Florida stränder sydväst – folkliv eller helt öde

1
4491

Florida stränder sydväst – mix av välbesökta stadsstränder och öde stränder:
Fort Myers Beach, Sanibel, Barefoot Beach, Naples Beach och Cayo Costa för att nämna några.

När vi tittar närmare på sydvästra Floridas stränder hamnar Fort Myers Beach i centrum.
Ett extra utropstecken för Sanibel Island, oundvikligt att göra ett besök i detta snäckparadis.

©VISIT FLORIDA

Florida stränder sydväst
©CAYOCOSTAFERRY.COM

Den sydvästra hörnan av Florida präglas mycket av alla öarna kring Fort Myers.
Med lite god vilja kan man även kalla Sarasota-området för sydväst, men vi har valt att berätta om dessa stränder på sidan om västkustens stränder.
Detsamma gäller Marco Island som sorterar under Everglades stränder.

Florida stränder sydväst – missa inte Boca Grande!

Inte för att Boca Grande egentligen är en stranddestination. Inte heller att vi rekommenderar detta samhälle för övernattning.
Men utflykten till denna idyll och ett besök på vår favoritstrand är skäl nog för att inledda sidan om Florida stränder sydväst med ett besök på Gasparilla Island.

Favoritstrand: Lighthouse Beach Park, d v s allra längst söderut på den långsmala ön. Det är ungefär fyra kilometer från Boca Grandes centrum. Beundra utsikten över inloppet till Charlotte Harbor (en enormt stor bukt där både Myakka River och Peace River har sina utlopp).
Avståndet till natursköna Cayo Costa (se längre ner på sidan) är bara en kilometer, men verkar längre.

Just vid själva fyrtornet inte så badvänligt, men det räcker att förflytta sig några hundra meter och det blir genast bättre. För avdelningen värdelöst vetande: Här fanns förr Floridas enda naturliga djuphamn. Där har ni förklaringen till järnvägsspår och resterna av kajen där fosfat från Tampa-området lastades på fraktfartyg.
Numera är denna plats mer känd för sitt årliga tarpon-fiske, när det är säsong är det ett av de största sportfiskeeventen i Florida.
Boca Grande har alltid lockat kändisar, nuförtiden representeras de av presidentfamiljen Bush.

Hela Gasparilla Island har stränder. Det finns förhållandevis bra möjligheter att parkera.
Att ta sig ut till ön kostar några dollar i tull.

Florida stränder sydväst
©VISIT FLORIDA

Öar i strömmen – från Cayo Costa till Estero Island

Ovanstående rubrik är lånad från Hemingway, boken “Öar i strömmen” kom ut långt efter författarens död.
Utanför Fort Myers är vi omgivna av öar i ett hav där Golfströmmen börjar sin långa färd hela vägen till Norges norra kust. Läs om alla öarna på en specialsida om Fort Myers öar.

Cayo Costa – svårt att undvika jämförelsen med Caladesi Island på sidan om stränder på centrala västkusten, men här känns det ännu mer öde. Det är en state park, men den minst besökta i hela Florida. Man tar sig hit med privat färja och det finns möjligheter att övernatta i enkla hyddor.
Naturen är bedårande vacker. Här kan man utan tvekan hitta en egen liten strand.

Leta snäckor på Sanibel Islands 20 km stränder

Sanibel Island är värd ett eget kapitel. Med andra ord, ön och resmålet har fått en egen sida. 20 kilometer strand, en snäcksamlares dröm. Man behöver inte vara expert, även glada amatörer kan inte låta bli att leta och samla, och det är svårt att undvika att skaffa sig en enkel handbok för lära sig mer om olika sorters snäckor.
Bowman’s Beach är den mest kända, men alla delar av stranden (som ligger rakt söderut) är i samma klass.

På grannön Captiva är det färre snäckor, men snarlika stränder. Dock svårare att hitta parkering för en besökare.

Florida stränder sydväst
©VISIT FLORIDA

Den hemliga stranden på Fort Myers fastland

Vi har hört talas om en hemlig fastlandsstrand vid Fort Myers. Men det har tagit tid att hitta dit. Det handlar om en mycket liten strand som lokalbefolkningen gillar: Bunch Beach, som ligger någon kilometer om bron ut till San Carlos Island. Riktmärke bör dock hellre vara La Quinta-hotellet på Summerlin Road där det finns en liten väg rakt söderut till stranden.

Estero Island = Fort Myers Beach, stad och strand

Även här den viktiga påminnelsen: Det är Fort Myers Beach som gäller i detta område, inte Fort Myers som är en ganska tråkig stad på fastlandet.
Nu befinner vi oss på Estero Island, vilket betyder cirka 12 kilometer strand. Från norra spetsen, via öns centrum Times Square och vidare ner mot Lovers Key State Park.

En strand med aktiviteter. En strand med många budgethotell och där man helst vill vara nära Times Square eftersom det är runt detta centrum det mesta händer efter att solen gått ner.
När det gäller Florida stränder sydväst är detta inte bästa stranden. Men den i särklass bästa som stadsstrand om man är mer intresserad av folkliv än av snäckor och natur.

Florida stränder sydväst: Barefoot Beach är en toppenstrand

Barefoot Beach har vi så gott intryck av att vi gjort den till favoritstrand i Naples, trots att man får åka några kilometer (ungefär en halvtimma från Naples centrum).
Jag håller den t o m så högt att den är ett utmärkt alternativ till Fort Myers Beach, avstånd cirka 20 kilometer.
Vid första besöket avskräckte de stora lägenhetskomplexen strax intill. Men denna känsla ersattes snabbt av det lugn som präglar denna fantastiska strand. Man kan med lite god vilja säga att vi fortfarande är på en ö, men i så fall den sista innan själva Naples-kusten tar vid – ett område utan barriäröar.
Barefoot Beach ligger i Bonita Springs, men förväxla inte med stranden Bonita Beach.

Naples har förstås många egna stränder också. I brist på öar känns det mest rätt att här fokusera på Naples allmänna strandområde där det finns en pir att gå ut på.

Till Naples-området räknas också Marco Island. Vi har emellertid valt att sortera denna ö till sidan om Everglades stränder istället för Florida stränder sydväst.

PETER SUNESON

Florida stränder sydväst
©VISIT FLORIDA

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

1 COMMENT

Comments are closed.