Privat strand – ny lag i Florida kan förbjuda besökare

1
1618

Privat strand – finns det i Florida? Ja, faktiskt betydligt fler än man kan tro.
Nu är det stor risk att strandbesökare inte får tillträde till dessa. Anledningen är en ny lag i Florida som orsakat stor debatt och som kommer att bli ett bekymmer för många strandkommuner.
Den omstridda lagen trädde i kraft 1 juli 2018.

Privat strand, floridas bästa stränder 2021
©PIXABAY

Förbjudet att beträda privat strand i Florida? 

60 procent av Floridas stränder är privatägda, lyckligtvis är de flesta av de populäraste stränderna vid turistdestinationer ägda av kommuner eller delstaten.
Den nya lagen kommer dock att ställa till det generellt för en del kommuner, men även vi vanliga strandflanörer kan få problem om vi beträder en privat strand.

Nu ser vi framförallt i europeiska medier krigsrubriker om att “turister stoppas på Floridas stränder”. Det är inte bara kraftigt överdrivet, också till stora delar oriktig information.

Visserligen känns den nya strandlagen fel. Samtidigt är jag övertygad om att normalbesökaren (med några få undantag) inte kommer att märka av den. Det känns som om lagen kommit till mest för att fokusera på markägarens rättigheter snarare än deras skyldigheter.

Ett par exempel:

  • Alla stränder inom stadsgränsen för Miami Beach ägs av delstaten Florida.
  • Floridas grundlag talar om “allmänhetens rättighet till rimlig tillgång till stränder”.
  • Många strandägare är bostadsföreningar som välkomnar besökare. “Vi gillar att se en aktiv strandmiljö med många besökare på vår fina strand”, säger en representant för en ett lägenhetskomplex vid Barefoot Beach i Bonita Springs.
Privat strand
©PIXABAY

Privat strand gäller inte “wet sand area”

Frågan kommer ytterst att gälla samhällen där populära stränder är privatägda. Det blir upp till myndigheterna att diskutera en eventuell intressekonflikt.
Trots krigsrubriker och protestlistor – hittills har vi bara sett information om negativa konsekvenser vid ett par stränder i norr.

Samma praxis gäller som tidigare:
Privata stränder kan besökas om man håller sig nedanför högsta tidvattensgränsen. Man talar i Florida om “the mean high water line” eller om “the wet sand area”.

Slutligen lite kompletterande information:
Ofta marknadsför hotell sin privata strand, vilket är vilseledande. Få hotell äger sina stränder, men har skapat ett strandområde i direktanslutning till hotelltomten. Inte minst längs Atlanten i Miami Beach är detta vanligt förekommande.

Dessutom ska man naturligtvis ta seden dit man kommer. Vilket i Florida dels betyder att man inte badar halvnaken (eller naken, för den delen) om inte omgivningen gör det, dels betyder att det oftast är förbjudet att dricka alkohol på stranden (om man inte har ölburken i en papperspåse förstås…).

LÄS MER: Boka kryssning från Florida i sista minuten

LÄS MER: Boka en av de mest populära aktiviteterna i Florida

1 COMMENT

Comments are closed.