Florida stränder östkusten: Mer än Daytona Beach

2
5172

Florida stränder östkusten – det betyder stränder överallt. Viktigt komma ihåg att Atlantens stränder har en helt annan karaktär än västkustens.
Mer dramatiskt, större vågor. Bra för surfare, ibland mindre bra för de allra minsta.
Från stadsstränder till öde naturstränder som Canaveral National Seashore.

Florida stränder östkusten
©VISIT FLORIDA

Florida stränder östkusten: Varierad miljö trots samma hav

Florida stränder östkusten – det betyder ungefär 350 kilometer utmed Atlanten (så som vi valt att dela upp Florida i regioner).
Här skulle man kunna göra det enkelt och skriva:
Samma sand och strand, samma hav – från norr till söder.
Men riktigt så enkelt är det inte.

Denna del av Florida-kusten har ingen riktig storstad, däremot några större stadsområden.
Precis som på västkusten finns det många barriäröarna. Skillnaden här är att de oftast ligger betydligt längre från fastlandet, vilket ibland innebär att det är flera kilometer breda innanhav som ska passeras på broar ut till öarna.

Vägen vi följer är State Road A1A, en kustväg som går från Georgia-gränsen hela vägen till Key West. Den sydligaste delen är detsamma som US 1 och endast på ett fåtal platser mste man lämna kusten på grund av naturliga eller skapade sund till fastlandet eller Intracoastal Waterway.

Florida stränder östkusten
©PETER SUNESON

Florida stränder östkusten – norra delen:

Ormond Beach konkurrerar med sin närmsta grannstad om titeln “Birthplace of Speed”. Lika säkert som att förstaden till Daytona Beach var först med hastighetstävlingarna på stranden är dock att det är den sistnämnda som är mest förknippad med dessa fartfyllda tävlingar. Numera framförallt som USA:s mesta Nascar-centrum.

Ungefär en tredjedel av stränderna i denna region (Volusia County) tillåter bilar på stranden. Numera är det emellertid endast i snigelfart. Bekvämt, men också ett tveksamt nöje eftersom motorfordon i strandmiljö knappast minskar riskerna för fortsatt stranderosion.
Förutom racing-aktiviteterna har Daytona Beach inget att erbjuda som också finns i andra strandstäder utmed Atlanten. I söder Daytona Beach Shores, Wilbur-by-the Sea och längst i söder Ponce Inlet.

New Smyrna Beach – en av två stadsstränder för Orlando

New Smyrna Beach känns mer genuint än grannarna i norr, även om man ser allt mindre av Old Florida.
Det är hit man åker om man bor i norra Orlando – en timma på motorvägen så är man vid havet.
Konkurrenten i söder, Cocoa Beach, är mer känd som surfarstrand, men entusiasterna hävdar att New Smyrna Beach har de bästa vågorna.

Florida stränder östkusten
©VISIT FLORIDA

Canaveral National Seashore – orörd natur och två nudiststränder

Jag håller visserligen fast vid att min uppfattning att Floridas stränder i norr är de vackraste. Men är det något på östkusten (och då menar jag hela östkusten) som kan mäta sig med stränderna vid Golf-kusten i The Panhandle så är det The Canaveral National Seashore.

Vi har nu hamnat ett 20-tal kilometer söder om New Smyrna Beach och landskapet har förändrats.
Orörd natur, öde stränder och i bakgrunden väldiga Kennedy Space Center där uppskjutningsramper och gigantiska Assembly Building syns på långt håll.
Hela området är ett naturreservat, ingen privat bebyggelse. State road A1A får här ett abrupt slut och man måste ta en ganska lång omväg om man vill fortsätta kustvägen längre söderut. Det senare har förstås bidragit till att göra stränderna i The Canaveral National Seashore förhållandevis folktomma. Detta ska vara den längsta kustremsan på östkusten utan bebyggelse.

Stränderna man oftast nämner här är Apollo Beach och Playalinda Beach, delvis för att de blivit populära som nudiststränder (ovanligt i Florida och USA i övrigt). Strandexperter menar dock att Klondike Beach, som ligger mittemellan de övriga två, är den i särklass mest natursköna med 40 kilometer orörd kustlinje.

I detta område finns liten, eller ingen service, men det kostar faktiskt några dollar att köra in med bild. Ta med egen dryck i kylväska.
Notera att Playalinda Beach är helt stängd de dagar Kennedy Space Center har annonserat en raketuppskutning.
Av stränderna vi nämner här når man Playalinda från söder, de övriga från norr.

Florida stränder östkusten
©VISITSPACECOAST.COM

Florida stränder östkusten: Cocoa Beach för en paus från Orlando

Med föregående avsnitt om The Canaveral National Seashore inleddes beskrivningen av stränderna vid The Space Coast. Efter det delvis geografiska hinder som NASA:s enorma anläggning på Merrit Island utgör är vi tillbaka på A1A efter att ha passerat Cocoa Beach’s mysiga centrum.

