Disney och corona – räkna med att i stort sett allt förändras i parkerna.
Anledningen till att Disney World dröjde med att öppna var en omfattande förändring av det mesta, stort som smått. Bland annat har ett helt nytt reservationssystems införts.

I takt med att coronasmittan ökat i Florida har många protesterat mot att Disney World i Orlando öppnade den 11 juli – långt efter alla andra.

Disney och corona

Det tål att upprepas:
Disney World förstod tidigt allvaret med coronasmittan. Nöjesparkerna stängde innan Floridas delstatsregering agerade. Andra nöjesattraktioner följde genast efter Disneys exempel, ett initiativ som i allra högsta grad måste ha påverkat smittspridningen i delstaten. Inte minst eftersom enbart gigantiska Disney World sysselsätter över 70 000 personer.

Disney och corona: Beställda biljetter gäller inte

Vi hade förväntat oss att Disney och corona skulle vara ett avslutat kapitel på samma sätt som hos Universal och andra stora nöjesattraktioner i Orlando. Men Disney World överraskar med att öppna betydligt senare än sina värsta konkurrenter.
Bland annat införs ett helt nytt system för reservation av biljetter, något som gör att beställda biljetter inte gäller utan måste bokas om (gratis förstås!) och ställer till problem för lokalbefolkningen som har årskort.

Uppdatering: Vid en koll i juni hos olika biljettagenturer (inklusive OTC) finns det ingen möjlighet att boka Disney-biljetter förrän i januari 2021.

När Magic Kingdom och Animal Kingdom öppnar 11 juli, liksom Epcot och Hollywood Studios 15 juli, kräver Disney en särskild reservation förutom den ordinarie biljetten. Man har helt enkelt strukit alla gamla reservationer.
Räkna med att Official Ticket Center har fullständigt kontroll på denna detalj och kan hantera nya beställningar enligt gästernas önskemål.

Disney och corona: Utan Fastpass+ och ”Magic Hours”

Disney World startar verksamheten igen utan varken Faspass+ och ”Magic Hours”. Egentligen inget större problem eftersom parkerna kommer att ha ett begränsat antal besökare och de förhatliga köandet knappast kommer att existera och extra timmar i parken lär inte heller behövas.

Fler exempel på förändringar beträffande Disney och corona:

  • Plexiglas som skydd mellan biljettförsäljare och kunder.
  • Längre avstånd mellan passagerare på monorail-tågen och bussarna.
  • Inga fyrverkerishower eller andra specialarrangemang.
  • Temp-kontroll utanför entréerna (samt på Disneys egna hotell).
  • Obligatorisk användning av ansiktsskydd.
  • Uppmaning att inte använda kontanter samt att utnyttja Disneys app för bordsreservering på parkernas restauranger.

Förutom att Disney och corona naturligtvis är en kombination som är oerhört svår att hantera med tanke på att anläggningen i Orlando är USA:s största arbetsplats brottas också Disney World med två stora projekt parallellt:

  • Nästa års 50-årsjubileum – det var ju 1971 som Musse Pigg & Co satte Orlando på världskartan med Magic Kingdom).
  • En omvälvande förändring av Epcot samt de nästa faserna av Star Wars.

Disney och corona är förvirrande just nu. Men vi vet av erfarenhet att Disney World inte lämnar något åt slumpen. Deras planer är noggrant genomtänkta och just beträffande Disney och corona är det helt säkert att företagets chefsläkare Pamela Hymel haft mycket att säga till om.

PETER SUNESON

Disney och corona: Första parken öppnar – stängd sedan januari

Första Disney-parken öppnar – nu vet vi vad som kan vänta de första besökarna till Disney World i Orlando när Floridas nöjesattraktioner öppnar.
Det är Shanghai Disney Resort som öppnar 11 maj. En stor nyhet beträffande Disney och corona med det första återöppnandet av en sedan pandemin och covid-19-viruset tvingade Disney att stänga ner över hela världen.

LÄS MER: Resa till Florida efter corona-krisen

Disney och corona

Shanghai Disney Resort, som stängde redan i januari, öppnas för allmänheten igen den 11 maj. (Shanghais Disneytown, Wishing Star Park och Shanghai Disneyland Hotel öppnade i mars.)

Detta markerar det första återöppnandet av en Disneys nöjesparker sedan pandemin ledde till stängda Disney-parker runt om i världen.

Disneyland i Shanghai kommer att kräva att gästerna bär masker (utom på restaurangerna) och går igenom feberkontroller samt använder en speciell hälsokod, ett system med en streckkod som införts av Kinas regering för att upptäcka smitta och spåra kontakter.

När första Disney-parken öppnar igen införs också fler kontrollsysten:

Kontroll av avstånden mellan grupper av besökare.
Begränsat antal gäster genom ett avancerat boknings- och inträdessystem.
Ökade sanitets- och desinficeringsåtgärder.
Utbildning av Disney anställda i kontaktlös interaktion med besökarna.

”Öppnandet i Shanghai är ett uppmuntrande tecken för Disney-parker och annan Disney-relaterad verksamhet i hela världen”, kommenterade företagets chefsläkare Pamela Hymel till TV-kanalen CNN och tillägger:
”Vi arbetar med en plan för de amerikanska parkerna att öppna igen i faser och ett system för användning av virtuella köer.”

Hymel ville dock inte spekulera om ansiktsmasker också blir aktuellt i Floridas Disney-parker:
”Vi följer regeringens och hälsoexperternas vägledning angående förbättrade och förebyggande åtgärder, inklusive sådana som är relaterade till personlig skyddsutrustning som ansiktsskydd.”

  • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
  • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com