Corona i Florida har krävt över 20 000 dödsoffer. 4 000 av dem enbart i Miami-området där det råder utegångsförbud nattetid sedan 12 december, ett kritiserat beslut.
Delstaten rapporterar fortfarande höga dagliga siffror om nya smittade. Antalet personer som smittats med Covid-19 i Florida är över 1,1 miljon.

Fredagen den 25 september avskaffade guvernör Ron DeSantis alla restriktioner för krogar och andra företag i Florida i ett försök att få delstatens ekonomi att snurra igen mitt under coronavirus-pandemin.

Guvernörens utspel uppmanar till exempel alla restauranger och barer att hålla öppet till hundra procent. DeSantis går så långt att han förbjuder kommuner och län att ta beslut om stängningar. Undantag om en verksamhet kan motivera en kapacitet under 100 procent.

Ett helt annat undantag är, enligt NBCMiami, områden i södra Florida.
Ron DeSantris:
– Det kan finnas lokala restriktioner i vissa delar av södra Florida, men generellt sett har de rätt att hålla öppet. De kan insistera på vissa regler och självklart tror jag att vi kommer att se en annan inställning i södra Florida än i The Panhandle och jag tycker att det är bra.

Utegångsförbud i Miami sedan 12 december

Den 10 december fattade Miamis politiska ledning beslut om utegångsförbud från midnatt lördagen den 12 december.
”Vi kommer att inleda med att vara ute och ge varningar för att ge enskilda personer och företag en möjlighet att uppfylla kraven. Företag som inte följer uppmaningen kan vi bötfälla med upp till 500 dollar. En privatperson som är ute efter midnatt kan få böter på upp till 100 dollar”, säger Miamis polischef Jorge Colina.

Beslutet fattades efter en vädjan från sjukvården:
”Om vi inte gör någonting om tio dagar kommer våra sjukhus att bli överhopade med patienter.”

Utegångsförbudet kritiseras av restaurangbranschen, inte minst i Miami Beach. Några röster därifrån:

”Med ett utegångsförbud vid midnatt betyder det sista beställning klockan 23. Miami Beachs nöjesliv är inte bara nattklubbar, också att invånarna går ut sent på kvällen för att äta.”

”Jag är inte säker på om coronaviruset kommer ut före eller efter klockan 24.”

”Vi bryr oss om våra anställda mer än någonting annat. Jag tycker inte att det är rättvist just nu, mitt i julen och i slutet av året, att vi går tillbaka till något som kommer att tvinga oss att säga upp vår personal.”

PETER SUNESON

corona i florida

17 december: Stor ökning av antalet smittade

Florida har under en tid rapporterat nya fall av Covid-19 i storleksordningen mellan 8 000 och 10 000 per dag. På torsdagen var siffran 13 000, den högsta sedan i juli.
Den stora mängden fall är delvis ett resultat av att ett stort antal invånare testats, närmare 170 000 enligt torsdagens rapport.

corona i florida

14 december: Över 20 000 dödsfall

I Florida har nu över 1,1 miljoner smittats av Covid-19. Antalet dödsfall har passerat 20 000, varav en femtedel (4 000) i Miami-Dade, det område som drabbats värst av pandemin. Delstaten rapporterar om över 8 000 nya smittade varje dag.

4 december: 10 000 nya fall varje dag

Över 10 000 nya smittade varje dag. Det är den korta sammanfattningen av den senaste statistiken från Florida.
Dödssiffran i Florida närmar sig 20 000 och det totala antalet offer för corona i Florida är numera över en miljon personer.

7 oktober: Dödssiffran över 15 000

140 nya dödsfall onsdagen den 7 oktober innebär att dödssiffran i Florida passerade 15 000. Samtidigt registrerades 15 084 nya smittade, vilket innebär att det totala antalet offer för corona i Florida är över 720 000.

Tidigare prognoser om en topp beträffande corona i Florida i april visade sig redan 11 juni vara helt felaktiga. Två veckor senare (25 juni) var vi tyvärr tvingade att konstatera att corona i Florida fortsatte att öka.

Florida.nu hade nämligen bestämt vid månadsskiftet maj-juni att inte uppdatera coronastatistiken dagligen. Läget såg hoppfullt ut. Det började hända så mycket positivt i delstaten att det kändes viktigare att koncentrera skrivandet med trevligare nyheter i coronans spår.

