Matstopp på Overseas Highway – 17 förslag på krogar

0
1420

Matstopp på Overseas Highway i Florida Keys – sådana saknas verkligen inte.
Här presenteras 17 förslag på olika sorters restauranger på bästa Florida-vägen, en resa som ska göras i ett mycket lugnt tempo.

Legendariska matstopp på Overseas Highway

FloridaRambler, en av de absolut bästa bloggarna, skriver om legendariska och hyllade matstopp på Overseas Highway (US 1).
Sajten är speciellt bra på naturnära upplevelser. Inte minst i sydöstra Florida och gärna just i de trakter denna artikel handlar om.

Trots att den 170 kilometer långa sträckan från fastlandet via Florida Keys till Key West ibland är lite ödslig så vimlar det av bra restauranger så fort vi närmar oss någon form av bebyggelse.

Det är, precis som sajten påpekar, “tradition att göra ett matstopp på Overseas Highway”. Vår artikel är ganska kortfattad. Vill du veta mer, läs all information från FloridaRambler.

Matstopp på Overseas Highway
©FLA-KEYS.COM

17 förslag på matstopp längs Overseas Highway

Innan vi presenterar listan, ett förslag: Som alternativ till restaurangbesöket, stanna vid en supermarket och köp något som passar till en picknick i en state park eller rastplats. Publix finns på flera platser längs US 1, bland annat på Key Largo, i Islamorada och i Marathon.

Oavsett hur du väljer att göra resan, och definitivt för att hitta rätt till nedanstående restaurangfavoriter:
Läs om milstolparna (mile markers) som visar vägen i denna del av Florida.

Senior Frijoles

Key Largo – MM 103.9.
Första stoppet för många resenärer efter att de har nått ut till öarna. Ett populärt landmärke med mexikanskt på menyn efter ungefär fyra kilometer på Key Largo. (Det finns fler restauranger på samma plats.)

Hobo’s Cafe

Key Largo – MM 101.5.
Enligt skribenterna både större och bättre än vid deras allra första besök för långa sedan. Här rekommenderas husets hamburgare, sandwich med Mahi-mahi eller en annan lokal färsk fiskrätt. Dessutom har de en högklassig New England skaldjurssoppa (clam chowder).

Mrs. Mac’s Kitchen (& Mac II)

Key Largo – MM 99.
Numera finns Mrs Mac’s som matstopp på Overseas Highway i landsvägens båda riktningar. Det är troligen endast i amerikanska Södern som man kan tänka sig att servera (och äta) kombinationen hummer och majsgrynsgröt (grits) – till frukost! Grits erbjuds även till de färska fiskrätterna. Riklig meny och moderata priser.

Harriette’s Diner

Key Largo – MM 95.7.
Det gula skjulet på höger sida (riktning Key West) är både världsberömt och stamställe för lokalbefolkningen. Allt är hemlagat och en del säger att det är här man får den bästa frukosten under resan. En klassiker med plånboksvänliga priser.

Twisted Shrimp

Islamorada – MM 87.7.
Många rätter med räkor hos en välkommen nykomling i Florida Keys. “Redan en legend före sin tid”, skriver sajten. Passar det inte med räkor finns en Jambalaya på den budgetvänliga menyn.

Lorelei Restaurant and Cabana Bar

Islamorada – MM 82.
Här ska du göra ett stopp på kvällen för att uppleva Islamoradas verkliga puls. Typisk Florida Keys-meny och alltid ett band som står för underhållningen hos sjöjungfrun (kolla efter figuren).

Islamorada Fish Company

Islamorada – MM 81.5.
Inte att förväxlade med restauranger med likartade namn – detta är originalet. Förutom en populär fiskmarknad och utomhusbar stoltserar Islamorada Fish Company med en helt egen fiskeflotta, så räkna med att du får något färskt på tallriken!

Green Turtle Inn

Islamorada – MM 81.3.
En krog med historia. Inte enbart för att de en gång i tiden faktiskt hade sköldpadda på menyn. Mer för att de överlevt fler orkaner än de flesta eftersom krogen fanns redan (under annat namn) vid den ökända Labor Day Hurricane 1935. Ett typiskt vattenhål, men räkna med färsk fisk när båtarna anlänt med dagens fångst.

Habanos Oceanfront

Ismamorada – MM 73.5.
En jordnära, opretentiös, autentisk kubansk restaurang som serverar god mat till bra priser – och med havsutsikt precis före bron som tar dig från Islamorada (riktning Key West)

Island Fish Company and Tiki Bar

Marathon – MM 54.5.
Det är precis så här vi vill ha det på en krog i denna speciella tropiska Florida-miljö. Allt är utomhus och alla gäster, både vid borden och i baren, ser ut till den närliggande båthamnen. Allt finns på menyn som är uppdelad i frukost, lunch och middag (vanlig variant i Florida).

Wooden Spoon

Marathon – MM 51.
Detta är en av två frukostfavoriter i Florida Keys, enligt bloggarna. (Den andra är nästa förslag på listan.) Frukost i Södern är en “mäktig” måltid som känns både överväldigande och aningen osund. Vår erfarenhet: Beställ inte mer än vad du är säker på att orka äta.

The Stuffed Pig

Marathon – MM 49.
Att kombinera ägg, bacon, korv, pommes frites och bröd som frukost är inte ovanligt på amerikanska frukostrestauranger. En svensk kanske här (och på liknande krogar) hellre föredrar en vegetarisk omelett.

Porky’s Bayside BBQ

Marathon – MM 47.5.
En utomhus grillrestaurang som funnits sedan 50-talet och som är belägen strax intill brofästet till Seven Mile Bridge. Ett härligt ställe. Saknas tid för ett längre besök, stanna till och handla en kubansk sandwich som färdkost. Som bloggen skrover: “Lämna inte Marathon utan ett stopp på Porky’s.”

7 Mile Grille

Marathon – MM 47.
Här är miljön och utsikten över världsberömda Seven Mile Bridge den stora behållningen av ett besök. Hamburgare och sandwich till bra priser, medan huvudrätter kostar mer än de smakar.

Square Grouper

Cudjoe Key – MM 22.5.
Som kuriosa: Restaurangens namn betyder “marijuana-bal” bland lokalbefolkningen. (Många sådana har fiskats upp här sedan de övergivits av smugglare, en del av ögruppens historia.) En ganska ny krog som totalförstördes av orkanen Irma (Cudjoe Joe var ju var orkanen gick i land för 2019). Läckra maträtter har gjort Square Grouper till ett lokalt landmärke och dessutom finns en filial i Islamorada.

Mangrove Mama’s

Sugarloaf Key – MM 20.
Av alla restauranger på denna lista är detta restaurangen där de flesta resenärer gjort ett spontant eller planerat stopp. Typisk Keys-meny och Mama’s Key Lime Pie lär vara något alldeles extra.

Baby’s Coffee

Saddlebunch Keys  – MM 15.
Detta är kaffestället framför alla andra. Fiket lider fortfarande av sviterna efter Irma 2019, serveringen sköts i en enkel lokal. Deras kaffe håller så hög klass att besökare passar på att beställa hem ett kilo eller två.