Everglades stränder: Vackert i väster och öde i söder

1
2773

Everglades stränder – finns dom?
Ja, faktiskt. Fast ingen mångfald precis. Men dock i tre olika varianter.

Everglades stränder är en märklig blandning av vackra stränder på Marco Island och öde öar för kanotister, plus Biscayne National Park.

©VISIT FLORIDA

Everglades stränder
©VISIT FLORIDA

Everglades stränder – en bristvara med Marco Island som undantag

Visserligen har naturligtvis inte lyxiga Marco Island byggts upp i nationalparken.
Men den välordnade ön finns definitivt i området som betecknas som Everglades.

Längst ner i sydväst ligger ön där man absolut inte visat samma respekt för naturen som skolexemplen Sanibel och Captiva lite längre norrut.

Här har man istället skapt ett konstgjord paradis, som om man tagit en bit av Miami Beach mest lyxiga lägenheter och villor och flyttat denna bebyggelse 180 kilometer rakt västerut.

Everglades stränder
©VISIT FLORIDA

Stränderna på Marco Island:

  • South Marco Beach – man får leta sig ner till öns sydspets och hitta parkering och en gångstig. Övriga delar har också “beach access” men svårare hitta parkering.
  • Tigertail Beach – personlig favorit trots att det inte är lika vackert som längre söderut. Det är vad naturen hittat på här som gör denna del av stranden extra spännande. Först rörde orkanen Wilma om ordentligt 2015, senast möblerade orkanen Irma om ytterligare.

Bli inte förvånad om lokalbefolkningen tittar lite snett på dig. Här vill man nämligen helst ha sina vägar, golfbanor och även stränder för sig själv. Det senare märks inte minst av de begränsade möjligheterna att ta sig till stränderna.
Men när vi nu har en sida om Everglades stränder måste vi ändå (lite motvilligt) konstatera att den enda riktiga varan levereras på Marco Island.

Avancerad överkurs för Everglades stränder: Paddla till Flamingo

Du som verkligen är upplagd för ett vildmarksäventyr med exotiska ingredienser bör fundera på den ultimata kanotfärden i Florida: Från Ten Thousand Islands till Flamingo. Här kan man svalka sig i Florida Bays grunda vatten.
Det är vanligt att de som ger sig på detta äventyr startar i Turner River, paddlar sig söderut mot de obebodda (och inte sällan ogästvänliga) öarna som utgör Everglades gräns mot det grunda havet.
Här kan man leva Robinson-liv – bara att välja en egen ö!

Viktigt att se upp med:

  • Undvik sommartid, myggen lär vara stora som gråsparvar…
  • I bräckt vatten trivs krokodilerna som inte är lika lugna och saktmodiga som sina alligator-kusiner.

Flamingo är det minst kända av Everglades fyra besökscentrum. Härifrån ska det gå att ta sig med båt (plus kompass och sjökort!) till (för mig) okända idyller som Cape Sable och Carl Ross Key.

Everglades stränder
©VISIT FLORIDA

Biscayne National Park för dyk och snorkling

Med lite god vilja kan man se grannen i öster, Biscayne National Park, som en del av Everglades-parken och då får vi till vårt tredje förslag på vattenaktivitetet i området. Endast dyk- och snorklingsparadis i Florida Keys kan konkurrera med denna undervattenspark.

PETER SUNESON

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Comments are closed.