Floridas parker kör på halvfart, med nya regler och en hel del restriktioner.
Universal och Legoland öppnade sina parker tidigt i juni, Sea World följde genast efter. Disney Worlds nyheter innebar att företagets parker dröjde till juli.
Läs parkerna egen information om det aktuella läget.

Disney och corona, Floridas parker

Temp-koll, munskydd och social distans i Floridas parker

När de flesta av Orlandos stora nöjesparker öppnade igen i juni kallade man det ”Fas 1”. Ingen av dem har ännu nått ”Fas 2”, än mindre ”Fas 3”, som innebär normalt antal besökare.
Mindre attraktioner och nöjesområden öppnade tidigare och det dröjde länge innan Disney World öppnade portarna till sina parker.

Vi räknar med att mer eller mindre samma regler och restriktioner kommer att praktiseras i många av Floridas parker. Därför får Universal Resorts sammanställning (nedan) representera vad som gäller för parkbesökarna.

Floridas parker

Krav på ansiktsskydd.
Alla måste ha på sig en ansiktsmask under besöket.

Floridas parker

Feberkontroll obligatorskt.
Koll av feber krävs vid ankomsten och besökare med en temp över 38 får inte besöka parken.

Floridas parker

Tvätta händerna ofta.
Tvätta händerna ofta med tvål och vatten och minst 20 sekunder.

Floridas parker

Social distans.
Praktisera social distans och håll din grupp minst två meter från andra besökare.

Floridas parker

Markerade platser.
Inne i parken, vänligen håll dig inom den markerade platsen på golvet innan gruppen före dig rör sig framåt.

Floridas parker

Undvik kontakt med personer som är sjuka!

Floridas parker

Använd handsprit vid behov.
På utvalda platser, inklusive före ombordstigning på en åkattraktion, måste gästerna använda apparater med handrengöringsmedel.

Floridas parker

Följ personalens direktiv.
Vänligen följ instruktionerna från parkernas personal och ha tålamod eftersom vi också måste bli vana vid dessa nya procedurer.

För alla Floridas parker och nöjesområden gäller speciella regler som obligatoriska ansiktsskydd, att hålla social distans, temperaturkontroll och andra säkerhetsåtgärder. Direktiven måste följas och Floridas parker råder äldre personer och besökare med sjukdomstillstånd att noggrant överväga sitt besök på prund av smottorisken.

Floridas parker ska öppna i tre olika faser

En arbetsgrupp som tillsatts av Orange County för att på bästa möjliga sätt öppna Floridas parker igen har lämnade i början av maj sin första rapport.
Öppnandet sker i tre olika faser:

 • Fas 1: Halva antalet besökare jämfört med normalt.
 • Fas 2: Antalet ökas till 75 procent av normala besöksantalet.
 • Fas 3: Normalt antal besökare.

Detta gäller i första hand de stora nöjesparkerna, som Disneys fyra parker, de tre Universal-parkerna och Sea Worlds två parker. Räkna med att deras vattenparker kommer att ingå i planerna. Sannolikt kommer övriga Floridas parker att följa samma mönster.

Arbetsgruppen påpekar att parkpersonalen måste bära skyddsmasker och att det blir daglig feberkoll. Anställda äldre än 65 år tillåts inte återvända till jobbet i första skedet på grund av COVID-19.

Universals operative chef, John Sprouls, kommenterar:
”Vi begränsar antalet besökare för att skapa en maximal social distans. När vi har förtroende för nya metoder och lärt oss av dessa ska vi gradvis kunna öka antalet besökare”, skriver NBC Miami.

Tidigare har företrädare för turistindustrin sagt att ”Florida kan öppna för turism på ett säkert sätt” och nämnt en rad åtgärder till delstatens ledande politiker för att övertyga dem om betydelsen av att släppa in turister igen. Exempel: Sjuklön till anställda, feberkontroll av personal, användning av andningsskydd och skyddshandskar samt mer fokus på rengöring.

Floridas parker förlorar miljoner varje dag

När Disney World och Universal redan 12 mars bestämde sig för att stänga sina nöjesparker var det ett anmärkningsvärt beslut. Ett historiskt, men viktigt och vägledande, beslut i en miljö där karusellerna egentligen aldrig slutar har slutat snurra sedan Disney öppnade sin första park för närmare 50 år sedan.

Det är svårt att föreställa sig Florida utan turism. Utan nöjesparker, andra nöjesattraktioner och utan den semesterstämning som präglar varenda del av den långa kusten, och dess stränder, i alla väderstreck på den stora Floridahalvön.

På kort tid har Florida blivit en av USA:s folkrikaste delstater, en bra bit över 20 miljoner invånare. Turismen är arbetsgivare åt över 1,5 miljoner personer, enbart Disney World sysselsätter över 70 000 personer (USA:s största arbetsplats på en plats).

