstatens totalsiffra beträffande smittade invånare närmar sig 71 000 och att antalet avlidna är 2 877. Den senare siffran att jämföra med 2 451 vid månadsskiftet.

NBC Miami/South Florida skriver att över 1,3 miljoner invånare har testats för covid-19 i Florida. Av dem har 5,3 procent testats positivt. Hittills (11 juni) har över 11 500 invånare drabbats så allvarligt att de vårdats på sjukhus.
Positiva fall i Miami/Dade county är närmare tio procent medan grannarna i norr (Broward) ligger lägre, 6,3 procent. Sydöstra Florida är den hårdast drabbade regionen.

Det är uppenbart att de kraftigt höjda siffrorna för corona i Florida beror på ett ökat antal tester av befolkningen.

De dystra siffrorna om antalet avlidna kommer samtidigt som Florida öppnar upp igen. Man har inlett vägen mot “det nya normala” – till exempel är de flesta nöjesparkerna öppna (med restriktioner) och även andra restauranger och nöjen har tillåtits öppna samt har utegångsförbud slopats.

Medier i USA rapporterar om att färre restriktioner beträffande sociala avstånd kan ha orsakat väsentligt fler smittade corona-patienter i 21 delstater. Till exempel ökade fallen i Arizona med 40 procent förra veckan och delstaten börjar få brist på sjukhusplatser.

Dagsfärsk statistik om corona i Florida och USA presenteras varje dag (sent på eftermiddagen svensk tid) via länk längre ner på sidan!

Guvernören om corona: “Florida klarar krisen bra”

Enligt guvernör Ron DeSantis har corona i Florida hanterats bra av delstaten. Detta enligt ett uttalande i april. Man befarade först en brist på vårdplatser, inte minst för intensivvård, men någon kris på den nivån har det inte blivit på grund av covid-19.

LÄS MER: Vägen till Key West öppnar den 1 juni

Uppgifter från början av april:
Smittspridningens topp beträffande corona i Florida beräknas till slutet av april, vilket är betydligt tidigare än beräknat. Uppgiften bygger på en mängd data som sammanställts och presenterades den 8 april.
Senaste datumet som nämnts (13 april, reds anmn) är 26 april som det datum då corona i Florida “toppar”, enligt Jared Moskowitz, direktör för Floridas katastrofmyndighet.
Delstatens chefsläkare Scott Rivkees kommenterar samtidigt att “social distans är det nya normala”:
– Jag kan inte nog understryka vlkten av hålla garden uppe just nu. Tills vi får ett vaccin, vilket är långt borta, måste vi vänja oss vi det detta nya normala och fortsätta att skydda oss, sa han vid ett möte med guvernör Ron DeSantis.

Om Floridas invånare fortsätter hålla social distans och vidtar alla övriga försiktighetsåtgärder, enligt föreslagna restriktioner, bedöms att delstaten drabbas lindrigare än vad som tidigare befarats.
Tidigare nämndes att det behövdes 17 000 sjukhusplatser för patienter som behöver vårdas på grund av corona i Florida. Den siffran har nu halverats. Och istället för 2 500 platser för intensivvård (närmare 900 fler än vad Florida har) pratar man nu om att behovet är ungefär 1 500.
Enligt samma källor behöver Florida cirka 1 300 respiratorer istället för de 2 000 man tidigare räknat med. Florida Today, som rapporterar delar av ovanstående fakta, har dock ingen uppgift om hur många respiratorer som finns tillgängliga i nuläget.

Drive in-tester och motorvägsbygge

Inför påskhelgen öppnades fler stationer för drive in-tester i Florida. Delstaten har som må att ha 900 stationer där man kan köra in och bli testad.
Departementet som ansvarar för Floridas vägsystem utnyttjar samtidigt möjligheten att intensifiera utbyggnaden av Interstate 4 i Orlando. Ett angeläget motorvägsbygge eftersom flaskhalsen där orsakar enorma köer, framförallt under rusningstid. Stor olycksrisk, inte minst vid kraftiga regnoväder.
När den dagliga trafikvolymen nu är nere runt 40 000 fordon per dygn (istället för normala 100 000) passar man på ett bredda motorvägen.

LÄS MER: Därför avvaktar Disney med att öppna i Orlando

Corona i Florida – aktuella siffror för hela delstaten

  • Klicka på bilden nedan för senaste statistiken om registrerade smittfall för corona i Florida och antalet dödsfall till följd av pandemin. Sammanställningen kommer från från Florida Department of Health.
corona i florida

Corona i Florida i april: från 170 till 1 268 dödsfall

Den 3 april började vi följa corona i Florida dagligen. Den dagen hade Florida 170 dödsfall till följd av pandemin. Knappt en månad senare var motsvarande siffra närmare 1 300. (D v s nästan lika många som avlidit under maj.)
Vid månadsskiftet april-maj hade USA nästan 63 000 dödsfall.

Corona i Florida 19 mars: 6 dödsfall

Florida.nu har följt statistiken för corona i Florida noggrant sedan de första amerikanska fallen registrerades.
Smittspridningen går häpnadsväckande fort och det vidtas åtgärder från högsta ort (d v s av president Donald Trumps administration), i varje delstat (i Floridas fall under ledning av guvernör Ron DeSantis), i delstatens 67 counties, i storstadsregioner och ner på småstadsnivå.

Precis som i Sverige är tätt befolkade områden värst drabbade. För Florida betyder det framförallt sydöstra delstaten, Miami och Fort Lauderdale-området (Miami-Dade county och Broward coounty).

Läget 31 mars:

  • 6 741 registrerade fall, 85 dödsfall.
  • Hela USA: 187 919 registrerade fall, 3 857 dödsfall.

Officiella siffror 19 mars för corona i Florida:
390 personer har testats positivt för covid-19 i Florida. Delstaten rapporterar 6 dödsfall relaterade till corona-virus.

LÄS MER: Florida startar första fasen för att öppna för turism

  • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
  • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com