Guide Miami Beach: Hitta rätt i 96 kvarter lång stad

20
8229

Guide Miami Beach – här ska vi ta dig till världens mest kända semesterdestination.
Inte att förväxla med storstaden Miami (som vi ger en särskild sida).

Miami Beach är art deco-hotellen, nöjeslivet, den berömda stranden och – inte minst – South Beach.

Välj efter smak och behov.
Du kommer att hitta ditt eget Miami Beach om du följer våra tips.

Miami Beach
overcast clouds
25.9 ° C
27 °
25 °
91 %
0kmh
100 %
Sun
29 °
Mon
29 °
Tue
30 °
Wed
31 °
Thu
30 °

Miami Beach är hotell, art deco, människor, strand – och mycket mer

I jämförelse med Miami är Miami Beach en liten stad. Men desto större på längden.
För oavsett om vi enbart räknar till själva stadsgränsen i norr eller till den gata där Miami-Dade county slutar handlar det om ett mycket långsträckt område: 96 kvarter från sydspetsen till stadsgränsen, det dubbla till county-gränsen (196 kvarter, som Manhattan i New York City).

I denna Guide Miami Beach har vi valt att dela upp staden i tre delar:

  • South Beach – till ungefär 23 Street.
  • Mid Beach – 23 till 63 Street.
  • North Beach – 63 till 96 Street.

Guide Miami Beach: En egen stad med 100 000 invånare

Miami Beach, med South Beach – det räcker för att kallas Miami-semester. Staden och stadsdelen är stora nog för att ha fullt upp.
Miami Beach är långt ifrån enbart strand och hotell – strandstaden har närmare 100 000 permanenta invånare.
Här finns massor av hotell.

Om vi väljer att räkna in hela området (Miami Dade County) sträcker sig Miami Beach 23 kilometer, nästan 200 kvarter, på en barriärö längs Atlantens kust.
South Beach i söder, Sunny Isles i norr. Däremellan flera mindre strandorter. Staden Miami Beach är 15 kilometer på längden.

guide miami beach, SoBe extravagant und einzigartig, South Beach (SoBe)
©GETTY IMAGES

Miami Beach har öppet dygnet runt

Det är lätt att orientera sig. Norr-söder går Collins avenue och gatorna är numrerade från 1 till cirka 196.
Antalet tvärgator längs Collins säger en del om storleken på området.
Jämför med gatorna på Manhattan, New York City. Ungefär lika långt som från Battery Park till Harlem.

De flesta besökarna drar sig automatiskt söderut. Det är folklivet runt de tio kvarteren vid South Beach som lockar. Vi har här ett myller av restauranger, nattklubbar, barer och affärer. South Beach stänger aldrig, har öppet dygnet runt, 24/7.

Här måste vi stoppa in några rader om SoFi – South of Fifth (som syns tydligt på bilden ovan).
Det handlar om de fem kvarteren söder om Fifth Avenue. Trots närheten till SoBe:s nöjesliv en relativt lugn stadsdel där vi funnit att det är perfekt att bo. Det finns t o m riktigt prisvärda hotell (se hotellsidan).

Without a car in Miami Beach
©GETTY IMAGES

Guide Miami Beach: Svårt med p-plats, leta efter p-hus

South Beach är också synonymt med en av världens mest berömda stränder. Också här reflekteras glamouren på Ocean Drive i typen av människor på stranden – en färgglad internationell mix av allt från jetset till amerikanska pensionärer och barnfamiljer. En av få amerikanska stränder där topless är accepterat, t o m tillåtet.

För en del är baddräkt den naturliga klädseln även utanför stranden. Allt (nästan) går an. Ocean Drive, som löper parallellt med stranden, är också var man visar upp sig – antingen det gäller en ny tatuering eller en ny motorcykel eller bil. Muskelbyggare och supermodeller – plus alla “wannabees” – och en hel hiphop-generation trivs här. Lummus Park är mötesplatsen.

Varning: Parkeringsmöjligheterna är begränsade när stora arrangemang drar extra mycket folk under högsäsong. Kom tidigt och ställ bilen i ett parkeringshus. Eller satsa redan från början på valet parking (kan vara värt tio dollar att låta någon parkera bilen åt dig).