När karusellerna inte snurrar handlar det inte bara om att Floridas parker förlorar miljoner, också om att hundratusentals personer står utan arbete och inkomst. En ny finanskris.

PETER SUNESON

OTC har aktuell information om Floridas parker

Vår biljettpartner i Orlando, Official Ticket Center, förmedlar biljetter till långt mycket mer än enbart Floridas parker – från Disney World, Universal Resort och Sea World till de betydligt mindre parkerna samt till attraktioner som middagsshower och andra aktiviteter. De skickar denna hälsning till våra läsare:

”Vi hoppas att alla håller sig i säkerhet i dessa tider. Det är viktigt att hålla sig informerad och det sker ständigt förändringar beträffande covid-19. Därför presenterar vi på vår hemsida den senaste uppdateringen från en del nöjesattraktioner till våra högt värderade kunder.”

Via vännerna hos OTC kan vi publicera länkar till senaste nytt om Floridas parker:

Läget för besökare till Disney Worlds parker

Säkerhetsrutiner och senaste nytt från Universal Resort

Frågor & Svar om läget i Sea Worlds parker

Uppdateringar från Legoland Florida Resort

Disney Worlds nyheter påverkade beslut om att hålla stängt

Disney Worlds nyheter påverkade beslutet att hålla alla parkerna stängda betydligt längre än konkurrenterna:
Räkna med att Disney Worlds nyheter innebär att mycket förändras i parkerna.
Anledningen till att Disney dröjde med att öppna var nämligen omfattande förändringar av det mesta, stort som smått.
Bland annat har ett helt nytt reservationssystem införts för samtliga parker.

Floridas parker, disney worlds nyheter

Disney Worlds nyheter: Beställda biljetter gäller inte

Det tål att upprepas: Disney World förstod tidigt allvaret med coronasmittan. Nöjesparkerna stängde innan Floridas delstatsregering agerade. Andra nöjesattraktioner följde genast efter Disneys exempel, ett initiativ som i allra högsta grad måste ha påverkat smittspridningen i delstaten. Inte minst eftersom enbart gigantiska Disney World sysselsätter över 70 000 personer.

Vi hade förväntat oss att Disney World skulle öppna ungefär samtidigt som Universal Resort och andra stora nöjesattraktioner i Orlando. Men Disney World överraskade med att hålla stängt ytterligare en månad.

Bland Disney Worlds nyheter finns ett helt nytt system för reservation av biljetter, något som gör att beställda biljetter inte gäller utan måste bokas om (gratis förstås!) och ställer till problem för lokalbefolkningen som har årskort.

När Disney World öppnade Magic Kingdom och Animal Kingdom 11 juli, liksom Epcot och Hollywood Studios 15 juli, krävdes en särskild reservation (förutom den ordinarie biljetten). Man har helt enkelt strukit alla gamla reservationer.
Räkna med att Official Ticket Center har fullständigt kontroll på denna detalj och kan hantera nya beställningar enligt gästernas önskemål.

Disney Worlds nyheter: Inga Fastpass+ och ”Magic Hours”

Disney World startade verksamheten utan vare sig Faspass+ eller ”Magic Hours”. Egentligen inget större problem i denna fas eftersom parkerna kommer att ha ett begränsat antal besökare och de förhatliga köandet knappast kommer att existera och extra timmar i parken lär inte heller behövas.

Exempel på Disney Worlds nyheter på grund av Covid-19:

 • Plexiglas som skydd mellan biljettförsäljare och kunder.
 • Längre avstånd mellan passagerare på monorail-tågen och bussarna.
 • Inga fyrverkerishower eller andra specialarrangemang.
 • Temp-kontroll utanför entréerna (samt på Disneys egna hotell).
 • Obligatorisk användning av ansiktsskydd.
 • Uppmaning att inte använda kontanter samt att utnyttja Disneys app för bordsreservering på parkernas restauranger.

Disney Worlds enorma område och med tanke på att anläggningen i Orlando är USA:s största arbetsplats har gjort Corona-situationen i Florida extra besvärlig. Dessutom kämpar Disney World med två stora projekt parallellt:

 • Nästa års 50-årsjubileum – det var ju 1971 som Musse Pigg & Co satte Orlando på världskartan med Magic Kingdom.
 • En omvälvande förändring av Epcot samt de nästa faserna av Star Wars.

Vi tycker att situationen hos Disney World är förvirrande just nu. Men vi vet av erfarenhet att de inte lämnar något åt slumpen. Deras planer är noggrant genomtänkta och just beträffande Disney Worlds nyheter under en pågående pandemi är det helt säkert att företagets chefsläkare Pamela Hymel haft mycket att säga till om.

PETER SUNESON

LÄS MER: Dags att börja planera inför Florida-resan

 • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
 • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com