När vi avslutade den dagliga rapporteringen vid månadsskiftet april-maj hade Florida 1 268 dödsfall. Siffran steg till 3 327 25 juni. Nästan tre gånger så många på tämligen kort tid.
Uttrycket ”två steg framåt och ett steg bakåt” är högst aktuellt beträffande corona i Florida. Därför ger vi regelbundna rapporter om corona i Florida, om än inte dagligen och inte ens varje vecka:

25 september: Dödssiffran över 14 000

Samma dag som guvernör Ron DeSantis annonserade ”Fas 3” för Florida (se ovan) noterade delstaten 2 800 nya corona-smittade, vilket betyder en totalsiffra på över 695 000 och samtidigt har dödssiffran passerat 14 000.

9 september: Över 652 000 smittade av corona i Florida

Just när denna text text uppdateras skriver medierna i Florida att antalet smittade corona-patienter ser ut att minska. Det har under sommaren funnits dagar med över 10 000 nya fall, medan antalet för tillfället ligger under 3 000 per dag.

Antalet smittade av corona i Florida gick över en halv miljon tidigt i augusti. Senast aktuella siffra är 652 148.

Antalet dödsfall som relateras till covid-19 i Florida är 12 115.

 • Världsläget: Enligt den numera berömda John Hopkins-statistiken närmar sig antalet dödsfall globalt 900 000 medan antalet smittade personer är över 27 miljoner.

2 augusti: Över 7 000 dödsfall av corona i Florida

Från mitten av juli till månadsskiftet har rubrikerna om corona i Florida sett ungefär likadana ut. Typ: Rekordmånga smittade och dödsfall av corona i Florida.
Rapporten från den 2 augusti är den första på flera veckor med färre än 100 döda, 62 dödsfall rapporterades denna dag. Det betyder 7 084 dödsfall totalt sedan pandemins utbrott i Florida.

Florida har nu strax över 487 000 corona-smittade patienter och medianåldern bland dem som testats positivt ligger på strax över 40 år.

14 juli: 132 dödsfall av corona i Florida – på en dag

Corona i Florida 14 juli:

 • 9 100 nya covid-19-fall. Dödssiffran är nu 4 400.
 • 132 dödsfall på en enda dag, vilket är den högsta siffran i Florida under corona-pandemin.
 • Över 77 000 nya corona-fall de senaste sju dagarna.

NBC Miami skriver att tisdagens nya fall innebär att totalsiffran nu är över 291 000 i delstaten (som är USA:s treje folkrikaste med 21 miljoner invånare.

Närmare 2,7 miljoner av invånarna har testats. Vid de senaste testerna rapporteras att 18 procent av proven varit positiva. Median-åldern på de smittade är 41 år.

12 juli: Över 15 000 nya fall av corona i Florida – på en dag

Det finns skrämmande likheter mellan denna rapport och vår senaste (25 juni) om corona i Florida. Siffrorna för antalet smittade, patienter på sjukhus och dödsfall bara fortsätter att öka.

Under söndagen (12 juli) rapporterades 15 300 nya fall av corona i Florida. Ungeför 2,5 miljoner personer i Florida har testats för Covid-19. Över elva procent var positiva.
Endast under den senaste veckan har det tillkommit 70 000 nya fall.
Med ytterligare 45 dödsfall noteras nu 4 242 dödsfall till följd corona i Florida.

Det finns uppgifter om att delstaten hemlighåller statistiken om antalet patienter som vårdas på sjukhus. Det lär dock vara närmare 20 000 personer. Delstatens guvernör Ron DeSantis försvarar sitt beslut att öppna upp delstaten i maj:
”Covid-19-infektioner hade mycket, mycket liten utbredning, särskilt i de norra delarna av staten.”

Trots läkares vädjan vill DeSantis inte utfärda obligatoriskt tvång på ansiktsmasker. Han lägger detta ansvar på lokala politiker. Det betyder att det i flera tättbefolkade områden är obligatiriskt med ansiktsmask, plus att t o m förhållandevis lilla Monroe county fått sina envisa invånare (conch) att acceptera hårda restriktioner i t ex Key West.

