Everglades besökscentrum – välj rätt av de fyra

3
7346

Everglades besökscentrum – Nationalparken Everglades har fyra entréer.
Alla ger unika naturupplevelser, dock från helt olika perspektiv.
Vi ser huvudentrén i söder tillsammans med Shark Valley-entrén som de i särklass bästa.
De övriga känns mer som överkurs för besökare som sett alla de andra perspektiven av Everglades.

Florida, Everglades, Shark Valley.
©GETTY IMAGES

Everglades besökscentrum öppnar dörrar till unik naturupplevelse

Välj rätt dörr – och Everglades är ditt.
Nationalparken har fyra entréer.
Oavsett vilken du väljer sitter du alltid på första parkett.

Även bofasta Floridabor kör i full fart på Alligator Alley eller Tamiami Trail utan att riktigt förstå vad de missar. Gör inte samma misstag.

Vad som fick mig att öppna ögon och öron var bland annat Everglades-kännaren och fotografen Clyde Butcher som säger ungefär så här i Everglades Radio (FM 107.9):

– Man ska inte räkna med att se något av Everglades från bilen. Stanna, kliv ur och – upplev. Det är först i tystnaden, med alla sinnen på helspänn, en bit från motorvägens muller som naturens skönhet och djurlivet kommer till sin rätt.

PETER SUNESON

Everglades besökscentrum

När det gäller själva nationalparken finns fyra infarter. Fyra helt olika sätt att uppleva naturen:

Everglades besökscentrum
©NPS.GOV
  • FLAMINGO VISITOR CENTER

Längst söderut, i slutet av den cirka 60 kilometer långa vägen från huvudentrén. Anläggningen och området ödelades helt av orkanerna Katrina, Wilma och Rita 2005 och först på senare år har det börjat bli sig likt igen. Lite av överkurs, men väl resan värd.

Everglades besökscentrum, everglades efter Irma
©NPS.GOV
  • SHARK VALLEY VISITOR CENTER

Populärast och bäst. Åtminstone är det bästa sättet att på minsta möjliga tid få mesta möjliga information. Dessutom på bekvämt bilavstånd till Miami. Här guidas besökaren på en bussresa ner till ett högt utsiktstorn.
(Hälften av den 24 kilometer långa vägen anlades av ett bensinbolag som på tidigt 40-tal provborrade efter olja här.)
Shark Valley är också bästa platsen för enkla upptäcktsfärder på egen hand. Cykel går att hyra, ett bevis för att områdets alligatorer inte räknas som människoätande.

Everglades besökscentrum, everglades efter irma
©NPS.GOV
  • ERNEST F COE VISITOR CENTER

Missa inte filmen som visas regelbundet eller på beställning vid huvudentrén, den gör nationalparkens under verkliga och begripliga. 15 minuters naturunderhållning, signerad Discovery Channel, som fängslar och fascinerar.

Längs vägen väster- och söderut finns en rad hållpunkter. Mest sevärt för den som inte mäktar med hela resan: Anhinga Trail, fågelrik vandringsled och massor av alligatorer.

Gråhägrar, ägretthägrar, öronskarvar, grönhägrar, sultanhönor och ormhalsfåglar för den ornitologiskt bevandrade längs asfalterad gångstig som övergår i en träbro.

Everglades besökscentrum
©NPS.GOV
  • GULF COAST VISITOR CENTER

Inget av det andra likt. Utfärd med båt i den del av parken som gränsar till Mexikanska golfen båt- eller kanotfärd i Ten Thousand Islands. Kanske en riktig äventyrsvecka, med tält, sovsäck hela vägen ner till Flamingo?

3 COMMENTS

Comments are closed.