Alligatorn Everglades egen viktige ingenjör

2
4239

Utan alligatorn går Florida under. Ett ointelligent och uråldrigt “monster” skapar liv i den hotade våtmarken.
Alligatorn Everglades ingenjör. Visst låter det märkligt.
Men alligatorn, som ju mest ligger och sover, ser till att naturen fungerar. I sin tur är naturen i Everglades en förutsättning för att Floridas över 20 miljoner invånare och 115 miljoner turister ska kunna existera.
Här förklarar vi också skillnaden mellan en alligator och en krokodil.

©EVERGLADES ALLIGATOR FARM

Alligatorn Everglades ingenjör
©GETTY IMAGES

Utan alligatorn dör hela södra Florida –  en förutsättning för allt liv

Alligatorn Everglades ingenjör. Visst låter det märkligt. Men alligatorn, som ju mest ligger och sover, ser till att naturen fungerar. I sin tur är naturen i Everglades en förutsättning för att Floridas 20 miljoner invånare och 115 miljoner turister ska kunna existera.

I Everglades enorma vildmark är alligatorn kung. Detta urtidsmonster har dock inga likheter med sina skräckinjagande kusiner i Hollywoods filmfabriker.

I sitt vilda, naturliga tillstånd gör alligatorn oftast det den är allra bäst på – absolut ingenting. Den bara ligger där och dåsar. De gånger vi faktiskt sett en alligator röra sig på land eller i vattnet är extremt sällsynta.

Alligatorn Everglades ingenjör – alligatorhålet del av ekosystemet

Det kallblodiga kräldjuret har inga naturliga fiender, förutom människan. Minst en miljon av detta urtidsdjur finns i dagens Florida – glädjande med tanke på att alligatorn betecknades som utrotningshotad för bara 40 år sedan.

Utan alligatorer stannar nämligen Everglades. Alligatorn är Everglades egen ingenjör, dess egen väktare – förutsättningen för allt annat liv, i vatten, till lands och i luften. Djuret är extremt viktigt för hela ekosystemet.

Så här ligger det till:
Södra Florida är platt, så platt att Skåne framstår som rena alplandskapet i jämförelse.
Ingenstans i Everglades rör vi oss mer än högst ett par meter ovanför havsnivå. Så när regnsäsongen är över och vattnet sjunker undan blir Everglades till synes torrlagt. Trots sin knappt valnötsstora hjärna vet alligatorhonan att det är dags att göra något – hon bygger ett alligatorhål.

Perfekt barnkammare för babyalligatorer

Med sin kraftiga svans skapar hon ett ovalt vattenhål. Mitten blir en naturlig höjd där så småningom mindre buskar och träd slår rot. Alla Everglades djur kommer under torrperioden att behöva vattensamlingen för att överleva. Fåglar, lodjur, tvättbjörnar, pantrar, hjortar behöver vatten för att överleva vintern. Och med jämna mellanrum behöver ju alligatorn själv mat.

Trädsamlingarna kallas ”hammocks” och det var också i dessa som Everglades indianer brukade slå läger – av samma anledning som djuren söker sig dit – för att vila.

Dessutom blir vattenhålet den perfekta barnkammaren för de två eller tre alligatorhonor som samsas här.
Varje kull är på 20–40 ungar. Upp till sitt femte levnadsår är de små alligatorerna långt ner på näringskedjan, bara en av 20 uppnår vuxen ålder.
Först som kraftfull, en och en halv meter lång femåring är alligatorn ohotad och kan ta vid som våtmarkernas väktare. Omedveten om sin avgörande insats för fortsatt liv i den oändliga floden av gräs.

Alligatorn Everglades ingenjör
©USGS.GOV
Alligatorn Everglades ingenjör
©ULF RYD
Alligatorn Everglades ingenjör
©EVERGLADES HOLIDAY PARK

Alligator och krokodil – vad är skillnaden?

Det finns flera enkla sätt att se skillnaden på en alligator och en krokodil.
Enklast: Alligatorn har en trubbig now, formad som ett U, krokodilens nos är mer spetsing, som ett V.
De skiljer också i färg. Alligatorn är bruna medan krokodilen är mer svart.

Det är alligatorer du vanligtvis ser i Florida. Det finns ett par miljoner. Och de finns praktiskt taget överallt där det finns vatten.
Krokodilen är en ovanlg syn. För det första finns det bara ett par tusen (vilket för övrigt är betydligt fler än för ett par decennier sedan då krokodilen var utrotningshotad). Dessutom håller krokodilen till i mer otillgängliga områden, till exempel i bräckt vatten i södra Florida.
Garanterat att du får se alligatorer (i alla storlekar) om du väljer en aktivitet i Everglades från GetYourGuide. Med lite tur finns den en liten chans att även se en krokodil.

Vill man vara riktigt säker på att se båda arterna på nära håll, besök Gatorland i Orlando.
Möjligen kan Everglades Holiday Park också fungera, likaså Boggy Creek Airboat Rides. (Samtliga är för övrigt utmärkta alternativ för vildmarksäventyr för den som inte besöker själva Everglades-området.)

Kuriosa: Krokodilen har en lång livstid, cirka 100 år. Alligatorn lever i genomsnitt 50 år.

PETER SUNESON

LÄS MER: Bästa platserna att se alligatorer i naturen

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Boka aktiviteter i Everglades hemifrån, spara pengar

guide Everglades. Loop Road Everglades. Peter Suneson, Florida-expert, Shark Valley
©ULF RYD
  • Peter Suneson är Florida.nu:s chefredaktör och han har besökt Everglades regelbundet sedan 70-talet.

2 COMMENTS

Comments are closed.