Florida öppnar för svenskar från 8 november. Då blir det fritt fram att resa på semester till Florida igen.
Äntligen!

USA kräver bland annat fullständig vaccination och ett negativt test dagarna före avresan.

I Covid-pandemins spår finns ljuspunkter. Till exempel går det att spara mycket pengar på hotellerbjudanden med rabatter på 30 procent eller mer.

©VISIT FLORIDA

Florida öppnar för svenskar
©VISIT FLORIDA

Nyheten om att Florida öppnar för svenskar från 8 november kommer en dag efter uppgiften att USA skjutit upp inresestoppet till januari.
Beslutet gäller 33 länder, bland dem de 26 Schengen-länderna. Detta har vi  väntat på sedan gränserna stängdes för över 1,5 år sedan.

Äntligen går det att planera en semester i Florida!
Redan från 8 november ska det alltså vara möjligt för normalresenärer att resa in i USA igen. Nästan som vanligt. Endast med den lilla skillnaden att det, precis som med resor i Europa, krävs lite formalititeter.

Ett lapptäcke av förbud har lett till ilska bland potentiella USA-resenärer från bland annat Schengen-länderna.
President Bidens administration annonserade för en tid sedan lättnader beträffande restriktioner och lovade mer enhetliga krav för resenärer från Europa och för att återigen göra det möjligt att ta sig över Atlanten och njuta av Floridas härliga klimat och delstatens breda nöjesutbud.

Delvis handlade det givetvis om politik. Joe Biden tog det preliminära beslutet strax före mötet med sina europeiska kolleger i samband med att FN:s generalförsamling inledde sitt verksamhetsår.
– Beslutet handlar mer om individer än om enskilda länder, kommenterade då Jeff Zients, Vita husets Covid-19 koordinator.

I ett Twitter-inlägg fredagen den 15 oktober skriver Vita husets presstalesman Kevin Munoz:
“USA:s nya resepolicy som kräver vaccinering för utländska resenärer till USA börjar den 8 november. Detta tillkännagivande och datum gäller både internationella flygresor och landresor. Denna policy styrs av folkhälsan, strikt och konsekvent.”

Florida öppnar för svenskar – vaccinering och test krävs

Att inresestoppet inte redan slopats tidigare beror på att man velat ge tillräckligt med tid för att flygbolag, resebyråer och annan turistisk verksamhet ska kunna anpassa sig till det nya läget.

14 oktober gällde att endast resenärer från grannländerna, d v s Kanada och Mexiko, skulle släppas in under 2021. Resenärer från Europa skulle få vänta till början av januari.

Men det blev en oväntad kovändning:
Florida öppnar för svenskar och ett 30-tal andra länder från 8 november för alla resenärer som är fullständigt vaccinerade (d v s har ett Covid-pass) och dessutom krävs vid avresan ett negativt testresultat som inte är äldre än tre dagar (72 timmar).

Det har funnits frågetecken att räta ut beträffande hur USA skulle hantera europeiska resenärer som vaccinerats med Vaxzevria (Astra Zeneca) – ett vaccin som inte är godkänt i USA.
Nu vet vi:
USA accepterar alla vacciner som WHO godkänt. Det betyder följande: Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen (Johnson & Johnson), AstraZeneca (inklusive Covishield), Sinopharm (Peking) och Sinovac.

…men fortfarande en del frågetecken

Den vanligaste frågan vi fått från Sverige:
Hur blir det med barnen? Svaret (just nu) är att barn under 12 år undantas tills vidare.
Ett annat frågetecken: PCR-test eller godkänns en enklare (och billigare) variant?

Vad vi däremot vet redan nu är att det tillkommer en enkel formalitet inför inresan: E-postadress och telefonnummer ska anges för spårning.

Vi minns när Florida slopade inresestoppet för amerikanska medborgare från andra delstater. Resultatet blev närmast en invasion av besökare.
Eftersom det, trots allt, kräver lite mer förberedelser att resa från Europa till Florida kanske det inte blir samma invasion. Men absolut att många svenskar (som till oss uttryckt stor Florida-längtan) säkert reser snarast möjligt på grund av “Florida-abstinens”.
Den (på chans?) bokade jul- eller nyårsresan kan nu bli verklighet.

Stor lättnad för amerikanska flygbolag

Beslutet är välkommet i de länder som befunnit sig på USA:s “svarta lista”. Det gäller inte enbart de 26 Schengen-länderna, även Storbritannien, Brasilien, Kina, Indien, Iran, Irland och Sydafrika.
Samtidigt har invånare från ungefär 150 länder – många av dem med alarmerande Covid-smitta – fritt kunnat besöka USA.

