Floridas parker öppnar under juni, successivt och enligt en väl utarbetad plan.
Det blir nya regler och en hel del restriktioner i Floridas parker – både för besökare och personal.

Disney Springs och City Walk öppnade tidigt. Universal öppnade sina tre parker den 5 juni, Sea World kom efter med sina parker några dagar senare.
Disney World ligger lågt och öppnar sina parker i juli.

LÄS MER: Klartecken för fas 1 av Florida efter corona-krisen

Floridas parker

Temp-koll, munskydd och social distans i Floridas parker

Under juni öppnar Orlandos stora nöjesparker igen. Det sker i olika faser och med en rad restriktioner. Mindre parker, attraktioner och nöjesområden har redan öppnat eller att komma att hinna öppna innan till exempel Disney World öppnar portarna till sina parker.

LÄS MER: Därför dröjer Disney med att öppna parkerna

Eftersom Universal Resort bestämt sig för att öppna sina parker – Islands of Adventure, Hollywood Studios och Volcano Bay – redan 5 juni publicerar vi deras restriktioner. Vi räknar med att mer eller mindra samma regler kommer att praktiseras i många av Floridas parker.

Floridas parker

Krav på ansiktsskydd.
Alla måste ha på sig en ansiktsmask under besöket.

Floridas parker

Feberkontroll obligatorskt.
Koll av feber krävs vid ankomsten och besökare med en temp över 38 får inte besöka parken.

Floridas parker

Tvätta händerna ofta.
Tvätta händerna ofta med tvål och vatten och minst 20 sekunder.

Floridas parker

Social distans.
Praktisera social distans och håll din grupp minst två meter från andra besökare.

Floridas parker

Markerade platser.
Inne i parken, vänligen håll dig inom den markerade platsen på golvet innan gruppen före dig rör sig framåt.

Floridas parker

Undvik kontakt med personer som är sjuka!

Floridas parker

Använd handsprit vid behov.
På utvalda platser, inklusive före ombordstigning på en åkattraktion, måste gästerna använda apparater med handrengöringsmedel.

Floridas parker

Följ personalens direktiv.
Vänligen följ instruktionerna från parkernas personal och ha tålamod eftersom vi också måste bli vana vid dessa nya procedurer.

LÄS MER: Dags att börja planera inför Florida-resan

Läget för Floridas parker:

 • Legoland öppnar den 1 juni. Halv kapacitet i parken och man passar på att öppna nya Legoland Pirate Island Hotel.
 • Disney Springs öppnade så smått den 22 maj och förbereder för ytterligare en fas från den 27 maj
 • Universals City Walk har öppnat delar av verksamheten.
 • Universals tre nöjesparker öppnar den 5 juni.
 • Ett urval av Universals hotell öppnar 2 juni.
 • Sea Worlds parker öppnar 11 juni.
 • Disney World har presenterat sin öppningsplan för Orange county. Planen innebär att man väntar med öppnandet till juli, först Magic Kingdom och Animal Kingdom den 11 juli medan Hollywood Studios och Epcot kommer efter den 15 juli.

För alla Floridas parker och nöjesområden gäller speciella regler som obligatoriska ansiktsskydd, att hålla social distans, temperaturkontroll och andra säkerhetsåtgärder. Direktiven måste följas och Floridas parker råder äldre personer och besökare med sjukdomstillstånd att noggrant överväga sitt besök på prund av smottorisken.

Läs mer om läget i Orlando som det beskrivs av Visit Orlando i slutet av maj! 

Floridas parker öppnar i tre olika faser

En arbetsgrupp som tillsatts av Orange County för att på bästa möjliga sätt öppna Floridas parker igen har lämnade i början av maj sin första rapport.
Öppnandet sker i tre olika faser:

 • Fas 1: Halva antalet besökare jämfört med normalt.
 • Fas 2: Antalet ökas till 75 procent av normala besöksantalet.
 • Fas 3: Normalt antal besökare.