Miami Beach har flera strandområden och är en mycket långsträckt strand.
Förutom mest berömda South Beach bland annat dessa strandområden:

  • Sunny Isles, längst upp i norr där man ser många barnfamiljer.
  • Haulover, med stor parkeringsplats intill en strandpark och småbåtshamn. Norra delen av stranden tillåter soldyrkare utan baddräkt, en av få officiella nudiststränder i USA.
  • 21-46 street är ett centralt område där ett trevligt promenadstråk är anlagt mellan strandhotellen och sandstranden. Promenaden utmed stranden är avkopplande. Tidig morgon med soluppgång i öster, eller på natten på väg hem från nöjeskvarteren.
guide South beach, guide Miami Beach, South Beach (SoBe), SoBe extravagant und einzigartig
©PIXABAY

Guide Miami Beach: Hitta rätt, faktiskt ganska lätt

Låt oss utgå ifrån den vanligaste vägen att komma ut till staden/ön. Du kommer från flygplatsen, I 395 och fortsätter ut på A1A, Mac Arthur Causeway. Då hamnar du på 5th Street, med SoFi (South of Fifth) till höger och resten av Miami Beach till vänster (norrut).

Härifrån är det lätt att orientera sig. Längst österut, mot Atlanten, går Ocean Drive ett 10-tal kvarter. Framför dig har du Collins Avenue som är öns genomfartsled (A1A) hela vägen upp till Port Everglades.

Här finns också Washington Avenue upp till 22th Street och Meridian Avenue ungefär i mitten. Denna gata är delvis en lugn bostadsgata. Ganska fascinerande med denna miljö inte många kvarter från världens största dygnet-runt-party!

Det är alltså Collins Avenue som gäller för att orientera sig norrut. Miljöerna ändrar sig i takt med att gatunumren blir högre.

Exakt var själva South Beach slutar vågar jag inte säga. Oftast nämns 23 Street som gräns. Jag tycker att Lincoln Road, shopping- och gågata, eller några kvarter längre norrut, är ett bra riktmärke för centrala delen. (Alltså ungefär i höjd med där Venetian Causeway ansluter kring 20th Street. Och på östra sidan (stranden) sträcker jag mig ytterligare ett fåtal kvarter.

Mid Beach:
Norr om South Beach och med Indian Beach Park som riktmärke i centrum (här finns parkering). Området är tämligen smalt eftersom ön här delad genom Indian Creek. Mid Beach sträcker sig nästan till i höjd med Normandy Isles som geografiskt hör mer till nästa del av Miami Beach.

North Beach:
Vissa delar ser fortfarande ut att ha sett sina bästa dagar, andra flödar av lyx.
Detta är framtidens Miami Beach enligt alla experter.
Hit kan man komma från fastlandet via en bro som passerar North Bay Village och Normandy Isles. Vi gillar de de delar som bevarat “Old Miami Beach”, samma miljö som vi delvis möter i grannstaden Surfside.

Guide Miami Beach: Flera broar går från fastlandet

Venetian Causeway kommer från fastlandet i höjd med cirka 20th Street.
Lite längre norrut tar man sig till ön via Julia Tuttle Causeway (I 195), ansluter vid 41th Street. John F Kennedy Causeway (934) går via North Bay Village till 72th Street.
Broad Causeway (922) går till Bal Harbour (96th Street) och längre norrut leder 826 (163 Street) rakt ut till Sunny Isles.
Plus att William Lehman Causeway (856) är den nordligaste vägen till själva Miami Beach.

Norrut fortsätter ön.
Men då har vi lämnat både Miami Beach och Miami-Dade County.

Det är ingen måtta på hur stort området känns. Hotell, lägenheter och villor överallt. Något för alla. Och för alla plånböcker.

Vi tycker att “Hotellområde 40th Street” är mycket intressant för den svenske besökaren. Här finns stora budgethotell med utmärkt strandläge. Avståndet (drygt 20 kvarter) ner till South Beach är hanterbart. Det finns t o m bussar. Annars är det en kort taxiresa. Och i rätt väder, med rätt inställning, kan man promenera längs stranden på cirka 45 minuter.

PETER SUNESON

LÄS MER: Fyra gratis busslinjer täcker in hela Miami Beach

LÄS MER: Se Stiltsville på nära håll med båtutflykt

LÄS MER: Hitta spännande aktiviteter i Miami

20 COMMENTS

Comments are closed.