Farligast på stränderna i Florida är dödliga strömmar

1
21097

Farligast på stränderna i Florida är varken hajar eller orkaner, poängterar strandexperten Doktor Beach.
En helt annan fara lurar i havet.

Stranden är faktiskt farligaste platsen i Florida.
Vädermässigt är det framförallt åskväder man ska ha respekt för.

Doktor Beach: INTE hajar eller orkaner som är strändernas dödsfaror!

Det finns många felaktiga uppfattningar som sprids om Florida.
Både om dödliga, våldsamma oväder och om likaledes livsfarliga djur.
Men det är helt andra faror som lurar. Dödligast är det på populäraste platsen – stranden.

Det är alltså i första hand varken orkaner eller tornados man ska vara rädd för.
Inte heller de skräckinjagande alligatorerna eller havets hajar.

Vad det gäller vädrets faror är det egentligen allra farligast när det åskar. Blixtnedslag kräver fler offer än något annat väderfenomen. Att råka ut för en orkan är högst osannolikt. Jag har inte ens varit i närheten under alla år i Florida.

farligast på stränderna, doctor beach, doktor beach, Gefährlichsten am Strand,

Farligast på stränderna: Havet kräver flest dödsoffer i Florida

Doktor Stephen Leatherman, känd i hela USA som Doktor Beach, är en världens främsta experter på stränder. (Läs mer om honom längre ner på sidan.)

Leatherman brukar påpeka – och har skrivit böcker i ämnet – att den stora faran finns i havet. Inte i form av hajar, rockor eller maneter.
Farligast på stränderna är havets egna krafter som kräver de flesta dödsoffren i Florida.

Hur och varför och hur man ska överleva de kraftiga underströmmarna som ibland drabbar Floridas badstränder förklarar han i videon.
För mig har Stephen Leatherman också berättat om sin egen erfarenhet av “rip currents”:

– Jag har alltid varit en bra simmare och när jag var betydligt yngre vågade jag testa krafterna i undervattensströmmarna. Jag var dock inte ensam, en god vän höll vakt, berättar den karismatiske kustforskaren för Florida.nu.

– Så jag gick i vattnet där jag jag visste att det fanns en kraftig ström. På bara några sekunder hade jag sugits långt ut till havs. Eftersom jag hade kunskap om hur man tar sig ur strömmen, d v s simmar ut ur strömmen och inte mot land, var det tämligen enkelt att ta sig till lugna vatten.
– Den normale strandbesökaren har inte den kunskapen. Han grips av panik och försöker förgäves simma mot strömmen. Han blir snabbt utmattad. Får han inte hjälp är det stor risk att strandbesöket får en tragisk avslutning.

  • Sammanfattningsvis om vad som är farligast på stränderna: Tänk på att nästan alla livräddande insatser som görs av Floridas badvakter handlar om undervattensströmmarna och att blixtnedslag kräver fler dödsoffer än orkaner och andra väderfenomen.

PETER SUNESON

150 DÖR I "RIP CURRENTS" I USA VARJE ÅR

farligast på stränderna, doktor beach, doctor beach, Gefährlichsten am Strand
©NOAA.GOV
  • I USA drunknar 150 personer varje år i undervattensströmmar (rip currents).
  • I Florida är antalet dödsoffer orsakade av undervattensströmmar högre än sammanlagda siffran för åskväder, orkaner och tornados.
  • “Rip currents” är högsta prioritet för badvakter i Florida eftersom de ligger bakom 80 procent av alla räddningsinsatser.

Doktor Beach vet mest (bäst) om Floridas (och hela USA:s) stränder

Han kallas “Doktor Beach” och hans årliga tio-i-topp-lista över USA:s bästa badstränder ger honom makt över hela kontinentens turistströmmar.
Stephen Leatherman är världens främste strandexpert.

”Mannen med listan” är en återkommande gäst i Oprah Winfreys pratshower och flera andra amerikanska soffprogram.

Floridas bästa stränder, Doktor Beach, doctor beach, farligast på stränderna
©ULF RYD

Dr Beach – USA:s (och hela världens) strandguru

Vi stämmer träff med den karismatiske forskaren på Miami Beach i Florida.

– Ta av skorna, känn sanden mot fötterna. Stränder ska upplevas med alla sinnen, säger Stephen Leatherman.

Som vetenskapsman har han fler visitkort än de flesta. Främst är han miljöforskare med kustområden som specialitet. Som chef för International Hurricane Research Center vid universitet arbetade han också med fullskaliga experiment med orkanvindar – de enda i världen i sitt slag.

Experimenten syftade till att ge Florida, och andra områden med ständiga orkanhot, säkrare bostäder.

Rådgivare till Al Gore i Vita Huset

Leatherman har skrivit närmare 20 böcker och hundratals akademiska avhandlingar, varit rådgivare åt Al Gore under hans tid som vicepresident i Vita Huset och rest över hela världen för att lösa kustnära problem kopplade till stormar, orkaner och stranderosion.

Det är Leatherman som får stå för kommentarerna när amerikanska tidningar skriver om klimatchocken och behöver ett citat om hur smältande glaciärer kan påverka låglänta delar av USA.

