“Maskfritt” och fullbokat – högtryck i Florida

6
13980

Allt mer är normalt i Florida. Det är “maskfritt” och nöjesparkerna lättar på restriktionerna.
Intresset för att resa till Florida är så stort att det talas om att Disney Worlds parker har fullbokade dagar. Något mycket ovanligt som vi dock inte fått bekräftat ännu.

Covid-test
©VISIT FLORIDA

USA kräver bland annat fullständig vaccination och ett negativt Covid-test före avresan.

Nytt från 6 december är att ditt Covid-test inte får vara äldre än ett dygn.
Johan och Katja berättar i videon om hur det var att resa iväg, om Covid-test och andra formaliteter.

Längre ner på sidan nyttiga länkar från bl a USA:s regering. Allt från kortfattad information till mycket omfattande PDF:er.

©JOHAN CARLZON

Färre restriktioner och maskfritt på flygresor

Precis som i Europa blir restriktionerna färre i Florida.
Några exempel:

  • Vid en kontrollräkning nyligen noterade vi att endast en av 20 personer bar ansiktsmask på Publix (Floridas ledande supermarket).
  • Disney World låter nu besökarna skaka hand och få närkontakt med Musse Pigg (och de andra populära karaktärerna). Detta har praktiserats en tid på Disneyland Paris och ska utökas till andra Disney-verksamheter.
  • Att Disneys parker dessutom ska vara fullbokade vissa dagar är mycket ovanligt.
  • Flera flygbolag, bl a Norwegian, slopar masktvånget (vilket dock inte innebär några förändringar beträffance Covid-test vid inresa).
  • Även för kryssningsresenärer lär det kunna bli “maskfritt”.

Förutom de amerikanska länkarna längre ner, få aktuell reseinformation från Svenska ambassaden.

Trots att stora delar av Florida känns normalt rapporteras om fler nya fall och att fler patienter tvingas till sjukhusvård. Det är fortfarande sydöstra delstaten (Miami-området) som är värst drabbad.

Covid-test och många frågor före resan till Florida

Den 11 december flög Katja och Johan från Sverige till Florida. I videon här intill berättar de om sina erfarenheter inför resan, en upplevelse som givetvis präglades av lite nervositet och de nya restriktionerna som bland annat innebär ett Covid-test som inte får vara äldre än ett dygn.

Parets färska erfarenheter av en Florida-resa resulterade i en video på Youtube. Vi är tacksamma för att kunna dela den med fler svenskar som är på väg till Florida.

Så här skriver Katja och Johan:
“Covidtest med reseintyg, vaccinationsbevis, intyg och Esta med mera. Frågorna är många och det är många dokument att hålla reda på.
Kolla in videon, så får du se vad som behövs.”

Paret avslutar med önska andra Florida-resenärer lycka till och önskar dem en härlig resa.

Positivt: Spara pengar på hotellkampanjer

I Covid-pandemins spår finns dock ljuspunkter.
Till exempel går det att spara mycket pengar på hotellerbjudanden med rabatter på minst 15 procent, ibland över 30 procent.

Nyheten om att Florida öppnar för svenskar från 8 november kom en dag efter uppgiften att USA skjutit upp inresestoppet till januari.
Beslutet gäller 33 länder, bland dem de 26 Schengen-länderna. Detta har vi  väntat på sedan gränserna stängdes för över 1,5 år sedan.

Äntligen går det att planera en semester i Florida!
Från 8 november är det alltså möjligt även för normalresenärer att resa in i USA igen. Nästan som vanligt. Endast med den lilla skillnaden att det, precis som med resor i Europa, krävs lite formalititeter.

Ett lapptäcke av förbud har lett till ilska bland potentiella USA-resenärer från bland annat Schengen-länderna.
President Bidens administration annonserade under hösten lättnader beträffande restriktioner och lovade mer enhetliga krav för resenärer från Europa och för att återigen göra det möjligt att ta sig över Atlanten och njuta av Floridas härliga klimat och delstatens breda nöjesutbud.

Delvis handlade det givetvis om politik. Joe Biden tog det preliminära beslutet strax före mötet med sina europeiska kolleger i samband med att FN:s generalförsamling inledde sitt verksamhetsår.
– Beslutet handlar mer om individer än om enskilda länder, kommenterade då Jeff Zients, Vita husets Covid-19 koordinator.

