Floridas bästa böcker – författare som är favoriter

0
2006

Floridas bästa böcker, ett personligt urval favoritförfattare (och några till) vars böcker utspelar sig i delstaten.
Från historia till galenskap i sällskap med bland andra Carl Hiaasen, Randy Wayne White, Ernest Hemingway, James W Hall, Elmore Leonard, Stephen King och John D MacDonald.
Förstaplatsen är obligatorisk läsning!

Floridas bästa böcker

Hitta din egen favorit bland Floridas bästa böcker

Det är en högtidsstund för litteraturälskaren att besöka en amerikansk bokhandel. De är ofta stora och fungerar nästan lika mycket som bibliotek som butik. Bara att hitta sin favoritavdelning och slå sig ner och börja bläddra bland de nya bokfynden.

Vid kassan ligger de senaste bästsäljarna uppradade och strax intill ofta stora bord med verkliga rea-fynd.
Själv fastnar jag alltid i den Florida-avdelning där det vimlar av guideböcker. Av alla slag och av kvalitet från mindre bra till förstklassigt.
Jag har intrycket av att alla med ett brinnande intresse av att skriva en bok, och som pensionerar sig i Florida, har som mål att författa något som hamnar bland Floridas bästa böcker.

Obligatorisk läsning högst upp bland Floridas bästa böcker

1. Patrick D Smith: A Land Remembered

Boken som borde vara obligatorisk läsning för att resa över delstatsgränsen till Florida. Författaren (som nominerats till både Pulitzer- och Nobelpriset) har fångat Floridas historia på ett så fängslande sätt att boken finns i en skolversion.
Berättelsen om familjen som vid mitten av 1800-talet lämnar Georgia för det okända Florida är en spännande skildring av de första nybyggarnas kamp för att överleva i det ogästvänliga klimatet och följer dem i tre generationer.
Smith bjuder på en väsentlig dos indianhistoria (om de inflyttade stammarna som gjort Everglades till sitt område) och ger oss en glimt av hur nybyggarandan övergår till den turistverksamhet som numera präglar delstaten.

2. Ernest Hemingway: To Have and Have Not

Min tanke var att Nobelpristagaren och den mest kände författaren inte skulle vara med på min topplistan över Floridas bästa böcker. Mycket lite av vad mästaren skrev handlar ju om Florida. Men trots allt: Han bodde i Key West under åtta år på 30-talet och det var i huset på Whitehead Street han skrev To Have and Have Not som utspelar sig i och kring staden.

3. Carl Hiaasen: Lucky You (en av 15 höjdare)

Av ett 30-tal böcker är hälften de satiriska romanerna som nyhetsreportern (bl a Miami Herald) Carl Hiaasen är känd för. Endast ett fåtal finns tyvärr översatta till svenska.
Hiaasens kriminella figurer är inga mördare utan snarare IQ-befriade galningar som hittar på tokigheter. Författaren poängterar att trots att böckerna inte beskriver verkligheten finns det ett uns av sanning i allt han skriver – “och har det inte hänt skulle det mycket väl kunna hända, vi är ju i Florida…”

I stort sett samtliga satiriska titlar räknar jag in bland bland Floridas bästa böcker. Lucky You är en av många favoriter, men jag kunde lika gärna ha skrivit Double Whammy, Skinny Dip eller Razor Girl. Den senare en positiv överraskning sedan Hiaasen hade en svacka i samband med att han började spela golf igen på gamla dar. Nu resulterade detta dock i en underhållande bok (The Downhill Lie) som även icke-golfspelare kan förstå och skratta åt.

Hiaasens ungdomsböcker går i samma anda och i en av dem dyker den f d guvernören Skink upp från vuxenböckerna.

Författaren är känd för sitt miljöengagemang, sin kamp mot korruption och bedrägeri samt är hatad av Disney sedan han skrivit hur företaget “slukar världen” i essä-samlingen Team Rodent.

Senaste boken, Squeeze Me, kom 2020 och saknas i min samling. Måste inhandlas snarast eftersom den handlar om en välgödd amerikansk president i West Palm Beach.

4. Randy Wayne White: Sanibel Flats (och många fler)

Titeln nämner jag eftersom den skrev jag ner på en liten papperslapp på biblioteket på Sanibel.
Papperslappen hängde med mig tills jag många år sedan köpte boken. Detta följdes av att alla Doc Ford-böckerna beställdes, 26 stycken står nu i bokhyllan. Dessutom fyra Hannah Smith-böcker, plus en del av vad RWW skrev under pseudonym medan han fortfarande jobbade som fiskeguide. Hittills 30 romaner som alla håller klass som Floridas bästa böcker.

Författarens böcker är utmärkt underhållning och ger samtidigt en mycket bra bild av sydvästra Florida (även om marinbiologen och den hemlige ex-agenten Ford ibland lämnar sin hemmamiljö för t ex Kuba).
Många undrar (även jag) hur mycket av Doc Fords personlighet speglar RWW’s eget liv och erfarenheter.