Givetvis kan de höga antalet smittade personer delvis förklaras att Florida, liksom i många andra amerikanska delstater, gör många tester och därför upptäcks fler fall. Corona-smittan tar sig långt ner i åldrarna, visar dessa tester.
Den enda pålitliga siffran för corona i Florida är antalet dödsfall. Från några fåtal till under 100 i mars, ett par hundra i april – nu räknar vi dem i tusental.

25 juni: Rapporter om rekordsiffror nästan varje dag om corona i Florida

Den senaste veckan har NBC Miami/South Florida haft likartade rubriker praktiskt taget varje dag:
”Nya rekordsiffor om smittade och dödsfall i Florida”.
Det finns två anledningar till att antalet corona-smittade i Florida den 22 juni passerade 100 000 (och antalet stiger kraftigt varje dag):

 • Det görs fler tester och det innebär naturligtvis att fler fall upptäcks.
 • Alla regioner har börjat släppa på restriktioner, vilket givetvis innebär ökad rörlighet och mer social kontakt.

Nu tvingas man återinföra restriktionerna igen och invånare som inte följer gällande regler riskerar att bli bötfällda. Upp till 500 dollar är högsta böterna i Miami (alltså betydligt lägre än hårt drabbade Spanien där lägsta beloppet är 600 Euro och där böterna kan bli tusentals Euro).
Liknande åtgärder har gjorts i Fort Lauderdale.
Key West skärper också reglerna, även här kan man tala om ”två steg framåt och ett steg bakåt”.

Aktuella siffror (25 juni) om corona i Florida

 • Testade: 1,7 miljoner av delstatens 21,5 miljoner invånare.
 • Smittade fall sedan man började registreringen i mars: 114 000 personer.
 • Dödsfall relatade till corona-viruset: 3 327.

På torsdagen rapporterades 5 000 nya smittade och antalet smittade personer (räknat från mars) är 114 000. Närmare 14 000 invånare har tvingats till sjukhusvård på grund av corona i Florida.

Slutligen: Florida är inte ensam om att ha kraftigt höjda corona-siffror. Många delstater rapporterar liknande – och mycket värre – statistik. Dock inte i närheten av katastrofsiffrorna i New York City. Många medier skriver att USA som nation tappat greppet om pandemin, att man lät delstaterna öppna upp verksamheter på tok för tidigt.

11 juni: Kraftig ökning av covid-19 i Florida

Torsdagen den 11 juni rapporterades de högsta siffrorna om corona i Florida. Både antalet nya smittade fall – 1 698 patienter – och antalet dödsfall – 50 personer avlidna som en följd av corona-smittan.
Det betyder att delstaten denna dag kunde summera över 69 000 bekräftade fall relaterade till viruset covid-19 och att antalets dödsfall stigit till 2 848.

Liknande siffror rapporterades nästa dag, 12 juni: 1 902 nya fall och 29 dödsfall. Det betyder att delstatens totalsiffra beträffande smittade invånare närmar sig 71 000 och att antalet avlidna är 2 877. Den senare siffran att jämföra med 2 451 vid månadsskiftet.

NBC Miami/South Florida skriver att över 1,3 miljoner invånare har testats för covid-19 i Florida. Av dem har 5,3 procent testats positivt. Hittills (11 juni) har över 11 500 invånare drabbats så allvarligt att de vårdats på sjukhus.
Positiva fall i Miami/Dade county är närmare tio procent medan grannarna i norr (Broward) ligger lägre, 6,3 procent. Sydöstra Florida är den hårdast drabbade regionen.

Det är uppenbart att de kraftigt höjda siffrorna för corona i Florida beror på ett ökat antal tester av befolkningen.

De dystra siffrorna om antalet avlidna kommer samtidigt som Florida öppnar upp igen. Man har inlett vägen mot ”det nya normala” – till exempel är de flesta nöjesparkerna öppna (med restriktioner) och även andra restauranger och nöjen har tillåtits öppna samt har utegångsförbud slopats.

Medier i USA rapporterar om att färre restriktioner beträffande sociala avstånd kan ha orsakat väsentligt fler smittade corona-patienter i 21 delstater. Till exempel ökade fallen i Arizona med 40 procent förra veckan och delstaten börjar få brist på sjukhusplatser.

Dagsfärsk statistik om corona i Florida och USA presenteras varje dag (sent på eftermiddagen svensk tid) via länk längre ner på sidan!

