Floridas broar – vackra, berömda (och några fula)

2
2818

Floridas broar – de vackraste, de mest berömda, de längsta.

Topplista med 14 av Floridas broar, och frågan ni också får svar på:
Hur många broar finns det i Florida?

Videon här intill är från Sebastian Inlet Bridge.

Floridas broar
©VISIT FLORIDA

Floridas broar, oftast nödvändiga för att åka till stranden

Trevliga Florida-sajten Only In Your State anser att topplistan med 14 av Floridas broar visar vilka broar man ska titta extra noga på. Vi ser den inte som “bästa bro-listan”, snarare exempel på olika typer av broar i hela delstaten.

Broförbindelser är ju en förutsättning för att ta sig till de öar som präglar största delen av Floridas kuster.
Utan dem kan vi varken ta oss till Miami Beach, Key West, Clearwater Beach, Siesta Key, St Augustine Beach o s v.

Få delar av Floridas fastland har stränder, alltså måste vi ta en broförbindelse (kort eller lång) för att ta oss till närmaste strand.

Ämnet leder osökt till frågan hur många broar det finns i Florida. Svaret är svårt att ta in: Elvatusenfyrahundrafemtioen (11 451). Imponerande eller hur? Ändå kommer Florida förhållandevis långt ner på USA-listan beträffande antal. Gigantiska Texas har närmare 50 000, Florida placerar sig i mitten av listan.

Sajten skriver:
Florida, med all dess vatten, har sin rimliga andel av broar. Men alla är inte lika slående som dessa.
Här är några broar i Florida som vi tycker förtjänar en närmare titt när du är här.”

Florida.nu kommenterar deras val.

1. Seven Mile Bridge

Troligen Floridas mest kända bro. En symbol för resan från fastlandet via Florida Keys till Key West. Längst av Floridas broar.

2. Sebastian Inlet Bridge

Den höga betongbronpå A1A utmed Atlanten i Indian River County som gör att vi slipper göra omvägen via fastlandet.
Ett vackert område med Sebastian Inlet State Park som riktmärke.

3. Merrill P. Barber Bridge

Går från Vero Beach över Indian River till den långsträckta ön där man kan finna stränder utan trängsel, speciellt lite längre norrut (se # 2).

4. Clearwater Memorial Causeway

Välkomnande tillskott för området 2005. Som på många andra platser används delar av gamla bron som fiskepir. En mycket elegant bro med vackra vyer när man närmar sig ändpunkten för SR 60 i Clearwater Beach.

5. St. George Island Bridge

För i världen fick man ta färjan för att ta sig till en av Floridas vackraste öar/stränder. Nya bron, som ersatt två mindre, är sex kilometer.

6. Broadway Bridge 

Inget speciellt med denna bro, annat än att det är den 99 procent av alla Daytona-besökare använder för att ta sig till den berömda bilstranden i Daytona Beach.

Floridas broar
©VISITSTAUGUSTINE.COM

7. Bridge of Lions

Floridas absolut vackraste bro. Lejonen som vaktar St Augustines stolthet har (med ett kort avbrott för renovering) funnits med sedan invigningen 1927. Tidigare fanns en träbro mellan fastlandet och Anastasia Island.

8. Dames Point Bridge

6-filig bro (Interstate 275) over St Johns River i Jacksonville som vimlar av broar (se längre ner). Officiella namnet är Napoleon Bonaparte Broward Bridge.

9. A Max Brewer Bridge

Ännu en bro över Indian River. Trots att vi är i Titusville och i höjd med landningsbanan för Nasa:s rymdförjor är det inte denna bro du tar för att komma till Kennedy Space Center.

10. Main Street Bridge

Det är så här gamla amerikanska broar ska se ut. Byggda i stol – och fula… Jacksonvilles andra bro över St Johns River är inget undantag.

11. Bow Channel Historic Bridge

Här får Only In Your State underkänt. Det finns ju 41 andra broar i Florida Keys, de flesta betydligt mer intressanta. Bron går mellan Cudjoe Key och Sugarloaf Key, alltså exakt där senaste orkanen gick iland.

12. Dodge Island Bridge

Samma här, kära Florida-redaktörer. Måste väl finnas mer intressanta moderna broar än den korta bron som leder ut till kryssningsterminalerna i Miami?

13. Isaiah D. Hart Bridge

Jacksonvilles tredje representant på listan. Bron är ett resultat av att Floridas största stad behövde avlasta övriga broar från den ökande biltrafiken.

14. Sunshine Skyway Bridge

Bron över inloppet till Tampa Bay är gudomligt vacker men väcker också tragiska minnen. 35 döda när gamla broförbindelsen (också den vacker, men på ett annat sätt) rasade 1980 sedan ett fartyg kolliderat med en bropelarna. Hur mycket jag än njuter av vyerna från bron är det med dubbla känslor jag kör över när det blåser storm. På andra plats i längd av Floridas broar.

Kommentar: Både John Ringling Causeway i Sarasota och mäktiga bron till Marco Island slår ut # 12. Favorit i Florida Keys är Card Sound Road Bridge och en liten pärla är bron över Longboat Sound (söder om Anna Maria Island).

Only In Your States lista innehåller inga fakta, däremot bilder på de 14 broar som finns på deras “topplista”.

LÄS MER: Farmers market, populärt nöje i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

LÄS MER: Aktiviteter att boka i Key West

LÄS MER: Floridas hemligheter, överraskande platser

 

2 COMMENTS

Comments are closed.