Stiltsville tidsresa till sprit och nakenbad på Bikini Club

5
2834

Stiltsville som utflykt från Miami – nu är det äntligen möjligt!

Gör en tidsresa – till platsen för ökända Bikini Club, olaglig spritförsäljning under förbudstiden, andra olagligheter, otaliga fiskehistorier (och en del orkaner) samt platsen för såväl presidenter, lokala politiker och andra kändisar som mer namnskygga individer.
Båtutflykter anordnas från Miamis fastland.

©VISIT FLORIDA

stiltsville, Zeitreise zu Alkohol und Nacktheit, Pfahlbauten
©VISIT FLORIDA/GEORGE KAMPER

Stiltsville – närmare 100 år gammalt, som mest 27 hus

Tills nyligen har vi bara sett Stiltville och dess berömda byggnader på avstånd (eller med privat båt).

Men nu ska vi slippa stå vid parkeringsplatsen vid Cape Florida och spana ut över Biscayne Bay för att se denna klassiska Miami-attraktion på avstånd.
(Husen förefaller vara långt borta, men de ligger bara ett par kilometer från Cape Floridas sydligaste punkt.)

Att den första “fiskehyddan” uppfördes på de grunda sandbankarna i vad som nu är Biscayne National Park redan på 30-talet finns det belägg för. Vissa historiker i Miami hävdar till och med att det går att datera starten för Stiltsville till 1922.
Det ska då ha funnits ett dussintal små hyddor på platsen.

Riktig fart blev det dock på Stiltsville i samband med förbudstiden.
Som överallt i USA fanns ett behov av illegala lönnkrogar – vad var bättre än en bit ut till havs?
Dessutom ska det ha förekommit illegalt spel om pengar.

Höjdpunkt för Stiltsville på 40- och 50-talet

40- och 50-talen betraktar jag som höjdpunkten för Stiltsville. Nu handlade det inte så mycket om skjul för fiskeutrustning…

Calvert Club hade funnits länge. Men skulle nu följas av en social klubb på annan nivå: Quarterdeck Club. Beskriven som en exklusiv klubb för överklassen.

Magasinet Life skrev om “en extraordinär gemenskap för sol och salta bad samt för den mänskliga själens välbefinnande” och fortsatte att beskriva klubben som en “palatsliknande lekplats värd 100 000 dollar – med bar, salong och bryggor för yachter att lägga till”.

Stiltsville för nakenbad och gratis drinkar på Bikini Club

Konceptet kopierades och som mest fanns 27 stylthus för olika ändåmål i Stiltsville.
Ett av de mest omskrivna är Bikini Club som uppfördes tämligen sent, tidigt 60-tal. Nu serverades ju alkohol lagligt och för kvinnor som anlände i bikini var det gratis drinkar. Huvudsalongen kunde hyras för varje tänkbart ändamål och på soldäcket var det fritt fram att sola naken.

Början till slutet för Stiltsville kom med orkanen Betsy 1965. Delstaten började kräva hyra av husägarna samt hade synpunkter på byggnormer på hus som formellt betraktades som campingplatser. Dessutom gavs inga tillständ till affärsverksamhet.
Bara 14 hus återstod i början av 90-talet, den dödsbringande orkanen Andrew 1992 halverade detta antal.

Det såg illa ut. Speciellt som Stiltsvilles ringa ringa ålder inte kvalificerade för USA:s National Register of Historic Places (vilket föreslogs av parkförvaltningen för Biscayne National Park inom vars område Stiltsville nu befann sig).

“Save Stiltsville” – som det bara kan hända i Miami!

Vid en tillbakablick till den tiden känner jag en likhet med hur art deco-distriktet i Miami Beach räddades i sista minuten av aktioner från dess invånare. Så skedde nämligen också med Stiltsville.
“Invånarna i en blekande Florida-gemenskap gör en räddning möjligt”, löd en av många rubriker.
Många olika grupper startade en kamp för att rädda den unika miljön.

stiltsville, Zeitreise zu Alkohol und Nacktheit, Pfahlbauten
©DEERINGESTATE.ORG

Den lokale historikern dr Paul George kommenterade:
“Detta är verkligen en ‘bara-i-Miami-händelse’. Att förlora Stiltsville vore en hemsk förlust, med sin aura och sitt busaktiga förflutna, också ett ställe dit folk kunde ta sig för att njuta eller bara komma iväg.”

Aktionen “Save Stiltsville” räddade kvar stylthusen som har namn som Jimmy Ellenburg House, A-Frame House, Baldwin, Sessions & Shaw House, Leshaw House, Bay Chateau, Hicks House och Miami Springs Power Boat Club.

De kommer att vara kvar så länge ägarna ser till att byggnaden är säker. Om mer än halva byggnaden blir förstörd av ett oväder lutar det emellertid åt nytt rivningshot.

Mer om det samarbete mellan nationalparken och en stiftelse som räddade Stiltsville finns utförligt berättat av Stiltsville-stiftelsen.

Stiltsville på tre timmars båtutflykt från Deering Estate

Sedan juni 2019 kan man komma nära Stiltsville genom att Biscayne National Park anordnar båtutflykter varannan söndag från Deering Estate i södra Miami (som man kan besöka med samma biljett). Utflykten varar tre timmar och kostar 56 USD.

Utmärkta bloggen Florida Rambler har mer information, samt en länk med tips om hur man som grupp kan besöka ett hus.

Miami- och Florida-älskare har inte kunnat undgå att åtminstone se och läsa om Stiltsville. De är ganska flitigt förekommande i Carl Hiaasens satiriska böcker och inom film och tv minns vi framförallt dess roll i legendariska Miami Vice.

stiltsville, Zeitreise zu Alkohol und Nacktheit, Pfahlbauten
©DEERINGESTATE.ORG

5 COMMENTS

Comments are closed.