I ett Twitter-inlägg fredagen den 15 oktober skriver Vita husets presstalesman Kevin Munoz:
“USA:s nya resepolicy som kräver vaccinering för utländska resenärer till USA börjar den 8 november. Detta tillkännagivande och datum gäller både internationella flygresor och landresor. Denna policy styrs av folkhälsan, strikt och konsekvent.”

Florida öppnar – vaccinering och Covid-test krävs

Att inresestoppet inte redan slopats tidigare beror på att man velat ge tillräckligt med tid för att flygbolag, resebyråer och annan turistisk verksamhet ska kunna anpassa sig till det nya läget.

14 oktober gällde att endast resenärer från grannländerna, d v s Kanada och Mexiko, skulle släppas in under 2021. Resenärer från Europa skulle få vänta till början av januari. Men det blev en oväntad kovändning:
Florida öppnade för svenskar och ett 30-tal andra länder från 8 november för alla resenärer som är fullständigt vaccinerade (d v s har ett Covid-pass) och dessutom krävs vid avresan ett negativt resultat av ett Covid-test.

Observera att reglerna ändrades från 6 december.
Nu gäller att ditt Covid-test inte får vara äldre än ett dygn.
Mer information direkt från hemsidan från CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Det är givetvis omicron-varianten som orsakat denna förändring.

Det har funnits frågetecken att räta ut beträffande hur USA skulle hantera europeiska resenärer som vaccinerats med Vaxzevria (Astra Zeneca) – ett vaccin som inte är godkänt i USA.
Nu vet vi: USA accepterar alla vacciner som WHO godkänt. Det betyder följande: Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen (Johnson & Johnson), AstraZeneca (inklusive Covishield), Sinopharm (Peking) och Sinovac.

Barn från 2 års ålder behöver ha Covid-test

Den vanligaste frågan vi fått från Sverige: Hur blir det med barnen?
Nu vet vi svaret: Barn som är 2 år och äldre och som reser från Europa till USA måste göra ett Covid-test enligt samma regler som alla andra resenärer.

Ett annat frågetecken har varit vilken sorts Covid-test USA kräver.
Svar: Både PCR- och antigen-test godkänns.

Förutom ovanstående tillkommer en enkel formalitet inför avresan:
Resenären ska uppge en e-postadress och ett telefonnummer för kontaktspårning.

USA har nu satt hela det nya regelverket på pränt. Framförallt för att flygbolagen ska hinna anpassa sig och ge sina passagerare klara besked inför resan över till USA.
Om du själv vill läsa: Länk till Biden-administrationens fakta – öppnas som PDF-fil. (Med reservation för att informationen inte uppdaterats vid förändringen i december.)

Vi minns när Florida slopade inresestoppet för amerikanska medborgare från andra delstater. Resultatet blev närmast en invasion av besökare.
Eftersom det, trots allt, kräver lite mer förberedelser att resa från Europa till Florida kanske det inte blir samma invasion. Men absolut att många svenskar (som till oss uttryckt stor Florida-längtan) säkert reser snarast möjligt på grund av “Florida-abstinens”.
Den (på chans?) bokade jul- eller nyårsresan kan nu bli verklighet.

Nyttiga länkar för mer om regler och Covid-test

För resenärer som verkligen vill gå på djupet med de nya bestämmelserna finns det en mångfald av sajter och PDF:er att läsa.
USA:s regering har inte sparat på krutet vad det gäller information.
Utgå från den officiella CDC-sajten (Centers for Disease Control and Prevention) och du har läsning för en hel helg…
Vi rekommenderar fortfarande att lita på det flygbolag du valt att resa med. Därför också en länk till vad SAS skriver till sina kunder.

Stor lättnad för amerikanska flygbolag

Beslutet är välkommet i de länder som befunnit sig på USA:s “svarta lista”. Det gäller inte enbart de 26 Schengen-länderna, även Storbritannien, Brasilien, Kina, Indien, Iran, Irland och Sydafrika.
Samtidigt har invånare från ungefär 150 länder – många av dem med alarmerande Covid-smitta – fritt kunnat besöka USA.

Bland de goda nyheterna är att det över huvud taget inte talas om någon form av karantän och (vilket tål att upprepas) det faktum att USA accepterar vacciner som inte godkänns för de egna medborgarna, som Astra Zenecas.

Inom turistindustrin jublas det.
– Storbritannien kan nu stärka banden med vår viktigaste ekonomiska partner, USA, främja handel och turism samt återförena vänner, familjer och affärskollegor, säger Virgin Atlantics VD Shai Weiss till BBC News.

