Florida stränder Orlando – till havet eller källorna

2
4218

Florida stränder Orlando – nej, det finns inga riktiga stränder precis här. Men bra möjligheter att bada i havet på ganska nära håll.

Dessutom helt andra badplatser i form av uppfriskande källor – en spännande kontrast till Atlanten eller Mexikanska Golfen. 

Florida stränder Orlando
©VISIT ORLANDO

Florida stränder Orlando: Dagsutflykt till tre bra platser vid kusterna

Eftersom man i Florida sällan är mer än en timma från närmaste strand finns det anledning att ägna en sida åt bad och stränder även med Orlando och centrala Florida som utgångspunkt.

För nu när temat är det lite udda Florida stränder Orlando finns det skäl att påminna om tre lämpliga strandmål för den som vill ta en dags paus från nöjesparkerna. Dessa stränder beskrivs utförligare på sidorna om Florida stränder östkusten och Floridas stränder västkusten.

New Smyrna Beach – favoritplats för Orlandos lokalbefolkning, varav många bor norr om downtown vilket innebär en ganska kort sträcka till Atlanten.
Cocoa Beach – den av “Orlando-stränderna” som oftast besöks av turister eftersom det blir närmast från de hotellområden som ligger söder om Orlando.
Clearwater Beach – längre att åka, men fullt möjligt att göra som en dagsutflykt från Orlando.

Florida stränder Orlando
©VISIT FLORIDA

Uppfriskande källor i skogen udda alternativ till bad i hav eller pool

En snabblektion om Floridas, och speciellt delstatens centrala delars, geografi och geologi är på sin plats för att riktigt förstå varför det finns så många färskvattenskällor att besöka.

För det första består Florida av en ganska tunn kalkstensplåta. Under denna ihåligheter i form av oändliga grottsystem och undervattensfloder. Tack vare detta lär det finnas 700 naturliga källor (även om väldigt få av dem går att ta sig till).
Centrala Florida (hela Orlando med omgivningar i alla väderstreck) består dessutom av massor av sjöar – stora och små – men vi väljer hellre att berätta om några av de mycket spännande källorna.

Under en semester i Orlando kanske familjen känner att det är dags för en paus. Om stränderna vid havet inte lockar, hotellets pool känns för tråkig och någon av vattenparkerna inte är ett alternativ – ja, då ska man åka till Ocala-skogen till exempel.

  • Salt Springs – 1,5 timmar rakt norr om Orlando.
  • Blue Springs State Park – kort bilresa, nära Sanford som vi ser som en Orlando-förort. Mycket populär tack vare närheten till Orlando. (se video ovan)
  • Juniper Springs – mitt i Ocala-skogen och ett av de äldsta friluftsområdena i Florida, konstruerat redan på 30-talet.
  • DeLeon Springs – tar oss lite längre österut och upptäcker inte bara en populär badplats, också den gamla kvarnen som är berömd för sina pannkakor!

Oavsett vad man väljer och hur mycket man badar i dessa friska källor blir utflykten en stark kontrast till mer intensiva Orlando-nöjen och bjuder på en natur som man inte trodde fanns så nära storstaden.

PETER SUNESON

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Alkohol och nakenbad – tidsresa till Stiltsville

2 COMMENTS

Comments are closed.