Detta gäller i första hand de stora nöjesparkerna, som Disneys fyra parker, de tre Universal-parkerna och Sea Worlds två parker. Räkna med att deras vattenparker kommer att ingå i planerna. Sannolikt kommer övriga Floridas parker att följa samma mönster.

Arbetsgruppen påpekar att parkpersonalen måste bära skyddsmasker och att det blir daglig feberkoll. Anställda äldre än 65 år tillåts inte återvända till jobbet i första skedet på grund av COVID-19.

Universals operative chef, John Sprouls, kommenterar:
”Vi begränsar antalet besökare för att skapa en maximal social distans. När vi har förtroende för nya metoder och lärt oss av dessa ska vi gradvis kunna öka antalet besökare”, skriver NBC Miami.

Tidigare har företrädare för turistindustrin sagt att ”Florida kan öppna för turism på ett säkert sätt” och nämnt en rad åtgärder till delstatens ledande politiker för att övertyga dem om betydelsen av att släppa in turister igen. Exempel: Sjuklön till anställda, feberkontroll av personal, användning av andningsskydd och skyddshandskar samt mer fokus på rengöring.

LÄS MER: Corona-smittan sprids snabbt över Florida

Floridas parker: 77 000 Disney World-anställda permitteras

Walt Disney World Resort i Orlando är USA:s största arbetsplats (på en och samma plats). När Disney permitterade över 100 000 anställda på anläggningar över hela världen drabbade detta 77 000 anställda i Orlando.
Disney World behåller endast ett par hundra personer för att ta hand om de öde parkerna i Orlando. Övrig personal behåller sina förmåner under permitteringen, som sjukvårdsförmåner och livförsäkringar.

Floridas parker förlorar miljoner varje dag

När Disney World och Universal redan 12 mars bestämde sig för att stänga sina nöjesparker var det ett anmärkningsvärt beslut. Ett historiskt, men viktigt och vägledande, beslut i en miljö där karusellerna egentligen aldrig slutar har slutat snurra sedan Disney öppnade sin första park för närmare 50 år sedan.

Det är svårt att föreställa sig Florida utan turism. Utan nöjesparker, andra nöjesattraktioner och utan den semesterstämning som präglar varenda del av den långa kusten, och dess stränder, i alla väderstreck på den stora Floridahalvön.

På kort tid har Florida blivit en av USA:s folkrikaste delstater, en bra bit över 20 miljoner invånare. Turismen är arbetsgivare åt över 1,5 miljoner personer, enbart Disney World sysselsätter över 70 000 personer (USA:s största arbetsplats på en plats).

När karusellerna inte snurrar handlar det inte bara om att Floridas parker förlorar miljoner, också om att hundratusentals personer står utan arbete och inkomst. En ny finanskris. (Helt säkert hade Floridas invånare hellre välkomnat en orkan än den situation de upplever just nu.)

I spekulationerna om när Floridas parker kan öppna igen finns det bara gissningar. Troligen kommer både Disney och Universal att fokusera på att öppna sina parker i Asien. Sedan ta lärdom av erfarenheterna därifrån och successivt öppna upp sina anläggningar i Florida. Med lämpliga restriktioner, tror experter på Floridas parker.

PETER SUNESON

Floridas parker – OTC har den aktuella informationen

Vår biljettpartner i Orlando, Official Ticket Center, förmedlar biljetter till långt mycket mer än enbart Floridas parker – från Disney, Universal och Sea World till de betydligt mindre samt attraktioner som middagsshower och andra aktiviteter. De skickar denna hälsning till våra läsare:

”Vi hoppas att alla håller sig i säkerhet i dessa tider. Det är viktigt att hålla sig informerad och det sker ständigt förändringar beträffande covid-19. Därför presenterar vi på vår hemsida den senaste uppdateringen från en del nöjesattraktioner till våra högt värderade kunder.”

LÄS MER: Official Ticket Center om läget för Floridas parker och attraktioner

 • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
 • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com