Resa till Florida efter corona-krisen och covid-19 – för tidigt att boka, men visst kan man planera och var förberedd på att Florida öppnar även för europeisk turism så småningom.
De flesta av Orlandos nöjesparker är igång (i begränsad omfattning), men det råder knappast normaltillstånd i Florida.
Viktigaste frågan nu är givetvis vilket datum USA tänker öppna sina gränser för internationell turism.

Resa till Florida efter corona-krisen

För dig som planerar att resa till Florida efter corona-krisen kan det vara bra att redan nu följa utvecklingen. En vacker dag måste ju USA släppa på restriktionerna och då blir det återigen möjligt att ta sig över Atlanten och njuta av Floridas härliga klimat och delstatens breda nöjesutbud.

Många svenskar frågar om att resa till Florida efter corona-krisen

Under corona-krisen har förhållandevis många svenskar ställt frågor till oss om hur de ska ställa sig till planen att resa till Florida senare i år.
Det finns fortfarande – i början av oktober – inget bra svar.

Vi håller i första hand koll på hur restriktionerna lättar för de lokala invånarna och besökare från övriga USA som vill resa till Florida. Därefter kan det vara dags för delstaten (och givetvis Trump-administrationen) att ta ställning till besök från andra länder.

Det amerikanska presidentvalet kommer att vara högst upp på agendan på flera plan. Oavsett utgången den 3 november en fråga som kommer att dominera – oavsett valresultatet – en lång tid därefter. Med Trump som segrare lär inte turism från Europa vara ett högprioriterat ämne, tyvärr.

Det går flyg över Atlanten. Men passagerare är endast amerikaner samt resenärer med speciella visum och/eller arbetstillstånd.

På svenska-amerikanska forum tipsas om att man kan ta sig till ett land utanför Schengen-området, tillbringa två veckor där, och sedan resa in i USA utan problem.
Det sägs att det fungerar. Jag är inte säker på att jag ens skulle vilja chansa.

Ingen i Florida pratar ännu om internationell turism

Att resa till Florida efter corona-krisen verkar dock inte kunna bli verklighet inom den närmaste framtiden. Delstaten har visserligen öppnat upp en hel del. Men med negativa ”rekyl-efekter” framförallt i den sydöstra delen. Statistiken ser inte bra ut trots att smittan inte sprids med samma hastighet som när det var som värst.

Florida.nu skapade denna sida med optimistiska tankar om att det (trots allt) kunde vara dags för svenska Florida-resenärer att planera för en solig semesterresa. Nu ser vi mer moln än solsken.

Ingen i Florida verkar ens bekymra sig om den internationella turistmarknaden. Man har fullt upp med sina egna medborgare och invånare i de övriga 49 delstaterna.
Dessutom lär inte Floridas delstatsregering ha mycket att säga till om när landets förbud för inresor från t ex Schengen-länder kan upphöra.

För övrigt: Kommer Trump-adminstrationen att se Schengen som en helhet eller noggrant granska corona-situationen i varje enskilt land?

PETER SUNESON

Resa till Florida efter corona-krisen – hitta bästa priserna

Att resa till Florida efter corona-krisen kommer bland annat att innebära stora möjligheter att hitta bra kampanjerbjudanden, framförallt beträffande boendet. Ingen räknar med lika höga besökssiffror som normalt. Men alla vill ha ut så mycket som möjligt när besökarna kan återvända, även om det innebär att de behöver sänka sina priser.
Det känns dock alldeles för tidigt att boka hotell i Florida just nu. Vi lovar att återkomma med värdefulla tips om detta.
På ett lägre plan blir det tveklöst nästan gratis (!) på de redan billiga outlet-varuhusen.

Florida har tagit de första stegen (”baby steps”, enligt guvernör DeSantis) med fas 1 av att återgå till normal turistverksamhet i delstaten.
Florida (och övriga USA) drabbades av smittan senare än Europa. Men verkar vara snabbare ur krisen än många länder i Europa.

LÄS MER: Floridas corona-kris i siffror dag för dag

Florida stängde ner relativt sent. Trots en del mindre begränsningar under mars blev det inte riktigt allvar förrän kring 1 april.
Nu öppnar Florida igen relativt tidigt. Fas 1 inleds 1 maj med att butiker och restauranger tillåts köra igång med 25 procents verksamhet.

Den arbetsgrupp som tillsatts för att vi ska kunna resa till Florida efter corona-krisen har velat gå snabbare fram än guvernör Ron DeSantis som väljer en långsam rutt mot ”det nya normala” i Florida. Som exempel låter han inte inte frisersalonger och gym öppna.

Miami/Fort Lauderdale släpper restriktioner

Viktigast i DeSantis plan var att han undantog storstadsområdet i sydöst, tre hårt drabbade countyn: Miami-Dade, Broward och Palm Beach. De ingick inte i Fas 1 och sattes på väntelista tills allmänna läget skulle vara mer tryggt.
Den 18 maj ingår även denna del av Florida i Fas 1 efter närmare närmare två månaders ”lockdown”.

Stränderna fortsätter vara stängda, liksom spa-anläggningar, gym, barer, biografer, tatuerings- och massageverksamhet samt bowlinghallar.
Man räknar med att sydöstra Florida öppnar stränderna samtidigt. Populära Hollywood Broadwalk har redan tjuvstartat – inte stranden, men den trevliga promenaden är öppen särskilda tider.

Key West, och vägen dit via Florida Keys, är fortfarande stängd för allmänheten. Men det görs förberedelser för att öppna, med restriktioner den 1 juni. Vi återkommer med detaljer om detta.

LÄS MER: Orlandos nöjesparker öppnar med halv kapacitet

Resa till Florida efter corona-krisen – Disney dröjer

Vid corona-krisens inledning i Florida var det Disney World som angav tonen och stängde ner sin verksamhet i Orlando. Universal Resort, Sea World – och strax många fler – följde efter. Vi var övertygade om att scenariot skulle vara detsamma inför öppnandet av Floridas nöjesparker och andra attraktioner, stora som små. D v s att Disney skulle ta de första steg och de övriga  följa efter. Det blev inte så.

LÄS MER: Därför dröjer Disney World med att öppna parkerna

De mest optimistiska tongångarna i Florida handlar om att delstaten kommer tillbaka starkare än någonsin. Men med båda vinnare och förlorare.
Vinnarna blir de attraktioner och affärsrörelser som bäst förändrar sina rutiner enligt de nya normerna om social distans och förbättrade hygieniska förhållanden som präglar ”det nya normala”.
Alla miljoner som väntar på att resa till Florida efter corona-krisen kommer att ställa krav som baseras på egna erfarenheter i respektive hemland.

Avbokningar på grund av corona-smittan:

Florida.nu får frågor från resenärer som tvingats ställa in sina resor på grund av corona-smittan i Florida och de inreserestriktioner som införts. Frågorna handlar framförallt om avbokningar.

Som förmedlare åt de online-portaler som administrerar reservationer av hotell eller annat boende, hyrbilar, biljetter till attraktioner och nöjesparker samt kryssningar har vi ingen möjlighet att hjälpa till med avbeställning.
Vi rekommenderar er att vända er till respektive online-portal med frågor om avbeställning och återbetalning.

  • Du som planerar en Florida-resa är naturligtvis välkommen, som tidigare, att ställa frågor inför semestern.
  • Vi svarar som vanligt om du skickar e-post till info@florida.nu
  • För snabba nyheter om Florida gå till Facebook-sidan Gilla Florida-Nu.
  • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
  • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com