Guide South Beach – mix av alla slags människor

11
5547

Guide South Beach:
Stadsdelen. Stranden. Havet.
Nöjeskvarteren. Märkes-butikerna. Restaurangerna.
Nattklubbarna. Art deco-byggnaderna. Hotellen.

Och framförallt – människorna i detta distrikt som är en del av staden Miami Beach.

South Beach = SoBe, förkortningen som blir vad du gör den till

SoBe (som vi vanligtvis benämner South Beach) är förkortningen som blir vad du som besökare gör den till.

Slappa på stranden, partyliv, kolla-in-folk-nöje, vacker arkitektur – eller något helt annat.

När du planerar resan, spara pengar på att boka hotell i South Beach i god tid. Det gäller för övrigt hela Miami Beach om du vill ha mest för pengarna och bo på rätt läge.

Även under en semester här har du nytta av en hyrbil eftersom du annars inte kommer att kunna uppleva något av övriga sydöstra Florida.
Ändå är detta en av få platser i Florida där det till nöds går att ha semester utan hyrbil.

guide South beach, Miami Beach
©GETTY IMAGES

Guide South Beach – stadsdelen:

Södra stranden, och omgivningarna där omkring, helt enkelt. Från hamninloppet i söder till shoppinggatan Lincoln Road.
Det betyder 18 gator som gör öst till väst och ett tiotal gator (bl a avenyer) som sträcker sig i nord-sydlig riktning på den smala ön.
Man räknar Dade blvd som gräns i norr.

Miami Beach, guide south beach
©GETTY IMAGES

Guide South Beach – stranden:

Miami Beach-stranden kämpar mot Copacabana och andra av världens toppstränder om titeln “Världens mest berömda strand”.
Vi tänker inte bedöma. Bara konstatera att den är mycket speciell. Hit går man för att synas. Det gäller såväl supermodellerna (även om modelleran i Miami sett sina bästa dagar) som den unga hiphop-generationen, inte sällan med någon megastar från Detroit som gruppens alfahanne.
Det gäller också Miamis ungdomar. Inklusive muskelbyggare och andra med exhibitionistisk läggning.

Just här är Miami Beach’s strand ovanligt bred.
Detta är en väsentlig del av Miami Beach’s förvandling, en fascinerande historia om hur stranden blev dubbelt så bred jämfört med vad man planerat.

Vi låter strandexperten Stephen Leatherman, a k a ”Dr Beach”, berätta:

”När Miami Beach var som mest nergånget, det gällde inte minst South Beach, gjordes inte bara en upprustning av hotell och andra fastigheter. Staden bestämde att stranden skulle bli bredare. Erosionen var då så omfattande att Atlantens vågor var farligt nära bebyggelse. Experterna kallades in. Så med alla till buds stående medel pumpades ny sand in för att återställa stranden. 

Det är så här många Florida-stränder räddats sedan man gjort misstagen att uppföra byggnader och anslutande betongmurar alldeles för nära havet.

Vad man inte räknade med var att Dade county samtidigt byggde ut den norra piren i hamninloppet. Sådana här pirarmar har en tendens att påverka strandmiljön på ett positivt sätt, naturen tar själv hand om resten. Så helt plötsligt blev stranden dubbelt så bred som planerat!”

Så alla som förundras över den extremt breda South Beach-stranden – där har ni förklaringen.

Är det en bra badstrand?
Ja, men långt ifrån i topp bland Floridas stränder. De bästa badstränderna finns på västkusten och i norr.
Atlantens stränder är generellt tuffare. Vågorna brutala och det finns ibland risk för undervattensströmmar. Personalen i badvaktstornen är alltid på sin vakt.

Stranden vid South Beach är var man kan se “det vackra folket”, med senaste badmodet. Knappast läge för nakenbad trots en frigjord stämning, men topless är accepterat här.

Guide South Beach – havet:

Förutom Florida Keys/Key West är det ingen annan strand i Florida som har högre vattentemperatur under vinterhalvåret.
Klimatet i sydöst vintertid är bättre än på västsidan och Golfströmmen går just här ovanligt nära stranden.