Bland de goda nyheterna är att det över huvud taget inte talas om någon form av karantän och (vilket tål att upprepas) det faktum att USA accepterar vacciner som inte godkänns för de egna medborgarna, som Astra Zenecas (se hela listan ovan).

Inom turistindustrin jublas det.
– Storbritannien kan nu stärka banden med vår viktigaste ekonomiska partner, USA, främja handel och turism samt återförena vänner, familjer och affärskollegor, säger Virgin Atlantics VD Shai Weiss till BBC News.

Beträffande just flygbolag är åtgärden en lättnad för stora flygbolag som Delta, United och American Airlines, som har kämpat med sin lönsamhet för internationella resor sedan våren 2020.

– Vi välkomnar Biden-administrationens vetenskapsbaserade tillvägagångssätt för att börja häva de restriktioner för resor till USA som infördes i början av pandemin, säger American Airlines VD Doug Parker enligt CNBC News.

Covid-19: “Två steg framåt och ett steg bakåt”

Florida är sig likt, heter det i de rapporter jag får. Full fart på nöjeskarusellen och av Covid-19 märks inte mycket på de platser varifrån jag får information.
Samtidigt präglas mycket av “två steg framåt och ett steg bakåt” (eller tvärtom) eftersom restriktioner förändras.
Det gäller till allt. Från de stora nöjesparkerna ner till minska aktivitet eller restaurang.
Räkna dessutom med skillnader mellan regioner – varje county, kommun och stad fattar sina egna beslut.

Disney Worlds nöjesparker var mitt riktmärke från början. Deras chefsläkare förstod att det var klokast att stänga ner helt. Övriga nöjesbranschen följde efter. Detta räddade liv.
Disney World har under 2021 smugit in lättnader och vi kunde för inte så länge sedan skriva “maskfritt i parkerna”. Tyvärr har de (också i smyg) tvingats “ta ett steg bakåt”.

Guvernör Ron DeSantis ger sken av allt är ok. Den bilden är inte helt korrekt. Covid-19 drabbade USA (och Florida) senare än Europa. Sedan tog nationen täten i kampen mot pandemin och lyckades mycket bra med först tester och sedan med vaccinering.
Därefter har det stannat av. Andelen vaccinerade ligger under genomsnittet för länder i Europa. Nu satsas miljarder på en omfattande vaccinationskampanj som bland annat innebär böter för företagare som har ovaccinerade anställda.

Personligt tips: Välj västkusten när Florida öppnar för svenskar

Baserat på att storstadsområdet kring Miami och Fort Lauderdale drabbats svårt av pandemin och att det i “bibelbältet” i norra Florida finns ett starkt vaccinationsmotstånd är mitt högst personliga tips:
Ta vintersemester på någon av våra favoritplatser på västkusten!

När Florida öppnar för svenskar från november lär det dock finnas kvar restriktioner, inte minst i nöjesparkerna. Där, och på alla andra platser, kan besökare räkna med att det finns omfattande information om vad som gäller.

Hitta bäst priser när Florida öppnar för svenskar

Att boka solsemester nu när Florida öppnar för svenskar (och andra europeiska besökare) innebär stora möjligheter att hitta bra kampanjerbjudanden, framförallt beträffande boendet.
Vi har sett riktigt fördelaktiga kampanjer, vilket beror dels på avsaknaden av utländsk turism, dels på färre amerikanska besökare än normalt.

Håll utkik här på Florida.nu, de mest förmånliga priserna dyker upp med jämna mellanrum och det går att få ner hotellkostnaden med 30 procent – eller t o m mer.

Det borde nu vara läge att boka hotell i Florida för att resa under årets sista månader eller under 2022. Kolla alltid efter avgiftsfri av- eller ombokning (erbjuds inte detta är det bara att leta vidare).

De mest optimistiska tongångarna i Florida handlar om att delstaten kommer tillbaka starkare än någonsin. Men med båda vinnare och förlorare.
Vinnarna blir de attraktioner och affärsrörelser som bäst förändrar sina rutiner enligt de nya normerna om social distans och förbättrade hygieniska förhållanden som präglar “det nya normala”.
Alla som väntat på att resa till Florida kommer att ställa krav som baseras på egna erfarenheter i respektive hemland.

  • Du som planerar att resa när Florida öppnar för svenskar är naturligtvis välkommen, som tidigare, att ställa frågor inför semestern.
  • Vi svarar som vanligt om du skickar e-post till info@florida.nu

LÄS MER: Boka ditt Orlando-äventyr hemifrån

LÄS MER: Floridas bästa författare och böcker

spara hotellen Florida
Booking.com