Vaccinerade slipper ansiktsmask – dagens stora Covid-19-nyhet i USA, och därmed också Florida, förstås.
De nya riktlinjerna är ett stort steg mot “Det nya normala” och ett resultat av en mycket målmedveten (och väl utförd) massvaccinering av landets befolkning.
Presidenten själv, Joe Biden, firade med göra Vita Huset “maskfritt”.

Vaccinerade slipper ansiktsmask
©BANY_MM/PIXABAY

USA:s aggressiva bekämpning av Covid-19-viruset har gett bra resultat:

  • Siffran för antalet smittade är den lägsta sedan september.
  • Antalet dödsfall det lägsta på över ett år.
  • Personer som testar positivt är färre än någonsin under hela pandemin.

– Vi har alla väntat på denna dag. När vi kan börja gå tillbaka mot ett normalt liv, kommentar doktor Rockelle Walensky, chef för CDC (Centers for Disease Control and Precention) enligt NBC Miami.

– Den som är helt vaccinerad kan delta i inomhus- och utomhusaktiviteter – stora som små – utan att ha på sig ansiktsmask eller hålla fysist distans. Om du är helt vaccinerad kan du börja göra de saker som du slutat göra på grund av pandemin, säger doktor Walensky.

Vaccinerade slipper ansiktsmask – undantag finns

Nyheten om att vaccinerade slipper ansiktsmask presenterade under ett möte med media i Vita huset.
Det betonades att de nya riktlinjerna är möjliga tack vare att miljontals invånare vaccinerat sig och att de vacciner USA använder har fungerat utomordentligt bra.
Nästan halva USA har fått minst en dos vaccin och nu vaccineras även den allra yngsta gruppen, ner till tolv år.

Situationen är dock inte helt okomplicerad nu när landet består av en mix av vaccinerade och ovaccinerade. Rochelle Walensky underströk vid presskonferensen att ovaccinerade personer fortfarande måste bära ansiktsmask inomhus.

Generella undantag är platser med stor trängsel, som i kollektivtrafiken och på flygplan, på sjukhus och i fängelser.

När nyheten om att vaccinerade slipper ansiktsmask spreds satt Joe Biden i möte i Ovala rummet med en grupp republikanska politiker och presidenten tog initiativet till att fira genom att kasta masken och alla följde hans exempel med glädje.

Man jublar förstås även i Florida, en delstat där speciellt småföretagare haft det mycket svårt (eller gått under) under ett år med hårda restriktioner. Att vaccinerade slipper ansiktsmask påverkar all affärsverksamhet positivt och inte minst i Orlando välkomnas dagens besked – utan tvekan arbetar alla nöjesattraktioner nu på högtryck för att snabbt anpassa sig till en ny situation.

LÄS MER: Florida slopar alla lokala COVID-19-restriktioner 

Booking.com
Booking.com