Det är ganska fascinerande, och hisnande, att sitta på hamnpiren och titta ut över Atlanten och fantisera om havets oändlighet.
Vad ligger rakt österut?
Svårt att svara på om man inte är riktigt kompis med jordgloben/kartan.
Svaret är Väst-Sahara.

Hamninloppet är livligt trafikerad. Inte minst av de enorma kryssningsfartygen som framförallt tar sina passagerare till den karibiska övärlden och Mexiko.

guide South beach, South Beach (SoBe), SoBe extravagant und einzigartig
©GETTY IMAGES

Guide South Beach – människorna:

Långt ifrån enbart turister. Vi måste komma ihåg att SoBe är en tätt befolkad stadsdel. Här bor över 40 000 invånare. Det är mixen av dem och miljontals besökare årligen, inklusive lokalbefolkningen från övriga Miami Beach och Miami-området, som ger SoBe dess speciella prägel.

Det är på SoBe man visar upp sig.
Sig själv eller senaste plagget, tatueringen, piercingen, bilen eller motorcykeln. Du ser själv, på bilden här, att allting är ok.
Ju mer utmanande desto bättre.

Det vi ofta kallar “titt-faktorn” är hög även beträffande turistströmmen. Själv brukar jag roa mig med att försöka skilja ut den typiske amerikanske turisten från europeiska besökare. Ganska lätt, faktiskt.

Vad SoBe definitivt INTE är numera så är det pensionärskvarter. Så var det en gång i tiden. Bostäderna var då mycket nergångna. Man bodde i ett enda rum, där det oftast bara fanns en säng, en stol, ett litet bord och en naken glödlampa i taket. Inga bekvämligheter alls.

Guide South Beach – märkes-butikerna:

Här finns precis allt. Och räkna inte med outlet-priser.
Jag har inte koll på alla. Men räkna med att utbudet räcker (för fönstershopping) – från A till Z. Vilket betyder Armani till Zara. Ja, den spanska modekedjan finns förstås här. Det gör också HM.
Dessa butiker ligger framförallt på och kring Collins Avenue.

Det shoppingstråk som brukar intressera en svensk besökare mest är Lincoln Road. En otroligt lång shoppinggata. Fler butiker här än kring Collins.
Dessutom antik- och samlar-auktion på Lincoln Road varje söndag.

Guide South Beach – restaurangerna:

Ett utbud som sträcker sig från högsta möjliga lyx, och priser därefter, till enklare ställen. Stort plustecken för att News Café (bild) finns mitt i alltihopa.
Krogvärlden beskrivs lite utförligare på restaurangsidan.

…och nattklubbarna:

Nöjeslivet är i konstant förändring, t o m mer än restaurangvärlden. Det krävs nästan lokalkännedom, och att man är ute i svängen regelbundet, för att ha koll på vad som är mest inne för tillfället.

News Cafe, Miami Beach. Miami Beach restaurangtips, guide south beach
©NEWSCAFE.COM
 • Team Florida.nu, som inte längre är ute och festar hela nätterna, rekommenderar den utmärkta lokala nöjesguiden Miami New Times för uppdaterad information om vad som händer.
Bra att veta om priser, Preise fahren Achterbahn in Florida, guide south beach
©PIXABAY

Guide South Beach – Art Deco-distriktet:

Egentligen kan vi nästan sätta likhetstecken med SoBe. För det är här de flesta art deco-byggnader finns. Men om vi ska vara riktigt noga ska vi räkna bort sydligaste delen plus några få kvarter i norr.

Så vad är då art deco?
Svar: En stil, bland annat för arkitektur, som hade sina glansdagar under 20- och 30-talen.
Ursprunget kom från Frankrike. Chrysler Building på Manhattan är ett bra exempel. Även i andra storstäder, både i Europa och USA, blev art deco högsta mode. Dock aldrig någon riktigt stor sak i Sverige.