Dr Beach första lista publicerades redan på 80-talet

Men trots alla titlar, vetenskapliga bedrifter och sitt egentliga yrkesliv är det bara en sak som räknas – Listan, som sedan 1989 publiceras sista måndagen i maj (Memorial day).

Leathermans kärlek till stränder började med kärlek till – sand! Som barn var han så förtjust i att gräva i North Carolinas röda lerjord att hans föräldrar tröttnade på all omöjlig smutstvätt och faktiskt beställde hem ett helt lastbilsflak, flera ton, med sand till trädgården. Att han kom att ägna hela sitt yrkesliv åt kustforskning, och blivit världsledande på området, är alltså ingen slump.

Så studierna kom att inriktas på stränder och när Stephen Leatherman kunde designa sina egna universitetskurser kom de naturligtvis att handla om strandnära frågor.

En före detta elev kom ihåg sin entusiastiske lärare och nämnde strandexperten för sin tidnings redaktionschef.
Så en dag 1989 ombads en stressad Stephen Leatherman i telefon att räkna upp USA:s tio bästa stränder för journalisten.

– Jag gav honom tio bra stränder, men idag kan jag erkänna att listan inte var speciellt genomtänkt…

650 stränder i USA kontrolleras varje år

Men vilket genomslag det blev!
Hyllningar från städer som fått sin strand på listan, stor besvikelse från andra håll: ”Vi vill vara med på nästa lista!”

– Vadå nästa lista, undrade Leatherman och ungefär samtidigt var idén till Doktor Beach född.

Numera är Doktor Beach årliga strandlista ett komplext arbete med konsulter i form av kolleger över hela landet.

650 badstränder ska nagelfaras varje år. Checklistan, som innehåller allt från antal solskensdagar, sandens färg, tillgänglighet och säkerhet till uppgifter om farliga strömmar, förekomst av illaluktande tång och dusch- och toalettutrymmen samt handikappvänlighet, har 50 punkter. Betygsskalan är 1–5, alltså kan en strand som mest få 250 poäng.

– Nej, ingen har fått full pott ännu. Jag tror att Kapalau Bay Beach, Hawaii, har kommit närmast med 246.

Doktor Beach värnar om säkerhet och miljö

Efter hand har Stephen Leathermans lista blivit en institution, lika massmedial som kroglistor och sämst- och bäst-klädda-listor.
Med en landsomfattande räckvidd har Leatherman sett chansen att undervisa allmänheten om betydelsen av att ha säkra stränder samt att hålla rent på dem.
Det gör han bland på sin hemsida där också alla topplistorna finns redovisade (tillsammans med en rad fakta om stränder).

När jag lärde känna Stephen Leatherman för många år blev han genast en viktig resurs för Florida.nu, och de gånger jag haft anledning att fråga till råds har svaret alltid kommit i raketfart.

Det har t o m hänt att “Doktor Beach” hjälpt mig reda ut frågor på helt andra plan. Till exempel om ovanliga fåglar och växter i Florida – det senare en annan passion, vilket hans trädgård i södra Miami vittnar om.

PETER SUNESON

DOKTOR BEACH PÅ ÄVENTYR I HELA VÄRLDEN

Doktor Beach avslöjade konjakspirater

Stephen Leatherman avslöjade tjuvarna som stal en hel skeppslast med konjak. Skeppet gick från Frankrike med destination Tampa, Florida. När den dyrbara lasten skulle lossas hade den ersatts – av sand. Var hade det skett? Nu fick Doktor Beach agera stranddetektiv.
– Det är som med fingeravtryck. Ingen sand är likadan. Så jag besökte stränder längs rutten och fann rätt sand i Holland där skeppet lastats om.
Tjuvarna greps och fick stå till svars för sitt brott.

Fann guld värt 400 miljoner dollar

Doktor Beach låg också bakom fyndet av guld för 400 miljoner dollar. Man visste att en spansk galeas lastad med guldmynt hade gått på grund och sjunkit utanför Cape Cod, Massachusetts.

Tack vare Leathermans kunskaper och efterforskningar kunde vraket lokaliseras.
Naturligtvis var det sedan någon annan som drog nytta av skattkartan – och blev omåttligt rik.

Vid inspelningen av “The Beach”

När filmproducenterna bakom ”The Beach”, backpackersuccé med Leonardo Di Caprio, fick problem med markägare i Thailand kallades Dr Beach in som förhandlare.

– Det var en ren miljöfråga och handlade ytterst om avundsjuka mellan olika hotellägare. Och pengar förstås. Filmteamet gjorde absolut ingen skada på inspelningsplatserna på Phi Phi-öarna.

Doktor Beach hjälper Italien rädda Venedig

Den amerikanske forskaren har åtskilliga gånger besökt Venedig för att hjälpa italienarna att rädda den sjunkande staden.

Det finns nämligen väldigt få vetenskapsmän som specialiserat sig på just kustnära frågor och som dessutom har en gedigen geologisk utbildning (rent privat tar det senare sig uttryck i en försvarlig samling ovanliga bergarter både inomhus och utomhus i Stephen Leathermans hem i Miami).

PETER SUNESON

1 COMMENT

Comments are closed.