Cocoa Beach är en personlig favorit. Visserligen varken bättre eller sämre än andra stränder längs Atlanten, men det är något med atmosfären som fastnat.
Strandstaden ligger tätt på Cape Canaveral med egen strand, men som också kan kallas North Cocoa Beach. Även härifrån och längre söderut har man, precis som norrifrån, de stora raketuppskjutningsramperna i fonden.
Härifrån är det i teorin möjligt att gå på stranden hela vägen till Fort Pierce Inlet cirka 150 kilometer längre söderut. (Vi fuskar då lite och tvingas skynda oss över lilla bron över Sebastian Inlet.)

Utgångspunkt på Cocoa Beach blir den trevliga strandpiren. Längst ut på piren idkas sportfiske, på vägen ut flera restauranger och turistaffärer.
Undertecknas högtidsstund är alltid det obligatoriska besöket på Ron Jon Surfshop, världens största och öppet alla dagar – dygnet runt!

Söderut avlöser stränderna varandra. Förhållandevis många härjade av stranderosion, några med undervattensklippor att se upp med. Mycket surfing här också. För besökaren rekommenderas en strand där det finns badvakter. Här, precis som på många andra stränder längs Atlanten, kan vågorna vara tuffa och det gäler att se upp för förrädiska undervattensströmmar (s k rip currents”. Läs varningen från “Dr Beach”!

Florida före resan. Östkusten i Florida, Florida stränder östkusten
©PIXABAY

Vero Beach är mittpunkt längs Atlanten

Det stämmer visserligen inte exakt på kilometern, men i min värld sätter jag Vero Beach som mittpunkt längs Atlantens kust. Ett bra riktmärke, och orienteringen underlättas om man ser State Road 60 som en nästan rak linje mellan öst och väst – från Vero Beach till Clearwater Beach. För övrigt en bra landsväg för att korsa delstaten (om man inte har bråttom).

Vi börjar med ett av Treasure Coasts bästa strandområden beträffande Florida stränder östkusten:
Sebastian Inlet State Park som har stränder både norr och söder om bron och det muddrade sundet. Man bör hålla sig på lite avstånd från själva inloppet på grund av dessa konstgjorda öppningar mot havet alltid för med sig förrädiska strömmar.

Vero Beach (huvudstad i Indian River County) räknas som en av de största städerna längs den kust vi skriver om på denna sida. Övriga orter är att betrakta som samhällen. Treasure Coast utgörs också av St Lucie County och Martin County och den senare kommunen lär ha områdets bästa strand i form av Hobe Sound.

Florida stränder östkusten
©VISIT FLORIDA

Kraftigt eroderade stadsstränder

Stadsstränderna i Vero Beach har under åratal varit kraftigt eroderade. Precis som runt hela Floridas kust har de varit föremål för omfattande renovering (d v s man har bokstavligt talat pumpat in miljoner för att återställa den natur ökad strandbebyggelse har förstört). Sådana satsningar varar sällan för evight. I fallet med Vero Beach såg man många kilometer strand (och sand) försvinna med orkanen Matthew 2016.
Nyligen noterade jag att enbart i Indian River County betecknades två tredjedelar av stränderna vara utsatta för kraftig stranderosion.
Bästa stranden är South Beach Park som har badvakter samt toaletter och duschar.

Vår kustresa tvingas nu ta en liten omväg vid Fort Pierce Inlet State Park där det finns bra stränder på båda sidor om inloppet.

Söderut (efter en kort sväng på tråkiga US1) vidtar långsträckta Hutchinson Island där det (enligt strandexperterna) ska finnas 28 namngivna stränder.
Vi har fastnat för Bathtub Reef Beach Park tack vare att denna strand erbjuder fantastiska snorklingsmöjligheter vid ett strandnära korallrev.

Klippor med naturliga fontäner

Vi är nu så långt söderut vi kan kan komma på A1A igen. Den här gången krävs en ganska stor omväg, via Stuart och ganska många kilometer på US1 för att nå ut tilkusten igen. Där väntar Hobe Sound Beach som får bli valet på avlånga och exklusiva Jupiter Island.
På samma ö också unika Blowing Rocks Preserve. Visserligen är hela kusten del av en kalkstensformation. Men här kommer den i dagen på ett egendomligt sätt. Klipporna ligger väl synliga över en kilometer längs havet och vågorna skapar naturliga fontäner, ibland upp till 20 meter i luften. Värt ett besök!

Favoriter i trevliga Jupiter:
Coral Cave Park, Jupiter Beach Park och Juno Beach Park.

Med detta är det hög tid att avsluta kapitlet om Florida stränder östkusten eftersom resan har tagit oss in i Palm Beach County och därmed till sidan om Florida stränder sydöst – från trevliga Riviera Beach ändå ner till Key Wests stränder.

PETER SUNESON

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.

LÄS MER: Alkohol och nakenbad – tidsresa till Stiltsville

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

2 COMMENTS

Comments are closed.