Florida stränder sydöst – med varmaste vattnet

2
6836

Florida stränder sydöst toppas förstås av världsberömda Miami Beach, med South Beach.
Nästan lika populärt är det långsträckta strandområdet vid Fort Lauderdale.

Florida Keys och Key West är inte i första hand stranddestinationer. Men möjligheter till bra bad saknas inte, tvärtom.

Florida stränder sydöst
©FORTLAUDERDALE.GOV

Florida stränder sydöst: Palm Beach, via Miami Beach till Key West

Eftersom vi i avdelningen om östkustens stränder satte punkt i Jupiter hade vi redan där passerat county-gränsen till Palm Beach, vilket bland annat innebär att vi kör ut till Palm Beach-stranden som är ett av de mest miljardär- och kändistätaste områdena i Florida. (West Palm Beach är namnet på staden som ligger på fastlandet.)

När vi inleder denna avdelningen om Florida stränder sydöst konstaterar vi att kusten här har smeknamnet “The Diamond Coast” och vi hamnar först i lilla staden Riviera Beach där strandlivet domineras av lyxiga Singer Island. Med stränder som upplevs privata, men det finns också bra allmänna stränder.

Varmast i Florida – här är badtemperaturen bäst året runt

Trots att Golfströmmen ju har sitt ursprung i det andra “havet” (Mexikanska Golfen) är det i sydöstra Florida den går närmast land och därmed mest påverkar badtemperaturen. Just här, längs “diamantkusten” lär strömmen gå extra nära land vilket innebär 24 gradigt vatten även mitt i vintern.

Lake Worth: Om man inte kommer via kustvägen är det Lake avenue (SR 802 som leder till bästa stranden som är Lake Worth Municipal Beach där man ska ta sikte på Lake Worth Fishing Pier. Nära stranden gott om parkeringsmöjligheter.
Tre kilometer söderut finns Lantana Municipal Beach med lika utmärkta parkeringsmöjligheter.

I detta område tar vi oss hellre till Delray Beach där vi slipper den miljonärstäta miljö som så tydligt präglar stränderna lite längre norrut. Delray Public Beach är inte så lång, men bjuder på en trevlig atmosfär och alla bekvämligheter, inklusive några restauranger i korsningen A1A/Atlantic Avenue.

När vi sedan tittar närmare på den sista stranden i Palm Beach County har vi hamnat i den stad som säger sig ha mest allmänna stränder i hela Florida. Boca Raton. Vi har också nått den mer tättbefolkade hörnan av kusten. Men stränder saknas inte!
Spanish River Park, Red Reef Park och South Beach Park är namnen att lägga på minnet här.

Florida stränder sydöst
©VISIT FLORIDA

Mix av exklusiva miljöer och stadsstränder med lokalbefolkning 

Smeknamnet är “Gold Coast” och då pratar vi om kombinationen Broward och Miami-Dade County (Från Boca Raton till ett oändligt antal mindre orter inom Fort Lauderdale-områdey och därefter en lång rad strandorter inom Miami Beach-området.

Broward County (inte att förväxlas med Brevard som är Melbourne-området) börjar med Deerfield Beach. Stadens allmänna strand är i hög klass och dess besökare är en mix av lokala normalamerikaner och turister. En kontrast till närliggande Hillsboro Beach som är mer exklusiv.

Med Pompano Beach är vi verkligen i Fort Lauderdale (som jag känner det). Staden benämndes förr som den fattiga kusinen i norr, detta känns inte lika aktuellt längre. Här hadde Ingemar “Ingo” Johansson sitt Sea Cay Motel (och jag hade förmånen att umgås med honom där ett par trevliga kvällar, men det är en annan historia). Här är Pompano Beach Pier riktmärke för härliga bad i Atlanten.

