Resa till Florida efter corona-krisen och covid-19 – för tidigt att boka, men planera och var förberedd på att Florida öppnar steg för steg för turism.
Orlandos nöjesparker är igång i juni (i begränsad omfattning) och långt innan dess kommer mycket att vara igång, nästan precis som vanligt.
Räkna med att det kommer att finnas bra erbjudanden om rabatter.
Viktigaste frågan är givetvis vilket datum USA tänker öppna sina gränser för internationell turism.

Resa till Florida efter corona-krisen
©VISIT FLORIDA

För dig som planerar att resa till Florida efter corona-krisen kan det vara bra att redan nu följa utvecklingen. När vi minst anar det släpper man på restriktioner och det blir återigen möjlighet att ta sig över Atlanten och njuta av Floridas härliga klimat och delstatens breda nöjesutbud.

Nedanstående illustration gäller situationen från 18 maj och är en bra sammanfattning av läget.

Resa till Florida efter corona-krisen

Många frågor om från Sverige om att resa till Florida

Den senaste veckan har förhållandevis många svenskar ställt frågor till oss om hur de ska ställa sig till planen att resa till Florida senare i år.
Det finns idag inget bra svar.

Vi ska först hålla koll på hur restriktionerna lättar för de lokala invånarna och besökare från övriga USA som vill resa till Florida. Därefter bör det vara dags för delstaten (och givetvis Trump-administrationen) att ta ställning till besök från andra länder. Florida behöver internationella besökare, så räkna med att Tallahassee kommer att sätta press på beslutsfattarna i Washington DC.

Resa till Florida efter corona-krisen – hitta bästa priserna

Att resa till Florida efter corona-krisen kommer bland annat att innebära stora möjligheter att hitta bra kampanjerbjudanden, framförallt beträffande boendet. Ingen räknar med lika höga besökssiffror som normalt. Men alla vill ha ut så mycket som möjligt när besökarna kan återvända, även om det innebär att de behöver sänka sina priser.
Det känns dock alldeles för tidigt att boka hotell i Florida just nu. Vi lovar att återkomma med värdefulla tips om detta.
På ett lägre plan blir det tveklöst nästan gratis (!) på de redan billiga outlet-varuhusen.

Florida har tagit de första stegen (“baby steps”, enligt guvernör DeSantis) med fas 1 av att återgå till normal turistverksamhet i delstaten.
Florida (och övriga USA) drabbades av smittan senare än Europa. Men verkar vara snabbare ur krisen än många länder i Europa.

LÄS MER: Floridas corona-kris i siffror dag för dag

Florida stängde ner relativt sent. Trots en del mindre begränsningar under mars blev det inte riktigt allvar förrän kring 1 april.
Nu öppnar Florida igen relativt tidigt. Fas 1 inleds 1 maj med att butiker och restauranger tillåts köra igång med 25 procents verksamhet.

Den arbetsgrupp som tillsatts för att vi ska kunna resa till Florida efter corona-krisen har velat gå snabbare fram än guvernör Ron DeSantis som väljer en långsam rutt mot “det nya normala” i Florida. Som exempel låter han inte inte frisersalonger och gym öppna.

Miami/Fort Lauderdale släpper restriktioner

Viktigast i DeSantis plan var att han undantog storstadsområdet i sydöst, tre hårt drabbade countyn: Miami-Dade, Broward och Palm Beach. De ingick inte i Fas 1 och sattes på väntelista tills allmänna läget skulle vara mer tryggt.
Den 18 maj ingår även denna del av Florida i Fas 1 efter närmare närmare två månaders “lockdown”.

Stränderna fortsätter vara stängda, liksom spa-anläggningar, gym, barer, biografer, tatuerings- och massageverksamhet samt bowlinghallar.
Man räknar med att sydöstra Florida öppnar stränderna samtidigt. Populära Hollywood Broadwalk har redan tjuvstartat – inte stranden, men den trevliga promenaden är öppen särskilda tider.

Key West, och vägen dit via Florida Keys, är fortfarande stängd för allmänheten. Men det görs förberedelser för att öppna, med restriktioner den 1 juni. Vi återkommer med detaljer om detta.

Resa till Florida efter corona-krisen – lyssna på Disney

Vid corona-krisens inledning i Florida var det Disney World som angav tonen och stängde ner sin verksamhet i Orlando. Universal Resort, Sea World – och strax många fler – följde efter. Beträffande Floridas nöjesparker och andra attraktioner, stora som små, kommer det att bli likadant nu. När Disney tar sina första steg, då lär de andra följa efter.
När den dagen kommer, glöm inte att det är hos Official Ticket Center du alltid hittar de bästa priserna för alla typer av nöjen i Orlando.

LÄS MER: Orlandos nöjesparker öppnar med halv kapacitet

De mest optimistiska tongångarna i Florida handlar om att delstaten kommer tillbaka starkare än någonsin. Men med båda vinnare och förlorare.
Vinnarna blir de attraktioner och affärsrörelser som bäst förändrar sina rutiner enligt de nya normerna om social distans och förbättrade hygieniska förhållanden som präglar “det nya normala”.
Alla miljoner som väntar på att resa till Florida efter corona-krisen kommer att ställa krav som baseras på egna erfarenheter i respektive hemland.

PETER SUNESON

Denna text uppdateras regelbundet.

Avbokningar på grund av corona-smittan:

Florida.nu får frågor från resenärer som tvingats ställa in sina resor på grund av corona-smittan i Florida och de inreserestriktioner som införts. Frågorna handlar framförallt om avbokningar.

Som förmedlare åt de online-portaler som administrerar reservationer av hotell eller annat boende, hyrbilar, biljetter till attraktioner och nöjesparker samt kryssningar har vi ingen möjlighet att hjälpa till med avbeställning.
Vi rekommenderar er att vända er till respektive online-portal med frågor om avbeställning och återbetalning.

  • Du som planerar en Florida-resa är naturligtvis välkommen, som tidigare, att ställa frågor inför semestern.
  • Vi svarar som vanligt om du skickar e-post till info@florida.nu
  • För snabba nyheter om Florida gå till Facebook-sidan Gilla Florida-Nu.

Stränder i Florida öppna för promenader

Först stängdes Floridas stränder ner i samband med spring break. Sedan öppnade en del av dem, tillsammans med en del naturparker. Guvernör DeSantis mildrade sanktionerna beträffande stränderna för att ge invånarna möjlighet att motionera, ta en promenad på stranden och få frisk luft.

I början av maj var många stränder öppna. Men med begränsningar, som att man inte tillåts slå sig ner på sitt badlakan eller strandstol, inte heller ta med sig picknick. Naturligtvis gäller uppmaningen att hålla social distans.

  • 80 av Floridas 175 state parks är öppna sedan 4 maj. Med begränsad service och tillgänglighet, skriver FloridaRambler, som har hela listan med aktuella detaljer.
  • Detsamma gäller Everglades nationalpark som är delvis öppen. Inga av nationalparkens besökscentrum är öppna och det finns ingen tillgång till toaletter. I gengäld bjuder nationalparken på gratis inträde tills vidare.
  • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
  • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com