Miami – storstaden som är sydöstra Floridas centrum.
Men staden är nästan fullständigt ute ur bilden för en besökare som naturligtvis ska både bo och ha roligt i Miami Beach.
Det är här man landar (Miami International Airport) och dit man möjligen kommer på en utflykt eller på resan till Everglades.
©VISIT FLORIDA
Magiska Miami – mer latinsk än amerikansk miljö
Miami. Smaka på namnet. Visst är det magiskt?!!
Vi får associationer till knark och kriminalitet, kändisar och partyliv, stränder och sol och bad – samt mycket annat.
En stad som är mer latinsk än amerikansk. Majoriteten har spanska som förstaspråk (vilket kan ställa till det, förstås). Men numera är praktiskt taget alla invånare tvåspråkiga. Staden präglas av latinska influenser, vilket också gäller för Miami Beach.
Julia Tuttle, “The Mother of Miami”
Vi är nu allra längst ner på Floridas östkust. Ett riktigt stort storstadsområde.
Det är svårt förstå att orten en gång i tiden bara var en liten indianby.
Nyligen hittades intressanta fynd vid Miami Rivers utlopp. Fynden vittnar om den märkliga Tequesta-stammens ställning i området innan de spanska erövrarna tog över.
Man tror att stammen tog sin tillflykt till Miccosukke- och Seminole-stammarna längre västerut, i Everglades.
Det var Henry Flaglers järnvägsprojekt vid förra sekelskiftet som bidrog till att den riktiga boomen satte fart på 20-talet.
Innan dess inte mycket mer än en stor apelsinodling och ett gammalt fort.
Platsen hette Fort Dallas och det var Julia Tuttle, “The Mother of Miami” som övertygade Henry Flagler att låta järnvägen fortsätta längre än till West Palm Beach. Julia Tuttle var en driftig affärskvinna som faktiskt ägde hela Miami och är den enda kvinnan i USA som skapat en stad.
Hon visste vad hon gjorde och kom senare att följas av andra driftiga affärsmän: bröderna Lummus, Carl Fisher, John Collins. Dessa namn dock mer förknippade med Miami Beach och South Beach än med fastlands-Miami.
Begrunda följande siffror:
- Antal invånare 1900: 1 681
- 1930: 110 637.
- Idag bor närmare sex miljoner i området.
Miamis nedgång och kriminalitet
Trots orkanskador, alkoholrestriktioner och allmän depression behöll staden sin nya roll som tummelplats för nöjes- och badlystna. Under 30-talet byggdes de nu så berömda art deco-hotellen i Miami Beach. Efter en mindre svacka i samband med Andra världskriget upplevde staden ett nytt lyft på 50-talet då man mer och mer tog över Kubas roll som semestermål för nöjeslystna.
På 60-talet skedde nästa stora förändring, också den ett resultat av regimskiftet i Kuba. Inflyttningen av tusentals exilkubaner skapade Little Havana som är långt mycket mer än huvudgatan (Calle Ocho) som vi normalt ser.
Populära TV-serien ”Miami Vice” speglade en tillvaro under 80-talet som var allt annat än solig.
Det var helt enkelt förenat med fara för livet att även som turist vistas i den stad som kommit att bli synonymt med tung kriminalitet. Europeiska turister blev t o m mördade.
Det krävdes radikala förändringar av myndigheter på alla plan för att vrida allt till rätta.
Inte bara att man rensade ut bland de kriminella elementen i Miami Beach – hela den berömda strandstaden (inklusive stranden) fick också en ansiktslyftning för 100-tals miljoner kronor.
Miamis invånare är oftast tvåspråkiga
Numera känns det tryggt, ingen behöver vara mer osäker på gatorna mitt i natten än i vilken annan jämförbar storstad.
Språket som talas är minst lika ofta spanska som engelska. Bli inte förvånad om du blir tilltalad på spanska. En stor del av befolkningen, inte minst de unga, är dock flytande tvåspråkiga. Undantaget är framförallt den äldre generationen i Little Havana.
Området vi befinner oss i är Miami-Dade county.
Det består av ett 30-tal tätorter, i storlek allt från storstaden till små strandorter som Bal Harbor, Sunny Isles och Surfside.
De centrala delarna och andra stadsdelar är värda en utflykt. Dessutom är det många besökare som faktiskt sätter fötterna på fastlandet (förutom på flygplatsen) eftersom de har en kryssning på schemat. Plus att en del vill se något sportarrangemang i American Airlines Arena där Miami Heat har sin hemmaplan.
Strax intill ligger Port of Miami, en av världens största kryssningshamnar.
Två platser som verkligen förtjänar ett besök på fastlandet är Little Havana, med en smak av Kuba, och Wynwood Walls som (tillsammans med övrigaområdet) utvecklats en av världens främsta platser för samtida konst.
Slutligen två högst personliga iakttagelser:
Att stora delar av staden faktiskt klarade sig undan USA:s finanskris. Den sydamerikanska influensen (dvs pengarna) fortsatte. Till exempel lär Brasilien ha stått för ett nytillskott av såväl fastigheter som nya invånare. Jag minns tydligt hur hela Florida gick bakåt under USA:s senaste finanskris. I Miami märktes inget. Lika många höghusprojekt och byggnadskranar som normalt i downtown.
Att det knappast finns underlag för den typiska rasism som annars präglar mycket av Södern (Florida inräknat). Det fungerar bara inte i ett område där majoriteten av invånarna har ett annat förstaspråk än engelska. Så de amerikaner som inte klarade av kubansk och annan invandring lämnade staden. Det sägs ha funnits ett internt uttryck bland dem som inte gillade sina nya grannar: “The last to leave, please bring the american flag.”
PETER SUNESON
[…] vad som nu är Biscayne National Park redan på 30-talet finns det belägg för. Vissa historiker i Miami hävdar till och med att det går att datera starten för Stiltsville till 1922. Det ska då ha […]
[…] – koncentration mellan Port St Lucie och Miami, plus runt […]
[…] från rymden att sydöstra Florida domineras av ett storstadsområde bestående av i första hand Miami med Miami Beach och Fort Lauderdale. (Jämför med det öde, obelysta, gigantiska […]
[…] (kanske) är att samtliga 5 stjärnor går till tre platser: Miami, Palm Beach och […]
Comments are closed.