Avståndet är inte långt till Lauderdale by the Sea (“L-B-T-S” för lokalbefolkningen). En liten stad i staden som under 2000-talet sett en avsevärd förändring. Det är småskaligt och mysigt trots att vi befinner oss i ett storstadsområde. Även här en fiskepir att ta sikte på för att hitta centrum på den trevliga stranden.

Florida stränder sydöst
©VISIT FLORIDA

Florida stränder sydöst – mindre spring break i “nya” Fort Lauderdale

Det är med Lauderdale by the Sea som vi räknar med att stora Fort Lauderdale-stranden börjar. Sex kilometer utmed Atlanten ändå ner till Port Everglades, d v s där den stora kryssningshamnen har sitt utlopp.
Fort Lauderdale har medvetet tvättat bort stämpeln som “The Number One Spring Break Destinationin the US”. (Denna tvivelaktiga titel går nog istället till någon av stränderna i norra Florida.)
Vad man väljer här? Enkelt: raka spåret från ditt hotell.

Kolla in folk. Ja, då kan man antingen hålla sig kvar i Lauderdale by the Sea eller ha området mellan Las Olas Boulevard och Sunrise Boulevard som mål. Vi gillar sydligaste delen om vi bor nära, promenaden på stranden ner till hamninloppet.

Härlig strandpromenad – då väljer vi förstås Hollywood Beach

Dania Beach heter samhället i höjd med Fort Lauderdale-Hollywood International Airport. Samma strandmiljö, men lugnare, än hos grannarna i söder. Men med hamninloppet till Port Everglades som en bonus i norr. På vägen dit John U Lloyd Beach State Park som verkligen präglar denna del av ön även på strandsidan.

Höjdpunkten i denna del av Broward County är förstås Hollywood Beach med sin Hollywood Broadwalk. Stranden är bred och mycket välordnad. Men det är promenadstråket (där man också cyklar) som gör att vi sätter ett stort utropstecken för denna del av området när vi här beskriver Florida stränder sydöst.

Stranden hos grannen Hallandale Beach är snarlik Hollywood Beach. Men eftersom den senare har massor av hotell, stora och små i olika prisnivåer, kan inte lägenhetsdominerande Hallandale tävla beträffande strandmiljö.

Florida stränder sydöst
©VISIT FLORIDA

“Residents Only” eller nakenstrand

I Golden Beach, vilket är första delen av Miami-Dade County, plus ytterligare några kilometer är vi i återigen i exklusiva omgivningar. Skyltar med ” Private Beach, Residents Only” är inte ovanliga.
Nyligen godkändes en ny lagom privata stränder i Florida.
Vi hoppar gärna över denna del och blundar även för anskrämliga Trump International Beach Resort.

Istället känns det så mycket naturligare med Haulover Beach strax intill lyxmiljöerna. haulover har blivit synonymt med Floridas enda officiella nudiststrand vid havet. Några hundra meter vid havet är textillöst, och naturligtvis har detta nakenbad en gay-del.

I övrigt är Surfside Isles det bästa alternativet på denna del av kusten. Vi gillar staden och även stranden som ligger mellan 88 och 96 gatan.
Det är här som det egentliga Miami Beach börjar!

Florida stränder sydöst
©GETTY IMAGES

North Beach – inbjuder till lång promenad 

Ungefär där vi satte punkt i förra stycket börjar North Beach, en del av Miami Beach som blir alltmer intressant för varje besök. (OBS ska inte förväxla med North Miami Beach som ligger på fastlandet.)
North Shore Open Space Park får bli utgångspunkt. Allra mest gillar vi den delen av stranden som ligger i höjd med John F Kennedy Causeway (79th street) och Normandy Isle.

Ännu bättre blir det 25 kvarter längre söderut. Här finns flera hotell och du ska inte behöva vara gäst på något av dem för att få en plats på en solstol.

