Key Wests tuppar – mest populära fotomotivet

2
3090

Key Wests tuppar – stadens mest fotograferade motiv.
Just nu förstärkt av den populära videon av Loretta, hönan som gillar mattes paddle board.
Men vad är sanningen om Key Wests många vilda fjäderfän? Florida.nu kan förklara.

©SOUTH FLORIDA REPORTER/YOUTUBE

Key Wests tuppar – naturlig del av livet på USA:s sydligaste plats

Ni ser dem överallt, på gator och i trädgårdar – Key Wests tuppar, som har sitt ursprung i de numera förbjudna tuppfäktningarna.

Numera är de omhuldade som en del av charmen i fastlands-USA:s sydligaste stad. Deras instinkter är att bevaka, så kanske är de också ett alternativ till en vakthund.

Men först till Loretta, vars matte Karly Venezia berättar att hennes husdjur inte alls är en “chicken” beträffande utflykter på vattnet. Videon har spridits på sociala medier senaste veckan.

“Loretta är väldigt nyfiken och följer oss runt i trädgården”, berättar Karly enligt South Florida Reporter.

Har man vuxit upp i Key West, som Karly Venezia gjort, är man vid vid att hönsen springer fritt. Numera bor Karly i Islamorada.
“Att bo i Florida Keys innebär att man rör sig på vattnet, så det kändes naturligt att ta Loretta på brädan, eller i båten, precis som vi gör med våra hundar.”

Key Wests tuppar
©THE FLORIDA KEYS & KEY WEST/FACEBOOK

Key Wests tuppar vandrar fritt, och håller ovälkomna gäster borta

Man pratar i denna del av Florida om “Key West Roosters”. Ordet rooster tros komma från “roost” (slå sig ner för natten), hönsen gillade att sova uppe i träden.
Key Wests tuppar härstammar alltså från tuppfäktningseran och när denna blodiga sport förbjöds blev det plötsligt en massa lösspringande fjäderfä i Key West, förklarar FunInKeyWest.

Tidigare hade en framgångsrik stridstupp kunna försörja en familj. Idag sägs det att de är eftertraktade eftersom de har utmärkta vaktinstinkter. Håller råttor och möss på avstånd, detsamma med ovälkomna katter och hundar samt ormar och även anfallande hökar.
Eftersom hönsen vandrar fritt på gatorna är det lätt att förstå att de blivit de mest fotograferade figurerna i stan (t o m Hemingway-katterna får ursäkta).

Anställd tuppjägare skulle minska antalet – misslyckades totalt

Det finns för drygt tio år sedan så många lösspringande vilda höns att man ville minska antalet och staden Key West anställda en tuppjägare. Ett kontroversiellt beslut. Så när “tuppmannen” sade upp sig efter mindre än ett år blev det också slutet på projektet.

Idag sköter Key West Wildlife Center denna detalj. Hönsen blir väl omhändertagna och skickas till gårdar i centrala och norra Florida där de gör också gör nytta eftersom de tar död på allehanda oönskade insekter.
Bästa exemplet är en organisk apelsinodling där man lyckats med bekämpa skadeinsekter helt utan bekämpningsmedel.

Key Wests tuppar
©PIXABAY

2 COMMENTS

Comments are closed.