Sanibel – berömd snäckstrand och utmärkt cykel-ö

4
9141

Sanibel Island är en idyll som måste upplevas, oavsett om man väljer att bo där eller bara besöka som dagsutflykt.
På få bebodda platser i Florida har man lyckats bevara naturen så väl som här.
Snäckletning är något som passar alla – från tvättäkta amatörer till snäck-proffs.

Sanibel
overcast clouds
25.7 ° C
26.7 °
23.9 °
90 %
3kmh
100 %
Fri
31 °
Sat
30 °
Sun
33 °
Mon
32 °
Tue
28 °
Floridas bästa stränder 2018 ,Sanibel Island, Fort Myers, Florida,
©VISIT FLORIDA

Sanibel Island – bästa platsen att leta snäckor i hela Nordamerika

Sanibel är esset i Fort Myers kortlek av öar. Öns geografiska placering – den vänder stränderna rakt söderut istället för västerut som övriga barriäröar – gör den till ett snäckparadis av klass.

Dessutom är Sanibel en fantastisk ö för cykelrundturer.
Långt innan andra områden i Florida fick bilfria cykelleder erbjöd Sanibel massor av trevliga cykelrutter.

Sanibel island, sand dollar
©PIXABAY

Ingen annanstans i den här delen av världen görs så många fynd av snäckor och naturligtvis finns det en hel industri kring detta – allt från små snäckbutiker till snäckfabriker.

Det finns specialister som bara letar efter rariteter och riktigt värdefulla snäckor, men även en tvättäkta amatör kan ha riktigt roligt här.

En handbok i snäckletning rekommenderas, mest för att det gör letandet och sorterandet mer intressant.

Bäst är att leta vid ebb och efter stormar. Det finns särskilda snäcksamlarpåsar att köpa.

Glöm för allt i världen inte att smörja in rygg och nacke med solskyddsmedel.

Hittar du inte de riktiga rariteterna finns de att köpa på Shell Museum…

På Sanibel värnar man om naturen

Sanibel nås via en betalväg och på ön och på dess tvilling Captiva värnar man mycket om naturen.
Så trots att båda öarna är att betrakta som lyxiga är restriktionerna många vad det gäller bostadsbyggande (ovanligt i Florida) och ingen tillåts bygga högre än de högsta palmerna.

Bästa snäckletarplatsen i Nordamerika har ett unikt läge. Ön går i öst-västlig riktning ut i Mexikanska Golfen, vilket gör att den samlar på sig ett digert ”förråd” av snäckor.

Redan när den spanske erövraren Ponce de Leon kom till Sanibel så namngav han området till ”Costa de caracoles” (snäckkusten).

40 kilometer cykelvägar på Sanibel, bil behövs inte

Redan vid första besöket (tidigt 90-tal) fick Sanibel många pluspoäng för möjlighet att semestra utan bil. Numera finns cirka 40 kilometer cykelvägar i detta paradis i Mexikanska Golfen.

Jag noterade cykelvänligheten på den lugna ön genom det lilla mysiga hotellet på stranden som hade cyklar för gratis utlåning. Inga lås på cyklarna – “finns inga tjuvar här”. Cykellederna tog mig till både affärer och restauranger.

Till och med Florida-redaktören, som är en entusiastisk bilförare och trivs bakom ratten, kan tänka sig en tillvaro med enbart cykel som fordon. Det ska i så fall vara i en miljö som denna.
Jag ser framför mig en tidig morgon när cykeln tar mig till Bailey’s som är en centralt belägen supermarket och en institution på ön sedan urminnes tider. Eller till en frukostrestaurang. Därefter i skuggan tillbaka till hotellet intill Gulf Drive.

Obligatoriskt varje dag i denna miljö är förstås att gå på stranden och leta snäckor. Omöjligt att låta bli, helt enkelt. Avkopplande, och lite småspännande, tidsfördriv.

En annan variant är att låta cykeln ta mig till grannön Captiva där jag gärna besöker The Bubble Room. (Dock inte alls lika cykelvänligt på Captiva som helt saknar bilfria cykelleder.)

Tillbaka på Sanibel är det ultimata cykeläventyret en runda i JN Ding Darling National Wildlife Refuge. Det är just i cykelfart denna härliga park ska upplevas. Räkna med att se allt från alligatorer och manatees till massor av fåglar.

Doc Ford’s Rum & Bar är ett stopp vi gärna gör på vägen. Restaurangen som döpts efter huvudpersonen i Randy Wayne White’s omtyckta böcker finns även på San Carlos Island vid Fort Myers Beach.

LÄS MER: Alla öar i Fort Myers – Matlacha, Pine Island, Cayo Costa, Cabbage Key, Useppa Island, North Captiva, Captiva, Sanibel och Estero Island

LÄS MER: Floridas mest populära aktiviteter, boka hemifrån!

4 COMMENTS

Comments are closed.