Områdets stora bonus: Kring 45th street börjar gångvägen som fortsätter ändå till South Beach-kvarteren. Miami Beach Boardwalk (senast vi kollade) går cirka fyra kilometer utmed havet. Start vid Indian Beach Park och avslut strax nott om Lummus Park.
Praktiskt taget överallt i denna del av Miami Beach finns badvakter. Miami Beach har minst 20 badvaktstorn.
Nackdel: Parkering är ofta ett problem, sök efter närmaste parkeringshus. (Detta problem känns som överskuggande för nästan allt som gäller avdelningen Florida stränder sydöst.)

South Beach – mer än stadsdel, där visar det vackra folket upp sig

South Beach i första hand en stadsdel, karamtäriserad av sitt nöjesliv och de berömda art deco-byggnaderna. Som strand räknar jag hela vägen från hamninloppet upp till 17th street. Alla helst den del som ligger utanför Lummus Park och Ocean Drive.

Stranden är så bred att du kommer att bli förvånad vid ditt första besök. Detta är resultatet av en oplanerad dubbeleffekt av en strandrenovering. Extra sand pumpades in eftersom erosionen hade börjat närma sig bebyggelsen. Samtidigt förlängdes den norra piren och detta fick naturens krafter att öka fördubbla strandens bredd.

Det finns plats för alla. Och allt. Mindre trängsel på en av världens mest kända stränder än på gatorna i stadsdelens centrum.
En av få stränder i Florida där topless (kallas ibland “European-style clothing optional”) är accepterat.
South Beach är inte längre lika hett som bakgrund för modellfotografering som förr.

Alternativen: Crandon Park och Cape Florida

Gott om tid i Miami? Då rekommenderas en utflykt till Key Biscayne där man möts av en helt annorlunda miljö i form av två strandområden: Crandon Park och Bills Baggs Cape Florida State Park.
Beträffande naturskönhet, och lugn och ro, slår båda ut South Beach med hästlängder!

Florida stränder sydöst
©PIXABAY

Florida stränder sydöst: Få möjligheter till bra bad i Florida Keys

Florida stränder sydöst kan ju inte bli komplettvutan att ta in hela Florida Keys i bilden.
Ingen annanstans i Florida finns så mycket vatten och hav.
Ingen annanstans i Florida finns färre stränder…

Vi ser de vackra bilderna på hotellet som är omgivet av vatten. Vi ser den vita sanden. Men vi inser inte att sanden är hotellets gårdsplan och vattnet är en långgrund del av Atlanten, ingen riktig strand.
Man kan givetvis bada här. Dock ska man inte förvänta sig bästa strandupplevelserna. Däremot är det Floridas bästa dyk- och snorklingsområde. (Vi ska återkomma till detta på en annan sida inom kort.)

Tack och lov finns det undantag:

  • Sombrero Beach i Marathon – ganska stor och faktiskt riktigt fin för att vara i Florida Keys.
  • Bahia Honda State Park – en storfavorit som har tre stränder. Västligaste delen (intill den gamla bron) på sidan mot Atlanten är min favorit.
  • Dry Tortugas – en dagsutflykt till nationalparken och Fort Jefferson måste vara varje snorklares dröm!

Slutsats: Vid arbetet med Florida stränder sydöst har jag flera gånger funderat på att utesluta denna region. Men ovanstående undantag, plus att vi befinner oss i ett dykparadis, fick mig på andra tankar.

Florida stränder sydöst
©VISIT FLORIDA

Fort Taylor Beach är favorit i Key West

Key West är inte heller någon stranddestination. Men det går ändå med lite god vilja att kalla Key West för en strandstad eftersom man kan hitta ganska många (men små) stränder här. Från Smathers Beach (vid flygplatsen) som är den största ner till centralt belägna Dog’s Beach. Man får vara välbekant med staden för att hitta lite undangömda Fort Zachary Taylor Beach, längst i väster. Bästa badet i min smak.

PETER SUNESON

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.

LÄS MER: Stränder för alla – från sportfiske till nakenbad

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

2 COMMENTS

Comments are closed.