Ingen annanstans i världen finns så många art deco-byggnader på samma plats som i SoBe. The Old Miami Beach Historic District, som grundades 1979, är unikt.
Men det hängde på ett hår att allt detta, som vi idag njuter av, skulle ha rivits.
En grupp aktivisters hängivna kamp för att bevara miljön blev räddningen. Myndigheterna hann dock förstöra en hel del, t ex New Yorker Hotel. Sedan sattes det stopp. Ett 10-tal arkitekter har signerat designen på dessa byggnader.
Aktionen blev alltså en succé och idag räknas 960 hus till det historiska distriktet – njut!

Guide South Beach – hotellen:

SoBe som hotellområde är världsberömt.
Delvis är det “Scarface” som satt hotellen på kartan. Inledningsscenen (motorsågssekvensen) minns vi väl.
Den spelades in på 728 Ocean Drive på dåvarande Sun Ray Apartments.
Det är i samma hus som härliga hamburger- och frukoststället Johnny Rockets, granne med Beacon Hotel.

Fasaderna på Ocean Drive är mestadels hotell. Typiska art deco-byggnader.
Vill man bo i genuin SoBe-miljö är det dessa man ska välja. Men kom ihåg att hotellen är gamla, och sällan lika rymliga som den miljö du erbjuds på mer moderna amerikanska hotell. Under mina besök tror jag facit är 40/60 med huvuddelen av övernattningarna i andra delar av den långa stranden.

PETER SUNESON

Luriga gatuadresser i South Beach

Det känns viktigt att påpeka att samma fenomen gäller här som på en del andra populära platser i Florida – att hotell drar nytta av South Beach och berömda gatan Ocean Drive för att luras med adressuppgift. I själva verket ligger de ett eller flera kvarter därifrån. En sökning på Ocean Drive på Florida.nu:s hotellsida för Miami Beach får många fler träffar än vad som finns i verkligheten.

Vid minsta tveksamhet – maila oss så får du hjälp att hitta rätt!
Skriv till: info@florida.nu

VAD VI KANSKE INTE VISSTE OM SOUTH BEACH...

 • att SoBe från början var jordbrukstrakter. Det användes för att odla kokosnötspalmer och första huset på ön byggdes redan 1886. Affärsmannen John Collins dök upp i slutet av 1800-talet, fann dricksvatten och köpte ett område som idag motsvarar upp till 67th street.
 • att den kriminalitet som kom att prägla eran med “cocaine cowboys” i verkligheten var mycket brutalare än den skildras i “Miami Vice” och “Scarface”. Detta enligt ganska kontroversiella “Miami Babylon” av författaren och journalisten Gerald Posner.
 • att 60-talets uppgång till mycket tillskrivs komikern Jackie Gleason som flyttade sin TV-show hit.
 • att området under en tid betraktades som ett av Floridas fattigaste, med många pensionärer som bodde extremt torftigt. Numera tvärtom är ett av de allra rikaste distrikten längs kusten.
 • att minst 55 procent av invånarna i SoBe har spanska som första språk/modersmål.
 • att SoBe är ett av väldigt få områden i USA där topless är accepterat på stranden. Den typiskt amerikanska förklaringen till detta: Påverkan från Europa.
 • att Andrew Gunnahan, mannen som mördade Gianni Versace utanför Casa Casuarina på Ocean Drive 1997,  var seriemördare med minst fem mord bakom sig innan han begick självmord på en husbåt i Miami.
 • att de berömda livvaktstornen, i fantasifulla färger, är designade av en Miami-arkitekt som ville bidra till strandens upprustning efter “Andrew” (orkanen 1992).
 • att södra delen kallas SoFi, vilket står för South of Fifth.
 • att Miamis “mamma” är Julia Tuttle som länge förgäves försökte få Henry Flagler att bygga järnvägen längre än till West Palm Beach. Först efter en frostvinter blev Flagler övertygad – sedan fortsatte järnvägsbygget ända till Key West.

LÄS MER: Här hittar du spännande aktiviteter i Miami

LÄS MER: Restaurang tar dig ut på en resa till rymden

guide South beach, South Beach (SoBe), SoBe extravagant und einzigartig

11 COMMENTS

Comments are closed.