Beträffande just flygbolag är åtgärden en lättnad för stora flygbolag som Delta, United och American Airlines, som har kämpat med sin lönsamhet för internationella resor sedan våren 2020.

– Vi välkomnar Biden-administrationens vetenskapsbaserade tillvägagångssätt för att börja häva de restriktioner för resor till USA som infördes i början av pandemin, säger American Airlines VD Doug Parker enligt CNBC News.

Covid-19: “Två steg framåt och ett steg bakåt”

Florida är sig likt, heter det i de rapporter jag får. Full fart på nöjeskarusellen och av Covid-19 märks inte mycket på de platser varifrån jag får information.
Samtidigt präglas mycket av “två steg framåt och ett steg bakåt” (eller tvärtom) eftersom restriktioner förändras.
Det gäller till allt. Från de stora nöjesparkerna ner till minska aktivitet eller restaurang.
Räkna dessutom med skillnader mellan regioner – varje county, kommun och stad fattar sina egna beslut.

Disney Worlds nöjesparker var mitt riktmärke från början. Deras chefsläkare förstod att det var klokast att stänga ner helt. Övriga nöjesbranschen följde efter. Detta räddade liv.
Disney World har under 2021 smugit in lättnader och vi kunde för inte så länge sedan skriva “maskfritt i parkerna”. Tyvärr har de (också i smyg) tvingats “ta ett steg bakåt”.

Guvernör Ron DeSantis ger sken av allt är ok. Den bilden är inte helt korrekt. Covid-19 drabbade USA (och Florida) senare än Europa. Sedan tog nationen täten i kampen mot pandemin och lyckades mycket bra med först tester och sedan med vaccinering.
Därefter har det stannat av. Andelen vaccinerade ligger under genomsnittet för länder i Europa. Nu satsas miljarder på en omfattande vaccinationskampanj som bland annat innebär böter för företagare som har ovaccinerade anställda.

Personligt tips: Välj västkusten när Florida öppnar för svenskar

Baserat på att storstadsområdet kring Miami och Fort Lauderdale drabbats svårt av pandemin och att det i “bibelbältet” i norra Florida finns ett starkt vaccinationsmotstånd är mitt högst personliga tips:
Ta vintersemester på någon av våra favoritplatser på västkusten!

När Florida nu har öppnat för svenskar lär det dock finnas kvar restriktioner, inte minst i nöjesparkerna. Där, och på alla andra platser, kan besökare räkna med att det finns omfattande information om vad som gäller.

  • Florida Department of Health har en sida med information om reserestriktioner – där finns senaste nytt för alla typer av resor och resenärer. Även här finns kompletterande information om Covid-test.

Hitta bäst priser när Florida öppnar för svenskar

Att boka solsemester nu när Florida öppnar för svenskar (och andra europeiska besökare) innebär stora möjligheter att hitta bra kampanjerbjudanden, framförallt beträffande boendet.
Vi har sett riktigt fördelaktiga kampanjer, vilket beror dels på avsaknaden av utländsk turism, dels på färre amerikanska besökare än normalt. Dessa kampanjer gäller långt ifrån endast budgethotell, ofta är det de lite mer exklusiva hotellen som har problem att få normal (eller förväntad) beläggning.

Håll utkik här på Florida.nu, de mest förmånliga priserna dyker upp med jämna mellanrum och det går att få ner hotellkostnaden med 30 procent – eller t o m mer.

Det borde nu vara läge att boka hotell i Florida för att resa under årets sista månader eller under 2022. Kolla efter avgiftsfri av- eller ombokning (erbjuds inte detta, leta vidare).

De mest optimistiska tongångarna i Florida handlar om att delstaten kommer tillbaka starkare än någonsin. Med båda vinnare och förlorare.
Vinnarna blir de attraktioner och affärsrörelser som bäst förändrar sina rutiner enligt nya normer om social distans och förbättrade hygieniska förhållanden som präglar “det nya normala”.
Alla som väntat på att resa till Florida kommer att ställa krav som baseras på egna erfarenheter i respektive hemland.

  • Du som planerar att resa till Florida är naturligtvis välkommen att ställa frågor inför semestern.
  • Vi svarar snarast möjligt om du skickar e-post till info@florida.nu (bättre med e-post än frågor via Facebook).

LÄS MER: Boka ditt Orlando-äventyr hemifrån

LÄS MER: Floridas bästa författare och böcker

LÄS MER: Spara semesterpengar med hotellkampanjer

6 COMMENTS

Comments are closed.