Guvernören om corona: ”Florida klarar krisen bra”

Enligt guvernör Ron DeSantis har corona i Florida hanterats bra av delstaten. Detta enligt ett uttalande i april. Man befarade först en brist på vårdplatser, inte minst för intensivvård, men någon kris på den nivån har det inte blivit på grund av covid-19.

Uppgifter från början av april:
Smittspridningens topp beträffande corona i Florida beräknas till slutet av april, vilket är betydligt tidigare än beräknat. Uppgiften bygger på en mängd data som sammanställts och presenterades den 8 april.
Senaste datumet som nämnts (13 april, reds anmn) är 26 april som det datum då corona i Florida ”toppar”, enligt Jared Moskowitz, direktör för Floridas katastrofmyndighet.
Delstatens chefsläkare Scott Rivkees kommenterar samtidigt att ”social distans är det nya normala”:
– Jag kan inte nog understryka vlkten av hålla garden uppe just nu. Tills vi får ett vaccin, vilket är långt borta, måste vi vänja oss vi det detta nya normala och fortsätta att skydda oss, sa han vid ett möte med guvernör Ron DeSantis.

Om Floridas invånare fortsätter hålla social distans och vidtar alla övriga försiktighetsåtgärder, enligt föreslagna restriktioner, bedöms att delstaten drabbas lindrigare än vad som tidigare befarats.
Tidigare nämndes att det behövdes 17 000 sjukhusplatser för patienter som behöver vårdas på grund av corona i Florida. Den siffran har nu halverats. Och istället för 2 500 platser för intensivvård (närmare 900 fler än vad Florida har) pratar man nu om att behovet är ungefär 1 500.
Enligt samma källor behöver Florida cirka 1 300 respiratorer istället för de 2 000 man tidigare räknat med. Florida Today, som rapporterar delar av ovanstående fakta, har dock ingen uppgift om hur många respiratorer som finns tillgängliga i nuläget.

Drive in-tester och motorvägsbygge

Inför påskhelgen öppnades fler stationer för drive in-tester i Florida. Delstaten har som må att ha 900 stationer där man kan köra in och bli testad.
Departementet som ansvarar för Floridas vägsystem utnyttjar samtidigt möjligheten att intensifiera utbyggnaden av Interstate 4 i Orlando. Ett angeläget motorvägsbygge eftersom flaskhalsen där orsakar enorma köer, framförallt under rusningstid. Stor olycksrisk, inte minst vid kraftiga regnoväder.
När den dagliga trafikvolymen nu är nere runt 40 000 fordon per dygn (istället för normala 100 000) passar man på ett bredda motorvägen.

LÄS MER: Disney World öppnar i Orlando trots protester

Corona i Florida – aktuella siffror för hela delstaten

 • Klicka på bilden nedan för senaste statistiken om registrerade smittfall för corona i Florida och antalet dödsfall till följd av pandemin. Sammanställningen kommer från från Florida Department of Health.
corona i florida

Corona i Florida i april: från 170 till 1 268 dödsfall

Den 3 april började vi följa corona i Florida dagligen. Den dagen hade Florida 170 dödsfall till följd av pandemin. Knappt en månad senare var motsvarande siffra närmare 1 300. (D v s nästan lika många som avlidit under maj.)
Vid månadsskiftet april-maj hade USA nästan 63 000 dödsfall.

Corona i Florida 19 mars: 6 dödsfall

Florida.nu har följt statistiken för corona i Florida noggrant sedan de första amerikanska fallen registrerades.
Smittspridningen går häpnadsväckande fort och det vidtas åtgärder från högsta ort (d v s av president Donald Trumps administration), i varje delstat (i Floridas fall under ledning av guvernör Ron DeSantis), i delstatens 67 counties, i storstadsregioner och ner på småstadsnivå.

Precis som i Sverige är tätt befolkade områden värst drabbade. För Florida betyder det framförallt sydöstra delstaten, Miami och Fort Lauderdale-området (Miami-Dade county och Broward coounty).

Läget 31 mars:

 • 6 741 registrerade fall, 85 dödsfall.
 • Hela USA: 187 919 registrerade fall, 3 857 dödsfall.

Officiella siffror 19 mars för corona i Florida:
390 personer har testats positivt för covid-19 i Florida. Delstaten rapporterar 6 dödsfall relaterade till corona-virus.

 • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
 • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com