Floridas stränder västkusten – många 5-stjärniga

5
13752

Floridas stränder västkusten – det betyder många 5-stjärniga strandområden.
Några exempel redan här:
Caladesi Island, Clearwater Beach, De Soto Park, Anna Maria Island och Siesta Key. 

Floridas stränder västkusten
©VISIT FLORIDA

Västkustens stränder i Florida är de mest populära. Alla ligger på öar, många på de barriäröar som är så typiska för kusten söder om Tampa Bay.
Florida stränder västkusten betyder lugna vatten, en skarp kontrast till många av Floridas stränder vid Atlantens kust där vågorna kan vara riktigt tuffa.

Sammanställningen spänner över ett brett fält. Från natursköna, nästan helt öde, stränder till stadsstränder där det är liv och rörelse hela dagen.

  • Vackrast: Caladesi Island.
  • Mest berömd: Siesta Beach.
  • Mest att göra: Clearwater Beach.
  • Mysigast: Anna Maria island.
Floridas stränder västkusten, floridas bästa stränder 2020, best florida beaches 2020
©VISIT FLORIDA

Floridas stränder västkusten: Från Caledesi Island till Manasota Key

Området på denna sida är inte så långsträckt. Men desto mer “strandintensivt”. Plus det faktum att stränderna i flera fall är i världsklass. Många 5-poängare bland Floridas stränder västkusten.

Först vi se besöka stränderna kring Tampa Bay. Det betyder enbart Pinellas County eftersom granncountyt Hillsborough inte har några stränder utan är storstads-Tampa.
Pinelleas är ett av de mest tättbefolkade områdena i hela Florida. Det märks när man ska ta sig från stranden till Tampa…
…men tack och lov finns det rikligt med stränder till alla, även oss besökare.

Vi börjar 20 kilometer norr om Clearwater Beach med Honeymoon Island State Park. Men trots strandens naturskönhet blir den genast utkonkurrerad av grannen i söder: Caladesi Island.
Caladesi är, trots ganska tuff konkurrens längre söderut, ässet i kortleken beträffande stränder kring Tampa Bay.
Det ska gå att ta en långpromenad till ön från Clearwater Beach, men om man numera kan göra det helt torrskodd vågar vi inte svara på. Säkrast är att ta normala vägen, vilket betyder färja från Honeymoon Island.
Caladesi Island är ett strandparadis. Här slipper man trängas, och på den fem kilometer långa stranden kan man här och där vara nästan ensam.

Floridas stränder västkusten, Floridas bästa stränder 2021
©VISIT FLORIDA

Clearwater Beach stadsstrand med Pier 60 som samlingsplats

På västkustens riviera, d v s från Clearwater Beach till St Pete Beach finns massor av stränder. Ändå är det Clearwater Beach som är stadsstranden nummer ett. Raka spåret från Tampa och ingen brist på aktiviteter. Inte så konstigt att stranden hamnar i topp på listor som avgörs av Florida-besökare. (Ytterligare en förstaplats 2019.)

Pier 60 är den naturlga samlingsplatsen, inte minst på kvällen då man inväntar solnedgången och precis som i Key West gör man det i sällskap med musikanter och allehanda andra artister som uppträder.

En liten varning: Sundet mellan ön där orten Clearwater Beach ligger och Sand Key är strömt. Här ligger många hotell med stränder, så varningen är befogad.
På andra sidan bron finns Sand Key County Park som är en mycket välordnad och omtyckt strandpark. Resten av ön (den fortsätter många kilometer) präglas av stora lägenhetskomplex.

Floridas stränder västkusten
©VISIT FLORIDA

Floridas stränder västkusten med Pass-a-Grille eller Don CeSar

Av alla små stränder på mitten längs västkustriveran i Pinellas County nämner vi Madeira Beach, Indian Shores och Indian Rocks Beach. De får representera denna del av Floridas stränder västkusten.

Längre söderut går det inte att undvika hotellet Don CeSar. Även om man inte bor där utgör byggnaden ett härligt blickfång fran standen eller från havet.

Lokalbefolkningen hävdar dock att Pass-a-Grille Beach är bäst – en smaksak vad man väljer i St Pete Beach, som strandstaden heter.
Pass-a-Grille är en av de äldsta orterna på Floridas västkust och en hel del av gammaldags charm är bevarad här.

Fort De Soto Park – mycket mer än bara härliga stränder

Om det är något strandområde som kan konkurrera med Caladesi Island, som inledde denna sida, är det Fort De Soto Park. Här möter en band av öar, belägna rakt söder om Pass-a-Grille och de ligger mitt i inloppet till väldiga Tampa Bay och har den långa, vackra och hisnande höga Sunshine Skyway (bron mellan fastlandet och St Petersburg) som närmaste granne.

Egmont Key State Park – ett undantag ute i havet

Att vi kallar Egmont Key för ett undantag beror på att denna ö, och state park, faktiskt ligger i Hillsborough County. Vi har nu hamnat på en mycket intressant (och tämligen okänd) liten ö ett par kilometer norr om Anna Maria Island.
Hit tar man sig med färja från Fort De Soto Park. Ön bjuder på fantastiska snorklingsmöjligheter, detta mycket tack vare att resterna från ett gammalt militärt fort attraherar fiskar och annat marint liv. Ön är också känd för att vara världens mest sköldpaddstäta plats, vi pratar då om landsköldpaddor (gopher tortoises).