Fiskeguiden Hannah Smith rör sig i samma miljö och i samma krets av vänner på Sanibel och de övriga öarna utanför Fort Myers och förhållandet mellan Smith och Ford är komplicerat, minst sagt.
Florida Backroads Travel har en trevlig liten artikel om mr RWW.

5. Elmore Leonard: Get Shorty/Be Cool

En synnerligen produktiv författare, vars böcker ganska ofta utspelar sig i Florida. Elmore Leonard, som självkritiskt såg till att stryka alla onödiga ord och lägga stor vikt vid dialogen, var en favorit bland Hollywoods producenter: “Vi behöver ju inga manusskrivare, det är ju bara att kopiera hans böcker.”

Get Shorty och Be Cool (filmade med John Travolta som Chili Palmer) får representera författaren bland Floridas bästa böcker och jag måste lägga till Rum Punch som blev en strålande Hollywoodsuccé med bland andra Pam Grier, Robert De Niro och Samuel L Jackson under namnet Jackie Brown.

6. John D. MacDonald: The Executioners

En hyllad storhet inom deckargenrén, framförallt för 21 böcker om Travis McGee som bor på en husbåt i Florida och som livnär sig på att hitta stulna saker. Hårdkokta deckare är MacDonalds signum och de flesta av de yngre Florida-författare som vi nämner bland Floridas bästa böcker tackar honom för inspiration.
Titeln ovan är ingen McGee-bok, men vi nämner den eftersom den är underlaget till Cape Fear (två stjärnspäckade Hollywood-produktioner från 1962 och 1991).

7. Ed McBain: Three Blind Mice

Evan Hunter/Ed McBain (plus ett italienskt dopnamn och massor av pseudonymer) skapade, precis som i de berömda böckerna om 87:e polisdistriktet i storstaden Isola, fiktiva staden Calusa i Florida där advokaten Matthew Hope är huvudperson i 13 böcker. (Att Isola är New York City och att Calusa är Sarasota är inte svårt att räkna ut.)

Ed McBain var oerhört produktiv under över 50 års författarskap. Långt över 120 böcker.
I Florida bodde han i ett oansenligt litet hus på fastlandet i Sarasota, strax intill en av broarna över till Siesta Key. Troligen var det här berättelserna (som alla har sago-titlar) om Florida-advokaten skrevs.

8. Peter Matthiessen: Killing Mister Watson

Egentligen ingen Florida-författare, men finns med på listan över Floridas bästa böcker tack vare trilogin där Killing Mister Watson är höjdpunkten och att nästa generation författare hyllar Matthiessen för hans författarskap.
Om man, som jag, är fascinerad av kombinationen historia och miljö i Ten Thousand Islands är Killing Mister Watson måste-läsning och absolut en av Floridas bästa böcker.
Än idag kan man spåra den laglöshet som rådde i detta hörn av Florida. vildmarken – den blötaste delen av Everglades och alla ogästvänliga öar – är som gjord för att gömma sig och sin ljusskygga sysselsättning.

9.

Marjory Stoneman Douglas: The Everglades: River of Grass

Ska man fullt ut förstå Everglades historia är detta boken som gjorde Florida (och övriga USA) medvetet om den miljökris som hotade naturen i södra Florida. En betydelsefull bok och den har därför en given plats bland Floridas bästa böcker. Efter fem års forskning publicerades boken 1947. Den sålde slut på en månad och sedan dess har den långsamt rinnande floden kallats The River of Grass.

10. James W Hall: Hot Damn!

Det är kanske som att svära i kyrkan. Men denne Florida-författare har ett språk som kan konkurrera med Hemingways. 18 romaner, fyra diktsamlingar plus massor av noveller och essäer. Av en slump fick jag Hot Damn! i min hand och sedan dess tillhör James W Hall mina absoluta favoriter.

11. Edna Buchanan: Miami, It’s Murder

Kriminalreportern som blev kriminalförfattare. Framgångsrik och populär. Boken som nämns är den enda jag läst.

12. Stephen King: Duma Key

Troligen är jag den ende i hela världen som inte läst Stephen King. Jag gjorde ett tappert försök med Duma Key som utspelar sig på min egen bakgård och lär vara författarens första i Florida-miljö.
Stephen King bodde ett stenkast från mig vid Mexikanska Golfen och vi hälsade artigt när vi möttes på stranden. Ibland önskar jag att det funnits chans till en pratstund om hans författarskap, eller något helt annat.

…och en joker i leken: Naked Came The Manatee

En underhållande stafett-roman med 13 kapitel, d v s lika många författare (alla med Florida-koppling).
Edna Buchanon och James W Hall har skrivit kapitel fyra respektive fem och förläggaren har låtit Elmore Leonard och Carl Hiaasen avsluta berättelsen.

En känd författare som dock inte platsar på listan över Floridas bästa böcker är Tim Dorsey. Han, liksom en del andra, försöker överträffa Hiaasen genom att “skruva” galenskaper till en nivå som blir för mycket t o m i Florida.

PETER SUNESON