Daytona Beach – mix av bilstrand och racing

2
2584

Daytona Beach – naturligtvis tänker vi på motorsport när vi besöker denna stad vid Atlantens kust i Florida.
Racingbanan går inte att missa och flera gånger om året är det fart och fest här, såväl för snabba motorcyklar som Nascar-bilar.
Läs Gunnar Hedqwists insidertips om hur man köper billiga biljetter samma dag (det sägs annars att Daytona 500 är slutsålt ett år i förväg).
Dessutom vet Gunnar var man parkerar bäst. 

Daytona Beach
few clouds
23.7 ° C
25 °
21.7 °
83 %
3.1kmh
20 %
Sat
31 °
Sun
31 °
Mon
34 °
Tue
32 °
Wed
29 °
Daytona beach
©VISIT FLORIDA

Hastighetstävlingar på den breda stranden i Daytona Beach

Biljetter till till exempel Daytona 500 i Daytona Beach kan vara slutsålda ett helt år i förväg.
Hela området präglas av motorintresset – och den berömda stranden är förstås ett speciellt kapitel.

På Daytona Beach strand anordnades från början av förra seklet hastighetstävlingar, den breda sandstranden inbjöd till höga farter.

Numera slås det knappast några hastighetsrekord här.
Men köra bil längs havet får man göra fortfarande.
Bara att hitta en av infarterna, betala några dollar, och köra ut på den vita sanden.

 …men numera går det i låg fart på den berömda bilstranden

Det är dock fartbegränsning, du tillåts inte köra snabbare än att en strandjoggare lätt gör en “omkörning”.

Strandstaden är ett av flera bad-alternativ för Orlandos invånare. Avstndet till Atlanten är inte långt, val av badstrand avgörs ofta av i vilken del av Orlando man bor.

Många uttrycker en längtan till Daytona Beach. Jag tror att det är magiken i namnet som lockar.

Förutom racingfesterna har nämligen staden Beach inget annat än vad som erbjuds i vartenda litet samhälle längs den länga kusten mot Atlanten.
Fördelen är till exempel närheten till Orlando, det går t o m att dagspendla om man vill, cirka en timma.
Till Daytona Beach har vi också ungefär lika långt från St Augustine.

Daytona Beach
©NASCAR.COM

Daytona 500 en upplevelse även om man inte är biltokig

Gunnar Hedwist, Florida.nu:s grundare och ägare, är både bil- och motortokig. Dessutom bor han nära Daytona Beach, så det ligger nära till hands att han tar en tur söderut gör att uppleva ett av världens mest berömda racing-event.
Här är Gunnars rapport från senaste besöket:

Jag kan rekommenderar att åka dit under ett större lopp även om man inte är biltokig. Det är en upplevelse som man sent glömmer.

När jag körde ned idag på förmiddagen hörde jag på radion att det var helt utsålt och jag hade givetvis INTE förköpt biljetter. Tycket inte det var så viktigt eftersom jag var ensam. Och, det blev faktiskt ett mycket bra val. 

Det tog mig 30-45 minuter att köra av motorvägen då bilköerna var långa. Men så fort jag hade kört av I 95 såg jag personer som stod med skyltar om att de sålde biljetter. Jag tog en chans och fick en toppenbiljett betydligt billigare än det officiella priset. Tydligen var inte andrahansmarknaden så lukrativ idag. En biljett som officiellt gick för $210 fick jag för $120. Inte helt fel.

Tips om parkering i Daytona Beach

Parkering var mitt nästa problem men det löste sig fortare än jag hade förväntat mig. Visserligen var alla parkeringsplatser utsålda enligt deras skyltar men jag körde in på en av dem och hittade direkt tomma rutor. Igen var turen på min sida. Att jag sedan hade ett par biljetter för Black Raven i fickan hjälpte också situationen. Dessa hade jag införskaffat billigt och kunde nu använda som “mutor”.

Man bör tänka på var man parkerar bilen. Det finns många alternativ men man bör stå på rätt sida av gatan (International Speedway Dr) när man ska åka därifrån. Att parkera på fel sida kan förlänga hemresan ganska mycket. Man är ju inte ensam att åka hem efter loppet.

Tydligen insåg alla stora affärer längst gatan att det var bättre att sälja parkeringsplatser än att reservera platserna för normala kunder. Fanns nog ingen normalt funtad person som skulle tänka sig att åka dit för att shoppa en sådan här dag.

30-40 minuter i security kön och tre långa rulltrappor upp så var jag framme på min sittplats. Skarp sol men en bra sjöbris hjälpte att man kunde överleva några timmars fartfylld racing. Ljudnivån från högtalarna och bilarna är enorm så nästa gång blir det hörselskydd. Man kan knappast prata med någon person som sitter bredvid.

Glöm inte sololja och hatt. Det gjorde jag och blir nog flintskallig imorgon.

GUNNAR HEDQWIST

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

2 COMMENTS

Comments are closed.