Floridas stränder västkusten
©VISIT FLORIDA

Anna Maria Island – “Askungen” som bevarat Old Florida

Anna Maria Island har beskrivits som “Askungen som inte blev inbjuden när de fina grannarna på Longboat Key bjöd upp till bal”. Det är vi idag glada för. I motsats till den snobbiga grannen i söder har nämligen ön, och dess tre strandorter, lyckats bevara Old Florida.
Den enkla regeln att ingen byggnad får vara högre än tre våningar har bäddat för en mysig småskalighet, man ser få lägenhetskomplex men desto fler villor.

Två broar från fastlandet (Bradenton) leder ut till den drygt 10 kilometer långsmala ön. Man når också området från Longboat Key (Sarasota).
Här finns flera fina stränder. Vilken man väljer beror på var man valt att bo. Kommer man som besökare rekommenderar vi norra delen (om man hittar parkeringsplats), annars blir det Holmes Beach, Bradenton Beach eller Coquina Beach (den senare med gott om parkeringsplatser).

Floridas stränder västkusten
©VISIT FLORIDA

Sarasota – med USA:s och Floridas bästa (?) strand

Det är omöjligt att ens nämna Sarasota utan direkt rikta blickarna mot stadens mest berömda ö: Siesta Key. Ön med Siesta Beach, den strand som är i topp på flest listor om Floridas (och även USA:s) bästa stränder.

Men först en avstickare norrut: Longboat Key känns inte speciellt spännande. Stränder finns, men inte mycket här är anpassad till strandbesökare. Dessa stränder passar bättre för de bofasta invånarna.

Lido Key har Sarasotas stadsstrand: Lido Beach.
Vi gillar närheten till St Armands Circle som är ett cirkelrunt shopingområde som funnits i evigheter:
Här finns North Lido Beach, som tills en myndigheterna betämde annorlunda på 80-talet var en nudiststrand. Varning för strömt vatten i New Pass!
De flesta besöker dock stora stranden som har en väl tilltagen parkeringsplats.
När vi besöker Lido Key, och St Armand Key, känns dock South Lido Park mest intressant. Vi gillar utsikten mot Siesta Key och hoppas att det fortfarande går att hitta skugga i parken trots att man i hela Florida försöker bli av med den typ av barrträd som gör mer skada än nytta längs delstatens kuster.

Siesta Beach är världsberömd, men missa inte Crescent Beach

Första besöket på Siesta Key för oss var redan 1979. På den tiden var parkering inget bekymmer. Sedan kom en tid då man som invånare kunde bli rik på att hyra ut sin garageinfart till strandbesökare eftersom det var praktiskt taget omöjligt att komma till.
Den detaljen är bättre idag.

Stranden är i särklass. Den ska absolut besökas, även om det bara är under ett stopp på vägen längs Floridas västkust. Beträffande Floridas stränder västkusten ska vi inte gå i fällan att enbart nämna Siesta Key Public Beach. Inte långt därifrån, samma strand, finns Crescent Beach som är minst lika fin som sin granne.
Längst söderut på ön ligger Turtle Beach, som dock inte har alls samma kvalitet. Däremot kan denna strand tjäna som utgångspunkt för en riktigt lång strandpromenad söderut.

Floridas stränder västkusten
©VISIT FLORIDA

Floridas stränder västkusten: Här plockar man hajtänder på stranden

Numera får man vara riktigt uppmärksam för att se spåren av Midnight Pass som en gång i tiden var ett smalt sund mellan Siesta Key och Casey Key. Misstaget (ett privat initiativ) att fylla igen denna passage mellan Intracoastal Waterway och Mexikanska Golfen har lett till ökad stranderosion samt försämrat möjligheterna att ta sig ut till havs med båt.
Vi är inte uppdaterade på om det fortfarande finns planer på att öppna Midninght Pass.

Casey Key är Sarasotas guldkust. Mångmiljonvillor med, till synes, privata stränder. Dess invånare ser man sällan, de kommer kanske ett par veckor på vintern. Man ser desto fler trädgårdsmästare och annan servicepersonal. (Författaren Stephen King bor längst norrut, närmast f d Midnight Pass, vilket innebar att vi faktiskt bodde nästan grannar under några år!)

Förutom att vi tycker att just Midnight Pass är en härlig plats på en strand där man inte behöver trängas är den enda riktiga allmänna stranden på ön Nokomis Beach.

Söder om Venice Inlet fortsätter stranden med bland annat Venice Beach. Men vi tycker att det blir extra spännande på Casperson Beach, som är världsberömd för möjligheten att frossa i fossila hajtänder. Man letar själv på stranden eller ger sig ut på djupare vatten och snorklar – eller handlar i närmaste souvenirbutik om man vill ha en hajtand än vad man själv kan hitta.
Rent allmänt har Venice förvandlats till en mycket trevlig stad, inte längre enbart tillflyktsort för pensionärer.

Till området räknar vi också Manasota Key där vi fastnat för Englewood Public Beach, några kilometer sydväst om samhället.

På denna sida om Floridas stränder västkusten vill vi också lägga till en rad om Gasparilla Island eftersom vi tycker att en strandutflykt till fyrtornet söder om Boca Grande är ett bra västkustmål. Mer om detta område på sidan om Florida stränder sydväst.

PETER SUNESON

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Hitta bra strandhotell i Sarasota/Siesta Key

LÄS MER: Populära aktiviteterna – boka hemifrån, spara pengar!

5 COMMENTS

Comments are closed.